Άρθρο 1 Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας

1.  Στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συνιστάται και λειτουργεί Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, υπαγόμενο απευθείας στον Υπουργό. Το Γραφείο έχει ως αποστολή τη συλλογή, την καταγραφή, την αξιολόγηση και την περαιτέρω προώθηση προς διερεύνηση στις αρμόδιες Υπηρεσίες ή Αρχές καταγγελιών για πράξεις του ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίες εκδηλώθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων του ή κατά κατάχρηση της ιδιότητάς του και αφορούν :

α. Βασανιστήρια και άλλες προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας κατά την έννοια του άρθρου 137 Α του Ποινικού Κώδικα,

β. Παράνομες εκ προθέσεως προσβολές κατά της ζωής, ή της σωματικής ακεραιότητας ή υγείας, ή  της προσωπικής ή γενετήσιας ελευθερίας,

γ. Παράνομη χρήση πυροβόλου όπλου και

δ. Κάθε άλλη προσβλητική της προσωπικότητας  συμπεριφορά,

σε βάρος πολιτών, καθώς και τις συναφείς πράξεις, εφόσον αυτές εκδηλώθηκαν από το ίδιο πρόσωπο στον ίδιο τόπο και χρόνο.

2. Οι καταγγελίες πρέπει να είναι επώνυμες και γραπτές, να υποβάλλονται δε στο Γραφείο ή στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, αυτοπροσώπως ή μέσω πληρεξουσίου δικηγόρου. Αν ο καταγγέλλων αγνοεί την ελληνική γλώσσα, μπορεί να παραστεί με διερμηνέα. Αν ο καταγγέλλων αδυνατεί να γράψει, η καταγγελία καταγράφεται από υπάλληλο του Γραφείου, αναγιγνώσκεται και υπογράφεται απ΄ αυτόν, αφού προηγουμένως γίνει ειδική μνεία της αδυναμίας του καταγγέλλοντος να γράψει. Κατ’ εξαίρεση, η καταγγελία μπορεί να είναι ανώνυμη, γραπτή ή προφορική, μόνο εφόσον περιέχει συγκεκριμένα στοιχεία, ικανά να οδηγήσουν στη διερεύνησή της, άλλως απορρίπτεται ως απαράδεκτη με πράξη της Επιτροπής της επόμενης παραγράφου. Η προφορική καταγγελία καταγράφεται και υπογράφεται από τον υπάλληλο του Γραφείου που την δέχεται.

3.  Στο Γραφείο λειτουργεί Τριμελής Επιτροπή, η οποία  συγκροτείται από έναν επίτιμο Αρεοπαγίτη ως Πρόεδρο,  από τον Νομικό Σύμβουλο του Κράτους στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και από έναν επίτιμο Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ή Εφετών, ως μέλη. Η Επιτροπή αξιολογεί κάθε καταγγελία ή περιστατικό για την αξιοπιστία τους και για το αν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Γραφείου και αποφασίζει με πράξη της είτε για την προώθησή της προς διερεύνηση στις αρμόδιες Υπηρεσίες ή Αρχές είτε για την απόρριψή της ως απαράδεκτης. Αν η καταγγελία ή το περιστατικό αφορά και αξιόποινη πράξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενη, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 37 του Κ.Π.Δ. και αν πρόκειται για αυτόφωρο έγκλημα ή συντρέχει κίνδυνος εκ της αναβολής, η ανακοίνωση προς τον Εισαγγελέα κοινοποιείται αμέσως και στην αρμόδια για τη διενέργεια προανάκρισης Υπηρεσία του οικείου Σώματος.

4. Επίσης, η Επιτροπή της προηγουμένης παραγράφου ερευνά υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί καταδικαστική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε βάρος της Ελλάδος για παράβαση των διατάξεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ν.δ.53/1974), με την οποία διαπιστώνονται ελλείψεις της πειθαρχικής διαδικασίας ή νέα στοιχεία που δεν αξιολογήθηκαν στην πειθαρχική έρευνα ή την εκδίκαση της υπόθεσης. Στις  περιπτώσεις αυτές η Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας και οι αντίστοιχες Υπηρεσίες των άλλων Σωμάτων διαβιβάζουν την ως άνω απόφαση και το σχετικό φάκελο της διοικητικής έρευνας στην επιτροπή, η οποία επανεξετάζει συνολικά την υπόθεση καθώς και τις ουσιαστικές και τυπικές προϋποθέσεις που ορίζονται από τις διατάξεις του πειθαρχικού δικαίου του αστυνομικού προσωπικού και μπορεί να αποφασίζει την εκ νέου διερεύνηση της υπόθεσης, ανεξάρτητα από την παραγραφή του πειθαρχικού παραπτώματος, ιδίως όταν :

α. διαπιστώνει ότι η διοικητική διερεύνηση της υπόθεσης από τα πειθαρχικά όργανα του Σώματος είχε κενά ή ελλείψεις,

β. αποκαλυφθούν νέα, άγνωστα στα πειθαρχικά όργανα που διερεύνησαν ή εκδίκασαν την υπόθεση, γεγονότα ή αποδείξεις, τα οποία από μόνα τους ή σε συνδυασμό με εκείνα που είχαν προσκομισθεί προηγουμένως κάνουν φανερό ότι το αποτέλεσμα της πειθαρχικής διαδικασίας δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά περιστατικά,

γ. διαπιστώνει ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που είχαν τεθεί στη διάθεση της πειθαρχικής διαδικασίας δεν αξιολογήθηκαν αποτελεσματικά και

δ. βεβαιωθεί ότι ουσιώδη επιρροή στην απόφαση είχαν πλαστά έγγραφα ή πειστήρια ή δωροδοκία ή άλλη από πρόθεση παράβαση του καθήκοντος του πειθαρχικού οργάνου.

5. Σε περίπτωση που αποφασισθεί η επανάληψη της διερεύνησης της υπόθεσης, η σχετική απόφαση της επιτροπής διαβιβάζεται με όλα τα στοιχεία του φακέλου στον Αρχηγό του οικείου Σώματος, ο οποίος δεσμεύεται από την απόφαση και διατάσσει νέα έρευνα.  Κατά τα λοιπά ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται από το πειθαρχικό δίκαιο του Σώματος στο οποίο ανήκει το προσωπικό. Αν η επιτροπή κρίνει  ότι δεν απαιτείται η εκ νέου διερεύνηση της υπόθεσης διαβιβάζει την απόφασή της στη Διεύθυνση Προσωπικού του οικείου Αρχηγείου προκειμένου να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο.

6. Η επιτροπή μπορεί να ζητά στοιχεία από οποιαδήποτε Δημόσια Υπηρεσία ή Υπηρεσία του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, οι οποίες υποχρεούνται να τα γνωστοποιούν ή να διαβιβάζουν αντίγραφα εγγράφων που αφορούν την υπόθεση, χωρίς να μπορεί να αντιταχθεί οποιοδήποτε απόρρητο. Τα στοιχεία που συλλέγονται από την επιτροπή χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εκπλήρωση της αποστολής της.

7. Τα Πειθαρχικά Όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Πυροσβεστικού Σώματος υποχρεούνται να εξετάζουν κατά προτεραιότητα κάθε πειθαρχική υπόθεση που αφορά σε πράξεις της παρ.1 του παρόντος άρθρου.

8.  Η  Επιτροπή υποβάλλει κατ΄ έτος Έκθεση στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για τις δραστηριότητες της Γραφείου και τα προτεινόμενα μέτρα βελτίωσης της λειτουργίας του, επισημαίνονται δε οι διαπιστώσεις της για τα αίτια της σχετικής με την αποστολή του Γραφείου παραβατικής συμπεριφοράς του ένστολου προσωπικού των Σωμάτων και προτείνονται μέτρα για την αντιμετώπισή τους.

9. Οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και κάθε άλλη δημόσια αρχή ή Υπηρεσία, υποχρεούνται να παρέχουν άμεση και ουσιαστική συνδρομή στο προσωπικό του Γραφείου για την εκπλήρωση της αποστολής του.

10. Το Γραφείο εδρεύει στο νομό Αττικής και διαθέτει πρόσβαση σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Οι απαιτούμενες πιστώσεις για τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό και τις δαπάνες λειτουργίας του εγγράφονται στον προϋπολογισμό του ειδικού φορέα «Ελληνική Αστυνομία».

11. Η λειτουργία του Γραφείου αυτού δεν υποκαθιστά τις υφιστάμενες δομές υποβολής και εξέτασης καταγγελιών αυθαιρεσίας σε άλλα όργανα ή αρχές.

12. Το Γραφείο στελεχώνεται με το αναγκαίο και κατάλληλο για τη λειτουργία του προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο αποσπάται σε αυτό χωρίς χρονικό περιορισμό, με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Το προσωπικό αυτό πρέπει να  διακρίνεται για την αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητά του, το ήθος και τη διαγωγή του, την υπευθυνότητα και αποφασιστικότητά του. Το ένστολο προσωπικό των ως άνω Σωμάτων απαιτείται επιπλέον να έχει αξιολογηθεί, κατά τη διάρκεια των πέντε τελευταίων ετών, με το γενικό χαρακτηρισμό «εξαίρετος» και να έχει κριθεί ευμενώς από τα αρμόδια συμβούλια κρίσεων.

13. Ο πρόεδρος και τα μέλη της Τριμελούς Επιτροπής ορίζονται με τους αναπληρωτές τους με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, μετά από δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος για τους επίτιμους δικαστικούς λειτουργούς.  Ο πρόεδρος της Επιτροπής ασκεί και τη διοίκηση του Γραφείου. Ως αναπληρωτής του Νομικού Συμβούλου ορίζεται πάρεδρος του ιδίου Γραφείου Νομικού Συμβούλου, μετά από πρόταση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Η θητεία των επίτιμων δικαστικών λειτουργών στις εν λόγω θέσεις ορίζεται διετής, δυναμένη να ανανεωθεί μία ακόμη φορά.

14. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ρυθμίζονται θέματα οργάνωσης και λειτουργίας του Γραφείου, καθορισμού των επιμέρους αρμοδιοτήτων και καθηκόντων των οργάνων και του προσωπικού του, διαδικασιών υποδοχής και ενημέρωσης των πολιτών, συνεργασίας με τα Σώματα, τις Υπηρεσίες και τους φορείς και κάθε άλλο σχετικό με αυτά θέμα.

