- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 57 – Δράσεις των Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας

1. Οι Εθελοντικές Οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας υποστηρίζουν και συνδράμουν τους κρατικούς Φορείς σε όλες τις φάσεις του κύκλου καταστροφών, μέσω των κάτωθι δράσεων:
α. Επιχειρησιακές.
β. Υποστηρικτικές.
2. Οι επιχειρησιακές δράσεις αφορούν σε:
α. Δράσεις Δασοπροστασίας για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών (ForestPreventionAction-FPA).
β. Δράσεις Δασοπυρόσβεσης για την καταστολή των δασικών πυρκαγιών (ForestFirefightingAction-FFA).
γ. Δράσεις Αστικής Πυρόσβεσης για την καταστολή πυρκαγιών σε αστικό περιβάλλον (UrbanFirefightingAction-UFA).
δ. Δράσεις Πρώτων Βοηθειών για την εφαρμογή ακολουθίας ενεργειών αποτροπής επιδείνωσης της κατάστασης τραυματιών ή ασθενών (FirstAidAction-FAA).
ε. Δράσεις Έρευνας και Διάσωσης που αφορούν στην διαδικασία εντοπισμού και παροχής βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται ή απειλούνται, από επικείμενο κίνδυνο (SearchandRescue-SaR) και διακρίνονται σε α) Διασώσεις αστικού περιβάλλοντος, β) Ορεινές διασώσεις, γ) Διασώσεις υγρού στοιχείου και δ) Σπηλαιοδιασώσεις.
στ. Δράσεις Παροχής Βοηθείας (AidandSupportAction-ASA) που αφορούν σε:
α) Απεγκλωβισμούς από τροχαία ατυχήματα, β) Κοπές δέντρων, γ) Αντλήσεις υδάτων, δ) Απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες, ε) Πλύσεις οδοστρώματος, στ) Απομακρύνσεις αντικειμένων, ζ) Απεγκλωβισμούς ζώων.
3. Οι υποστηρικτικές δράσεις αφορούν σε:
α. Δράσεις τηλεπικοινωνιών για την εξασφάλιση εναλλακτικών λύσεων για την αποκατάσταση των επικοινωνιών μεταξύ κρατικών Φορέων, των εθελοντικών οργανώσεων και μεταξύ τους, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, μέσω εγκεκριμένων συχνοτήτων (ComSupportAction-CSA).
β. Δράσεις Ψυχολογικής Υποστήριξης για τη στήριξη των πληγέντων, των συγγενών των θυμάτων, καθώς και των πρώτων ανταποκριτών (PsychologicalSupprtAction-PSA).
γ. Δράσεις Ενημέρωσης και Προειδοποίησης για την παροχή έγκαιρης, λειτουργικής, συντονισμένης και απρόσκοπτης πληροφόρησης πολιτών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και προληπτικά, ενδεικτικά, μέσω διανομής ενημερωτικού υλικού, σύμφωνα με τον Εθνικό Σχεδιασμό Πολιτικής Προστασίας (PublicAwarenessAction-PAA).
δ. Δράσεις Μέριμνας Πληγέντων για την εξασφάλιση βασικών αναγκών των πληγέντων, όπως, ενδεικτικά, μέσω παροχής προσωρινής στέγασης και σίτισης του πληθυσμού (ReliefandSupportAction-ReSA).
ε. Δράσεις Μεταφορών για τη χρήση μεταφορικών μέσων σε δράσεις Πολιτικής Προστασίας, όπως, ενδεικτικά, τη μεταφορά ατόμων και υλικών (TransportationAction-TRAct).
στ. Δράσεις Οργάνωσης και Λειτουργίας Χώρων Συγκέντρωσης για την ανάπτυξη και οργάνωση προσωρινού καταυλισμού για διαμονή και σίτιση πληγέντων (ShelterMonitoringAction-SMA).