Άρθρο 39 – Εθνική Σχολή Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων – Αναβάθμιση της Πυροσβεστικής Ακαδημίας

1. Ιδρύεται Εθνική Σχολή Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, που έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και η εποπτεία της ασκείται δια του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η Εθνική Σχολή Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων εδρεύει στην Αττική και αποτελείται από την Πυροσβεστική Ακαδημία, την Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας και το Κέντρο Ειδικών Εκπαιδεύσεων.
2. Στο πλαίσιο της αποστολής της, η Εθνική Σχολή Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων μπορεί, μεταξύ άλλων:
α. Να συνεργάζεται και να συνάπτει προγραμματικές συμφωνίες, μνημόνια ή συμβάσεις με Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, με εκπαιδευτικά ιδρύματα και Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων και των άλλων Σωμάτων Ασφαλείας, με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, με Φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ερευνητικά ή άλλα ινστιτούτα, καθώς και με Φορείς που παρέχουν εκπαίδευση, εκπονούν μελέτες, διενεργούν έρευνες, υλοποιούν προγράμματα και ανήκουν στο Δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή με άλλους Φορείς εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή με κοινωνικούς ή συλλογικούς Φορείς ή με διεθνείς και υπερεθνικούς οργανισμούς ή πρόσωπα εγνωσμένου επιστημονικού κύρους.
β. Να σχεδιάζει και να υλοποιεί, σε συνεργασία με Α.Ε.Ι. ή Α.Τ.Ε.Ι. της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, προγράμματα, μαθήματα διδασκαλίας ή σεμινάρια για την εκμάθηση ξένων γλωσσών ή την πιστοποίηση σε θέματα ξενόγλωσσης ειδικής ορολογίας που αφορά το Πυροσβεστικό Σώμα και την Πολιτική Προστασία. Με απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Προστασίας του Πολίτη δύναται να ρυθμίζονται επιμέρους ζητήματα πιστοποίησης όσων παρακολουθούν τα ως άνω προγράμματα και σεμινάρια, καθώς και κάθε άλλο ζήτημα που αφορά την εφαρμογή της παρούσας διάταξης.
γ. Να εκπονεί μελέτες, να διεξάγει έρευνες, να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες, να συμμετέχει σε διαγωνισμούς για την ανάληψη επιστημονικών και εκπαιδευτικών δράσεων που εμπίπτουν στην αποστολή της.
δ. Να υλοποιεί σε συνεργασία με άλλους Φορείς ευρωπαϊκά ή άλλα εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα.
ε. Να παρέχει υπηρεσίες, εκπαιδευτικού και ερευνητικού περιεχομένου, σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα έναντι αμοιβής. Ο τρόπος καθορισμού των υπηρεσιών και της σχετικής αμοιβής προσδιορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη.
3.α. Η Εθνική Σχολή Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων διοικείται από εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο, το έργο του οποίου επικουρείται από επταμελές Επιστημονικό Συμβούλιο, που απαρτίζεται από μέλη Δ.Ε.Π, ενώ λειτουργεί σε αυτή Υπηρεσία Οικονομικής Διαχείρισης με αντικείμενο τη διαχείριση των οικονομικών θεμάτων της Σχολής, όπως ενδεικτικά, θέματα προϋπολογισμού, μισθοδοσίας, διαχείρισης δαπανών, προμηθειών και περιουσίας.
β. Οι αρμοδιότητες, το αντικείμενο και κάθε άλλη αναγκαία οργανωτική και λειτουργική λεπτομέρεια, ζητημάτων στελέχωσης και προσωπικού της Υπηρεσίας Οικονομικής Διαχείρισης και των μελών των Συμβουλίων της περίπτωσης α΄ της παρούσας παραγράφου, ρυθμίζονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Με όμοια απόφαση, ρυθμίζονται και τα αντίστοιχα ζητήματα σύνθεσης, οργανωτικής και λειτουργικής κατάστασης της Εθνικής Σχολής Διαχείρισης Κινδύνων και Αντιμετώπισης Κρίσεων.
4. Η Πυροσβεστική Ακαδημία διέπεται από το π.δ. 174/1983 (Α΄ 68), όπως ισχύει, και από τις διατάξεις του παρόντος νόμου. Το πυροσβεστικό προσωπικό εκπαιδεύεται, μετεκπαιδεύεται και επιμορφώνεται στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Επίσης, είναι δυνατόν να εκπαιδεύεται ή μετεκπαιδεύεται και εκτός της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό, με έξοδα του Δημοσίου. Με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη, καθορίζονται οι δαπάνες μετακίνησης που καταβάλλονται στους εκπαιδευόμενους ή μετεκπαιδευόμενους στο εσωτερικό ή εξωτερικό και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
5. Η Πυροσβεστική Ακαδημία περιλαμβάνει τις ακόλουθες Σχολές:
α. Σχολή Αξιωματικών.
β. Σχολή Αρχιπυροσβεστών.
γ. Σχολή Πυροσβεστών.
δ. Σχολή Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης.
ε. Σχολή Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών – Στελεχών.
6. Η Πυροσβεστική Ακαδημία έχει ως αποστολή:
α. Την εκπαίδευση, επιμόρφωση και ειδική κατάρτιση μέσω των επιμέρους παραγωγικών σχολών στα κατά κλάδο πυροσβεστικά καθήκοντα για τους ιδιώτες που κατατάσσονται στο Πυροσβεστικό Σώμα, καθώς και μέσω των Σχολών Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών – Στελεχών για το εν ενεργεία πυροσβεστικό προσωπικό, με γνώμονα την αναβάθμιση αυτού για την εκπλήρωση των καθηκόντων και υποχρεώσεών του και την ενίσχυση της επιχειρησιακής και στελεχιακής του ικανότητας.
β. Την υποβολή πορισμάτων ερευνών, μελετών και συμπερασμάτων στο Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για τη χάραξη στρατηγικής σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού αρμοδιότητάς της, την εισήγηση οργανωτικών αλλαγών και τη συμβουλευτική ή άλλη υποστήριξή του σε θέματα αρμοδιότητάς της.
γ. Τη θέσπιση ειδικού ατομικού ηλεκτρονικού δελτίου κατάρτισης για το ένστολο και πολιτικό προσωπικό του Σώματος, με σκοπό τη συνολική παρακολούθηση του εν γένει μορφωτικού και επιμορφωτικού ιστορικού τους σε ατομικό επίπεδο.
7. Στο πλαίσιο της αποστολής της η Πυροσβεστική Ακαδημία μπορεί, μεταξύ άλλων:
α. Να υλοποιεί μέρος του ακαδημαϊκού προγράμματος σπουδών που αφορά στην εκπαίδευση των Δοκίμων Αξιωματικών σε Σχολές ή Τμήματα Α.Ε.Ι. ή Α.Σ.Ε.Ι. της Αθήνας, για τις περιπτώσεις εκείνες που απαιτείται η παροχή εξειδικευμένων γνώσεων σε συγκεκριμένα μαθήματα, επιστημονικές περιοχές και ειδικότητες, κυρίως σε αντικείμενα των τεχνικών, οικονομικών και νομικών επιστημών, μέσω προγραμματικών συμφωνιών, μνημονίων ή συμβάσεων.
β. Να σχεδιάζει και να υλοποιεί, δια της Εθνική Σχολή Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, σε συνεργασία με Α.Ε.Ι. ή Α.Τ.Ε.Ι. της ημεδαπής ή της αλλοδαπής διατμηματικά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών που απονέμουν σε Αξιωματικούς του Π.Σ., των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και σε ιδιώτες, μεταπτυχιακά διπλώματα εξειδίκευσης σε αντικείμενα συναφή με το σκοπό, την αποστολή και τις αρμοδιότητες του Πυροσβεστικού Σώματος.
γ. Να σχεδιάζει, να κοστολογεί και να υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα ύστερα από πρόταση του Τμήματος Ανάπτυξης Ανθρωπίνων Πόρων του Επιτελείου Π.Σ. για το προσωπικό και την υποστήριξη των διοικητικών και οργανωτικών αναγκών του Πυροσβεστικού Σώματος.
8.α. Τα εκπαιδευτικά όργανα της Πυροσβεστικής Ακαδημίας είναι:
αα. Το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο.
ββ. Ο Διευθυντής Σπουδών της κάθε Σχολής.
β. Το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο αποτελείται από τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Ακαδημίας ως Πρόεδρο, τον Διοικητή της οικείας Σχολής, τον Διευθυντή Εκπαίδευσης του Επιτελείου Π.Σ., τον Διευθυντή Σπουδών της κάθε Σχολής και έναν εκπρόσωπο του διδακτικού προσωπικού της κάθε Σχολής, ως μέλη.
γ. Οι Διευθυντές Σπουδών και οι εκπρόσωποι του διδακτικού προσωπικού κάθε Σχολής εντάσσονται ως μέλη του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.
δ. Οι Διευθυντές Σπουδών κάθε Σχολής επιλέγονται από το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό των Α.Ε.Ι. της Χώρας που διδάσκει στην Πυροσβεστική Ακαδημία και, ελλείψει αυτού, από τους διδάσκοντες καθηγητές της οικείας Σχολής, οι οποίοι είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος σπουδών.
ε. Ο εκπρόσωπος του διδακτικού προσωπικού κάθε Σχολής επιλέγεται μεταξύ των διδασκόντων καθηγητών της Σχολής, οι οποίοι είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος σπουδών.
στ. Το εκπαιδευτικό συμβούλιο συγκροτείται με απόφαση του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος. Χρέη γραμματέα εκτελεί ο Προϊστάμενος του Τμήματος – Μελετών – Εκπαίδευσης – Μετεκπαίδευσης της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, ο οποίος τηρεί και το βιβλίο αποφάσεων του εκπαιδευτικού συμβουλίου.
ζ. Ο Διευθυντής Σπουδών κάθε Σχολής σε συνεργασία με το Διοικητή αυτής, το πρώτο δίμηνο κάθε ημερολογιακού έτους εισηγείται προς το εκπαιδευτικό συμβούλιο το πρόγραμμα σπουδών της, τα θέματα της διδακτέας ύλης, τα συγγράμματα και τα εκπαιδευτικά βοηθήματα που είναι αναγκαία για την εκπαίδευση των φοιτητών της Σχολής, καθώς και για κάθε θέμα που αφορά την εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή λειτουργία της Σχολής. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται από το εκπαιδευτικό συμβούλιο και επικυρώνεται από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Εθνικής Σχολής Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων.
η. Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Ακαδημίας φέρει το βαθμό του Υποστρατήγου, πρέπει να είναι κάτοχος τουλάχιστον πτυχίου Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αναγνωρισμένου ισότιμου πτυχίου της αλλοδαπής και επικουρείται από Υποδιοικητή, ο οποίος φέρει το βαθμό του Αρχιπυράρχου.
9. Το διοικητικό, εκπαιδευτικό, ένστολο και βοηθητικό προσωπικό της Πυροσβεστικής Ακαδημίας διέπεται από τις διατάξεις του π.δ. 174/1983, όπως ισχύει.
10. α. Το διδακτικό προσωπικό της Πυροσβεστικής Ακαδημίας ορίζεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και τη σύμφωνη γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου της Εθνικής Σχολής Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, κατόπιν σχετικής συνέντευξης. Για την επιλογή διδακτικού προσωπικού στα ακαδημαϊκά μαθήματα εισηγείται στον Διοικητή της Πυροσβεστικής Ακαδημίας τριμελής επιτροπή, η οποία αποτελείται από τον Υποδιοικητή της Πυροσβεστικής Ακαδημίας ή τον αναπληρωτή του και δύο καθηγητές ή αναπληρωτές καθηγητές των Α.Ε.Ι. της Χώρας του ιδίου ή συναφούς γνωστικού αντικειμένου με την υπό πλήρωση θέση, ενώ στα μη ακαδημαϊκά μαθήματα εισηγείται σχετικώς στον Διοικητή τριμελής επιτροπή αποτελούμενη από τον Υποδιοικητή της Πυροσβεστικής Ακαδημίας ή τον αναπληρωτή του, τον Διοικητή της οικείας Σχολής και τον Διευθυντή Εκπαίδευσης του Επιτελείου Α.Π.Σ. Οι ανωτέρω επιτροπές συγκροτούνται με απόφαση του Διοικητή της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.
Για την επιλογή του ανωτέρω προσωπικού απαιτείται η δημοσίευση προηγούμενης προκήρυξης, με την οποία καθορίζονται τα προσόντα που απαιτούνται για την επιλογή, τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται προς απόδειξη των προσόντων των υποψηφίων, η διάρκεια και οι λοιποί όροι εργασίας. Στις περιπτώσεις που το γνωστικό αντικείμενο του κάθε μαθήματος διδάσκεται σε Α.Ε.Ι., για τη διδασκαλία του στην Πυροσβεστική Ακαδημία απαιτείται η κατοχή διδακτορικού τίτλου σπουδών σε συναφές αντικείμενο, και μόνο όταν δεν υπάρχει υποψήφιος επιτρέπεται η διδασκαλία του από κάτοχο μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών σε συναφές αντικείμενο. Η προκήρυξη εκδίδεται από τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, μετά από εισήγηση του εκπαιδευτικού συμβουλίου που διατυπώνεται πριν από τη λήξη του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους και δημοσιεύεται σε δύο (2) τουλάχιστον ημερήσιες εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας και αναρτάται στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος και της Εθνικής Σχολής Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων.
β. Με την ίδια διαδικασία ορίζονται και ισάριθμοι αναπληρωματικοί καθηγητές.
11. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη καθορίζεται η αποζημίωση των Διευθυντών Σπουδών των Σχολών για την απασχόλησή τους, πέραν των διδακτικών τους καθηκόντων.
12. Το άρθρο 4 του ν. 2226/1994 (Α΄ 122) αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«Άρθρο 4
Εισαγωγή φοιτητών στη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας
1.α. Η εισαγωγή φοιτητών στη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας γίνεται με το σύστημα των απολυτηρίων εξετάσεων σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 9 και 11 του άρθρου 1 του ν. 2525/1997 (Α΄ 188) και του π.δ. 60/2006 (Α΄ 65), όπως ισχύουν.
β. Από τον αριθμό των εισακτέων που καθορίζεται για τη Σχολή Αξιωματικών ποσοστό 15%, καθ’ υπέρβαση των θέσεων που εγκρίνονται κατ’ έτος από την ΠΥΣ 33/2006, προέρχεται υποχρεωτικά από πυροσβέστες, υπαρχιπυροσβέστες, αρχιπυροσβέστες και πυρονόμους, ηλικίας μέχρι 35 ετών, οι οποίοι κατατάσσονται στο τρίτο (Γ΄) ακαδημαϊκό εξάμηνο. Οι εν λόγω υποψήφιοι, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής και κατά την ημερομηνία εισαγωγής στην Πυροσβεστική Ακαδημία, θα πρέπει υποχρεωτικά: α. να μην τελούν σε κατάσταση διαθεσιμότητας ή να μην έχουν παραπεμφθεί ενώπιον πειθαρχικού συμβουλίου. β. να μην έχουν τιμωρηθεί κατά την τελευταία πενταετία με την ποινή της «αργίας δια προσκαίρου παύσεως» ή της «αργίας δι’ απολύσεως».
γ. Από τον αριθμό των θέσεων που προκηρύσσονται για εισαγωγή στη Σχολή Αξιωματικών ποσοστό 20% καλύπτεται από πτυχιούχους Ανωτάτων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων των Σχολών ή Τμημάτων της ημεδαπής ή αντίστοιχων της αλλοδαπής: Χημείας, Φυσικής, Μαθηματικών, Γεωλογίας, Δασολόγων, Δασοπόνων Φυσικού Περιβάλλοντος, Ψυχολογίας, Μετεωρολογίας, Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, ύστερα από κατατακτήριες εξετάσεις που διενεργούνται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εφόσον συγκεντρώνουν και τα λοιπά προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις προσόντα. Οι επιτυχόντες (εισακτέοι) εισάγονται στο τρίτο (Γ΄) ακαδημαϊκό εξάμηνο. Τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται και η διαδικασία των εξετάσεων καθορίζονται με απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Προστασίας του Πολίτη, μετά από γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου της Εθνικής Σχολής Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων που διατυπώνεται πριν από τη λήξη του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους. Στις ανωτέρω κατατακτήριες εξετάσεις δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής όσοι φοιτούν ήδη στη Σχολή Αξιωματικών ή είναι εισακτέοι σε αυτήν.
δ. Στη Σχολή Αξιωματικών εισάγονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων και χωρίς εξετάσεις, στο τρίτο (Γ΄) ακαδημαϊκό εξάμηνο, οι τρεις (3) πρώτοι κατά σειρά εξόδου από τη Σχολή Πυροσβεστών, όπως καθορίζεται από τον οικείο κανονισμό, οι οποίοι εισήχθησαν με το σύστημα των εξετάσεων σε πανελλαδικό επίπεδο και αποφοίτησαν κατά το αμέσως προηγούμενο της εισαγωγής ακαδημαϊκό έτος. Το εν λόγω δικαίωμα ασκείται εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός μηνός από την αποφοίτηση και οι δικαιούχοι δεν αναπληρώνονται για κανένα λόγο.
2. Ο αριθμός των εισακτέων στη Σχολή Αξιωματικών καθορίζεται με απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Προστασίας του Πολίτη, μετά από εισήγηση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αφού ληφθούν υπόψη τόσο οι κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν κατά την προκήρυξη των εξετάσεων όσο και εκείνες που πρόκειται να κενωθούν μέχρι το τέλος του επόμενου της έναρξης της εκπαιδευτικής περιόδου έτους, σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες επιχειρησιακές ανάγκες.
3. Οι σπουδές στη Σχολή Αξιωματικών διαρκούν τέσσερα (4) έτη και οργανώνονται σε ακαδημαϊκά εξάμηνα.
4. Οι διατάξεις των παραγράφων 3 και 7 του άρθρου 1 του παρόντος, καθώς και αυτή της παραγράφου 1 του άρθρου 29 του ν. 2009/1992 (Α΄ 18), εφαρμόζονται αναλόγως και για τη Σχολή Αξιωματικών».
13.α. Η εισαγωγή σπουδαστών στη Σχολή Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας γίνεται με το σύστημα των απολυτηρίων εξετάσεων σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 1351/1983 (Α΄ 56) και των παραγράφων 9 και 11 του άρθρου 1 του ν. 2525/1997 (Α’ 188) και του π.δ. 60/2006(Α’ 65), όπως ισχύουν.
β. Η φοίτηση στη Σχολή Πυροσβεστών πραγματοποιείται σε δύο (2) Κύκλους ακαδημαϊκών σπουδών. Ο 1ος Κύκλος Σπουδών διαρκεί τρία (3) εξάμηνα και με την ολοκλήρωση της φοίτησης σε αυτόν οι Δόκιμοι Πυροσβέστες λαμβάνουν Δίπλωμα Τεχνικής Πυροσβεστικής Επαγγελματικής Επάρκειας ενώ κατά το 2ο Κύκλο Σπουδών πραγματοποιούν πρακτική άσκηση σε πυροσβεστικά καθήκοντα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Ο 2ος Κύκλος Σπουδών διαρκεί πέντε (5) εξάμηνα, οι Δόκιμοι Πυροσβέστες τοποθετούνται στην έδρα της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και πραγματοποιούν ακαδημαϊκές σπουδές και πρακτική άσκηση στις Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος με έδρα το νομό Αττικής. Ο 2ος Κύκλος Σπουδών πραγματοποιείται μέσω εξαμηνιαίων Θεματικών Ενοτήτων με δια ζώσης διδασκαλία, ενώ η εξέταση των μαθημάτων πραγματοποιείται αποκλειστικά στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Ακαδημίας με τη φυσική παρουσία των Δοκίμων Πυροσβεστών. Με την ολοκλήρωση του 2ου Κύκλου Σπουδών οι Δόκιμοι Πυροσβέστες λαμβάνουν πτυχίο αντίστοιχο και ισότιμο των Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Η ολοκλήρωση και των δύο Κύκλων Σπουδών είναι υποχρεωτική, σε αντίθετη περίπτωση ο Δόκιμος Πυροσβέστης αποβάλλεται από τη Σχολή Πυροσβεστών και ανακαλείται η απόφαση κατάταξής του στο Πυροσβεστικό Σώμα. Η διάρκεια της φοίτησης δεν μπορεί να παραταθεί πέραν των δύο ετών, παρά μόνο για αποδεδειγμένους σοβαρούς λόγους υγείας ή λόγω κύησης. Δόκιμος Πυροσβέστης που θα αποτύχει σε εξεταζόμενο μάθημα για τρίτη φορά αποβάλλεται από τη Σχολή Πυροσβεστών και ανακαλείται η απόφαση κατάταξής του στο Πυροσβεστικό Σώμα.
γ. Οι απόφοιτοι της Σχολής Πυροσβεστών είναι ανακριτικοί υπάλληλοι, εξελίσσονται βαθμολογικά μέχρι και το βαθμό του Πυρονόμου για κάλυψη υφιστάμενων κενών οργανικών θέσεων.
δ. Ο αριθμός των εισακτέων στη Σχολή Πυροσβεστών καθορίζεται με απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Προστασίας του Πολίτη, μετά από εισήγηση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αφού ληφθούν υπόψη τόσο οι κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν κατά την προκήρυξη των εξετάσεων όσο και εκείνες που πρόκειται να κενωθούν μέχρι το τέλος του επόμενου της έναρξης της εκπαιδευτικής περιόδου έτους, σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες επιχειρησιακές ανάγκες.
ε. Οι διατάξεις των παραγράφων 3 και 7 του άρθρου 1 του ν. 2226/1994 (Α’ 122), καθώς και αυτή της παρ. 1 του άρθρου 29 του ν. 2009/1992 (Α’ 18) εφαρμόζονται αναλόγως και για τη Σχολή Πυροσβεστών.
14.α. Για όσους εισάγονται στις Σχολές Αξιωματικών και Πυροσβεστών πριν εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, ο χρόνος φοίτησης σε αυτές θεωρείται χρόνος εκπλήρωσης στρατιωτικής υποχρέωσης. Οι ανωτέρω, μετά την επιλογή και κατάταξή τους, υποβάλλονται σε βασική στρατιωτική εκπαίδευση. Με απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη καθορίζεται το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, ο τόπος και η διάρκεια αυτής, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
β. Οι σπουδαστές που διαγράφονται από τις Σχολές Αξιωματικών και Πυροσβεστών λόγω αποβολής, απολύσεως ή παραιτήσεώς τους υποχρεώνονται να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3421/2005 (Α΄ 302).
15. Η Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας είναι ισότιμη με τα ιδρύματα του πανεπιστημιακού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, όπως αυτή ορίζεται κάθε φορά από την κείμενη νομοθεσία, παρέχοντας ισότιμη εκπαίδευση και χορηγώντας ισότιμα πτυχία με αυτά.
16. Η Σχολή Αρχιπυροσβεστών ανήκει στην ανώτερη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως αυτή ορίζεται κάθε φορά από την κείμενη νομοθεσία, παρέχοντας ισότιμη εκπαίδευση και χορηγώντας ισότιμα πτυχία με τις αντίστοιχες μεταδευτεροβάθμιες σχολές.
17. Η υποβολή των αιτήσεων και των δικαιολογητικών που δεν απαιτούν τη φυσική παρουσία των υποψηφίων για την εισαγωγή στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, τόσο με το σύστημα των απολυτηρίων εξετάσεων σε εθνικό επίπεδο όσο και μέσω του συστήματος των κατατακτηρίων εξετάσεων, δύναται να πραγματοποιείται μέσω διαδικτυακής ηλεκτρονικής εφαρμογής, με μέριμνα της Διεύθυνση Επικοινωνιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ανθρώπινων Πόρων του ΑΠΣ.
18. Για την εισαγωγή στις Σχολές Αξιωματικών και Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας οι υποψήφιοι ιδιώτες υποβάλλονται σε «Προκαταρκτικές εξετάσεις» (αθλητικές, υγειονομικές και ψυχοτεχνικές δοκιμασίες) που γίνονται με μέριμνα του Επιτελείου του Π.Σ. και σύμφωνα με όσα ορίζονται από τις οικείες διατάξεις του νόμου και τους οικείους κανονισμούς. Το πρόγραμμα των προκαταρκτικών εξετάσεων διατυπώνεται πριν από τη λήξη του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους, καταρτίζεται από το εκπαιδευτικό συμβούλιο της Πυροσβεστικής Ακαδημίας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης του Επιτελείου Α.Π.Σ. και εγκρίνεται με απόφαση του Διοικητή της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.
19. Στη Σχολή Αρχιπυροσβεστών δύναται να εισάγονται Πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων των προερχόμενων εκ Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης, που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον τέσσερα (4) έτη στο βαθμό του Πυροσβέστη κατόπιν εξετάσεων για την περαιτέρω βαθμολογική τους εξέλιξή. Οι επιτυχόντες που προσλήφθηκαν στο Πυροσβεστικό Σώμα πριν από την θέση σε ισχύ του π.δ. 44/2016 (Α΄68) φοιτούν στη Σχολή Αρχιπυροσβεστών διάρκειας δέκα (10) μηνών και μετά την ευδόκιμη αποφοίτησή τους ονομάζονται Αρχιπυροσβέστες. Οι επιτυχόντες που προσλήφθηκαν στο Πυροσβεστικό Σώμα μετά τη θέση σε ισχύ του π.δ 44/2016 ονομάζονται Αρχιπυροσβέστες ταυτόχρονα με τους ανωτέρω και τοποθετούνται ιεραρχικά μετά τον τελευταίο αποφοιτήσαντα από την ως άνω Σχολή, βάσει της σειράς επιτυχίας που είχαν μεταξύ τους στις εξετάσεις που προηγήθηκαν. Ομοίως, κατόπιν εξετάσεων για την περαιτέρω βαθμολογική τους εξέλιξή, Πυροσβέστες Ειδικών Καθηκόντων ονομάζονται Αρχιπυροσβέστες Ειδικών Καθηκόντων, βάσει της μεταξύ τους σειράς επιτυχίας. Η διαδικασία, η εξεταστέα ύλη και ο αριθμός των προκηρυσσόμενων κατ’ έτος θέσεων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.
20. Στη Σχολή Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης δύναται, εφόσον επιθυμούν, να εισαχθούν κατόπιν εξετάσεων Πυρονόμοι Γενικών Καθηκόντων, απόφοιτοι της Σχολής Αρχιπυροσβεστών που έχουν συμπληρώσει τρία έτη (3) στο βαθμό του Πυρονόμου. Η φοίτηση στη Σχολή Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης διαρκεί δυο (2) ακαδημαϊκά εξάμηνα και με την ολοκλήρωση αυτών απονέμεται ο βαθμός του Ανθυποπυραγού και αντίστοιχο δίπλωμα. Ομοίως, κατόπιν εξετάσεων για την περαιτέρω βαθμολογική τους εξέλιξή, Πυρονόμοι Ειδικών Καθηκόντων δύναται, εφόσον επιθυμούν, να εισαχθούν κατόπιν εξετάσεων στην ίδια ως άνω Σχολή. Η φοίτηση στη Σχολή Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης διαρκεί τέσσερις (4) μήνες και με την ολοκλήρωση αυτών απονέμεται ο βαθμός του Ανθυποπυραγού και αντίστοιχο δίπλωμα. Η διαδικασία, η εξεταστέα ύλη και ο αριθμός των προκηρυσσόμενων κατ’ έτος θέσεων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.
21. Στη Σχολή Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών – Στελεχών εισάγονται Πυραγοί και Πύραρχοι, κατά σειρά αρχαιότητας στο βαθμό, για μετεκπαίδευση, επιμόρφωση και εξειδίκευση, στο πλαίσιο της Δια Βίου μάθησης, με σκοπό τη διαρκή ενημέρωση σε σύγχρονα πυροσβεστικά θέματα και προβλήματα γενικού και ειδικού ενδιαφέροντος, ώστε να ανταποκρίνονται πλήρως στα καθήκοντά τους. Η φοίτηση διαρκεί για έξι (6) και τρεις (3) μήνες αντίστοιχα και με την ολοκλήρωση αυτών απονέμεται δίπλωμα. Ο αριθμός των φοιτούντων κατ’ έτος, η εκπαιδευτική διαδικασία και οι ακολουθούμενες μέθοδοι αυτής, η εξεταστέα ύλη και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Επίσης στην ίδια ως άνω Σχολή εισάγονται για εκπαίδευση και επιμόρφωση σε πυροσβεστικά θέματα γενικού και ειδικού ενδιαφέροντος, ιδιώτες που κατατάχθηκαν ως πυροσβεστικό προσωπικό Ειδικών Καθηκόντων, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν πλήρως στα καθήκοντά τους. Η φοίτηση σε αυτή διαρκεί για τέσσερις (4) μήνες και με την ολοκλήρωση αυτών απονέμεται δίπλωμα.
22. Με πρόταση του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου και απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Εθνικής Σχολής Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, καταρτίζεται ο Κανονισμός προπτυχιακών σπουδών των Σχολών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.
23.α. Στη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στο πλαίσιο της αποστολής της, μπορεί να οργανώνονται και να λειτουργούν, αυτοδύναμα ή σε συνεργασία με ημεδαπά Α.Ε.Ι., Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) και να απονέμονται μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών.
β. Τα Π.Μ.Σ. καταρτίζονται από ειδική τριμελή επιτροπή, η οποία αποτελείται από τον Διοικητή της Σχολής, τον Διευθυντή Σπουδών αυτής και έναν καθηγητή Α.Ε.Ι. του ίδιου ή συναφούς γνωστικού αντικειμένου με το αντικείμενο του Π.Μ.Σ., ο οποίος προέρχεται, σε περίπτωση συνεργασίας, από το συνεργαζόμενο Α.Ε.Ι.. Η επιτροπή συγκροτείται με απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Εθνικής Σχολής Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων μετά από εισήγηση του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Το περιεχόμενο του προγράμματος σπουδών εγκρίνεται από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Εθνικής Σχολής Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων. Με τον κανονισμό σπουδών του Π.Μ.Σ. ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν:
αα. Το αντικείμενο και το σκοπό του προγράμματος.
ββ. Το είδος των μεταπτυχιακών τίτλων που απονέμονται.
γγ. Τις κατηγορίες των πτυχιούχων που γίνονται δεκτές και τη διαδικασία εισαγωγής τους.
δδ. Τη χρονική διάρκεια του προγράμματος.
εε. Τα μαθήματα, τη διδακτική και ερευνητική απασχόληση των μεταπτυχιακών φοιτητών, τις πρακτικές ασκήσεις και κάθε άλλου είδους δραστηριότητα.
στστ. Τον αριθμό των μεταπτυχιακών φοιτητών, τις δυνατότητες και τις ανάγκες σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή για την απρόσκοπτη λειτουργία του προγράμματος.
ζζ. Τη χρονική διάρκεια λειτουργίας του Π.Μ.Σ., το κόστος της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής, το κόστος λειτουργίας, τις πηγές και το ύψος της χρηματοδότησής του αναλυτικά.
ηη. Την αναθεώρηση επιμέρους πτυχών του προγραμμάτων σπουδών.
θθ. Κάθε άλλο θέμα που αφορά την οργάνωση και λειτουργία του Π.Μ.Σ..
γ. Διευθυντής του Π.Μ.Σ. είναι ο Διευθυντής Σπουδών της Σχολής. Ο Διευθυντής του Π.Μ.Σ. μεριμνά για την εύρυθμη λειτουργία του Προγράμματος.
δ. Μέρος των ανωτέρω μεταπτυχιακών προγραμμάτων μπορεί να υλοποιείται σε Σχολές ή Τμήματα Α.Ε.Ι. της Χώρας.
24. Πόροι της Εθνικής Σχολής Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων που διατίθενται για τη λειτουργία της Πυροσβεστικής Ακαδημίας είναι ιδίως:
α. Η ετήσια κρατική επιχορήγηση,
β. οι κάθε είδους εισφορές, επιχορηγήσεις, δωρεές, χορηγίες, κληρονομιές και κληροδοσίες,
γ. οι πρόσοδοι από τη δική της περιουσία,
δ. τα έσοδα από τη συμμετοχή της σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης και
ε. κάθε άλλος πόρος που συνάδει με το σκοπό και την αποστολή της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.
Η κρατική επιχορήγηση της περίπτωσης α΄ δίδεται με ισόποση μείωση των αντίστοιχων Α.Λ.Ε. λειτουργικών δαπανών του προϋπολογισμού εξόδων του ΕΦ. 1047.202.0000000 «Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας» εντός των ανωτάτων ορίων πιστώσεων που ισχύουν για τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, όπως ισχύει, έως ότου τα έσοδά της να μπορούν να εξυπηρετήσουν τις λειτουργικές της δαπάνες.
25. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, μπορεί να ιδρύονται νέες, να καταργούνται ή να αναδιαρθρώνονται υφιστάμενες Σχολές εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης του πυροσβεστικού προσωπικού, να καθορίζονται θέματα σχετικά με τη λειτουργία και οργάνωση των Σχολών, τα προσόντα, τη διαδικασία, τα αρμόδια όργανα επιλογής και απόλυσης του εκπαιδευτικού προσωπικού, ο υποχρεωτικός χρόνος παραμονής στο Σώμα των εκπαιδευομένων και μετεκπαιδευομένων, καθώς και κάθε άλλο θέμα για την εκπαίδευση όλων των κατηγοριών του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος.
26. Στην Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας εισάγονται, για θεωρητική και πρακτική πιστοποιημένη κατάρτιση, εκπαίδευση και μετεκπαίδευση στις νέες εξελίξεις στους τομείς της Πολιτικής Προστασίας και της διαχείρισης κρίσεων, εθελοντές πολιτικής προστασίας, στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης και, υποχρεωτικώς, υπάλληλοι των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού και δημόσιων Φορέων που εμπλέκονται στην πολιτική προστασία, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, μετά από σχετική πρόσκληση του Διοικητή της Ακαδημίας Πολιτικής Προστασίας, στην οποία καθορίζεται ο αριθμός των θέσεων και τα κριτήρια επιλογής, κατόπιν εισήγησης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
27. Η Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας περιλαμβάνει τις ακόλουθες Σχολές:
α. Σχολή Εθελοντών και Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας.
β. Σχολή Προσωπικού και Στελεχών ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού.
γ. Σχολή Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης.
δ. Σχολή Πολιτών.
28. Η Α.ΠΟ.Π. είναι η μόνη αρμόδια υπηρεσία για την πιστοποίηση των εθελοντών πολιτικής προστασίας του άρθρου 59, ενώ είναι αρμόδια να πιστοποιεί και το επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων του πολιτικού προσωπικού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καθώς και των ιδιωτών που φοιτούν σε αυτή.
29. Τα προγράμματα αυτά σχεδιάζονται και υλοποιούνται με μέριμνα της Διεύθυνσης Εθελοντισμού και Εκπαίδευσης της Γ.Γ.Π.Π. Για τη συμμετοχή στα προγράμματα αυτά χορηγείται βεβαίωση πιστοποίησης ή παρακολούθησης, η οποία υπογράφεται από τον Διοικητή της Ακαδημίας Πολιτικής Προστασίας.
30. Στο πλαίσιο της αποστολής της προβλέπεται η θέσπιση ειδικού ατομικού δελτίου κατάρτισης για την πιστοποίηση των ιδιωτών που φοιτούν σε αυτήν, καθώς και των εθελοντών του Πυροσβεστικού Σώματος και των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας.
31. Η διάρθρωση και τα εκπαιδευτικά όργανα της Ακαδημίας Πολιτικής Προστασίας, τα αντικείμενα εκπαίδευσης των πιστοποιημένων προγραμμάτων κατάρτισης, εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης της Α.ΠΟ.Π., η εκπαιδευτική διαδικασία, ο τρόπος και η διαδικασία πιστοποίησης και παροχής πιστοποιημένης εκπαίδευσης από τη Σχολή Εθελοντών και Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας της Ακαδημίας Πολιτικής Προστασίας, και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια ρυθμίζονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.
32. α. Στο Κέντρο Ειδικών Εκπαιδεύσεων λειτουργούν Σχολεία όπου εισάγεται το ένστολο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος για θεωρητική και πρακτική πιστοποιημένη κατάρτιση, εκπαίδευση και μετεκπαίδευση σε συναφή με τις αρμοδιότητες του Πυροσβεστικού Σώματος αντικείμενα και τις νέες εξελίξεις στους τομείς της Πολιτικής Προστασίας και της διαχείρισης κρίσεων. Τα Σχολεία αφορούν εκπαίδευση ιδίως σε σήραγγες, αγωγούς, διυλιστήρια, αυτοκινητοδρόμους, αεροδρόμια, πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου κ.α.
β. Στο Κέντρο Ειδικών Εκπαιδεύσεων δύναται να εκπαιδεύεται, σε συναφή με την αποστολή του Πυροσβεστικού Σώματος αντικείμενα καθώς και σε ζητήματα πυρασφάλειας, το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας, το προσωπικό Πυροσβεστικών Υπηρεσιών άλλων χωρών, βιοτεχνιών, βιομηχανιών και των πάσης φύσεως επιχειρήσεων, των νοσηλευτικών και άλλων ιδρυμάτων.
γ. Στο Κέντρο Ειδικών Εκπαιδεύσεων δύνανται να εκπαιδεύονται σε ζητήματα πολιτικής προστασίας και πολίτες.
δ. Η διάρθρωση, τα εκπαιδευτικά όργανα και τα Σχολεία του Κέντρου Ειδικών Εκπαιδεύσεων, τα αντικείμενα εκπαίδευσης των πιστοποιημένων προγραμμάτων κατάρτισης και μετεκπαίδευσης και η χρονική διάρκεια αυτών, η εκπαιδευτική διαδικασία, ο τρόπος πιστοποίησης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια ρυθμίζονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.
33. α. Για την εκπαίδευση που παρέχεται στην Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας και στο Κέντρο Ειδικών Εκπαιδεύσεων της Εθνικής Σχολής Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Καταστροφών, καταβάλλεται αποζημίωση από τους εκπαιδευόμενους, πλην των πυροσβεστικών υπαλλήλων και των μελών των εγγεγραμμένων στο Ενιαίο Μητρώο Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας.
β. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη, καθορίζονται τα κριτήρια προσδιορισμού του ύψους της δαπάνης του εκπαιδευτικού προγράμματος, η διαδικασία και ο τρόπος καταβολής της καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.
34. Στην Εθνική Σχολή Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Καταστροφών δύναται να διατίθεται προσωπικό από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και από το ένστολο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος. Η μισθοδοσία του υπηρετούντος στην Εθνική Σχολή Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Καταστροφών προσωπικού θα καλύπτεται από το φορέα προέλευσης.

  • 12 Ιανουαρίου 2020, 00:20 | Γιαννης

    Τα 4 χρόνια είναι υπερβολικά για μια σχολή υπαξιωματικών…Όπως είπε και άλλος συνάδελφος μου (διότι κι εγώ φοιτω στην πυροσβεστική Ακαδημία)δεν υπάρχει σχολή υπαξιωματικών στην Ελλάδα που να υπερβαίνει τα 3 χρόνια…εξάλλου αυτό το πτυχίο δεν μας παρέχει κάποια περαιτέρω οικονομική-βαθμολογική εξέλιξη…επιπλεον πιστεύω ότι θα έπρεπε να εστιάσουμε παραπάνω στην πρακτική παρα στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση διότι μέσα από την πράξη θα μάθουμε το πραγματικό επάγγελμα του πυροσβέστη και όχι φοιτωντας 5 εξάμηνα στη σχολή και μόνο τα 3 να προορίζονται για πρακτική.
    Παρακαλώ να ληφθεί σοβαρά υπόψη αυτό το σχόλιο όπως και όλα τα αλλα σχόλια περί αυτού του νομοσχεδίου

  • 11 Ιανουαρίου 2020, 22:50 | Απόστολος

    Φοιτώ στη Σχολή Πυροσβεστών Πτολεμαΐδας. Μετά από συζήτηση που έγινε στη Σχολή με δοκίμους συναδέλφους, αποφασίσαμε να αντιδράσουμε κατά αυτού του άρθρου, Αρχικά 5 εξάμηνα Αθηνά και 3 Πτολεμαΐδα,ΌΧΙ , πρέπει να αντιστραφούν οι τόποι,3 εξάμηνα Αθηνά και 5 Πτολεμαΐδα είναι σωστό και πιο οικονομικό για όλους .1) Από τη στιγμή που στην Ελλάδα λειτουργούν 5 σχολές υπαξιωματικών με διάρκεια φοίτησης τα 3 έτη, γιατί να αργούν οι νέοι πυροσβέστες να βγουν αφού υπάρχουν τόσες ανάγκες για νέο αίμα 2) Γιατί να ,μείνουμε στην Αθήνα βάσει του παρόντος 3 ή 5 εξάμηνα, αλλά με μισθό δοκίμου , στην πρωτεύουσα ως γνωστόν, με 300 και 350 ευρώ μηνιαίως, η ζωη είναι πολύ δύσκολη ,θα υπάρχει μέριμνα να μένουμε κάπου,και να τρόμε οικονομικά ,ή όχι;3) Έχουμε μπει με άλλο καθεστώς στη Σχολή το οποίο αναφέρει ότι η διάρκεια φοίτησης στη Σχολή Πυροσβεστών κρατά για 5 εξάμηνα.Υπ’ αριθμ. 57746/26-09-2018 Απόφαση κας Υπουργού Προστασίας του Πολίτη η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1109 τ.Γ’/ 02-10-2018 και την υπ’ αριθμ. 59279 οικ. Φ.300.1/03-10-2018 Διαταγή Α.Π.Σ. Πως αλλάζουν έτσι τα πράγματα τόσο πολύ για μία τόσο καινούργια σχολή που δεν έχουν φανεί καλά καλά τα αποτελέσματα της στο Σώμα,π.χ. καλά ή κακαβιά)ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ ΣΑΦΉΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΓΊΝΕΙ ΜΕ Τις 3 Σειρές ΠΟΥ ΕΊΜΑΣΤΕ ΜΈΣΑ,ΘΑ Μας ΔΟΘΕΊ Όπως ΕΊΝΑΙ ΗΘΙΚΌ Η ΕΠΙΛΟΓΉ ΝΑ ΕΠΙΛΈΞΟΥΜΕ ΑΝ ΘΑ ΑΠΟΦΟΙΤΉΣΟΥΜΕ ΣΤΑ 2,5Ή ΣΤΑ 4 ΧΡΟΝΙΆ; Ο καθένας μικρός,18,19,21,ή μεγάλος δόκιμος,25,27,30 χρονών,έχουμε και από αυτούς, έχει προγραμματίσει αλλιώς την ζωή του,τις σπουδές του ΣΕ ΆΛΛΑ ΑΝΤΙΚΕΊΜΕΝΑ ,την επαγγελματική ΤΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΌΤΗΤΑ. ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΥΠΆΡΞΟΥΝ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ,ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΉΣ ΑΛΛΙΩΣ, ΓΙΑ ΤΙΣ 3 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΤΙΣ ΤΩΡΙΝΕΣ .Πρέπει να διευκρινισθεί γιατί χρονική επιμήκυνση του προγράμματος σπουδών σημαίνει απαραίτητα και αναβάθμιση της Σχολής,άλλος τρόπος δεν υπάρχει π.χ.ΠΙΟ ΠΟΛΎ ΠΡΑΚΤΙΚΉ ΕΚΠΑΊΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΔΉΓΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΏΠΙΣΗ ΣΥΜΒΆΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΉ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΉ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΈΝΑ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΉ ΤΈΧΝΗ ΘΕΩΡΗΤΙΚΆ ΜΑΘΉΜΑΤΑ .