15. Με κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη καθορίζεται η αποζημίωση του προέδρου και των μελών της Επιτροπής.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 14:50 | Πολίτης

    Συμφωνώ με το σχέδιο νομου.
    Προτείνω να μελετηθούν αντίστοιχα «σχέδια» και για τις αυθαιρεσίες άλλων δημοσίων-κρατικών υπηρεσιων, όπως εφορίες, πολεοδομίες, δήμοι, τράπεζες κλπ.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 13:49 | ΚΑΡΑΚΑΣΙΔΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

    Αν ό αστυνομικός φοβάται και δεν μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό του, τότε πως θα προστατεύσει τον πολίτη; Επείγει να αλλάξει η όλη φιλοσοφία στην αστυνομία. Η δουλειά του πολιτικού είναι να εκθέσει τις ανάγκες της κοινωνίας σαφέστατα, στις κεφαλές της αστυνομίας και να περιμένει να δει να καλύπτονται. Αν όχι να εξετάζει τους λόγους για τους οποίους δεν καλύφθηκαν και αν οφείλεται σε ανικανότητα, αδιαφορία, λάθη κτλ, των κεφαλών να απομακρύνονται. Με την ευρύτερη έννοια για όλους θα πρέπει να υπάρχει κάποιος έλεγχος όπως και για τους πολιτικούς όταν έρχεται η ώρα της ψήφου. Η ανικανότητα των κεφαλών των οργανισμών αντικατοπτρίζεται στην ποιότητα της δουλειάς του πιο μικρού εργαζόμενου στον οργανισμό. Δεν πρέπει λοιπόν να τιμωρούμε μόνο τους μικρούς.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 13:38 | ΚΑΡΑΚΑΣΙΔΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

    όλα καλά και δίκαια όταν γράφονται σε νόμους, αλλά το πρόβλημα είναι η εφαρμογή.
    Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει πρώτα μια προσπάθεια για την αλλαγή της συμπεριφοράς των αστυνομικών, αλλά και της αντίληψης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο από τους αστυνομικούς, όσο και από τους πολίτες (μια καλή αρχή είναι το σχολείο και μην λέτε ότι δεν είναι δική μας δουλειά αλλά του υπουργείου παιδείας, αυτό θα πει συνεργασία σε επίπεδο υπουργείων), ώστε να ενεργούν αυθόρμητα κατά το θεμιτό τρόπο και όχι επειδή θα φοβούνται τις συνέπειες από τις πιθανές πειθαρχικές αρχές. θα πρέπει να γνωρίζουν ξεκάθαρα τα όρια μέσα στα οποία μπορούν να κινηθούν, που διασφαλίζουν όμως ταυτόχρονα και την δική τους ασφάλεια. Δυστυχώς κάνουν ένα επάγγελμα που κινείται στα όρια της ασφάλειας/επικινδυνότητας, στα όρια της νομιμότητας/παρανομίας και για αυτό συνεχώς θα πρέπει να ελέγχονται για την ακεραιότητα του χαρακτήρα και των πράξεών τους. Όμως αυτό δεν θα πρέπει να γίνεται σαν να είναι μόνιμα κατηγορούμενοι. Κανείς δεν μπορεί να εργάζεται με την θηλιά στο λαιμό. Έκανες λάθος; Τιμωρείσαι ! Έκανες το σωστό; πως επιβραβεύεσαι άραγε; Το εξετάζετε αυτό; και δεν μιλάω βέβαια για τα χρήματα, αλλά για ηθικούς τρόπους επιβράβευσης, όπως ενημέρωση όλου του σώματος και της τοπικής ή της ευρύτερης κοινωνίας, για τη δόξα του σωστού και την διαπαιδαγώγηση των υπολοίπων. Αντί λοιπόν να δημιουργούμε πειθαρχικά όργανα γιατί δεν προσπαθούμε πρώτα να δημιουργήσουμε σωστές βάσεις για την αστυνομία; Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι κάθε αστυνομικός κατανοεί- αυτό ξεκινά από τις κεφαλές- ότι έχουν συγκεκριμένα περιθώρια δράσης και δεν έχουν την απόλυτη εξουσία πάνω στους ανθρώπους, τις περιουσίες τους και την κοινωνία.(υπάρχουν ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι και άλλοι επιστήμονες που μπορούν να εργαστούν πάνω σε αυτό, αξιοποιήστε τους). θα πρέπει να καταλάβει ο λαός ότι οι άνθρωποι εκεί λειτουργούν για το δικό μας συμφέρον και θα πρέπει να τους βοηθούμε στο έργο τους. Σίγουρα πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που δεν θα κάνουν σωστά την δουλειά τους και όταν τους κατηγορούμε συνολικά ας σκευτούμε ότι εκεί βρίσκεται κάποιος συγγενής μας, ή φίλος, ή γνωστός μας, που αναγνωρίζουμε ότι είναι ένας εργαζόμενος τόσο καλός ή τόσο κακός όσο και εμείς οι ίδιοι στην δική μας δουλειά, όπου κάνουμε λάθη εν γνώση μας ή από άγνοια και θα πρέπει ανάλογα με την σημασία τους και το αντίκτυπο που έχουν, να τιμωρούμαστε,( χωρίς αυτό να γίνεται με συνθήκες τρομοκρατίας) ή να υπάρχει επιείκεια.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 13:25 | Τάνια Σωτηροπούλου

    Αποτελεί αναντίρρητα την κρατούσα αντίληψη των πολιτών και ιδίως των ειδικότερα ασχολουμένων με υποθέσεις αυθαιρεσίας της αστυνομίας ότι δυστυχώς στο αστυνομικό σώμα κυριαρχεί η διαφθορά όπως και σε άλλους τομείς του δημοσίου. Ο πολίτης δεν αισθάνεται ότι θα προσφύγει στην αστυνομία και θα προστατευθεί. ΄Οπως δεν αισθάνεται ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη και θα βρει το δίκιο του. Για να μην αναφερθούμε στη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών όπου απευθύνεται με μοιρολατρική παθητικότητα και πεποίθηση ότι η ταλαιπωρία είναι must. Γι’ αυτό και είναι πολύ θετικό ως πρώτο βήμα το προκείμενο νομοθέτημα. Πλην όμως, ως προς την σύσταση της Επιτροπής του Γραφείου αυτού, θεωρώ ότι απαιτείται η ευρύτερη συμμετοχή και άλλων παραγόντων και φορέων, δεδομένης της τάσης της δικαιοσύνης και ιδίως των εισαγγελικών αρχών να «προστατεύουν» τις αστυνομικές αρχές, καθώς επίσης η δημοσιοποίηση της αποτελεσματικής δράσης και αποτελεσμάτων του Γραφείου αυτού. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την συμμετοχή στην επιτροπή τριών προέδρων των μεγαλύτερων δικηγορικών συλλόγων της χώρας, οι οποίοι μπορούν να αναλάβουν και την ευθύνη της δημοσίευσης της δράσης της Επιτροπής μέσω των νομικών περιοδικών που κυκλοφορούν στους συλλόγους τους, θεσπιζομένης της σχετικής υποχρεώσεώς τους. ΄Η ακόμη η συμμετοχή καθηγητών του Ποινικού Δικαίου στα Πανεπιστήμια της χώρας, οι οποίοι διαθέτουν τα εχέγγυα αναμφισβήτητης αντικειμενικότητας σε μεγάλο μέρος των πολιτών. Δεν είναι αρκετή η σύσταση του Γραφείου, αλλά κυρίως η εξασφάλιση της διαφάνειας στον τρόπο λειτουργίας της. Ευρύτερη συμμετοχή λοιπόν και δημοσιοποίηση των πεπραγμένων της είναι απαραίτητη για να πείθεται και ο πολίτης για την εφαρμοσιμότητά του.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 08:33 | Απόστολος Τσιώλης

    Σωστή απόφαση γιατί δυστυχώς για τους ευσυνείδητους αστυνομικούς κάποιοι συνάδελφοί τους αυθαιρετούν και κάποιοι τους καλύπτουν.Νομίζω η παιδεία που έχουν οι νέοι από Σχολές αστυνομικοί πρέπει να γίνει μάθημα και να καλύψει όλη την ΕΛΑΣ.ΝΑΙ στο νομοσχέδιο αρκεί να μη συνεχιστεί και εκεί η αυθαίρετη κάλυψη συμβάντων.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 06:46 | Γεώργιος Νικόπουλος

    Απαραίτητη η ύπαρξη γραφείου αποδοχής και διερεύνησης καταγγελιών.
    Απαραίτητη η αποδοχή και ανωνύμων αλλά επαρκώς τεκμηριωμένων (πχ σε βίντεο) καταγγελιών.
    Το αν το συγκεκριμένο σχήμα λειτουργήσει σωστά και αποδοτικά δεν ξέρω.
    Ίσως θα πρέπει οι καταγγελίες που απορρίπτονται να δημοσιεύονται άμεσα στο διαδίκτυο και όσες διερευνώνται να δημοσιεύονται μετά ένα εύλογο χρονικό διάστημα .
    Όσες δεν επιτρέπεται να δημοσιοποιηθούν να ελέγχονται από τον Συνήγορο του Πολίτη.

    Κακώς όμως περιορίζεστε σε θέματα αυθαιρεσίας οργάνων.

    Μία προφανώς παράνομη δραστηριότητα κάτω από τη μύτη της αστυνομίας δεν πρέπει να καταγγέλλεται και να διερευνάται αν κάποιοι κάνουν τα στραβά μάτια με το αζημίωτο.

    Κάποιες ηλίθιες γραφειοκρατικές διατάξεις πού θα καταγγέλλονται;
    –Οι λόγοι αλλαγής ταυτότητος που αναφέρονται στην σελίδα των ΚΕΠ στο διαδίκτυο διαφέρουν από εκείνους που αποδέχονται στα αστυνομικά τμήματα.
    –Όταν κατέθεσα την άδεια οδήγησης για μετατροπή της σε ευρωπαϊκού τύπου δέχθηκα κλήση γιατί δεν την είχα μαζί μου! Ούτε η βεβαίωση του υπουργείου μεταφορών ούτε η φωτοτυπία του παλαιού διπλώματος μαζί με την ταυτότητά μου ήταν αποδεκτά ως άδεια οδήγησης του υπουργείου μεταφορών.
    –Κάποιες λάθος οδικές σημάνσεις που τις εκμεταλλεύονται τα όργανα για να κόβουν κλήσεις πού θα καταγγέλλονται. Υπάρχουν σήματα ξεχασμένα από προ διετίας επισκευές…..

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 01:14 | πετρος Δραμα

    κυριε υπουργε.κανετε λαθος,προσεξτε,αυτο που σκεφτηκατε μονο προβληματα θα δημιουργηση.καθε αστυνομικος,οταν θα καλητε να αντιμετοπηση μια δυσκολη κατασταση θα προσπαθη να φυλαχτη απο τον καθε κακοποιο,ο οποιος θα βαλη λυτους και δεμενους,για να εκδικηθη τον αστυνομο,αληθεια πως θα προστατέψετε τους εντιμους ενστολους απο τετοιες περιπτωσης?ακουστε σας παρακαλω μια πρωταση διαφορετικη,βρητε 10 αστυνομικους αποδεδηγμενα εντιμους εκπεδευστε τους καταληλα εφοδιαστε τους με τα καταληλα και απαρετητα εργαλεια και βγαλτε τους στο δρομο,με πολιτηκα ρουχα,ακομα στηλτε τους στα τμηματα σαν απλους πολητες,που θελουν να εξυπηρετηθουν,θα βγαλουν οχι λαυρακια αλλα φαλενες.η ποινες αυτων που πιανοντε να παρανομουν να ειναι εξωντοτικες,με πρωτη απ ολες την αποταξη με συνοπτικες διαδικασιες.σε ενα μηνα θα πετυχετε αυτο που θελετε.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 00:47 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΡΑΝΗΣ

    Θεωρώ ότι το σχέδιο κινείται στην σωστή κατεύθυνση, προκειμένου άμεσα να καταγγέλλονται και να ερευνώνται τυχόν περιστατικά που αφορούν αστυνομική βία ή αυθαιρεσία. Άλλωστε η βία από όπου και αν προέρχεται θα πρέπει να καταδικάζεται. Θεωρώ όμως επίσης αυτονόητο, προκειμένου να θωρακιστεί και ο πολίτης ΈΛληνας Αστυνομικός και με βάση την αρχή της ισότητας, ότι θα πρέπει να υπάρχει ρητή διάταξη στο νόμο, όπου θα ορίζει ότι αν μετά την οποιαδήποτε έρευνα, ποινική ή πειθαρχική, η καταγγελία αποδειχτεί αβάσιμη ή ψευδής, να κινείται αυτοδίκαια από την πλευρά της πολιτείας, η ποινική διαδικασία σε βάρος του δηλούντος αναληθή περιστατικά καταγγέλλοντα, όπως προβλέπει σχετικά και Ποινικώς Κώδικας. Σε διαφορετική περίπτωση παραδίδουμε τον αστυνομικό βορά σε τυχόν κακοήθης ανθρώπους οι οποίοι αλόγιστα και χωρίς να υπόκεινται σε συνέπειες θα καταγγέλλουν, πιθανώς και για λόγους αντεκδίκησης τους αστυνομικούς.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 00:14 | ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ

    Θα πρέπει οι αστυνομικοί να έχουν κάθε στιγμή στο μυαλό τους ότι ο μισθός τους προέρχεται από τα χρήματα που πληρώνουν οι φορολογούμενοι πολίτες και τους τον έχουν εξασφαλίσει για πάντα.Όταν αποχτήσουν τέτοια νοοτροπία τα πράγματα θα είναι καλύτερα όσον αφορά την συμπεριφορά έναντι των πολιτών.
    Επίσης θα πρέπει να υποχρεωθούν να φοράνε ζώνη ασφαλείας στα περιπολικά αλλά και στα Ι.Χ τους[δεν φοράει σχεδόν κανένας]

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 00:55 | Μάρκος

    …καιρός ήταν να υπάρξει, έστω και τυπικά κάτι τέτοιο. Γιατί στην πράξη ειλικρινά αμφιβάλω αν θα αλλάξει κάτι. Τα περιστατικά αυθαιρεσίας τα γνωρίζουμε όλοι. Ζαρντινιέρες, δολοφονία Γρηγορόπουλου, αστυνομικοί (εν ενεργεία) μέλη της χρυσής αυγής κλπ… Κάποιοι βέβαια ποιούν την νήσσα, όπως βλέπω από τα υπόλοιπα σχόλια..
    Πρέπει όμως να μπει ένα τέρμα στην ατιμωρησία, γιατί η βία γεννά την βία. Τίποτε άλλο. Και οι διάφορες ακραίες, νέες τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως και το κάψιμο της Αθήνας μετά την δολοφονία του 15χρονου είναι προϊόντα αυτής ακριβώς της ατιμωρησίας.

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 23:42 | ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΘΕΩΡΩ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΜΟΥ ΩΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ,ΩΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΩΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:
    1.ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΩΝΥΜΕΣ (ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ)ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΒΑΣΙΜΕΣ ΝΑ ΔΥΝΕΤΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΟΣΟ ΣΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ ΩΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΜΕΝΟ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΥΓΕΙ ΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΥΤΟΥ Η ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΠΕΙΡΑΘΗΚΑΝ ΨΕΥΔΩΣ ΝΑ ΘΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΥΠΟΛΗΨΗ ΤΟΣΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ.
    2.ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΥΟΠΟΨΗ ΤΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΘΩΩΤΗΤΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΔΙΟΤΙ ΤΟΣΟ Η ΠΟΙΝΙΚΗ ΟΣΟ ΚΑΙ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΔΡΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤ’ΟΥΣΙΑ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ ΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΟΥ ΖΩΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ.

  • Η λειτουργία του γραφείου θα πρέπει να διαβαθμιστεί σε 3 τομείς δράσεις καταγγελιών:

    1. Περιστατικά Αυθαιρεσίας σε θέματα Εθνικής ασφάλειας (τομείς ΚΥΠ, ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ κλπ)
    2. Περιστατικά Αυθαιρεσίας σε θέματα πολιτικών απόψεων, ιδιώνυμου αθλητικής βίας και χρηστών ναρκωτικών
    3. Περιστατικά Αυθαιρεσίας σε θέματα κοινού εγκλήματος (Ελληνική αστυνομία, Δημοτική Αστυνομία κλπ)

    Η διαβάθμιση αφορά αυξητική βαρύτητα και αντιμετώπιση από το 1 στο 3 με το ένα να έχει την μικρότερη βαρύτητα έλεγχου και τιμωρίας των αυθαιρεσιών κρατικών λειτουργών και το 3 την μεγαλύτερη.

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 22:44 | βασιλης πρεκας

    Πιστεύω οτι δεν είναι σωστό να δημιουργούντε αλλοι ελεκτικοί μηχανισμοί απο τους είδη υπάρχοντες,καθώς κάποια τέτοια πράξη η αδίκημα ο πολίτης εχει το δικαίωμα να προσφύγη στα δικαστήρια και στην ανωτέρα αρχη του καταγγελομένου.Εσείς επειδή δεν κάνουν καποιοι καλά την δουλειά τους βάζετε αλλους να την κάνουν,οχι να μάθετε να την κάνουν αυτοί που πρέπει και μην ανοίγετε θέσεις στο δημόσιο αρκετοι υπεραρίθμοι υπάρχουν και ακόμη περισσότεροι αδιαφορούν για το έργο που επιτελούν.Πιστεύω οτι πρέπει να δώσετε ελευθερία κινήσεων στους αστυνομικούς διότι φοβούντε να κάνουν το καθήκον τους μην τυχόν και κάνουν υπέρβαση καθήκοντος και τιμωρηθουν,ο πολίτης δεν τους έχει και σε εκτίμηση ενω θάπρεπε και εκεί πρέπει να υπάρχη ενημέρωση για το ρόλο του αστυνομικού και το καθήκον του,αν υπερβάλουν καμμιά φορά κατά την εκτέλεση του καθήκοντος δεν πειράζη με παρανόμους έχουν να κάνουν.Πρέπει απλως να υπάρχη καλίτερη εκπαίδευση και συνεχής με σεμινάρια,πρέπει να τους δώσετε εκτός απο εξοπλισμό,την δικαιοσύνη των συλληφθέντων δεν μπορεί να πιάνουν τον παράνομο και η δικαιοσύνη να τον αφήνη ατιμώρητο γιατί έχει δικηγόρο του κυκλώματος,δεν μπορεί να διαδηλώνουν οι αναρχικοί να τους ξέρουν άπαντες και να ξέρη ο αστυνομικός οτι και να τους πιάση δεν θα γίνη τίποτε,γενικά δεν μπορεί να φοβάτε να εκτελέση το καθήκον του και αυτό πρέπει να το λύσετε και να δωσετε στον αστυνομικό την θέση που του αναλογή στην κοινωνία λόγω της αποστολής του να τον σέβοντε να εκτιμούν και να τον φοβούντε οσοι πρέπει και οχι να γελούν και να περιφρονούν.Να κάνετε να δουλέψουν οι υπάρχοντες μηχανισμοί αλλιως θα γίνουν χειρότερα οχι έλεγχος στον έλεγχο.

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 21:03 | ΝΙΚΟΣ

    Κύριε Υπουργέ πόσο ακόμα θα απαξιώσετε την αστυνομία. Κάθε παρανομος θα μπορεί να καταγγελει ακόμα πιο ευκολα τον αστυνομικό. Για ποιο λόγο μετα να ασχολούνται οι αστυνομικοί? Θέλουμε μια αστυνομία με υπαλληλους που έχουν όρεξη για δουλειά με απόλυτη κάλυψη απο την ηγεσία και υπάρχει αφθονη στο δρόμο αλλα εσεις έχετε καταφέρει να τους κανετε καθαρούς ευθυνόφοβους δημόσιους υπαλληλους. Επικρατει το ρητό … οσο λιγότερο δουλευεις τόσο λιγότερα προβληματα… Η αστυνομία πρεπει να γινει σκληρη για να ειναι και αποτελεσματική.

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 21:08 | ΣΟΦΙΑ

    Κάποια στιγμή ο πολίτης πρέπει να αντιμετωπίζει τους αστυνομικούς ως φύλακες της ασφάλειάς του. για να γίνει αυτό θα πρέπει οι ιδιοι οι αστυνομικοί να σεβαστούν την θέση και το λειτούργημά του. Έχουν δύναμη και εξουσία, διότι τους δίνεται από το Σύνταγμα και τις Συνταγματικές ελέυθερίες για να προστατεύουν τους πολίτες και όχι για να κάνουν επίδειξη ισχύος. Αν δεν μπορούν να διακρίνουν τα όρια ανάμεσα στην άσκηση του λειτουργήματος του και την κατάχρηση εξουσίας, ας πάνε σπίτι τους. Δεν χρειάζονται τραμπουκισμοί, δεν τους χρειάζεται η χώρα. ΔΕΝ ΘΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΣΕ ΑΛΛΕς ΕΠΟΧΕΣ, ΟΠΟΥ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΗΤΑΝ ΚΡΑΤΟΣ ΕΝ ΚΡΑΤΗ. Όσον αφορά δε στους αλλοδαπούς, αυτό δεν είναι δουλειά της αστυνομίας. Είναι δουλειά των κυβερνώντων. Ας περιοριστεί λοιπόν η αστυνομία στα καθήκοντά της ως εκτελεστικό όργανο της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας και ας καταλλάβει, οτι δεν κυβερνάει τον τόπο. Υπάρχει Κυβέρνηση εκλεγμένη από τον λαό, τον οποίο λαό είναι υποχρεωμένη να υπηρετί η αστυνομία

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 20:46 | Μιχάλης Ντάσιος

    ΑΡΘΡΟ 1, ΠΑΡ. 2
    Οι καταγγελίες πρέπει να είναι επώνυμες και γραπτές, να υποβάλλονται δε στο Γραφείο ή στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, αυτοπροσώπως ή μέσω πληρεξουσίου δικηγόρου.
    Προτείνω και την ηλεκτρονική υποβολή τους.

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 1
    Να υπάρξει μέριμνα ώστε ο καταγγείλας να ενημερώνεται για την εξέλιξη της καταγγελείας του.

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 2
    Να υπάρξει πρόβλεψη ποινής για όποιο υπηρεσιακό όργανο σε οποιδήποτε στάδιο εξέλιξης της καταγγελίας καθυστερεί αδικαιλόγητα ή κολυσιεργεί

    ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
    Εάν το σύστημα ακολουθήσει την μοίρα των Ε.Δ.Ε. (πόρισμα ποτέ ή μετά από χρόνια ή άπαντες άμεμπτοι), καλύτερα να μην πληρώνω (ως φορολογούμενος) για μία ακόμη άχρηστη υπηρεσία.

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 20:47 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΟΤΣΟΣ

    ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ, ΑΝ ΔΕ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ & ΠΟΛΙΤΩΝ (ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Η ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΙΣΧΥΟΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΕΥΤΕΡΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ), ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ, Η ΜΗ ΑΡΤΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΤΕΣΤ ΣΕ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΝ / ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ/ΤΕΣΤ ΚΑΘΕ 5-10 ΧΡΟΝΙΑ, ΠΡΟΟΔΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ.

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 20:37 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Χ. ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΟΣ

    Πολύ καλή η προσπάθεια για την τόνωση του αισθήματος δικαίου στην κοινωνία μας. Διατηρώ όμως τις επιφυλάξεις μου ώς προς:
    1. Το σώμα ελεγκτών δημόσιας διοίκησης δεν κάνει για τη δουλειά αυτή;
    2. Γιατί οι ανώνυμες καταγγελίες να μην αποτελούν ένδειξη (όχι απόδειξη) προς περαιτέρω διερεύνηση των υποθέσεων;
    3. Εάν σαν πολίτης έχω αποδείξεις απευθύνομαι στις εισαγγελικές αρχές και όχι σε μία υπηρεσία – γραφείο που θα διερευνήσει το θέμα.
    4. Μήπως η στελέχωση του συγκεκριμένου γραφείου γίνεται προκειμένου να εξασφαλισθούν – αποσπασθούν συγκεκριμένοι άνθρωποι σε «καλύτερη» θέση;
    5. Το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ., που θα στελεχώνει το γραφείο, πόσο αποτελεσματικό και αμερόληπτο θα είναι απέναντι σε μία υπόθεση που αφορά συμμαθητές του;

    Θεωρώ πολύ καλύτερο να δοθούν οι αρμοδιότητες στο σώμα ελεγκτών δημόσιας διοίκησης όπου εκτός από τις υποθέσεις που αποδεικνύονται θα ελέγχονται και όποιες ενδείξεις αυθαιρεσίας των «ένστολων».

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 19:09 | Μιχαλης

    Η αστυνομια δεν χρειαζεται ισχυ γιατι ηδη την εχει!Πρεπει να απαγκιστρωθει ομως απο το ρουσφετι και την πολιτικη.Ο τοπος χρειαζεται ωριμη κριση πρωτα και ατομα που να μπορουν να ελεγχουν αμεροληπτα τελειως οτι τους ανατιθεται.Το να δωσεις ισχυ σε καποιον που ειναι ανωριμος να τη διαχειριστει (σε οτιδηποτε) μονο κακό θα κανει.Πρεπει να διασφαλιστει η ακαιρεοτητα των ελεγκτικων μηχανισμων και η αμεροληψια τους!Η σωστη και ουσιαστικη επιμορφωση θα φερει αποτελεσμα κατα τη γνωμη μου.

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 19:03 | ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΚΟΥΚΑΡΙΩΤΗΣ

    Κύριε Υπουργέ,

    ΠΡΟΣΟΧΗ στα κάτωθι: Η ΕΛ.ΑΣ. έχει άξια στελέχη, που δυστυχώς τα ευνούχιζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αν δίνεται η εντύπωση ότι η Αστυνομία είναι διεφθαρμένη και άπραγη, δεν φταίνε οι Αστυνομικοί, αλλά οι πολιτικοί Προϊστάμενοί της! Δεν πρέπει με τον προς ψήφιση νόμο να δίνεται το δικαίωμα στον οιονδήποτε, να διασύρει την προσωπικότητα, την τιμή και γενικά τις αξίες αυτών που έχουν ορκισθεί για την διαφύλαξη της ασφάλειάς μας. Ο Πολίτης και ο Αστυνομικός πρέπει να έλθουν πιό κοντά ο ένας στον άλλον, αλλά την πρωτοβουλία δυστυχώς πρέπει να την πάρουν μόνοι τους!

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 19:45 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΙΖΟΓΛΟΥ

    Να ορισθεί σε τοπικό επίπεδο μια ομάδα πολιτοφυλακής -τυχαία επιλεγμένη και με χρονικό όριο παράστασης – δηλαδή απο κατοίκους της γειτονιάς ή του χωριού ,ευαισθητοποιημένη και εκπαιδευμένη κατάλληλα ώστε να μεσολαβεί και να παρεμβαίνει σε κάθε αυθαιρεσία εις βάρος των υπολοίπων γειτόνων ή συγκατοίκων ,απο κάθε είδους κατάχρηση ή υπέρβασης εξουσίας και αυθαιρεσίας οποιουδήποτε.

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 19:28 | tasos

    ΚΥΡΙΟΙ ΓΙΑΤΙ Ο ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΟΤΑΝ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ‘Η ΟΤΑΝ ΦΕΥΓΕΙ ΔΕΝ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΣΤΟΛΗ ΤΟΥ? ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ? ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ? ΚΛΠ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ,ΟΤΑΝ Ο ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΔΕΝ ΦΟΒΑΤΑΙ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ (ΔΗΛ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΟΛΗ ΤΟΥ) ΤΟΤΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.ΣΕ ΠΟΙΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ? ΔΗΛ. ΝΑ ΦΟΒΑΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ Ή ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ?

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 19:18 | ΜΗΝΑΣ ΤΑΤΑΛΙΔΗΣ

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ η πρόθεση της δημιουργίας Γραφ. Α.Π.Α είναι πραγματικά άξια συγχαρητηρίων. Απλώς αναρωτιέμαι μήπως η δημιουργία του πρέπει να συνδυαστεί με ένα δεύτερο γραφείο -μηχανισμό ελέγχου- του προηγουμένου. Γιατί όπως γνωρίζετε πολύ καλά ολόκληρη η «λειτουργία» του ελληνικού κράτους (για πόσο ακόμη;) σκοντάφτει στο σύνδρομο «Νόμοι υπάρχουν αλλά ΔΕΝ εφαρμόζονται» (διαφθορά, αναλγησία και άγνοια. Με εκτίμηση Μ.Τ.

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 18:22 | Spyros

    Apologoumai ek twn proterwn gia tous latinikous xarakthres kai gia th morfh toy keimenou mou pou apla parathetei skorpies skepseis. Sta parakatw shmeia parousiazw ena syntomo kai aplo parallhlismo thewriwn dhmokratias kai toy parontos sxediou nomou.

    Oi dhmokraties (tha eprepe na) diepontai apo thn arxh ths koinwnikhs logodosias. Me liga logia, oi psifoforoi kathistoyn ypeythynous toys politikous sxhmatismous (kata bash toys kybernitikous) kai analoga me thn epidosh toys toys yperpshfizoun h toys katapshfizoun.

    H aplothta toy mhxanismou aytou exei katasthsei thn dhmokratia ws thn pleon ikanopoihtikh morfh politeymatos. Me liga logia, oi polites exoun th dynamh na epileksoun, ne epikrothsoun alla kai na apodokimasoun praktikes, politikes, symperifores ktl.

    Paromoioi mhxanismoi ofeiloun na diepoun kai toys mhxanismous logodosias sth prostasia toy polith. Den tithetai amfibolia pws h «ekdhmokratikopoihsh»(fasizouses symperifores, alazoneia) toy swmatos kai twn ekpaideytwn tha htan pros th swsth kateythynsh, omws oi nomoi toy kratoys tha prepei na exoun sygkekrimenh stoxothesia kai ayth den eiani allh apo thn anabathmish ths paroxhs yphresiwn prostasias, h meiwsh twn fainomenwn aythairesias kai antilhpsh twn politwn oti exoun th dynamh na antidrasoun akoma kai se peristasiakes symperifores.

    Aneksarthta apo th fysh toy astynomikou organou aneksarthta akoma kai apo peristasiakes symperifores, oi polites prepei na exoun to dikaiwma na kathistoun ypologous toys «prostates» toys (blepe astynomikoi) ana pasa wra kai stigmh.

