- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 64 – Διακριτικός Τίτλος -Στολή – Ατομικό Δελτίο Εθελοντή

1. Κατά την αρχική εγγραφή κάθε Εθελοντικής Οργάνωσης Πολιτικής Προστασίας στο Μ.Ε.Ο.Π.Π. αποδίδεται διακριτικός τίτλος Εθελοντικής Προστασίας, ο οποίος περιλαμβάνει τα κάτωθι:
α. «Εθελοντική Οργάνωση Πολιτικής Προστασίας».
β. Είδος Δράσης, μεμονωμένης ή συνδυαστικής, π.χ. «Δασοπροστασίας» ή/και «Δασοπροστασίας -Δασοπυρόσβεσης»,
γ. Προσδιορισμός γεωγραφικού εύρους δράσης, π.χ. «Όνομα Περιφέρειας», «Όνομα Περιφερειακής Ενότητας», «Όνομα Δήμου» κτλ.
2. Στην περίπτωση κατά την οποία συμπίπτουν επακριβώς τα επιμέρους στοιχεία του διακριτικού τίτλου όπως ορίζονται στις περιπτώσεις α, β και γ της παραγράφου 1 του παρόντος, τίθεται αύξων αριθμός, σύμφωνα με τη σειρά καταχώρισης της εγγραφής των Εθελοντικών Οργανώσεων στο Μ.Ε.Ο.Π.Π..
3. Οι Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας φέρουν στολή (φόρμα εργασίας) με τα ακόλουθα, ειδικών διαστάσεων, λογότυπα και επιρράμματα:
α. Λογότυπα «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ» και «ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ» στο πίσω και άνω μέρος της.
β. Επιρράματα με τα στοιχεία των περιπτώσεων α, β και γ της παραγράφου 1 και της παρ. 2, το ονοματεπώνυμο και τον Αριθμό Μητρώου του Εθελοντή, στο πρόσθιο και αριστερό μέρος.
γ. Επίρραμα με το επίσημο σήμα της Πολιτικής Προστασίας στον αριστερό βραχίονα.
δ. Επίρραμα με το σήμα της Εθελοντικής Οργάνωσης στο δεξιό βραχίονα.
4. Η στολή των Εθελοντών πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές ασφάλειας ανάλογα με τη δράσεις για τις οποίες προορίζεται. Στις περιπτώσεις βοηθητικών εργασιών, ή, όπου η στολή δεν είναι αναγκαία, οι Εθελοντές δύνανται να φορούν γιλέκο, ή μπουφάν εργασίας, με αντανακλαστικές λωρίδες που θα φέρουν τα αντίστοιχα διακριτικά σήματα.
5. Μετά την ένταξη κάθε Εθελοντή στο Μ.Ε. του χορηγείται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Ατομικό Δελτίο Εθελοντή. Το Ατομικό Δελτίο φέρει φωτογραφία (τύπου ταυτότητας) και υποχρεωτικώς αναγράφει τα κάτωθι:
α. Αριθμό μητρώου εθελοντή Πολιτικής Προστασίας.
β. Ονοματεπώνυμο.
γ. Διακριτικό τίτλο της Εθελοντικής Οργάνωσης.
δ. Δράσεις εξειδίκευσης.
ε. Ημερομηνία Λήξης Ισχύος.
στ. Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), ή αντίστοιχο αριθμό Κοινωνικής Ασφάλισης της χώρας προέλευσης υπηκόων Κρατών-μελών της Ε.Ε. ή τρίτων χωρών .
5. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα που αφορούν τη στολή, τα διακριτικά, το ατομικό δελτίο Εθελοντή και κάθε άλλη λεπτομέρεια.