  • 11 Ιανουαρίου 2020, 21:02 | Στέλιος Μπούφτας

    Στην παράγραφο 19 του άρθρου 39 πρέπει να διευκρινιστεί κατά τρόπο σαφές, που να μην επιδέχεται διαφορετικής ερμηνείας, εάν οι μόνιμοι πυροσβέστες που προέρχονται από τους ΠΠΥ, ανήκουν ή όχι στους επιτυχόντες που προσλήφθηκαν στο Π.Σ. πριν από τη θέση σε ισχύ του Π.Δ.44/2016, αφού η πλειοψηφία των ΠΠΥ που σήμερα είναι μόνιμοι πυροσβέστες, προσλήφθηκαν ως ΠΠΥ τον Φεβρουάριο του έτους 2012, ήτοι πριν την τη θέση σε ισχύ του Π.Δ. 44/2016, αλλά έλαβαν τον βαθμό του Πυροσβέστη στις 9.2.2017, ήτοι μετά την θέση σε ισχύ του Π.Δ. 44/2016.

  • 11 Ιανουαρίου 2020, 21:11 | ΗΛΙΟΣ1

    Το παρόν άρθρο αναβαθμίζει μεν τη Σχολή Πυροσβεστών αλλά προς μια διαφορετική κατεύθυνση. Από τη μια είναι θετικό ότι η τετραετής φοίτηση θα αναβαθμίσει το πτυχίο κάνοντάς το ισάξιο ΑΕΙ, ωστόσο έχει μια σχολή Πυροσβεστών (Υπαξιωματικών) ανάγκη τετραετούς φοίτησης;

    Παράλληλα η πρακτική άσκηση στην Αθήνα θα γονατίσει οικονομικά τους δοκίμους οι οποίοι θα παλεύουν να τα βγάλουν πέρα με 300 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση λοιπόν είναι η πρακτική άσκηση να συνοδεύεται με την δυνατότητα οι δόκιμοι να κάνουν πενθήμερα και βραδινά έτσι ώστε ο μισθός του δοκίμου αυξηθεί και να μπορέσει να αποτελέσει ικανό βοήθημα

  • 11 Ιανουαρίου 2020, 20:42 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Πρέπει να διευκρινιστεί αν η αναβάθμιση της Σχολής Πυροσβεστών σε 4ετη φοίτηση περιλαμβάνει και τους τωρινούς δόκιμους πυροσβέστες (οι οποίοι έχουν υπογράψει για 2,5 χρόνια φοίτησης) ή αν θα ισχύει για τους υποψηφίους που θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις φέτος και τις επόμενες χρονιές.

  • 11 Ιανουαρίου 2020, 19:37 | Δοκ.Πυρ/στης Ακ.Ετους 2019-2020

    1)Η Σχολή Πυροσβεστών να μετεγκατασταθεί άμεσα λόγω i)κακών καιρικών συνθηκών (που επικρατούν τη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους στη περιοχή) και ii)ανθυγιεινού περιβάλλοντος λόγω της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.
    2)Οι απόφοιτοι της σχολής θα πρέπει οπωσδήποτε να κατηγοριοποιηθούν διαφορετικά από τους ήδη υπηρετούντες στο σώμα που φέρουν τον ίδιο βαθμό.
    3)Το μόνιμο προσωπικό που υπηρετεί στη σχολή -πόσο μάλλον ο διοικητής/υποδιοικητής/κοσμήτορες/διευθυντής σπουδών- θα πρέπει να διαθέτει κάποια ελάχιστα τυπικά προσόντα (όπως συμβαίνει με τους καθηγητές των μαθημάτων) όπως για παράδειγμα i)κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ ii)πιστοποίηση εκπαιδευτή ενηλίκων κ.α. και στο τέλος κάθε έτους να αξιολογούνται από τους σπουδαστές.
    4)Να αλλάξει το πρόγραμμα σπουδών με πρακτικά μαθήματα διότι πυροσβέστης γίνεσαι μόνο μαθαίνοντας στην πράξη και ΟΧΙ σε μία αίθουσα 50 ατόμων.
    5)Η σχολή θα πρέπει να υιοθετήσει όλα τα καλά των άλλων παραγωγικών σχολών που λειτουργούν χρόνια και όχι να επιλέγει ο εκάστοτε διοικητής ποια ναι και ποια όχι.

  • 11 Ιανουαρίου 2020, 19:24 | Παναγιωτης

    Καλησπερα
    Ως Δοκιμος Πυροσβεστης στη Πυροσβεστικη Ακαδημια(παραρτημα Πτολεμαϊδας) θεωρω πως το Αρθρο 39 του Νομοσχεδιου που αφορα την αναβαθμιση της Πυροσβεστικης Ακαδημιας μεσω της αφιξης του χρονου σπουδων ειναι εναντια στα συμφεροντα των φοιτουντων στη σχολη.
    Εχοντας υπογραψει συμβαση που δηλωνει ρητα τα 5 εξαμηνα φοιτησης ειναι αυθαιρετη η εφαρμογη της στους ηδη φοιτουντες.
    Βεβαιως και πιστευω στην Αναβαθμιση της σχολης και κατα συνεπεια του πτυχιου αλλα ο χρονος φοιτησης δεν πρεπει να ξεπερναει το διαστημα των 6 εξαμηνων οπως γινεται και στις υπολοιπες σχολες υπαξιωματικων της χωρας.Αν συμβει αυτο θεωρουμε δεδομενη την βαθμολογικη και μισθολογικη εξελιξη των αποφοιτων Πυροσβεστων της Σχολης.

  • 11 Ιανουαρίου 2020, 15:35 | Θεόδωρος. Κ.

    Καλησπέρα σας, είμαι και εγώ ένας δόκιμος πυροσβεστης στη σχολή πυροσβεστών. Θεωρώ εξαιρετικά άδικο το παρόν άρθρο της παραγράφου 13β διότι δεν δίνει κανένα ουσιαστικο κίνητρο, τουλάχιστον θα έπρεπε να φτάνεις στο βαθμό του αντιπυραχρου και μισθολογικα ανάλογα..ακόμα και τώρα αδικουμαστε εμείς που έχουμε βγάλει τόσα μόρια και έχουμε εισαχθεί με την αξία μας!

    Επίσης, Σαν σχολή είμαστε κατά αυτού του άρθρου και απαιτούμε να παραμείνουμε στο υπάρχων καθεστώς διότι έχουμε υπογράψει ένα συγκεκριμένο και πλήρως διαφορετικό πρακτικό ορκωμοσίας, το οποίο ρητά αναφέρει ότι η διάρκεια φοίτησης στη Σχολή Πυροσβεστών κρατά για 5 εξάμηνα. Βασισμένοι λοιπόν στην υπ’ αριθμ. 57746/26-09-2018 Απόφαση κας Υπουργού Προστασίας του Πολίτη η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1109 τ.Γ’/ 02-10-2018 και την υπ’ αριθμ. 59279 οικ. Φ.300.1/03-10-2018 Διαταγή Α.Π.Σ. διεκδικούμε την παραμονή ημών στο παρόν καθεστώς όσον αφορά το εν λόγω επίμαχο άρθρο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα ακολουθησουμε τη νόμιμη οδό.

  • 11 Ιανουαρίου 2020, 13:14 | Δημητρούδης Αναστάσιος (δόκιμος πυρ/στης)

    Βασικά, έχουμε υπογράψει ένα πλήρως διαφορετικό πρακτικό ορκωμοσίας, το οποίο ρητά αναφέρει ότι η διάρκεια φοίτησης στη Σχολή Πυροσβεστών κρατά για 5 εξάμηνα. Βασισμένοι λοιπόν στην υπ’ αριθμ. 57746/26-09-2018 Απόφαση κας Υπουργού Προστασίας του Πολίτη η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1109 τ.Γ’/ 02-10-2018 και την υπ’ αριθμ. 59279 οικ. Φ.300.1/03-10-2018 Διαταγή Α.Π.Σ. διεκδικούμε την παραμονή ημών στο παρόν καθεστώς όσον αφορά το εν λόγω επίμαχο άρθρο, το οποίο μας βρίσκει σαν Σχολή πλήρως αντίθετους.Τα 8 εξάμηνα φοίτησης που ανήγγειλε ο κ.Κωσταντινιδης στην χειρότερη περίπτωση πρέπει να ισχύσουν από την εισακτεα σειρά 2020-21.

  • 11 Ιανουαρίου 2020, 13:02 | Κοΐνης Γεώργιος

    Σαν δοκιμος πυροσβεστης στη σχολη πυροσβεστων Πτολεμαΐδας θα ήθελα να εκφράσω την δυσαρέσκεια μου για το εν λόγω νομοσχέδιο.
    1)Κατ αρχάς οι δυο τελευταίες σειρές που υπηρετούμε τωρα στη σχολη της Πτολεμαΐδας εχουμε υπογραψει ενα διαφορετικό πρακτικο ορκομωσιας το οποίο προβλέπει 5 εξαμήνων φοιτησης. Βασισμένοι λοιπόν στην υπ’ αριθμ. 57746/26-09-2018 Απόφαση κας Υπουργού Προστασίας του Πολίτη η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1109 τ.Γ’/ 02-10-2018 και την υπ’ αριθμ. 59279 οικ. Φ.300.1/03-10-2018 Διαταγή Α.Π.Σ. διεκδικούμε την παραμονή ημών στο παρόν καθεστώς όσον αφορά το εν λόγω επίμαχο άρθρο, το οποίο μας βρίσκει σαν Σχολή πλήρως αντίθετους.
    2)Επιπλέον ειναι εξοργιστικό το γεγονός ότι το νομοσχέδιο παρα το οτι παρατεινει την φοιτηση μας στη σχολη και συνεπώς την οικονομική μας ανέχεια δεν προβλέπει καμία επιπλεον βαθμολογικη εξέλιξη απο αυτη που θα εχουμε τωρα στερώντας μας ετσι οικονομικες απολαβές τις οποιες δικαιουμαστε.
    Ελπιζω το νομοσχέδιο να αναθεωρηθεί και να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες που εξέφρασα εγω και πληθώρα συναδέλφων μου που τιςσυμμερίζονται.

  • 11 Ιανουαρίου 2020, 13:26 | Μιχάλης. Π

    Στην παράγραφο 19 του άρθρου 39 πρέπει να διευκρινιστεί κατά τρόπο σαφές, που να μην επιδέχεται διαφορετικής ερμηνείας, εάν οι μόνιμοι πυροσβέστες που προέρχονται από τους ΠΠΥ, ανήκουν ή όχι στους επιτυχόντες που προσλήφθηκαν στο Π.Σ. πριν από τη θέση σε ισχύ του Π.Δ.44/2016, αφού η πλειοψηφία των ΠΠΥ που σήμερα είναι μόνιμοι πυροσβέστες, προσλήφθηκαν ως ΠΠΥ τον Φεβρουάριο του έτους 2012, ήτοι πριν την τη θέση σε ισχύ του Π.Δ. 44/2016, αλλά έλαβαν τον βαθμό του Πυροσβέστη στις 9.2.2017, ήτοι μετά την θέση σε ισχύ του Π.Δ. 44/2016.

    Επίσης όσο αφορά το άρθρο 39 – παράγραφο 19 δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τους υπαλλήλους που κατέχουν πτυχία ΑΕΙ – ΤΕΙ και μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών ώστε να εισάγονται σε σχολή Αρχιπυροσβεστών ως υπεράριθμοι και μόνο με δυο(2) έτη στο βαθμό του πυροσβέστη ή να γίνεται αξιολόγηση με βάση το βαθμό του πτυχίου όπως και μεταπτυχιακών τίτλων ή και άλλων προσόντων και να παίρνουν μόρια.Παράδειγμα σε περίπτωση που προκηρυχθεί σχολή Αρχιπυροσβεστών και οι θέσεις είναι περιορισμένες θα μπορούσε να μπει ένα ποσοστό ή ένας συγκεκριμένος αριθμός θέσεων για κατόχους πτυχίων ΑΕΙ – ΤΕΙ – Μεταπτυχιακού.