    Praktika ayto tha ginetai me thn ypobolh enos arithmou-kwdikou pou tha einai emfanhs se olous toys polites (opws fer eipein sthn M. Bretania opou yparxei se oles tis stoles astynomikwn) kai tha apotelei ypoxrewsh toy astynomikou na ton anaferei se oles tis syndiallages toy me toys polites. Se periptwseis bias se syllalhthria, to armodio grafeio toy Ypourgeiou tha mporei na leitoyrgei ayteppagelta kai na askei diwkseis se astynomikous pou paranomoun h aythairetoyn. Se periptwsh apousias toy kwdikou arithmou, thn synolikh eythynh ths aythairesias tha thn pairnei o ypethynos ths frouras.

    Kath’oti einai fysei adynaton o astynomikos na astynomeysei astynomikous, oi polites prepei na exoun th dynamh sta xeria toys. o stoxos enos tetoioy nomou de tha htan h kata syrrohn diwksh organwn ths takshs, alla makroprothesmh allagh nootropias kai filosophias ths astynomias alla kai twn politwn pou synolika tha apoferei thn agasth synyparksh prostatwn kai prostateyomenwn. Istorika sth xwras mas ayto den exei ginei pote.

    Me ektimhsh,

    S

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 18:41 | ΤΡΙΚΟΙΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

    Εγω θα ελεγα να δωσουμε στην αστυνομια την ισχυ που της αξιζει, προκειμενου να μπορεσει να λειτουργησει αποτελεσματικα
    Πριν γινει ομως αυτο θα πρεπει να μπουν κριτηρια για τις προσληψεις τετοια που να μπορουμε να αποκλεισουμε απρεπεις συμπεριφορες απο τα αστυνομικα οργανα, να εκπαιδευονται σωστα, να περνουν τεστς ψυχολογιας, και καλης συμπεριφορας στους εννομους πολιτες.
    Αν τα πετυχουμε αυτα και ο πολιτης θα σεβεται τα αστυνομικα οργανα και θα συνεργαζεται μαζι τους και θα αποκτησει ο αστυνομικος το σεβασμο που του αρμοζει
    Παραλληλα οι εννομοι πολιτες οταν βλεπουμε την σκληρη συμπεριφορα των αστυνομικων σε μαχαιροβγαλτες και εγκληματιες να μην πυροβολουμε την αστυνομια

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 17:58 | angelo saracini

    Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας???
    einai mia diarki pragmatikotita se olo to fasma ton enstolo prosopiko’…ke krima pou afto’ metaballete stis nees genies….pou ,tou lakisto tha eprepe na einai pio’ morfomenes!

    mia orrea protovoulia…mipos tha piasi topo stin ellada opou kate astinomikos estanete ,molis forai mia stoli….kai metatrepete ameso ena organo tou kratou kai nomisi pou bori na kani panta oti teli..eis baros tou erimo politi ellina h xeno kai an einai ….prota apo ola na ton matete na einai evghenikos me tous sinantropous tous..kai na estanete pou prosferi mia koinoniki eipiresia ston politi…kai oxi na dixi mono pou einai organo tis exousia…..

    yg
    signomi gia tin glossa

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 17:00 | Ioannis Deligiannis

    Me tis autheresies twn dimosiwn ipallilwn ti tha ginei?
    Autoi einai ipeuthinoi gia tin katantia mas, oxi i astinomia! Nautergates, OSE, DEH, OTE, Olympiaki, Efories, Poleodomies, Asfalistika tameia. Apo tis 30 fores pou antimetopisa atinomikous 2 petixa pou itan agenois/kompleksikoi. Ston dimosio den petixa oute enan swsto! pote!

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 02:54 | Ένας Δόκιμος Αστυφύλακας Ξάνθης

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

    Σχετικά με το σχέδιο νόμου «Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και άλλες διατάξεις». Το γραφείο αυτό…τοποθετεί τους Αστυνομικούς σε μόνιμη θέση ενόχου έναντι των πολιτών και ότι τους καθιστά απροστάτευτους από αβάσιμες, ψευδείς ή κακόβουλες καταγγελίες σε βάρος τους. Σας κάνω γνωστό ότι είμαι ακόμα Δόκιμος Αστυφύλακας στην Αστυνομική Ακαδημία Σχολή Αστυφυλάκων Ξάνθης και γνωρίζω επίσης ότι είναι πιθανό η φωνή μου να μην σας συγκινήσει και να μην σας αγγίξει, αλλά θεωρώ χρέος μου σαν άνθρωπος που κυνηγάει τα όνειρα του να γράψω τα παρακάτω.
    Πέρασα με κόπο, θυσίες και χρήματα σε αυτή τη σχολή γιατί θέλω να συμβάλλω με κάθε προσπάθεια εκ μέρους μου στη δημιουργία κλίματος ασφάλειας σε κάθε πολίτη αυτής της χώρας, έτσι ώστε να έχουμε μια κοινωνία στην οποία η ελευθερία και η ασφάλεια θα συμβαδίζουν αρμονικά. Μπήκα στο σώμα της ΕΛ.ΑΣ από επιλογή και όχι από ανάγκη. Σε ένα χρόνο από σήμερα θα ορκιστώ! Και μετά; Τι θα γίνει; Θα υπηρετώ ένα Σώμα απαξιωμένο από την κοινωνία και κυνηγημένο από τους αντιεξουσιαστές; Σας σημειώνω εδώ ( και αυτό πιστεύω) πως η πολιτεία, δεν έπραξε έως σήμερα το χρέος της ώστε να προστατέψει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των αστυνομικών. Επίσης το πολυπόθητο πτυχίο μου από την Σχολή Αστυφυλάκων, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα χαρτί που μου δίνει μόνο την ευκαιρία να υπηρετώ το Σώμα (δεν αναγνωρίζεται ισότιμο με ΑΕΙ ούτε με ΤΕΙ). Για να φανταστείτε η ηγεσία του Σώματος μας κατέταξε στην κατηγορία ΔΕ αποφοίτων Λυκείου!!! και καλά εμάς τους Δόκιμους είμαστε ακόμα σπουδαστές, αλλά από πληροφορίες που έχουμε το ίδιο έκανε η ηγεσία και στους Πτυχιούχους της Ανωτέρας Σχολής Αστυφυλάκων που υπηρετούν ήδη στο Σώμα της ΕΛ.ΑΣ. Δεν φοβάμαι ούτε φοβήθηκα ποτέ το διάβασμα έως σήμερα, έχω δώσει πανελλήνιες εξετάσεις, εξεταστικές στη σχολή, εξετάσεις για πτυχία σε ξένες γλώσσες σε νέες τεχνολογίες φοβάμαι όμως ότι δεν εκτιμούν αρκετοί πολίτες αυτής της χώρας αυτό που έχω καταφέρει με πολύ μεγάλο κόπο. Όλοι οι συμφοιτητές μου στη Σχολή αναρωτιούνται για το μέλλον της ΕΛ.ΑΣ. Πείτε μας καθαρά τι θα κάνουμε θα κρυβόμαστε εμείς από τους αναρχικούς, τους ταραξίες και άλλους παραβατικούς για όλη την υπόλοιπη ζωή μας; Θα πρέπει να νοιώθουμε σαν κυνηγημένοι; Κύριε Υπουργέ, είναι πολύ άσχημο να πάς καθημερινά στη δουλειά σου και να σε περιφρορούν ή να σε υβρίζουν άτομα που ποτέ στη ζωή δεν εργάσθηκαν, δεν αγωνίσθηκαν, δεν μόχθησαν, δεν πρόσφεραν τίποτα καλό στον τόπο μας εκτός από καταστροφές οδύνη και χάος. Κύριε Υπουργέ, μην εγκαταλείπετε την Αστυνομία στο έλεος των κάθε τύπου αναρχικών! Μπορεί κάλλιστα κάποιος από μας να ήταν παιδί σας, θα θέλατε να ζούσε με την αγωνία αυτή; Βοηθήστε επίσης να υπάρχουν καλύτερες υποδομές στα Α.Τ. και να υπάρχει αξιολόγηση εν ώρα εργασίας για όλους τους αστυνομικούς.

    Δώστε λύσεις στα προβλήματα της ΕΛ.ΑΣ.!
    Με εκτίμηση

    Ένας Δόκιμος Αστυφύλακας Ξάνθης
    με ανησυχίες για το μέλλον του Σώματος.

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 16:57 | Κωνσταντινος

    Διαβασα αργοτερα για θεματα ιεραρχιας στην ελληνικη αστυνομια.
    Ενα εχω να πω οταν καποιος νοιαζεται μονο για το πως θα ανεβει στην ιεραρχια της αστυνομιας ‘η και καθε δημοσιας θεσης χανει τον πραγματικο σκοπο της θεσης του.δυστυχως ενα πολυ μεγαλο ποσοστο ελληνων αξιωματικων αστυνομικων αναλωνει τις δυναμεις του στην δημιουργια γνωστων στην υπηρεσια που θα του εξασφαλισουν πολιτικους φιλους και μια προαγωγη.Η αξιοκρατεια ειναι ανεκδοτο στο ελληνικο δημοσιο

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 16:06 | Κωνσταντινος

    χαιρεται
    εχω να αναφερω ενα περιστατικο που καταδεικνει την ατολμια των σημερινων νεων αστυνομικων
    Τρακαρισμα στην λεωφορο βουλιαγμενης καποιος εμφανως μεθυσμενος χτυπαει μια κοπελα με το αυτοκινητο του το αυτοκινητο της απο πισω.Καλειται η αστυνομια ερχεται και αρραβωνιαστικος της κοπελας να βοηθησει και να συμπαρασταθει.Ο ανθρωπος που δημιουργησε το ατυχημα ηταν με 2 γυναικες μαζι εμφανως μεθυσμενοι ολοι και με φουσκωμενο το πισω μερος του παντελονιου του (δεν ηταν πορτοφολι ηταν οπλο) οι αστυνομικοι παραβλεπουν το γεγονος οτι ηταν μεθυσμενος παραβλεπουν το γεγονος οτι ηταν οπλισμενος και ζητανε απο την θιγομενοι κοπελα στην προκειμενη περιπτωση να υποβαλει μηνυση για να διωθχει ποινικα ο ανθρωπος που δημιουργησε το ατυχημα.
    Και ερωτω¨οταν η αστυνομια δεν επεμβαινει αυτεπαγγελτα σε προφανεις περιπτωσεις οταν υποχρεωνονται οι νομοταγεις πολιτες να πληρωνουν την ασφαλεια του αυτοκινητου τους αλλα να μην δικαιουνται αποζημιωσεις οταν τους τρακαρει καποιος μεθυσμενος και η ασφαλεια δεν καλυπτει τους μεθυσμενους τοτε ποιο ειναι το νοημα της αστυνομιας πιο ειναι το νοημα της ασφαλιστικης εταιριας?
    Ηη κοπελα ηθελε να παει σπιτι της ζωντανη προφανως το ιδιο ηθελαν και οι ιδιοι η αστυνομικοι.Δεν τους κατηγορω ειλικρινα .Αλλα κυριοι δεν υπαρχετε σαν κρατος ειστε πουθενα γιατι αν δεν δημιουργησετε αισθημα δικαιου στον πολιτη ουτε σεβασμο ουτε φορους προκειται να εισπραξετε.
    Με εκτιμηση και την ελπιδα οτι αυτος που θα το διαβασει αυτο θα προσπαθησει να κανει κατι για να αλλαξει αυτο το χαλι και οχι να τελειωσει το 8ρο του και να παει ικανοποιημενος στο σπιτι του νομιζωντας οτι εβγαλε την επαγγελματικη του υποχρεωση.
    Μιλαμε για την Ελλαδα μας που τουλαχιστον οσοι πραγματικα την αγαπαμε θελουμε να την δουμε καλυτερη.

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 13:42 | ΚΑρλατηρα Παναγιωτα

    Αγαπητοί νομοθέτες,
    Χρειαζόμαστε να γνωρίζουμε τι επιτρέπετε στους ενστόλους μας να μας προσφέρουν ως υπηρεσίες. Τους έχουμε αναγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ. Προτείνω την επανασυσταση της αστυνομίας για την διαχειριση περιστατικών αυθαιρεσίας σε Ελληνες πολιτες από αυτούς που δεν γνωριζουν να ομιλουν Ελληνικά αλλά γνωρίζουν να κλέβουν να βιαιοπραγουν να τρομοκρατουν να σκοτωνουν. Δεν έχουμε ανάγκη από καταγγελίες εις βάρος των αστυνομικών μας, έχουμε την ανάγκη της προστασίας απο τους αστυνομικούς μας. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΛΥΣΤΕ ΤΟΥΣ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΨΟΥΝ ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΕΧΕΤΕ (Ή ΘΑ) ΕΚΑΠΑΙΔΕΥΣΕΙ.
    Μια ανασφαλης φορολογουμένη Ελληνίδα πολίτης.

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 13:28 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Ποφανώς με το παρόν νομοσχέδιο επιχειρείται η διάλυση της Αστυνομίας. Κάθε καρυδιάς καρύδι από τις τριτοκοσμικές χώρες θα μπορεί στο εξής να ζητά και φραπέ με θέα την Ακρόπολη από τους Αστυνομικούς, υπό την απειλή ότι θα πάει και θα καταγγείλει πως τον χαίδεψαν λίγο περισσότερο και πόνεσε ο καϋμένος. Γιατί δεν βγαίνετε να πείτε τα πράγματα με το όνομά τους ; Πείτε ότι η Ελλάδα έχει εποικιστεί πλέον από ασιάτες αφρικανούς και αλβανούς και η αστυνομία πρέπει να δηλώσει υποταγή στα σχέδια που υφαίνονται για την εξαφάνιση της Ελλάδας. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΦΗΣΤΕ ΥΣΗΧΗ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ . ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟ. Ε ΑΙ …. ΠΙΑ

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 01:29 | KAMPOYRIS D

    Παρατηρήσεις, επί του σχεδίου Νόμου

    Αξιότιμε Υπουργέ Προστασίας του Πολίτη.

    Το έργο των σωμάτων ασφαλείας όλο και περισσότερο απαξιώνεται στην κοινωνία μας, ακόμα και από την ίδια του την ηγεσία. Δέστε τη έγινε στην απογραφή για την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, όπου παρόλο που αποφοιτήσαμε από την Αστυνομική Ακαδημία και πήραμε Πτυχίο από την Ανωτέρα Σχολή Αστυφυλάκων, το Αρχηγείο μας το οποίο διοικείται αποκλειστικά από Αξιωματικούς (ακόμα και για θέματα των Αστυφυλάκων οι Αξιωματικοί αποφασίζουν!!!) μας υποχρέωσε να δηλώσουμε ότι είμαστε απόφοιτοι Λυκείου παρόλο του ότι μετά το Λύκειο δώσαμε Πανελλήνιες Εισαγωγικές Εξετάσεις και γράψαμε από πολύ καλά έως άριστα (εγώ έμπαινα σε όποια σχολή ήθελα και διάλεξα αυτήν των Αστυφυλάκων) για να περάσουμε στην Αστυνομική Ακαδημία. Το ηθικό του προσωπικού καταρρακώνεται με όσα βλέπει να γίνονται γύρο του και να μην του δίδεται η ευχέρεια να αντιδράσει, η εμπιστοσύνη του πολίτη στους θεσμούς πλήττεται. Φροντίστε λοιπόν να αποκαταστήσετε πρώτα την εικόνα του αστυνομικού στην κοινωνία και μετά να τιμωρήσετε όλους όσους χρειάζεται .Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, αλλά δυστυχώς ακόμη και αν το θέλουμε δεν μπορούμε να δουλέψουμε με την όρεξη που αρμόζει και το θάρρος που θα θέλαμε. Τα χέρια μας είναι δεμένα!!!

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 00:56 | Γκούτζιος

    Υ.Γ. ΣΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ ΠΡΟΣ ΑΡΣΗ ΚΑΘΕ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗΣ.

    Αξιότιμε κ.Υπουργέ Προστασίας του Πολίτη.

    Όποιος δεν σπα αυγά ομελέτα δεν φτιάχνει!!! (δηλαδή συλλήψεις δεν μπορεί να κάνει). Άρα να είστε σίγουρος πως δεν θα κατηγορηθούν στο Γραφείο Περιστατικών Αυθαιρεσίας μόνο όσοι θα κάααααααααααθονται και θα κάνουν ότι δεν βλέπουν την παράβαση, δεν γνωρίζουν τίποτα για το έγκλημα κ.λ.π, για να την βγάζουν καθαρή!!!

    Συμπληρώνω:

    Θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή, έτσι ώστε να εκλείψει ή να περιοριστεί το ενδεχόμενο να καταγγέλλονται οι αστυνομικοί που εκτελούν ευσυνειδήτως τα καθήκοντά τους. Είναι αρκετά πιθανό, δηλαδή υπάρχει κίνδυνος να κατηγορηθούν για λόγους εκδίκησης αστυνομικοί που απλά εκτέλεσαν το υπηρεσιακό τους καθήκον.

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 02:10 | karnourakis man

    Σας επισυνάπτω και σας προτείνω αυτούσια την Ανακοίνωση της ΕΑΥΑ
    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΦΥΛΑΚΩΝ
    Δημοσιευμένο στο : http://www.easya.gr
    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

    Πρόσφατα, με το Π.Δ 84/2010, επήλθε ριζική αναδιάρθρωση στο καθεστώς εκπαίδευσης του Αστυνομικού Προσωπικού και προαγωγής, με εξετάσεις, των Αρχιφυλάκων (Μη ανακριτικών υπαλλήλων), Υπαρχιφυλάκων (Ανακριτικών υπαλλήλων και μη), Αστυφυλάκων (Ανακριτικών υπαλλήλων και μη) στον βαθμό του Αρχιφύλακα.
    Σύμφωνα με τα παραπάνω, σας παραθέτουμε τις αδικίες που γεννιούνται για την προαγωγή στον βαθμό του Αρχιφύλακα:
    1. Με τις διατάξεις του ως άνω Π.Δ. υποβαθμίζονται οι τελειόφοιτοι της Ανωτέρας Σχολής Αστυφυλάκων του Ν.2226/1994, διότι υποχρεώνει αυτούς, μετά από δύο έτη και έξη μήνες φοίτησης στην εν λόγω σχολή, να δώσουν προαγωγικές εξετάσεις για το βαθμό του Αρχιφύλακα και στη συνέχεια να παρακολουθήσουν υποχρεωτικά σεμινάρια επιμόρφωσης, διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων, μαζί με τους λοιπούς μη ανακριτικούς επιτυχόντες (Αρχιφύλακες – Υπαρχιφύλακες με κατάταξη προ του 1996 και τους πρώην Ειδικούς Φρουρούς – Συνοριοφύλακες που εντάχθηκαν στο σώμα της ΕΛ.ΑΣ με το βαθμό του Αστυφύλακα). Μετά το πέρας του σεμιναρίου, διενεργούνται εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα, όπου συμμετέχουν και οι τελειόφοιτοι της Ανωτέρας Σχολής Αστυφυλάκων, οι οποίοι επί δυόμιση έτη και έξι μήνες είχαν διδαχθεί, εξετασθεί και αξιολογηθεί ως επιτυχόντες για να καταστούν απόφοιτοι – πτυχιούχοι της εν λόγω Σχολής.
    2. Επίσης, μειώνει τους αποφοίτους της Ανωτέρας Σχολής Αστυφυλάκων, συγκριτικά με τους λοιπούς συμμετέχοντες για την προαγωγή στο βαθμό του Αρχιφύλακα, όταν επιβάλει τη διενέργεια εξετάσεων για την προαγωγή τους στον εν λόγω βαθμό, μετά την πάροδο τριών ετών από την αποφοίτησή τους από την παραπάνω Σχολή, και παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στους λοιπούς συναδέλφους να συμμετάσχουν, μετά την παρέλευση ενός έτους από την ένταξή τους με τον βαθμό του Αστυφύλακα στο σώμα της Ελληνική Αστυνομία (άρθρο 13 Ν.3686/2008). Η μείωση, κυρίως, εστιάζεται στο γεγονός ότι οι τελειόφοιτοι της εν λόγω Σχολής εξετάζονται σε πληθώρα μαθημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των παραπάνω τεσσάρων, κατά τη διάρκεια των πέντε εξαμήνων φοίτησής τους στη Σχολή, κρίνονται επιτυχόντες και αποφοιτούν από αυτή μετά τη διενέργεια τελικών εξετάσεων, χαρακτηρίζονται ανακριτικοί υπάλληλοι από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και εργάζονται, η πλειοψηφία αυτών, ως Αξιωματικοί Υπηρεσίας σε νευραλγικές υπηρεσίες του Σώματος για τουλάχιστον τρία έτη.
    3. Τέλος, αλλάζει άρδην τη διαδικασία τοποθέτησης, ανά την Ελληνική επικράτεια, των νεοεξερχόμενων Αρχιφυλάκων, καθόσον εισάγει ως κριτήριο τη σειρά εξόδου από το σεμινάριο επιμόρφωσης, η οποία καθορίζεται από το πηλίκο που προκύπτει από τη διαίρεση του αθροίσματος των βαθμών των εξεταζόμενων μαθημάτων με τον αριθμό -4- και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη λαμβάνεται υπόψη η σειρά επιτυχίας των εξετάσεων που διενεργήθηκαν για την προαγωγή τους στον βαθμό του Αρχιφύλακα, εξετάσεις για τις οποίες κάποιοι κόπιασαν από μήνες έως και έτη μέχρι να επιτύχουν.
    Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,
    Είναι πλέον ώρα να γίνει αποδεκτό, από τη Φυσική και Πολιτική Ηγεσία, το πραγματικό επίπεδο που αντιστοιχεί στην Ανωτέρα Σχολή Αστυφυλάκων, οι τελειόφοιτοι της οποίας σήμερα αποτελούν την πλειοψηφία στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας και με νομοθετική ρύθμιση, άμεσα, να μετονομάσουν την εν λόγω Σχολή, σε Σχολή Αρχιφυλάκων, έχοντας όλα τα ακαδημαϊκά, βαθμολογικά, μισθολογικά εχέγγυα των υπολοίπων αντίστοιχων Στρατιωτικών Σχολών, επιπέδου Υπαξιωματικών.
    Επίσης, με τη ίδια νομοθετική ρύθμιση, να δίδεται η δυνατότητα στους μη ανακριτικούς υπαλλήλους Αστυφύλακες, Υπαρχιφύλακες και Αρχιφύλακες που κατέχουν οργανική θέση Αστυφύλακα και επιθυμούν την προαγωγή τους στο βαθμό του Αρχιφύλακα, να συμμετέχουν στις Πανελλήνιες εξετάσεις που διενεργούνται κάθε έτος υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων και εφόσον επιτύχουν στη μετονομαζόμενη Σχολή Αρχιφυλάκων, να φοιτούν σε αυτή κατ’ εξαίρεση ένα έτος, αντί δυόμιση ετών που φοιτούν οι εξ ιδιωτών προερχόμενοι, στη συνέχεια να προάγονται στο βαθμό του Αρχιφύλακα και να απολαμβάνουν όλα τα προαναφερόμενα προνόμια της Σχολής.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 14:29 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Γιατί να ιδρυθεί αυτό το γραφείο κύριοι, ειδικά σε μια τέτοια περίοδο κρίσης? Έχετε λεφτά να πετάτε από εδώ και από εκεί και μετά να κόβετε από τους μισθωτούς και συνταξιούχους?
    Αν αυθαιρετούν οι αστυνομικοί δεν υπάρχει Εισαγγελέας και το Εσωτερικών Υποθέσεων για να τους καταγγείλουν???
    Θέλετε να αποδυναμώσετε τελείως την αστυνομία και θα το πληρώσετε… Κανείς δεν θα δουλεύει και θα είμαστε στο έλεος των λαθρομεταναστών του κου Καμίνη που θα μας ληστεύουν και σκοτώνουν για 5 ευρώ και θα μηνύουν τους αστυνομικούς επειδή απλά τους συνέλαβαν και τάχα τους έσκισαν το κοράνι και τους κακομεταχειρίστηκαν όπως τον μουσουλμάνο κλέφτη που αποδείχθηκε ότι απλά έλεγε ψέματα ότι του έσκισαν το κοράνι και τώρα κυκλοφορεί ελεύθερος και κλέβει και ληστεύει ανυπεράσπιστους πολίτες στο υπέροχο κέντρο της Αθήνας που δεν τολμάει άνθρωπος να πατήσει μόλις νυχτώσει…

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 13:12 | στεφανος περιτας

    Ωραία ας γίνει αυτό το γραφείο και ας ερευνά τις αυθαιρεσίες των αστυνομικών.Θα υπάρξει όμως και γραφείο για τις αυθαιρεσίες της κυβέρνησης,των αξιωματικών και υπαξιωματικών εις βάρος των απλών αστυνομικών;;;δηλαδή αυτοί θα κάνουν ότι θέλουν και όποτε το θέλουν;;;και αντί να αναδιοργανώσουμε τις υπηρεσίες,την εκπαίδευση και τη σχετική νομοθεσία εμεις τι κάνουμε;ξεκινάμε μια βιομηχανία καταγγελιών η οποία σίγουρα θα επηρεάσει τις σχέσεις αστυνομίας-πολιτών προς το χειρότερο.άγνωστο το πώς θα εργαστεί ο κάθε αστυνομικός με τη δαμόκλεια σπάθη της ψευδούς και κακοπροαίρετης καταγγελίας του οποιοδήποτε πάνω απο το κεφάλι του.όσον αφορά το νομικό κομμάτι στην 1η παράγραφο που αναφέρονται οι τυχόν πράξεις των αστυνομικών στο δ μέρος γράφει:»κάθε άλλη προσβλητική της προσωπικότητας συμπεριφορά,σε βάρος πολιτών,καθώς και τις συναφείς πράξεις,αφόσον αυτές εκδηλώθηκαν απο το ίδιο πρόσωπο στον ίδιο τόπο και χρόνο».ποιές λοιπόν είναι αυτές οι προσβλητικές συμπεριφορές;γιατι δεν αναφέρονται αναλυτικά και με ακρίβεια και αφήνονται στην ευχέρεια του αναγνώστη;πως μπορεί να ελεγχθεί πειθαρχικά κάποιος για μια παράνομη πράξη η οποία ΔΕΝ αναφέρεται ξεκάθαρα,οριστικά και χωρίς τον κίνδυνο της παρερμηνείας;για αυτό λοιπόν επισημαίνω εκ νέου τον ορατό κίνδυνο της γέννησης μιας βιομηχανίας ανυπόστατων καταγγελιών με οτι αυτό συνεπάγεται.Ως σκέψη η ύπαρξη μιας ανεξάρτητης αρχής ελέγχου είναι θετική αλλά αφενός πρέπει να υπάρξει το ανάλογο νομικό πλαίσιο και αφετέρου πρέπει να διασφαλίσουμε την ορθή και χρηστή λειτουργία της.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 11:58 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    …ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΑΝ Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟΔΕΙKNYETAI ΨΕΥΔΗΣ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΛΟΓΗ ΔΙΩΞΗ TOY KΑΤΑΓΓΕΛΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΦΟΡΕΑ.ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΠΟΙΟΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΙ ΝΑ ΔΙΩΚΕΤΑΙ.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 11:09 | konstantinos

    epiteloys na ginei mia astynomia gia tin astynomia. arketa anextikame toys astynomoys kaoympoides eos tora.kai min skeyti kaneis pos yparxoyn idei to soma ton ay8ereton giati mono ay8eretoi den einai… xereto ayth tin energia !

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 10:38 | GEORGE

    ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 03:27 | Γκούτζιος. Δημήτριος

    Παρατηρήσεις, επί του σχεδίου Νόμου για το Άρθρο 1

    Αξιότιμε κ.Υπουργέ Προστασίας του Πολίτη.

    Θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή, έτσι ώστε να εκλείψει ή να περιοριστεί το ενδεχόμενο να καταγγέλλονται οι αστυνομικοί που εκτελούν ευσυνειδήτως τα καθήκοντά τους και να την βγάζουν καθαρή όσοι κάθονται στα γραφεία και δεν κάνουν συλλήψεις παρανομούντων. Είναι αρκετά πιθανό, δηλαδή υπάρχει κίνδυνος να κατηγορηθούν για λόγους εκδίκησης αστυνομικοί που απλά εκτέλεσαν το υπηρεσιακό τους καθήκον.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 03:30 | Γκούτζιος. Δημήτριος

    Παρατηρήσεις, επί του σχεδίου Νόμου για το Άρθρο 1

    1. Το υφιστάμενο καθεστώς εκπαίδευσης των Αστυνομικών σήμερα είναι αρκετά απαρχαιωμένο. Η εκπαίδευση των Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ γίνεται στη σχολή Αξιωματικών της Αστυνομικής Ακαδημίας και διαρκεί 8 εξάμηνα. Η εκπαίδευση των Αστυφυλάκων της ΕΛ.ΑΣ γίνεται στη Σχολή Αστυφυλάκων της Αστυνομικής Ακαδημίας και διαρκεί 5 εξάμηνα.
    2. Αν ο αξιότιμος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη επιθυμεί πραγματικά να βελτιώσει την υφιστάμενη κατάσταση στην ΕΛ.ΑΣ, καλό είναι να ξεκινήσει από μηδενική αφετηρία την εκπαίδευση όλων των αστυνομικών.
    3. Είναι πρώτης προτεραιότητας ανάγκη να αναβαθμιστούν οι Αστυνομικές Σχολές και δη των Αστυφυλάκων σε Σχολές Πανεπιστημιακού επιπέδου.
    4. Να εισάγονται στις νέες Αστυνομικές Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών Πανεπιστημιακού επιπέδου μόνο υποψήφιοι αστυνομικοί που είναι κάτοχοι πτυχίου οποιασδήποτε σχολής ΑΕΙ (να προηγούνται στην κατάταξη πτυχιούχοι νομικής, πολιτικών επιστημών, ψυχολογίας, κοινωνιολογίας και λοιπών ανθρωπιστικών σπουδών) και έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.
    5. Να δίδεται η ευκαιρία στους αστυνομικούς (Αστυφύλακες και Αξιωματικούς) για να συμμετέχουν σε προγράμματα μετεκπαίδευσης – επιμόρφωσης και σεμιναρίων στο αντικείμενό τους, ώστε μετά από λίγα χρόνια να υπάρξει μια νέα γενιά αστυνομικών με πολλά ποιοτικά προσόντα.
    6. Τέλος σε τέτοια κρίση που βρίσκεται η χώρα μας θα πρέπει να αναλογιστούν κάποιοι στην κυβέρνηση το πόσο μεγάλη ανάγκη θα έχει προσεχώς η χώρα τα σώματα Ασφαλείας!!!

