- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 58 – Προϋποθέσεις ένταξης στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας (Μ.Ε.Ο.Π.Π.)

1. Στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τηρείται Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας (Μ.Ε.Ο.Π.Π.). Η ένταξη στο Μ.Ε.Ο.Π.Π του Ε.Μ.Ε.Π.Π. γίνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κατόπιν υποβολής αιτήματος της εθελοντικής οργάνωσης και του οικείου φακέλου απαιτούμενων δικαιολογητικών.
2. Στο Μ.Ε.Ο.Π.Π. εντάσσονται οι Εθελοντικές Οργανώσεις της χώρας που αποτελούν :
α) νομικά πρόσωπα, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με σκοπό την επιδίωξη δράσεων Πολιτικής Προστασίας, ή,
β) ενώσεις (ή ομάδες) προσώπων, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με σκοπό την επιδίωξη δράσεων Πολιτικής Προστασίας.
3. Για την ένταξη Εθελοντικής Οργάνωσης στο Μ.Ε.Ο.Π.Π. απαιτείται η απόκτηση της ιδιότητας του Εθελοντή Πολιτικής Προστασίας τουλάχιστον δώδεκα (12) μελών της.
4. Τα στοιχεία των Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας και των εκπαιδευμένων μελών τους, των συνεργαζόμενων οργανώσεων και Φορέων καθώς και οι εκθέσεις αξιολογήσεως τους, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού και μέσων, καταχωρίζονται και τηρούνται, στο Ε.Μ.Ε.Π.Π., το οποίο συντάσσει, διατηρεί και επεξεργάζεται η Διεύθυνση Εθελοντισμού και Εκπαίδευσης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Στο Ε.Μ.Ε.Π.Π. παρέχεται διαβαθμισμένη δυνατότητα πρόσβασης στο σύνολο των στοιχείων στους αρμόδιους κρατικούς Φορείς για ενημέρωση με στόχο την, κατά περίπτωση, αξιοποίηση.