  • 11 Ιανουαρίου 2020, 13:14 | Κλεάνθης

    Αρχικά οφείλω να αναφέρω αφενός πως είμαι δόκιμος πυροσβέστης και αφετέρου πως το συγκεκριμένο άρθρο 39 δεν βρίσκει συμφωνους την κοινή γνώμη των σπουδαστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας τόσο της 85ης όσο και της 87ης σειράς.
    1) Βασικά, έχουμε υπογράψει ένα πλήρως διαφορετικό πρακτικό ορκωμοσίας, το οποίο ρητά αναφέρει ότι η διάρκεια φοίτησης στη Σχολή Πυροσβεστών κρατά για 5 εξάμηνα. Βασισμένοι λοιπόν στην υπ’ αριθμ. 57746/26-09-2018 Απόφαση κας Υπουργού Προστασίας του Πολίτη η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1109 τ.Γ’/ 02-10-2018 και την υπ’ αριθμ. 59279 οικ. Φ.300.1/03-10-2018 Διαταγή Α.Π.Σ. διεκδικούμε την παραμονή ημών στο παρόν καθεστώς όσον αφορά το εν λόγω επίμαχο άρθρο, το οποίο μας βρίσκει σαν Σχολή πλήρως αντίθετους.
    2) Σε καμία άλλη σχολή υπαξιωματικών δεν νοείται φοίτηση 8 εξαμήνων ( 4ων ετών)
    3)και όλα αυτά χωρίς την απαιτούμενη μιαθολογικη και βαθμολογική εξέλιξη
    4)Επιπλέον είναι φύσει αδύνατον να παραμείνουμε στην Αθήνα για επιπλέον αλλά 2 εξάμηνα με μισθο δοκιμου πυροσβέστη καθώς μόνο αξιοπρεπώς δεν θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε
    Ας ληφθεί υπόψιν η παρέμβαση μας γιατί όπως εμείς υπηρετούμε με όλο μας τρο είναι το Πυροσβεστικό Σώμα έτσι και με την σειρά μας απαιτούμε τον αντίστοιχο σεβασμό από αυτό και την πολιτική ηγεσία

  • 11 Ιανουαρίου 2020, 11:03 | Κώστας Παλαιολόγου

    Στην παράγραφο 19 του άρθρου 39 πρέπει να διευκρινιστεί κατά τρόπο σαφές, που να μην επιδέχεται διαφορετικής ερμηνείας, εάν οι μόνιμοι πυροσβέστες που προέρχονται από τους ΠΠΥ, ανήκουν ή όχι στους επιτυχόντες που προσλήφθηκαν στο Π.Σ. πριν από τη θέση σε ισχύ του Π.Δ.44/2016, αφού η πλειοψηφία των ΠΠΥ που σήμερα είναι μόνιμοι πυροσβέστες, προσλήφθηκαν ως ΠΠΥ τον Φεβρουάριο του έτους 2012, ήτοι πριν την τη θέση σε ισχύ του Π.Δ. 44/2016, αλλά έλαβαν τον βαθμό του Πυροσβέστη στις 9.2.2017, ήτοι μετά την θέση σε ισχύ του Π.Δ. 44/2016.
    Επίσης όσο αφορά το άρθρο 39 – παράγραφο 19 δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τους υπαλλήλους που κατέχουν πτυχία ΑΕΙ – ΤΕΙ και μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών ώστε να εισάγονται σε σχολή Αρχιπυροσβεστών ως υπεράριθμοι και μόνο με δυο(2) έτη στο βαθμό του πυροσβέστη ή να γίνεται αξιολόγηση με βάση το βαθμό του πτυχίου όπως και μεταπτυχιακών τίτλων ή και άλλων προσόντων και να παίρνουν μόρια.Παράδειγμα σε περίπτωση που προκηρυχθεί σχολή Αρχιπυροσβεστών και οι θέσεις είναι περιορισμένες θα μπορούσε να μπει ένα ποσοστό ή ένας συγκεκριμένος αριθμός θέσεων για κατόχους πτυχίων ΑΕΙ – ΤΕΙ – Μεταπτυχιακού.

  • 11 Ιανουαρίου 2020, 10:17 | Σωκράτης

    Στην παράγραφο 19 του άρθρου 39 πρέπει να διευκρινιστεί κατά τρόπο σαφές, που να μην επιδέχεται διαφορετικής ερμηνείας, εάν οι μόνιμοι πυροσβέστες που προέρχονται από τους ΠΠΥ, ανήκουν ή όχι στους επιτυχόντες που προσλήφθηκαν στο Π.Σ. πριν από τη θέση σε ισχύ του Π.Δ.44/2016, αφού η πλειοψηφία των ΠΠΥ που σήμερα είναι μόνιμοι πυροσβέστες, προσλήφθηκαν ως ΠΠΥ τον Φεβρουάριο του έτους 2012, ήτοι πριν την τη θέση σε ισχύ του Π.Δ. 44/2016, αλλά έλαβαν τον βαθμό του Πυροσβέστη στις 9.2.2017, ήτοι μετά την θέση σε ισχύ του Π.Δ. 44/2016.

    Επίσης όσο αφορά το άρθρο 39 – παράγραφο 19 δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τους υπαλλήλους που κατέχουν πτυχία ΑΕΙ – ΤΕΙ και μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών ώστε να εισάγονται σε σχολή Αρχιπυροσβεστών ως υπεράριθμοι και μόνο με δυο(2) έτη στο βαθμό του πυροσβέστη ή να γίνεται αξιολόγηση με βάση το βαθμό του πτυχίου όπως και μεταπτυχιακών τίτλων ή και άλλων προσόντων και να παίρνουν μόρια.Παράδειγμα σε περίπτωση που προκηρυχθεί σχολή Αρχιπυροσβεστών και οι θέσεις είναι περιορισμένες θα μπορούσε να μπει ένα ποσοστό ή ένας συγκεκριμένος αριθμός θέσεων για κατόχους πτυχίων ΑΕΙ – ΤΕΙ – Μεταπτυχιακού.

  • 11 Ιανουαρίου 2020, 10:27 | Παναγιώτης. Σ

    Στην παράγραφο 19 του άρθρου 39 πρέπει να διευκρινιστεί κατά τρόπο σαφές, που να μην επιδέχεται διαφορετικής ερμηνείας, εάν οι μόνιμοι πυροσβέστες που προέρχονται από τους ΠΠΥ, ανήκουν ή όχι στους επιτυχόντες που προσλήφθηκαν στο Π.Σ. πριν από τη θέση σε ισχύ του Π.Δ.44/2016, αφού η πλειοψηφία των ΠΠΥ που σήμερα είναι μόνιμοι πυροσβέστες, προσλήφθηκαν ως ΠΠΥ τον Φεβρουάριο του έτους 2012, ήτοι πριν την τη θέση σε ισχύ του Π.Δ. 44/2016, αλλά έλαβαν τον βαθμό του Πυροσβέστη στις 9.2.2017, ήτοι μετά την θέση σε ισχύ του Π.Δ. 44/2016.

  • 11 Ιανουαρίου 2020, 09:08 | Σωτήρης. Τ

    Στην παράγραφο 19 του άρθρου 39 πρέπει να διευκρινιστεί κατά τρόπο σαφές, που να μην επιδέχεται διαφορετικής ερμηνείας, εάν οι μόνιμοι πυροσβέστες που προέρχονται από τους ΠΠΥ, ανήκουν ή όχι στους επιτυχόντες που προσλήφθηκαν στο Π.Σ. πριν από τη θέση σε ισχύ του Π.Δ.44/2016, αφού η πλειοψηφία των ΠΠΥ που σήμερα είναι μόνιμοι πυροσβέστες, προσλήφθηκαν ως ΠΠΥ τον Φεβρουάριο του έτους 2012, ήτοι πριν την τη θέση σε ισχύ του Π.Δ. 44/2016, αλλά έλαβαν τον βαθμό του Πυροσβέστη στις 9.2.2017, ήτοι μετά την θέση σε ισχύ του Π.Δ. 44/2016.

    Επίσης όσο αφορά το άρθρο 39 – παράγραφο 19 δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τους υπαλλήλους που κατέχουν πτυχία ΑΕΙ – ΤΕΙ και μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών ώστε να εισάγονται σε σχολή Αρχιπυροσβεστών ως υπεράριθμοι και μόνο με δυο(2) έτη στο βαθμό του πυροσβέστη ή να γίνεται αξιολόγηση με βάση το βαθμό του πτυχίου όπως και μεταπτυχιακών τίτλων ή και άλλων προσόντων και να παίρνουν μόρια.Παράδειγμα σε περίπτωση που προκηρυχθεί σχολή Αρχιπυροσβεστών και οι θέσεις είναι περιορισμένες θα μπορούσε να μπει ένα ποσοστό ή ένας συγκεκριμένος αριθμός θέσεων για κατόχους πτυχίων ΑΕΙ – ΤΕΙ – Μεταπτυχιακού.

  • 10 Ιανουαρίου 2020, 20:15 | Νικόλαος Γ. Μπάλσης

    Άρθρο 39
    Παρ.3α & 3β
    Θα πρέπει να προδιαγραφούν οι ιδιότητες των μελών του ΔΣ και του ΕΣ της ΕΣΔιΚΑΚ εκ του νόμου. Τα όργανα ενός ΝΠΔΔ (με οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια) δεν θα πρέπει να προσδιορίζονται από κανονιστική διάταξη της Διοίκησης (αυτή μόνο να συγκροτεί-ονομαστικοποιεί και να καθορίζει άλλες λεπτομέρειες).
    Παρ.5
    Η ονομασία της «Σχολής Αξιωματικών» δεν εξυπηρετεί τρέχουσες ή μελλοντικές ανάγκες ούτε θεραπεύει παρελθούσες δυσλειτουργίες-αρρυθμίες και προτείνεται να μετονομασθεί (ουσιαστικά να επανέλθει στην σημερινή της ονομασία) σε «Σχολή Ανθυποπυραγών». Πρόκειται για ιστορικής σημασίας ονομασία Σχολής που ορίζει μονοσήμαντα τους Αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος και η οποία δεν θα πρέπει να καταργηθεί. Φαντάζεστε να μετονομασθεί η Σχολή Ευελπίδων, Ικάρων ή Ναυτικών Δοκίμων σε Σχολή Αξιωματικών (Στρατού, Αεροπορίας ή Ναυτικού)? Θα σηκώνονταν και οι πέτρες. Άλλωστε τα τέσσερα (4) τελευταία έτη (2016-2019) που εντάχθηκε η Σχολή Ανθυποπυραγών στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων, δεν δημιουργήθηκε καμία απολύτως παρερμηνεία.

    Προτείνεται να καταργηθεί η Σχολή Αρχιπυροσβεστών. Όλοι οι Πυροσβέστες που προσλήφθηκαν με τις διατάξεις του π.δ.44/2016, να προάγονται αυτοδίκαια σε Υπαρχιπυροσβέστες, Αρχιπυροσβέστες και Πυρονόμους, με τα έτη υπηρεσίας, χωρίς καμία άλλη επιμόρφωση ή μετεκπαίδευση. Το σύστημα της αυτοδίκαιης προαγωγής να προκύψει με κάποια κανονιστική διάταξη (πχ πρόβλεψη έκδοσης σχετικού π.δ.). Όλοι οι λοιποί Πυροσβέστες, Υπαρχιπυροσβέστες καθώς και οι Αρχιπυροσβέστες μη παραγωγικής Σχολής (που δεν έχουν προσληφθεί με τις διατάξεις του π.δ.44/2016), να έχουν τη δυνατότητα να επιμορφωθούν-μετεκπαιδευθούν με αίτησή τους και με σειρά αρχαιότητας, σε Αρχιπυροσβέστες Παραγωγικής Σχολής και στη συνέχεια να προάγονται στο καταληκτικό βαθμό του Πυρονόμου. Όλα τα παραπάνω χωρίς εισιτήριες εξετάσεις για την εισαγωγή σε κάποια Σχολή. Το σύστημα της επιμόρφωσης-μετεκπαίδευσης να προκύψει με κάποια κανονιστική διάταξη (πχ πρόβλεψη έκδοσης σχετικού π.δ.).

    Παρ.12
    Οι διατάξεις του ν.2525/1997 και του π.δ. 60/2006 είναι παρωχημένες και θα πρέπει να αντικατασταθούν με τις διατάξεις του Νέου Λυκείου (ν.4186/2013), όπως ισχύει (νόμος Αρβανιτόπουλου).
    Ξεχαστήκανε πολλές ειδικότητες πτυχιούχων (πχ όλες οι Πολυτεχνικές Σχολές Χημικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών , Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών κλπ, οι Σχολές Νομικής, Οικονομικών , Δημόσιας Διοίκησης και Πληροφορικής κ.α.). Προτείνεται να γίνει παραπομπή στις ειδικότητες – πτυχία που αναγράφονται στο άρθρο 101 παρ. 1Α και παρ. 1Δ.

    Παρ.13
    Οι διατάξεις του ν. 1351/1983 (δέσμες), του ν.2525/1997 και του π.δ. 60/2006 είναι παρωχημένες και θα πρέπει να αντικατασταθούν με τις διατάξεις του Νέου Λυκείου (ν.4186/2013), όπως ισχύει (νόμος Αρβανιτόπουλου).
    Η παρ.13β να αντικατασταθεί με: «13β. Η φοίτηση στη Σχολή Πυροσβεστών πραγματοποιείται σε δύο (2) Κύκλους ακαδημαϊκών σπουδών. Ο 1ος Κύκλος Σπουδών διαρκεί πέντε (5) εξάμηνα και με την ολοκλήρωση της φοίτησης σε αυτόν, οι Δόκιμοι Πυροσβέστες λαμβάνουν Δίπλωμα Τεχνικής Πυροσβεστικής Επαγγελματικής Επάρκειας. Ο 2ος Κύκλος Σπουδών άρχεται αμέσως μετά τον 1ο κύκλο και διαρκεί τρία (3) εξάμηνα. Οι Δόκιμοι Πυροσβέστες τοποθετούνται στην έδρα της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και πραγματοποιούν ακαδημαϊκές σπουδές και πρακτική άσκηση σε πυροσβεστικά καθήκοντα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, στις Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος που υπάγονται στην ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής. Ο 2ος Κύκλος Σπουδών πραγματοποιείται μέσω εξαμηνιαίων Θεματικών Ενοτήτων και πιστοποιημένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων με δια ζώσης διδασκαλία, ενώ η εξέταση των μαθημάτων πραγματοποιείται αποκλειστικά στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Ακαδημίας με τη φυσική παρουσία των Δοκίμων Πυροσβεστών. Με την ολοκλήρωση του 2ου Κύκλου Σπουδών οι Δόκιμοι Πυροσβέστες λαμβάνουν πτυχίο ισότιμο των αντίστοιχων Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΤΕΙ). Η ολοκλήρωση και των δύο Κύκλων Σπουδών είναι υποχρεωτική, σε αντίθετη περίπτωση ο ΔόκιμοςΠυροσβέστης αποβάλλεται από τη Σχολή Πυροσβεστών και ανακαλείται η απόφαση κατάταξής του στο Πυροσβεστικό Σώμα. Η διάρκεια της φοίτησης δεν μπορεί να παραταθεί πέραν των δύο ετών, παρά μόνο για αποδεδειγμένους σοβαρούς λόγους υγείας ή λόγω κύησης. Δόκιμος Πυροσβέστης που θα αποτύχει σε εξεταζόμενο μάθημα για τρίτη φορά αποβάλλεται από τη Σχολή Πυροσβεστών και ανακαλείται η απόφαση κατάταξής του στο Πυροσβεστικό Σώμα.

    Παρ.19
    Υπάρχει αστοχία διατύπωσης με τη φράση (..που προσλήφθηκαν πριν (ή μετά) την θέση σε ισχύ του π.δ.44/2016). Η ακριβής διατύπωση θα πρέπει να είναι (…που προσλήφθηκαν σύμφωνα με (ή δεν προσλήφθηκαν σύμφωνα με) τις διατάξεις του π.δ.44/2016. Επισημαίνεται ότι μετά τη θέση σε ισχύ του π.δ.44/2016 προσλήφθηκαν Δόκιμοι Πυροσβέστες με άλλες προγενέστερες διατάξεις).

    Παρ.34
    Να διαγραφεί η λέξη «ένστολο», προκειμένου να είναι δυνατή η διάθεση και πολιτικού προσωπικού του ΠΣ στην ΕΣΔιΚΑΚ.
    Να προβλεφθεί σαφής και ρητή εξουσιοδοτική διάταξη για δυνατότητα έκδοσης κανονιστικών πράξεων (π.δ.) για τη δυνατότητα τροποποίησης, συμπλήρωσης ή/και αντικατάστασης των π.δ.44/2016, π.δ.127/2016 και π.δ.174/1983.

  • 10 Ιανουαρίου 2020, 19:26 | Βασίλης

    Κατά την άποψή μου είναι λάθος η φοίτηση στην Σχολή Πυροσβεστών να διαρκεί 4 χρόνια. Ήδη τα 2 1/2 χρόνια είναι αρκετά..

  • 10 Ιανουαρίου 2020, 19:31 | Ευγένιος

    Καταρχάς θα ήθελα εξαρχής να τονίσω ότι είμαι δόκιμος πυροσβέστης στη Σχολή Πυροσβεστών Πτολεμαίδας. Μετά από σχετική συζήτηση που έγινε στη Σχολή με την μαζική συμμετοχή δοκίμων συναδέλφων, στην οποία αποφανθήκαμε ότι τασσόμαστε κατά του συγκεκριμένου άρθρου, πήρα την πρωτοβουλία να γράψω ένα σχόλιο επί τούτου του άρθρου, προβάλλοντας τις ενστάσεις και τα παράπονα μας συνοψισμένα.

    1) Από τη στιγμή που στην Ελλάδα λειτουργούν άλλες 5 σχολές υπαξιωματικών υπό την αιγίδα του Ελληνικού Στρατού, της ΕΛΑΣ, του ΛΣ, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού με διάρκεια φοίτησης τα 3 έτη, είναι φύσει παράλογο να αποτελεί η σχολή μας τη σκοτεινή εξαίρεση στο γενικό κανόνα. Και όλα αυτά φυσικά, χωρίς καμία βαθμολογική ή οικονομική προοπτική, αλλά συγχρόνως με εξίσωση με το παλαιό προ 2016 καθεστώς εισαγωγής Δοκ. Πυρ/στών στην Πυροσβεστική Ακαδημία. Ο αγώνας που καταβάλλαμε για να εισαχθούμε σε μια πρώτης τάξεως από άποψη ζήτησης σχολή μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων χαραμίζεται και συμβαδίζει με τα παλαιά πρότυπα αναξιοκρατίας που κυριαρχούσαν για καιρό.

    2) Με ποιο σκεπτικό παραμένουμε στην Αθήνα βάσει του παρόντος 3 εξάμηνα, αλλά με μισθοδοσία δοκίμου πυροσβέστη, τη στιγμή που όλοι συμμεριζόμαστε την οικονομική δυσπραγία που βιώσαμε όλοι μας τα τελευταία χρόνια. Στην πρωτεύουσα ως γνωστόν, με 300 και 350 ευρώ μηνιαίως, όχι μόνο δε ζεις αξιοπρεπώς, αλλά παράλληλα, είσαι αποκλεισμένος από κάθε άλλου είδους επιχειρηματική ή εργασιακή δραστηριότητα, κι έτσι είσαι καταδικασμένος να ζεις στο όριο της αξιοπρεπούς -ει δυνατόν- διαβίωσης.

    3) Βασικά, έχουμε υπογράψει ένα πλήρως διαφορετικό πρακτικό ορκωμοσίας, το οποίο ρητά αναφέρει ότι η διάρκεια φοίτησης στη Σχολή Πυροσβεστών κρατά για 5 εξάμηνα. Βασισμένοι λοιπόν στην υπ’ αριθμ. 57746/26-09-2018 Απόφαση κας Υπουργού Προστασίας του Πολίτη η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1109 τ.Γ’/ 02-10-2018 και την υπ’ αριθμ. 59279 οικ. Φ.300.1/03-10-2018 Διαταγή Α.Π.Σ. διεκδικούμε την παραμονή ημών στο παρόν καθεστώς όσον αφορά το εν λόγω επίμαχο άρθρο, το οποίο μας βρίσκει σαν Σχολή πλήρως αντίθετους.

    Ελπίζω να ληφθεί υπόψιν η συγκεκριμένη μας παρέμβαση επί του Άρθρου 39, καθώς κρίνεται το μέλλον μας αλλά και η μακροπρόθεσμη σταδιοδρομία μας στο Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος, το οποίο φιλοδοξούμε εν γένει να υπηρετήσουμε με τόλμη και θάρρος, προσδοκώντας συγχρόνως το μέγιστο βαθμό θετικής συμπεριφοράς και από το ίδιο.

    Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

  • 10 Ιανουαρίου 2020, 14:04 | Δημήτρης. Χ

    Στην παράγραφο 19 του άρθρου 39 πρέπει να διευκρινιστεί κατά τρόπο σαφές, που να μην επιδέχεται διαφορετικής ερμηνείας, εάν οι μόνιμοι πυροσβέστες που προέρχονται από τους ΠΠΥ, ανήκουν ή όχι στους επιτυχόντες που προσλήφθηκαν στο Π.Σ. πριν από τη θέση σε ισχύ του Π.Δ.44/2016, αφού η πλειοψηφία των ΠΠΥ που σήμερα είναι μόνιμοι πυροσβέστες, προσλήφθηκαν ως ΠΠΥ τον Φεβρουάριο του έτους 2012, ήτοι πριν την τη θέση σε ισχύ του Π.Δ. 44/2016, αλλά έλαβαν τον βαθμό του Πυροσβέστη στις 9.2.2017, ήτοι μετά την θέση σε ισχύ του Π.Δ. 44/2016.

    Επίσης δεν αναφέρει πουθενά για τους κατόχους πτυχίων ΑΕΙ- ΤΕΙ – Μεταπτυχιακών την εισαγωγή τους ως υπεράριθμοι σε σχολή Αρχιπυροσβεστών.

  • 10 Ιανουαρίου 2020, 14:09 | KONSTA

    Στο εδάφιο 12/γ
    θεωρώ ότι μέλημά μας πρέπει να είναι η δημιουργία ενός ευρέως φάσματος γνώσεων υπαλλήλων και η δεδομένη συγκεκριμενοποίηση των πτυχίων περιορίζει ευθέως την ευκαιρία που μας δίνεται μέσω των κατατακτηριών εξετάσεων. Αντί αυτού προτείνω την διεύρυνση των αποδεκτών τίτλων σπουδών κατα τα πρότυπα των κατατακτηρίων των λοιπών ΑΕΙ της χώρας.

  • 10 Ιανουαρίου 2020, 13:21 | Σολάκης Δημήτριος

    Αντικατάσταση των πτυχίων που αναφέρει η παράγραφος 12 και υποπαράγραφος γ):
    12. Το άρθρο 4 του ν. 2226/1994 (Α΄ 122) αντικαθίσταται ως ακολούθως:
    «Άρθρο 4
    Εισαγωγή φοιτητών στη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας
    στο γ) με τα πτυχία που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 1 του π.δ. 127/2016 (Α ́ 226)

    δηλαδή:
    γ. Από τον αριθμό των θέσεων που προκηρύσσονται για εισαγωγή στη Σχολή Αξιωματικών ποσοστό 20% καλύπτεται από πτυχιούχους Ανωτάτων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων των Σχολών ή Τμημάτων της ημεδαπής ή αντίστοιχων της αλλοδαπής με τα πτυχία που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 1 του π.δ. 127/2016 (Α ́ 226)

  • 10 Ιανουαρίου 2020, 12:25 | Αλέξανδρος Μαλούνης

    παρ 12 (1γ) : Προτείνεται να αφαιρεθούν οι ειδικότητες , καθότι οι ανάγκες της Υπηρεσίας είναι μεταβαλλόμενες

    παρ 21: Δεν διευκρινίζεται τι ισχύει με τους Αξκούς Ειδικών καθηκόντων εκτός ιδιωτών.

  • 10 Ιανουαρίου 2020, 11:23 | Ελευθερία Τσιλογιάννη

    Άρθρο 39 – Εθνική Σχολή Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων – Αναβάθμιση της Πυροσβεστικής Ακαδημίας

    1. Ιδρύεται Εθνική Σχολή Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, που έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και η εποπτεία της ασκείται δια του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η Εθνική Σχολή Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων εδρεύει στην Αττική και αποτελείται από την Πυροσβεστική Ακαδημία, την Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας και το Κέντρο Ειδικών Εκπαιδεύσεων.

    Στο άρθρο 79 η Πυροσβεστική Ακαδημία αποτελεί Κεντρική Υπηρεσία του Π.Σ. η οποία υπάγεται απευθείας στον Υπαρχηγό Π.Σ.
    Η ίδια Υπηρεσία (Πυροσβεστική Ακαδημία) εμφανίζεται να υπάγεται σε δυο φορείς……!!!

  • 10 Ιανουαρίου 2020, 08:12 | ΜΩΥΣΗΣ ΜΟΡΔΟΣ

    Στο εδάφιο 12 «Εισαγωγή φοιτητών στη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας» προβλέπεται από τον αριθμό των θέσεων που προκηρύσσονται για εισαγωγή στη Σχολή Αξιωματικών ποσοστό 20% να καλύπτεται από πτυχιούχους Ανωτάτων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων των Σχολών ή Τμημάτων της ημεδαπής ή αντίστοιχων της αλλοδαπής: Χημείας, Φυσικής, Μαθηματικών, Γεωλογίας, Δασολόγων, Δασοπόνων Φυσικού Περιβάλλοντος, Ψυχολογίας, Μετεωρολογίας, Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας.
    Είναι λάθος και σε βάρος του επιδιωκόμενου επιστημονικού αποτελέσματος, ο αποκλεισμός από τις θέσεις αυτές των Μηχανικών Πολυτεχνικών σχολών (όλων των επιμέρους ειδικοτήτων), των Νομικών, των Οικονομολόγων και των πτυχιούχων Πληροφορικής, δηλαδή των ειδικοτήτων που έως σήμερα ζητούνται κατά την εισαγωγή πτυχιούχων στη σχολή Αξιωματικών. Η ενδεχόμενη «ενεργοποίηση» Διοικητικών Αξιωματικών αντίστοιχων ειδικοτήτων, η οποία είναι πιθανόν να καλύπτεται από υφιστάμενους Αξιωματικούς για πολλά έτη, δεν δικαιολογεί αυτόν τον αποκλεισμό και το μη εμπλουτισμό των Αξιωματικών Γενικών Υπηρεσιών με τις πιο «παραγωγικές» ειδικότητες (Μηχανικοί, Νομικοί, Οικονομολόγοι).

  • 10 Ιανουαρίου 2020, 08:18 | Ελευθέριος Π

    Στην παράγραφο 19 του άρθρου 39 πρέπει να διευκρινιστεί κατά
    τρόπο σαφές, που να μην επιδέχεται διαφορετικής ερμηνείας, εάν οι μόνιμοι
    πυροσβέστες που προέρχονται από τους ΠΠΥ, ανήκουν ή όχι στους επιτυχόντες
    που προσλήφθηκαν στο Π.Σ. πριν από τη θέση σε ισχύ του Π.Δ.44/2016, αφού η
    πλειοψηφία των ΠΠΥ που σήμερα είναι μόνιμοι πυροσβέστες, προσλήφθηκαν
    ως ΠΠΥ τον Φεβρουάριο του έτους 2012, ήτοι πριν την τη θέση σε ισχύ του Π.Δ.
    44/2016, αλλά έλαβαν τον βαθμό του Πυροσβέστη στις 9.2.2017, ήτοι μετά την
    θέση σε ισχύ του Π.Δ. 44/2016.

  • Στην παράγραφο 19 του άρθρου 39 πρέπει να διευκρινιστεί κατά τρόπο σαφές, που να μην επιδέχεται διαφορετικής ερμηνείας, εάν οι μόνιμοι πυροσβέστες που προέρχονται από τους ΠΠΥ, ανήκουν ή όχι στους επιτυχόντες που προσλήφθηκαν στο Π.Σ. πριν από τη θέση σε ισχύ του Π.Δ.44/2016, αφού η πλειοψηφία των ΠΠΥ που σήμερα είναι μόνιμοι πυροσβέστες, προσλήφθηκαν ως ΠΠΥ τον Φεβρουάριο του έτους 2012, ήτοι πριν την τη θέση σε ισχύ του Π.Δ. 44/2016, αλλά έλαβαν τον βαθμό του Πυροσβέστη στις 9.2.2017, ήτοι μετά την θέση σε ισχύ του Π.Δ. 44/2016.

  • 9 Ιανουαρίου 2020, 09:18 | Κλειδαρας Βασιλειος

    23.α. «Στη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στο πλαίσιο της αποστολής της, μπορεί να οργανώνονται και να λειτουργούν, αυτοδύναμα ή σε συνεργασία με ημεδαπά Α.Ε.Ι., Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) και να απονέμονται μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών.»

    Αφου αποκτηθει ο μεταπτυχιακος τιτλος δεν θα πρεπει να εφαρμοστει και το υπ’ αριθ.οικ. 2/77507/ΔΕΠ/5-11-2019 έγγραφο του Γ.Λ.Κ.
    αναφορικά με την «ορθή μισθολογική κατάταξη και εξέλιξη των κατόχων τίτλων μεταπτυχιακών σπουδών, συνέπεια των αποφάσεων της ειδικής επιτροπής του ΑΣΕΠ του άρθρου 9 του ν. 4354/2015 επί ενστάσεων του ανωτέρω προσωπικού»
    και εαν ναι, γιατι δεν εφαρμοζεται στους ηδη κατοχους μεταπτυχιακων τιτλων???

  • 9 Ιανουαρίου 2020, 07:23 | Αλέξανδρος Καραδελής (Πρόεδρος ΠΑ.Σ.ΣΥ.Π)

    Οι καθημερινές προκλήσεις αποδεικνύουν ότι οι ανάγκες ολοένα αυξάνονται και γίνονται πιο σύνθετες γι’ αυτό και το Πυροσβεστικό Σώμα οφείλει να εκμεταλλευτεί όλο του το προσωπικό. Σκόπιμο λοιπόν θα ήταν να δοθεί η δυνατότητα και στους Εποχικούς Πυροσβέστες να μπορούν να συνδράμουν σε αστικά συμβάντα μέσω μιας 2μηνης εκπαίδευσης όπως αυτής των Π.Π.Υ.

  • 8 Ιανουαρίου 2020, 21:09 | δημητρα σιερρου

    υπαρχει περιπτωση να ισχυσει το πολυτεκνο δικαιωμα στης πανελληνιες για την εισαγωγη σπουδαστων στην πυροσβεστικη οπως ισχυει και στης αλλες σχολες? ευχαριστω πολυ και καλη χρονια σε ολους

  • 8 Ιανουαρίου 2020, 20:25 | ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Είναι απαράδεκτο να μνημονεύεται ότι δεν θα πληρώνουν για εκπαίδευση οι πυροσβέστες και οι εθελοντές, αλλά θα πληρώνουν τα στελέχη πολιτικής προστασίας των ΟΤΑ Α και Β βαθμού που υποχρεωτικώς πρέπει να περάσουν από τη σχολή!!!!!
    Επίσης θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να μάθουν να μιλούν την ίδια επιχειρησιακή αλλά και επιστημονική (ορολογίας) γλώσσα!

  • 8 Ιανουαρίου 2020, 16:46 | Κλειδαρας Βασιλειος

    23.α. Στη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στο πλαίσιο της αποστολής της, μπορεί να οργανώνονται και να λειτουργούν, αυτοδύναμα ή σε συνεργασία με ημεδαπά Α.Ε.Ι., Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) και να απονέμονται μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών.

    Αφου αποκτηθει ο μεταπτυχιακος τιτλος δεν θα πρεπει να εφαρμοστει και το υπ’ αριθ.οικ. 2/77507/ΔΕΠ/5-11-2019 έγγραφο του Γ.Λ.Κ. «αναφορικά με την ορθή μισθολογική κατάταξη και εξέλιξη των κατόχων τίτλων μεταπτυχιακών σπουδών, συνέπεια των αποφάσεων της ειδικής επιτροπής του ΑΣΕΠ του άρθρου 9 του ν. 4354/2015 επί ενστάσεων του ανωτέρω προσωπικού» και εαν ναι γιατι δεν εφαρμοζεται στους ηδη κατοχους μεταπτυχιακων τιτλων???

  • 8 Ιανουαρίου 2020, 14:29 | pha

    Μεταξύ των πέντε (5) εξαμήνων του δεύτερου κύκλου σπουδών που αφορά δια ζώσης
    διδασκαλία θεματικών ενοτήτων , να μπορεί να γίνει και στην ΔΙ.ΠΥ.Ν. Θεσσαλονίκης .

  • 8 Ιανουαρίου 2020, 11:32 | ΠΕΤΡΟΣ

    Στην παράγραφο 13β: . Ο 1ος Κύκλος Σπουδών διαρκεί πέντε (5) εξάμηνα, υλοποιείται και ολοκληρώνεται στην Σχολή Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας με έδρα την Πτολεμαΐδα. Οι Δόκιμοι Πυροσβέστες πραγματοποιούν ακαδημαϊκές σπουδές και πρακτική άσκηση σε πυροσβεστικά καθήκοντα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Ο 1ος κύκλος σπουδών πραγματοποιείται μέσω εξαμηνιαίων Θεματικών Ενοτήτων με δια ζώσης διδασκαλία, ενώ η εξέταση των μαθημάτων πραγματοποιείται αποκλειστικά στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Ακαδημίας με τη φυσική παρουσία των Δοκίμων Πυροσβεστών. Με την ολοκλήρωση του 2ου Κύκλου Σπουδών οι Δόκιμοι Πυροσβέστες λαμβάνουν πτυχίο αντίστοιχο και ισότιμο των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, κατά την αποφοίτησή τους στη Σχολή Πυροσβεστών στην Πτολεμαΐδα. Ο 2ος Κύκλος Σπουδών διαρκεί τρία (3) εξάμηνα στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Ακαδημίας του νομού Αττικής και με την ολοκλήρωση της φοίτησης σε αυτόν οι Δόκιμοι Πυροσβέστες λαμβάνουν Δίπλωμα Τεχνικής Πυροσβεστικής Επαγγελματικής Επάρκειας. Προστίθεται έπειτα από την υποπαράγραφο (ε) η (στ): Από την ισχύ του παρόντος, ως έδρα της Σχολής Πυροσβεστών ορίζεται η πόλη της Πτολεμαΐδας του Νομού Κοζάνης

  • 6 Ιανουαρίου 2020, 15:30 | Γιώργος

    Όσο αφορά το άρθρο 39 – παράγραφο 19 δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τους υπαλλήλους που κατέχουν πτυχία ΑΕΙ – ΤΕΙ και μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών ώστε να εισάγονται σε σχολή Αρχιπυροσβεστών ως υπεράριθμοι και μόνο με δυο(2) έτη στο βαθμό του πυροσβέστη ή να γίνεται αξιολόγηση με βάση το βαθμό του πτυχίου όπως και μεταπτυχιακών τίτλων ή και άλλων προσόντων και να παίρνουν μόρια.

    Παράδειγμα σε περίπτωση που προκηρυχθεί σχολή Αρχιπυροσβεστών και οι θέσεις είναι περιορισμένες θα μπορούσε να μπει ένα ποσοστό ή ένας συγκεκριμένος αριθμός θέσεων για κατόχους πτυχίων ΑΕΙ – ΤΕΙ – Μεταπτυχιακού με δυο(2) έτη στο βαθμό του πυροσβέστη που θα παίρνουν μόρια με βάση το βαθμό πτυχίου και των άλλων προσόντων ώστε να καλυφθούν οι απαιτούμενες θέσεις.

  • 5 Ιανουαρίου 2020, 11:21 | Konstantina Perrou

    1.Στην παρ. 26 αναφέρεται η κατάρτιση, εκπαίδευση και μετεκπαίδευση στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης και, υποχρεωτικώς, υπαλλήλων Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού.

    Θα πρότεινα την εκπαίδευση και αιρετών, αφού προεδρεύουν των ΠΕ.Σ.Ο.Π.Π. και των Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π. και λαμβάνουν αποφάσεις όπως για την οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών από μια περιοχή.

    2.Σύμφωνα με τις παρ. 32α,β και γ στο Κέντρο Ειδικών Εκπαιδεύσεων λειτουργούν Σχολεία που αφορούν εκπαιδεύσεις σε σήραγγες, αγωγούς, διυλιστήρια, αυτοκινητοδρόμους, αεροδρόμια κ.λπ. δύναται να εκπαιδεύονται ακόμη και πολίτες.

    Μήπως να εκπαιδεύονται και υπάλληλοι Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού, αφού είτε ο Οργανισμός είναι αρμόδιος π.χ. για μια σήραγγα είτε υπάρχουν τέτοιες εγκαταστάσεις εντός της χωρικής αρμοδιότητας του Οργανισμού;

    3.Στην παρ. 33α αναφέρεται η καταβολή αποζημίωσης για την εκπαίδευση που παρέχεται από την Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας ΠΛΗΝ των πυροσβεστικών υπαλλήλων και των εγγεγραμμένων μελών στο Ενιαίο Μητρώο Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας.

    Θα πρέπει να εξαιρεθούν της καταβολής αποζημίωσης και οι υπάλληλοι Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού, οι οποίοι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΣ εκπαιδεύονται σύμφωνα της παρ.26.

  • 4 Ιανουαρίου 2020, 23:21 | Γιάννης Παπαδόπουλος

    Στα παρακάτω σχόλια αναφέρομαι στο αρθρο 39 στην παράγραφο 19.

    Στο παρελθόν στο Π.Σ έχουν γίνει σχολές Αρχιπυροσβεστών στις οποίες συμμετείχαν πυροσβέστες χωρίς να έχουν συμπληρώσει ούτε ένα(1) έτος στο βαθμό του
    πυροσβέστη και τώρα ξαφνικά θα πρέπει να είσαι στο βαθμό του Πυροσβέστη τουλάχιστον τέσσερα(4) έτη. Αν εφαρμοστεί αυτό δεν θα μπορούν να συμμετέχουν οι
    πρώην Π.Π.Υ οι οποίοι γίνανε Τριετείς και στην πορεία εντάχθηκαν στον μόνιμο προσωπικό στο βαθμό του πυροσβέστη με αναδρομική ισχύς από 10/02/2017 με
    αποτέλεσμα να είναι στο βαθμό του πυροσβέστη σχεδόν 3 χρόνια οπότε αυτόματα η μόνη κατηγορία που δεν μπορεί να συμμετέχει σε μια σχολή Αρχιπυροσβεστών
    που έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνει μέσα στο 2020 να είναι η κατηγορία αυτών των πυροσβεστών και μόνο διότι όλοι οι άλλοι μπορούν αφού η
    τελευταία σειρά που είχε μπει με προκήρυξη μόλις κλείνει τα τέσσερα(4) έτη. Αν εφαρμοστεί ξαφνικά αυτό ενώ παλαιότερα δεν εφαρμοζόταν φαίνεται
    ουσιαστικά σαν να απορρίπτεται μόνο αυτή την κατηγορία των πυροσβεστών η οποία απαρτίζει περίπου το 20% του μάχιμου προσωπικού του Π.Σ αυτή τη στιγμή
    και κανέναν άλλο.

    Επίσης υπάρχουν υπάλληλοι που κατέχουν πτυχία τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και είναι μια κατηγορία μορφωμένων ανθρώπων που μπορούν να προσφέρουν
    πολλά στο Π.Σ και δεν γίνεται καθόλου αναφορά για τη συμμετοχή τους σε σχολή Αρχιπυροσβεστών. Στο παρελθόν σε σχολές Αρχιπυροσβεστών
    οι κάτοχοι πτυχίων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ΑΕΙ – ΤΕΙ εισάγονταν ως υπεράριθμοι χωρίς να είναι στο βαθμό του Πυροσβέστη τουλάχιστον τέσσερα(4) έτη.
    Καλό θα ήταν όλα τα παραπάνω να ληφθούν υπόψη σε μια σχολή Αρχιπυροσβεστών για να αποφευχθούν αδικίες αλλά και το Π.Σ να μπορέσει να επωφεληθεί από
    το δυναμικό του προσωπικού που έχει στο μέγιστο ώστε να ανταποκρίνεται στα καθήκοντα που του αναλογούν όπως πρέπει.

  • 3 Ιανουαρίου 2020, 22:28 | g

    άρθρο 39 παρ 16. εκ παραδρομής αναφέρεται ως ανώτερη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως αυτή ορίζεται κάθε φορά από την κείμενη νομοθεσία, παρέχοντας ισότιμη εκπαίδευση και χορηγώντας ισότιμα πτυχία με τις αντίστοιχες μεταδευτεροβάθμιες σχολές.To ορθόν εφόσον αναβαθμιζεται η πυροσβεστική ακαδημία είναι, αντίστοιχα πτυχία με τα ιδρύματα του πανεπιστημιακού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, όπως αυτή ορίζεται κάθε φορά από την κείμενη νομοθεσία, παρέχοντας ισότιμη εκπαίδευση και χορηγώντας ισότιμα πτυχία με αυτά.

  • 3 Ιανουαρίου 2020, 20:12 | Εφη

    Το άρθρο 39 υποβαθμίζει ξεκάθαρα τις εγκαταστάσεις και την εκπαιδευτική διαδικασία στην Πτολεμαϊδα. Η σχολή ακόμα δεν έχει καταφέρει να ορθοποδήσει και κατευθείαν θα την μειωσετε. Άμα θέλετε πυροσβέστες με περισσότερη εμπειρία να αναβαθμιστεί το πρόγραμμα σπουδών της Πτολεμαΐδας. Εμπλουτίστε την με περισσότερη πρακτική εκπαίδευση ώστε να βγουν καταξιωμενοι πυροσβέστες στο ήδη υπάρχων χρονικό διαστημα.

  • Δεν είναι δυνατόν να επιχειρείται η υποβάθμιση μιας σχολής και μιας περιοχή (που τη φιλοξενεί) πριν ακόμη στηθεί στα πόδια της (με το επιχείρημα της μαθησιακής αναβάθμισης) και να μεταφέρεται στο κέντρο (Αθήνα). Στην Πτολεμαΐδα που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα λόγω της ενεργειακής μεταλιγνιτικής εποχής που έρχεται με πολιτικές (κυρίως) αποφάσεις, η σχολή Πυροσβεστών είναι μέρος των όσων η πολιτεία έχει δημιουργήσει για να αποτελέσουν το ανάχωμα και την απάντηση στην οικονομική ανέχεια της επόμενης μέρας. Η πολιτεία οφείλει στην περιοχή και να μην τιμωρήσει του πολίτες που όλα αυτά τα 70 και πλέον χρόνια έδωσαν τα πάντα για την ηλεκτροδότηση της χώρας.

