- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 69 – Ασφαλιστική κάλυψη και αστική ευθύνη Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας του Μ.Ε.

1. Σε περίπτωση ατυχήματος κατά την εκτέλεση της εθελοντικής υπηρεσίας τους και μόνο υπό τον όρο συνδρομής των τυπικών προϋποθέσεων περί κινητοποίησης τους (ύπαρξη εντολής για επιχειρησιακή τους εμπλοκή και προσφορά εθελοντικής υπηρεσίας), οι Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας καλύπτονται από τον ασφαλιστικό φορέα της κύριας απασχόλησης τους, ενώ, τεκμαίρεται ότι το ατύχημα αυτό έλαβε χώρα ένεκεν ταύτης (της εθελοντικής υπηρεσίας) και δια ταύτης, γεγονός που βεβαιώνεται κατόπιν εισήγησης του Περιφερειακού Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.
2. Στους Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι και νοσηλεύονται εξαιτίας τραυματισμού ή άλλου ατυχήματος που προκλήθηκε κατά την ενάσκηση των εθελοντικών καθηκόντων τους, παρέχεται, με δαπάνη Δημοσίου, νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εφόσον αποδειχθούν όπως ανωτέρω, η επιχειρησιακή τους εμπλοκή και η προσφορά εθελοντικής υπηρεσίας. Οι ανωτέρω Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας νοσηλεύονται υπό τους ίδιους όρους και συνθήκες, που ισχύουν για το προσωπικό του φορέα που τους ενέταξε επιχειρησιακά. Το αυτό ισχύει και στην περίπτωση τραυματισμού των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους και, εξαιτίας του τραυματισμού αυτού απαιτείται μακροχρόνια θεραπεία ή έχει προκληθεί μερική ή ολική αναπηρία. Οι παραπάνω δαπάνες καλύπτονται από πιστώσεις που εγγράφονται για το σκοπό αυτό στον προϋπολογισμό εξόδων του Υπουργείου Υγείας.
3. Οι διατάξεις του άρθρου 38 του ν. 3528/2007 (Α’ 26 για την αστική ευθύνη των δημοσίων υπαλλήλων, ισχύουν με τις ίδιες ως άνω προϋποθέσεις και για τους Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας.