- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 71 – Μεταβατικές διατάξεις

1. Οι προ της έναρξης ισχύος του παρόντος ενταγμένες στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Εθελοντικές Οργανώσεις, παραμένουν στο προγενέστερο Μητρώο για χρονικό διάστημα που δεν δύναται να υπερβεί τα δύο (2) έτη από την έναρξη λειτουργίας της Ακαδημίας Πολιτικής Προστασίας.
2. Οι ανωτέρω εθελοντικές οργανώσεις οφείλουν να ανταποκριθούν εμπρόθεσμα στην πρόσκληση κατάθεσης αίτησης ένταξης στο Μ.Ε.Ο.Π.Π., σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο παρόν. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, το προϋφιστάμενο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων της Γ.Γ.Π.Π. καταργείται.
3. Οι ενταγμένες μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων της Γ.Γ.Π.Π., εθελοντικές οργανώσεις, οφείλουν, εντός 6 μηνών από την έκδοση της απόφασης του εδαφίου α’ της παρ. 5, να προβούν σε υποβολή αίτησης ένταξης στο Ε.Μ.Ε.Π.Π.. Προκειμένου να αξιοποιηθούν τα μέλη των εθελοντικών οργανώσεων σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου, η εθελοντική οργάνωση στην οποία υπάγονται, οφείλει να έχει υποβάλλει την αίτηση του προηγούμενου εδαφίου και τα μέλη να πληρούν τις προϋποθέσεις της παρ. 1 του άρθρου 59 πλην του εδαφίου στ’.
4. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος, καταργείται το Μητρώο ειδικευμένων εθελοντών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας καθώς και κάθε άλλη σχετική διάταξη.
5. Με απόφαση Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας καθορίζονται:
α. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής των Εθελοντικών Οργανώσεων και των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας στο Ε.Μ.Ε.Π.Π..
β. Οργανωτικά, λειτουργικά και λοιπά θέματα που αφορούν στην υλοποίηση, λειτουργία και ασφάλεια του Ε.Μ.Ε.Π.Π. και παντός εντασσόμενου σε αυτό επιμέρους μητρώου, στοιχείου, διαδικασία, όργανα καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.