  • 2 Ιανουαρίου 2020, 20:02 | Νικηφόρος

    Σχετικά με το άρθρο 39. Προτείνω την αναβάθμιση της πυροσβεστικής Ακαδημίας της πτολαιμαιδας χωρίς απαραίτητα την μεταφορά των δοκιμών στην Αθήνα. Καλό θα ήταν η πυροσβεστική ακαδημία να μεριμνήσει για την καλύτερη πρακτική εκπαίδευση των δοκιμών στην πτολαιμαιδα. Να φροντίσει ώστε να αποκτήσουν υπηρεσιακά διπλώματα έγκαιρα μέσα στην σχολή. Έτσι όταν οι δόκιμοι πηγαίνουν τα καλοκαίρια στις υπηρεσίες των νόμων τούς να μην είναι τελευταίοι και να μην μπορεί ο διοικητής να τους εμπιστευτει, αλλά να τους στέλνει με τα οχήματα σε ένα συμβάν και να είναι σίγουρος ότι θα ενεργήσουν σωστα. Έτσι θα αποκτήσουν εμπειρίες οι δόκιμοι και θα γίνουν καλοί πυροσβέστες. Γιατί η πυροσβεστική δεν είναι θεωρία αλλά πράξη.

  • 2 Ιανουαρίου 2020, 15:51 | Αριστοτέλης Μηλιαράς

    Η Σχολή Εθελοντών και Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας της Ακαδημίας ΠΠ θα πρεπει να εχει πρόβλεψη για απογευματινά τμήματα εκπαίδευσης καθόσον οι περισσότεροι εθελοντές ειναι εργαζόμενοι τις πρωινές ώρες.

  • 2 Ιανουαρίου 2020, 11:16 | Κλειδαρας Βασιλειος

    Με το άρθρο 69 του ν.4249/2014 «Αναβάθμιση της Πυροσβεστικής Ακαδημίας – Εθνική Σχολή Πολιτικής Προστασίας (Ε.Σ.ΠΟ.Π)» επανακαθορίζονται η διαδικασία εισαγωγής, ο χρόνος φοίτησης στη Σχολή Αρχιπυροσβεστών, καθώς και η βαθμολογική εξέλιξη των αποφοίτων.
    Ειδικότερα:

    Η Σχολή Αρχιπυροσβεστών ανήκει στην ανώτερη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκ­παίδευσης, όπως αυτή ορίζεται κάθε φορά από την κείμενη νομοθεσία, παρέχοντας ισότιμη εκπαίδευση και χορηγώντας ισότιμα πτυχία με τις αντίστοιχες μεταδευτεροβάθμιες σχολές.
    Στη Σχολή Αρχιπυροσβεστών εισάγονται με εξε­τάσεις απόφοιτοι της Σχολής Πυροσβεστών που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον τέσσερα (4) έτη στο βαθμό του Πυροσβέστη. Η φοίτηση στη Σχολή Αρχιπυροσβεστών διαρκεί εννέα (9) μήνες. Η διαδικασία, η εξεταστέα ύλη και ο αριθμός των προκηρυσσόμενων θέσεων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με από­φαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
    Οι απόφοιτοι της Σχολής Αρχιπυροσβεστών ονομά­ζονται Αρχιπυροσβέστες Παραγωγικής Σχολής και δύνανται να εξελίσσονται βαθμολογικά μέχρι και το βαθμό του Αντιπυράρχου, μετά από προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
    Επομένως υπαρχει βαθμολογιο έστω για τους Αρχιπυροσβέστες Παραγωγικής Σχολής για ποιο λογο καταργείται???

  • 2 Ιανουαρίου 2020, 11:57 | Κλειδαρας Βασιλειος

    Τα Τμήματα Γεωγραφίας, τοσο του Χαροκοπείου, όσο και του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι τμηματα με εξιδείκευση στα GIS απαραίτητα εργαλεία στη Διαχείριση Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων που σιγουρα θα βοήθήσουν στην αναβάθμιση και στην ενδυνάμωση του Πυροσβεστικού Σωματος.

  • 2 Ιανουαρίου 2020, 05:44 | ΔΑΜΙΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

    1.γ
    (προσθήκη Πανεπιστημιακού Τμήματος – ΑΕΙ) θα πρέπει να συμπεριληφθούν και Πτυχιούχοι ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ και ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ

    20. ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

    Η κατοχή Πανεπιστημιακού Τίτλου Σπουδών θα πρέπει να ληφθεί υπ όψιν για την είσοδο στη Σχολή Επιμόρφωσης.
    Ένας τριτοβάθμιος τίτλος σπουδών με ανάλογες Διδακτικές Μονάδες (ECTS) – Ευρωπαϊκό σύστημα διδακτικών μονάδων θα πρέπει να εξασφαλίζει την είσοδο στην εν λόγω σχολή δεδομένου ότι ο Πυρονόμος έχει τουλάχιστον 5 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας ,κατέχει ήδη έναν τίτλο Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και είναι απόφοιτος της Σχολής Αρχιπυροσβεστών που σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο ανήκει στην Τριτοβάθμια βαθμίδα εκπαίδευσης.

  • 31 Δεκεμβρίου 2019, 20:22 | Γεωργιος

    Α)Τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Τ.Ε.Ι.) είναι A.E.I. του Τεχνολογικού Τομέα.

    Ο τεχνολογικός τομέας της Ανώτατης Εκπαίδευσης περιλαμβάνει τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.). Τα Τ.Ε.Ι. δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση υψηλής ποιότητας, στις βασικές και εφαρμοσμένες γνώσεις των Επιστημών, της Τεχνολογίας και των Τεχνών, στα αντίστοιχα επαγγελματικά πεδία. Στο πλαίσιο αυτό συνδυάζουν την ανάπτυξη του κατάλληλου θεωρητικού υποβάθρου σπουδών με υψηλού επιπέδου Εργαστηριακή και Πρακτική άσκηση.

    Σύμφωνα με τη Διαδικασία της Mπολόνια (Bologna Process), τα πτυχία που χορηγούνται από τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας, αντιστοιχούν πλήρως στα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά Πτυχία Bachelor και κατατάσσουν τους Πτυχιούχους Τ.Ε.Ι. στο 6ο Επίπεδο Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων, μαζί με τους Πτυχιούχους Α.E.I.[1]——-> Αυτό ίσχυε πριν αλλά άλλαξε . Στις 25/04/2019, ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο, όπου καταργούνται επίσημα, όλα τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Αυτό που μένει, είναι να επικαιροποιηθούν τα πτυχία των αποφοίτων Τ.Ε.Ι. με νομοσχέδιο και να εξασφαλιστούν οι αναβαθμίσεις των πτυχίων τους και οι αναγνωρίσεις των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους.[2]Άρα γιατί το υπουργείο επιμένει να ονομάζει την σχολή πυροσβεστών ισότιμη Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων?(έχουν καταργηθεί το ΟΡΘΟΝ είναι ΑΕΙ) ,

    B)Η εισαγωγή σπουδαστών στη Σχολή Πυροσβε­στών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας γίνεται με το σύ­στημα των απολυτηρίων εξετάσεων σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 1351/1983 (Α’;;;56) και των παραγράφων 9 και 11 του άρθρου 1 του ν. 2525/1997 και του π.δ. 60/2006, όπως ισχύουν. Η Σχολή Πυροσβεστών ανήκει στην ανώτερη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκ­παίδευσης, όπως αυτή ορίζεται κάθε φορά από την κείμενη νομοθεσία, παρέχοντας ισότιμη εκπαίδευση και χορηγώντας ισότιμα πτυχία με τις αντίστοιχες μεταδευτεροβάθμιες σχολές. Η φοίτηση στη Σχολή διαρκεί πέντε (5) εξάμηνα. Οι απόφοιτοι είναι ανακριτικοί υπάλληλοι, εξελίσσονται βαθμολογικά μέχρι και το βαθμό του Πυρονόμου για κάλυψη υφιστάμενων κε­νών οργανικών θέσεων. Ο αριθμός των εισακτέων καθορίζεται με απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Για όσους εισάγονται στη Σχολή πριν εκπληρώσουν τις στρατιω­τικές τους υποχρεώσεις, ο χρόνος φοίτησης σε αυτή θεωρείται χρόνος εκπλήρωσης στρατιωτικής υποχρέω­σης. Οι ανωτέρω, μετά την επιλογή και κατάταξή τους, υποβάλλονται σε βασική στρατιωτική εκπαίδευση. Παρέχεται σίτιση, στέγαση και οικονομική αποζημίωση.———-> Δημιουργείται μείζον ζήτημα με της 2 προηγούμενες σειρές που αποφοίτησαν(αλλα και με της σειρές που είναι ήδη στην ακαδημία) και δεν προβλέπετε πως θα αναπληρώσουν τα 3 εξάμηνα για να εξομειωθουν με τον καινούργιο Νόμο. Επεισης δημιουργείτε απαίτηση εφόσον δοθεί το δικαίωμα σε αυτές της 2 εκπαιδευτικες σειρές να εξομειωθουν με το Νέο Νόμο να προβλευθει και η εξομειωση με τον ίδιο τρόπο και οσουν έχουν φοίτησή στην πυροσβεστική ακαδημία και πριν το 2016

  • 31 Δεκεμβρίου 2019, 19:35 | ΜΑΡΙΑ ΠΑΣΣΙΟΥ

    Στην τελευταία μέρα του χρόνου 2019, η αισιοδοξία ότι θα γίνουν αλλαγές στην Ελλάδα είναι μεγάλη. Εύχομαι να υλοποιηθούν όλα και να μπει η χώρα σε νέα τροχιά, με κουλτούρα βασισμένη στην πρόληψη και την προετοιμασία! Ωστόσο, επειδή η διεθνής εμπειρία και επιστημονική κοινότητα τονίζει την αναγκαιότητα της διεπιστημονικής προσέγγισης, μπορεί η Πυροσβεστική να αποτελεί τον βραχίονα της Πολιτικής Προστασίας, θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να εμπλουτιστεί η όλη προσπάθεια και με άλλες ειδικότητες (υγειονομικούς- ιατρούς, νοσηλευτές, περιβαντολόγους, πληροφορικής κτλ). Το όποιο εγχείρημα δεν θα προχωρήσει αν όλοι οι εμπλεκόμενοι δε μιλάμε την ίδια γλώσσα και δεν έχουμε «κάτσει» στα ίδια θρανία!
    Η ιστορία έχει δείξει ότι η Βαβέλ συνοδεύεται από …. Καταστροφή!

  • 31 Δεκεμβρίου 2019, 15:06 | Σύλλογος Πτυχιούχων Ωκεανογράφων και Θαλασσίων Βιοεπιστημόνων Ελλάδας – ΣΠΩΘΒΕ

    Άρθρο 4
    1.γ
    (προσθήκη Πανεπιστημιακού Τμήματος – ΑΕΙ)

    …Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών – ΤΩΘΒΕ (της Σχολής Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου)…

    Οι απόφοιτοι του ΤΩΘΒΕ, ως Πτυχιούχοι Περιβαλλοντολόγοι / Ωκεανογράφοι / Θαλάσσιοι Βιοεπιστήμονες / Ιχθυολόγοι με τα αντίστοιχα κατοχυρωμένα Επαγγελματικά Δικαιώματα από το ελληνικό κράτος & το ΓΕΩΤΕΕ κατέχουν όλες τις επιστημονικές γνώσεις και το απαραίτητο υπόβαθρο σε θέματα περιβάλλοντος (περιβαλλοντικών επιστημών), γεωλογίας, φυσικής, χημείας, μαθηματικών, προγραμματισμού, υδρολογίας, πλημμυρών, διαχείρισης περιβάλλοντος, Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (G.I.S. – Geographic Information Systems), Τηλεπισκόπησης (Remote Sensing), Μηχανικής Περιβάλλοντος (Παράκτια Μηχανική), Μετεωρολογίας μέσω των προσφερομένων υποχρεωτικών μαθημάτων και επιλογής μαθημάτων του Οδηγού Σπουδών του ΤΩΘΒΕ και η συνεισφορά τους στο Πυροσβεστικό Σώμα μόνο θετικό αντίκτυπο θα έχει ως προς την αναβάθμιση και την ενδυνάμωση του ένστολου προσωπικού το οποίο θα αποφοιτήσει από την Πυροσβεστική Ακαδημία.

  • 31 Δεκεμβρίου 2019, 12:50 | Αντώνης Τελόπουλος

    19. Στη Σχολή Αρχιπυροσβεστών δύναται να εισάγονται Πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων των προερχόμενων εκ Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης, που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον τέσσερα (4) έτη στο βαθμό του Πυροσβέστη κατόπιν εξετάσεων για την περαιτέρω βαθμολογική τους εξέλιξή.

    Δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ καθώς και για κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων ώστε να εισάγονται χωρίς εξετάσεις ως υπεράριθμοι και μόνο με 2 έτη παραμονής στο βαθμό του Πυροσβέστη ή να πριμοδοτούνται με έξτρα μόρια για την εισαγωγή τους από την κατοχή πτυχίων ΑΕΙ, ΤΕΙ και Μεταπτυχιακών τίτλων, γνώση ξένων γλωσσών.

    20. Στη Σχολή Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης δύναται, εφόσον επιθυμούν, να εισαχθούν κατόπιν εξετάσεων Πυρονόμοι Γενικών Καθηκόντων, απόφοιτοι της Σχολής Αρχιπυροσβεστών που έχουν συμπληρώσει τρία έτη (3) στο βαθμό του Πυρονόμου.

    Στη σχολή Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης καλό είναι να υπάρχει πρόβλεψη πριμοδότησης/μοριόδότηση με αντικειμενικά κριτήρια για την εισαγωγή σε αυτήν όπως είναι η κατοχή πτυχίου ΑΕΙ ή ΤΕΙ, Μεταπτυχιακός τίτλων σπουδών, η γνώση ξένων γλωσσών αλλά και οι εξετάσεις.

  • 30 Δεκεμβρίου 2019, 18:22 | jim

    Είναι δυνατόν να εξαιρείτε η πληροφορική από τα πτυχία που θα μπορούν να συμμετέχουν στις κατατακτήριες.
    Σε όλες τις σχολές παντού η πληροφορική είναι από τις πρώτες ειδικότητες που ζητάνε.
    Πρέπει να προστεθεί και η πληροφορική

    Αναφέρομαι στο:
    Άρθρο 39 – Εθνική Σχολή Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων – Αναβάθμιση της Πυροσβεστικής Ακαδημίας
    12. Το άρθρο 4 του ν. 2226/1994 (Α΄ 122) αντικαθίσταται ως ακολούθως:
    «Άρθρο 4
    Εισαγωγή φοιτητών στη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας
    γ.