- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 18 – Οργάνωση και λειτουργία των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας (Π.Ε.ΚΕ.Π.Π.)

1. Τα ΠΕ.ΚΕ.Π.Π., ενεργοποιούνται και κλιμακώνουν το επίπεδο συνήθους ετοιμότητας και δράσης τους, με ευθύνη του κατά τόπο αρμόδιου Περιφερειακού Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας, σε περίπτωση αναγνώρισης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, εκτίμησης πιθανού κινδύνου, ή προειδοποίησης επαπειλούμενης καταστροφής.
2. Για τη λειτουργία των ΠΕ.ΚΕ.Π.Π. διατίθενται από την κατά τόπο αρμόδια Περιφέρεια, κατάλληλοι χώροι που διαθέτουν την απαιτούμενη τηλεπικοινωνιακή και υλικοτεχνική υποδομή ώστε να διασφαλίζεται η επικοινωνία με την πληγείσα περιοχή, τους επιχειρησιακούς Φορείς, τα κατά τόπους Συντονιστικά Όργανα και το Σ.Ο.Π.Π..
3. Τα ΠΕ.ΚΕ.Π.Π. συντονίζουν δράσεις ενημέρωσης και ειδοποίησης των πολιτών, τηρούν ενημερωμένους καταλόγους ανθρώπινου δυναμικού, διαθέσιμων μέσων και πόρων και υποβάλλουν στο Σ.Ο.Π.Π. και στους, κατά περίπτωση εμπλεκόμενους Φορείς, σχετικές αναφορές και εισηγήσεις.
4. Τα ΠΕ.ΚΕ.Π.Π. συντονίζουν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των Περιφερειακών Π.Δ.Ε.Α., παρακολουθώντας τις φάσεις υλοποίησής τους.
5. Ανάλογα με την εκτίμηση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, μετά από εκδήλωση καταστροφικών φαινομένων ή προειδοποίηση επαπειλούμενης καταστροφής, αναγνωρίζονται τα κάτωθι τέσσερα επίπεδα απόκρισης, «Επίπεδο 1», «Επίπεδο 2», «Επίπεδο 3» και «Επίπεδο 4», τα οποία κλιμακώνονται με απόφαση των Περιφερειακών Συντονιστών Πολιτικής Προστασίας.
6. Το «Επίπεδο 1» αφορά σε χαμηλής επικινδυνότητας συμβάν ή σε προειδοποίηση επερχόμενου συμβάντος ήπιας διακινδύνευσης, καταστάσεις για τις οποίες οι Φορείς οφείλουν να βρίσκονται σε κατάσταση «συνήθους ετοιμότητας» (Green Code ). Για τη διαχείριση τους ο Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας, συνεργαζόμενος απευθείας με τις αρμόδιες Υπηρεσίες, ενεργοποιεί κατά την κρίση του το Π.Ε.ΚΕ.Π.Π., το οποίο στελεχώνει, αναλόγως της εξέλιξης του συμβάντος, διατηρώντας το απαιτούμενο επίπεδο ετοιμότητας.
7. Το «Επίπεδο 2» αφορά είτε σε επαύξηση του επιπέδου ετοιμότητας 1 του Π.Ε.ΚΕ.Π.Π., είτε σε περίπτωση εκδήλωσης μέσης επικινδυνότητας συμβάντος, είτε σε προειδοποίηση επερχόμενου συμβάντος μέσης διακινδύνευσης (Yellow Code) και στη δυνατότητα ενεργοποίησης συγκεκριμένων Περιφερειακών Π.Δ.Ε.Α. κατόπιν εντολής του Περιφερειακού Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας.
8. Το «Επίπεδο 3» αφορά είτε σε επαύξηση των επιπέδων ετοιμότητας 1 και 2 του Π.Ε.ΚΕ.Π.Π., είτε σε περίπτωση εκδήλωσης αυξημένης επικινδυνότητας συμβάντος, είτε προειδοποίησης για εκδήλωση αυξημένης διακινδύνευσης συμβάντος (Orange Code). Στο Επίπεδο αυτό αυξάνεται η στελέχωση του Π.Ε.ΚΕ.Π.Π., οι Φορείς τίθενται σε επιφυλακή και εντείνονται τα μέτρα ετοιμότητας.
9. Το «Επίπεδο 4» αφορά είτε σε επαύξηση των επιπέδων ετοιμότητας 1, 2 και 3 του Π.Ε.ΚΕ.Π.Π., είτε σε περίπτωση εκδήλωσης καταστροφικών φαινομένων, είτε σε περίπτωση ύπαρξης σοβαρής πιθανότητας επέλευσης καταστροφής ή πάσης φύσεως απειλής (Red Code). Στο Επίπεδο αυτό, το ανθρώπινο και στελεχιακό δυναμικό του ΠΕ.ΚΕ.Π.Π., συγκροτείται, ως εξής:
α. με τους Eπικεφαλής των Π.Δ.Ε.Α.
β. με τους συνδέσμους των επιχειρησιακών Φορέων (Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛ.ΑΣ., ΕΚΑΒ, κ.α.) που μετέχουν σε αυτά.
γ. με τους συνδέσμους των εθελοντικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων του Ενιαίου Μητρώου Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας.
δ. με το εμπλεκόμενο διοικητικό προσωπικό.
10. Όταν το ανθρώπινο δυναμικό και τα διαθέσιμα μέσα του Π.Ε.ΚΕ.Π.Π. δεν επαρκούν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση, ή την παροχή υποστήριξης στο φορέα αντιμετώπισης της έκτακτης ανάγκης, συνεργάζεται με τους Επικεφαλής Π.Δ.Ε.Α. και τις λοιπές οργανικές μονάδες και εισηγείται στον κατά τόπο αρμόδιο Περιφερειάρχη ή Δήμαρχο, τη μίσθωση μέσων και την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα.