- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 59 – Προϋποθέσεις απόκτησης ιδιότητας Εθελοντή Πολιτικής Προστασίας

1. Τα μέλη των εθελοντικών οργανώσεων προκειμένου να λάβουν την ιδιότητα του Εθελοντή Πολιτικής Προστασίας, πρέπει να έχουν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α. Να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα επί τουλάχιστον τριετία, ή υπήκοοι τρίτων χωρών που είναι κάτοχοι άδειας παραμονής επί μακρόν διαμένοντος.
β. Να μιλούν και να γράφουν με επάρκεια την ελληνική γλώσσα.
γ. Να μην διώκονται και να μην έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα που αποτελούν κωλύματα για την πρόσληψη στο Δημόσιο, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007).
δ. Να έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας τους και να μην υπερβαίνουν το εξηκοστό πέμπτο (65ο). Προκειμένου για υποστηρικτικές δράσεις το ως άνω όριο ηλικίας παρατείνεται έως το εβδομηκοστό (70ο) έτος.
ε. Να έχουν αποδεδειγμένα καλή σωματική και ψυχική υγεία που θα πιστοποιείται κατόπιν υποβολής γνωμάτευσης καλής γενικής ιατρικής κατάστασης από ιατρούς ειδικότητας παθολόγου, καρδιολόγου και ψυχιάτρου, δημόσιου ή ιδιωτικού φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας.
στ. Να έχουν λάβει την απαιτούμενη πιστοποιημένη εκπαίδευση και πιστοποίηση από την Σχολή Εθελοντών και Εθελοντικών Οργανώσεων της Ακαδημίας Πολιτικής Προστασίας.
2. Κάθε εθελοντής που πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις, εντάσσεται στο Μ.Ε. του Ε.Μ.Ε.Π.Π. και του αποδίδεται ατομικός, μοναδικός αριθμός μητρώου. Ο εθελοντής πολιτικής προστασίας δεν δύναται να είναι ταυτόχρονα μέλος σε περισσότερες από μια εθελοντικές οργανώσεις του Μ.Ε.Ο.Π.Π., ενώ, η ιδιότητα του Εθελοντή Πολιτικής Προστασίας διατηρείται σε περίπτωση μετακίνησης, από μια εθελοντική ομάδα του Μ.Ε.Ο.Π.Π. σε άλλη, καθώς και σε περίπτωση που η εθελοντική οργάνωση στην οποία ο εθελοντής είναι μέλος, διαλυθεί ή παύσει τις εργασίες της ή διαγραφεί από το Μ.Ε.Ο.Π.Π., εφόσον ενταχθεί εντός εξαμήνου, σε άλλη εθελοντική οργάνωση του Μ.Ε.Ο.Π.Π. Σε κάθε περίπτωση, η εθελοντική οργάνωση προς την οποία μετακινείται ο εθελοντής οφείλει να ενημερώνει άμεσα τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τη σχετική μετακίνηση.