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 20:14 | Βόρειος

    Άλλη μια νέα Υπηρεσία που δεν έχει κανένα νόημα ύπαρξης, αφού οι αρμοδιότητές της της καλύπτονται απόλυτα από την πλέον πετυχημένη Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων. Υπενθυμίζω ότι η ΥΕΥ έχει την αρμοδιότητα να ελέγχει υποθέσεις διαφθοράς κλπ σε ολόκληρο σχεδόν το φάσμα του Δημοσίου(σ΄ολόκληρη την επικράτεια κι όχι μόνο στην Πρωτεύουσα) και το πραγματοποιεί με πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία.
    Θεωρώ ότι στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, η ίδρυση της νέας Υπηρεσίας, και η όποια δαπάνη αυτή συνεπάγεται, αποτελεί πρόκληση προς τον φορολογούμενο πολίτη που βλέπει καθημερινά το εισόδημά του να συρρικνώνεται, ενώ ταυτόχρονα τα προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζει διογκώνονται και πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο.
    Άν ο αξιότιμος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη επιθυμεί πραγματικά να βελτιώσει την υφιστάμενη κατάσταση, καλό θα είναι α)να ξεκινήσει από μηδενική αφετηρία την εκπαίδευση-μετεκπαίδευση των αστυνομικών, ώστε μετά από λίγο χρόνο να υπάρξει μια νέα γενιά αστυνομικών,β)να βελτιώσει τις συνθήκες κράτησης των συλλαμβανομένων λαθρομεταναστών, αλλά και των κρατουμένων του κοινού ποινικού δικαίου,γεγονότα που οδηγούν από μόνα προς την αυθαιρεσία,και γ) να αποσαφηνίσει και εφαρμόσει με αυστηρότητα προς το αστυνομικό προσωπικό τους νέους κανόνες συμπεριφοράς (ειδικότερα επί συλλήψεων, αντιμετώπισης ταραξιών, ένοπλων επιθέσεων κλπ) που επιβάλλονται στα πλαίσια μιας δημοκρατικά ευνομούμενης Πολιτείας.
    Τέλος, ας δρομολογήσει επιτέλους κανόνες εποπτείας των τοπικών κοινωνιών επί των Υπηρεσιών του Υπουργείου του, έτσι ώστε το προσωπικό τους να ελέγχεται συνεχώς και να λογοδοτεί στους πολίτες που υποτίθεται ότι υπηρετεί.

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 20:35 | Θεοδωρος

    ΓΙΑΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ???ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣ???ΔΗΛΑΔΗ Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ??? ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΥΘΥΝΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ … ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝΤΩΝ….ΓΙΑ ΝΑ ΦΘΑΣΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ,…ΝΑ ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΝ, ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΛΠ ΚΛΠ
    ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ
    ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΑΣ ΝΟΙΚΙΑΖΕΙ ΤΟΣΑ ΚΤΙΡΙΑ >>>ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΓΙΑΤΙ ΕΛΑΣ ΚΑΙ ΠΣ ΔΕΝ ΜΕΤΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΠΟΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΑΤΑΛΗΦΘΕΙ???ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΘΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΘΟΥΝ???
    ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ??
    ΠΡΟΤΑΣΗ
    ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΩΝ…..ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΙΚΑΝΟΙ ….ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ.

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 19:40 | νικολαος

    Για να καταλάβω: τη στιγμή που παντού γίνονται περικοπές, πρόκειται να δημιουργηθεί ακόμα μία επιτροπή (μαζί με το προσωπικό της και το κτίριό της, τις λειτουργικές της δαπάνες κτλ), χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος. Οι αρμοδιότητές της ασκούνται ήδη από τους κατά τόπους Εισαγγελείς. Με τη μόνη διαφορά ότι οι τελευταίοι ερευνούν και ανώνυμες καταγγελίες ακόμα και αν πρόκειται για μια απλή επιστολή, χωρίς άλλα στοιχεία.

    Απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, μάλλον δε θα προσληφθούν άλλοι υπάλληλοι. Άρα, θα μετατεθεί προσωπικό από άλλες υπηρεσίες. Δηλαδή, προκειμένου να λειτουργήσει η επιτροπή (η οποία θα έχει περιορισμένο αντικείμενο) , θα πρέπει να υπολειτουργήσουν άλλοι τομείς του κράτους.

    Επίσης δεν καταλαβαίνω την εμμονή στους συνταξιούχους δικαστικούς. Εξέλειπαν οι νέοι – ενεργοί άνθρωποι και θα πρέπει το κράτος να προσφεύγει πάντα στους συνταξιούχους; Αντί να υπάρχει διάταξη ώστε οι δικαστικοί να μην αναλαμβάνουν καμία θέση μετά τη συνταξιοδότησή τους (πλην ακαδημαϊκών καθηκόντων), διαρκώς δημιουργούνται επιτροπές, ώστε ο κάθε ανώτατος δικαστικός να ελπίζει ότι μετά τη σύνταξή του, θα τον θυμηθεί κάποιος υπουργός (γιατί άραγε;) και θα τον τοποθετήσει σε κάποια επιτροπή.

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 17:20 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Και άλλες επιτροπές και συστάσεις γραφείων! Για να κάνουν τι. Βάζουμε φύλακες – ελεγκτές στους φύλακες που για να έχουν αυτή τη θέση σημαίνει ότι κάποιοι ήδη έχουν πληρωθεί και ήταν αρμόδιοι για να τους τοποθετούν στο αξίωμα τους. Υποτίθεται ότι έχουν εκπαιδευτεί, έχουν περάσει επιτυχώς τις όποιες εξετάσεις και όλα τα τεστ και ήδη κάπου λογοδοτούν και ελέγχονται. Επίσης υπάρχει και το «Εσωτερικών Υποθέσεων». Νομίζω ότι απλά θα δημιουργηθεί ένα επιπλέον τμήμα «γραφείο» που θα καλύψει κάποιες θέσεις και που κάποια στιγμή και αυτοί θα χρειαστούν άλλους ελεγκτές. Προσωπικά το θεωρώ αστείο. Αν επιθυμούν αλλαγή θα πρέπει να χτυπήσουν το πρόβλημα στη ρίζα ξεκινώντας από τα θρανία, την εκπαίδευση και τη σωστή επιλογή ανθρώπων και προσωπικού. Δεν θα οφελεί κάπου δυστυχώς. Αυτός που έχει μάθει πλεόν στην αυθαιρεσία έχει ήδη βρει και τους τρόπους κάλυψης. Αυτό που θέλω να προσθέσω ως ιδέα για αλλαγή ίσως θα ήταν καλύτερα να σκεφτείτε τον αφοπλισμό. Είναι καλό και για τον αστυνομικό που δεν θα νιώθει πλέον την εξουσία του όπλου (ψυχολογικά από κει λαμβάνει δύναμη – εξουσία), αλλά και για τον πολίτη.

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 16:41 | ΟΥΜ ΟΣΜ

    «12. Το Γραφείο στελεχώνεται με το αναγκαίο και κατάλληλο για τη λειτουργία του προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, […], το οποίο αποσπάται σε αυτό χωρίς χρονικό περιορισμό, με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.»

    Αν υποθέσουμε ότι η καταγγελία αφορά στην απώλεια πρωτοκολλημένων εγγράφων στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη, δεν είναι a priori απαξιωτικό για την καταγγελία, συνεπώς και ακυρωτικό για το εν λόγω υπό διαβούλευση Γραφείο, να τύχει διαχείρισης από υποσύνολο των πιθανών υπευθύνων;

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 15:16 | Σωκράτης

    Θεωρώ την όλη πρωτοβουλία σαν ένα πρώτο βήμα προς την αντιμετώπιση των (δυστυχώς) πολλών και καθημερινών φαινομένων αστυνομικής αυθαιρεσίας.
    Ίσως όμως πρώτα θα πρέπει να εμβαθύνουμε στην εκπαίδευση των αστυνομικών, η οποία θεωρώ ότι είναι ελλειπής σε πολλά ζητήματα, αλλά ελλειπέστατη έως ανύπαρκτη σε θέματα συμπεριφοράς και υποχρεώσεων απένατι στον πολίτη. Μετά από μια ανούσια περιπέτεια μου σε ένα Α.Τ. με έκπληξη διαπίστωσα οτι τα όργανα και δυστυχώς κυρίως οι αξιωματικοί του τμήματος ουδέν είχαν ακούσει για Συνταγματικά καταχυρωμένες έννοιες που διέπουν την άσκηση των καθηκόντων τους στο σύνολο της, όπως το διακώμα της προηγούμενης ακρόασης, την αρχή της αναλογικότητας κ.α. Επομένως τι να περιμένει κανείς από αξιωματικούς της ΕΛΑΣ που το μόνο που έχουν μάθει είναι η καταστολή με κάθε πρόσφορο μέσο. Προφανώς και δεν φταίνε αυτοί.
    ‘Οσον αφορά το εν λόγω Ν/Σ θα ήθελα να κάνω τις εξής παρατηρήσεις.
    1)   Σωστά θα προΐσταται του Γραφείου η τριμελής επιτροπή που προβλέπεται, όμως το εν λόγω «Γραφείο», θεωρώ οτι θα πρέπει να είναι μια Ανεξάρτητη Αρχή, συνταγματικά κατοχυρωμένη, τα μέλη και οι υπάλληλοι της οποίας να μην προέρχονται από τους κόλπους των σωμάτων ασφαλείας που θα καλείται να ελέγχει. Αλλιώς «συνάδελφοι» θα ελέγχουν «συναδέλφους» με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς την εύρυθμη λειτουργία και αποτελεσματικότητα του Γραφείου.
    2) Πιστεύω ότι θα πρέπει τα πρόσωπα που θα στελεχόσουν το «Γραφείο» να λαμβάνουν επαρκή εκπαίδευση πάνω σε θέματα Συνταγματικών Δικαιωμάτων ώστε με την σειρά τους και αυτοί να είναι σε θέση να εκπαιδεύουν καθημερινά τους αξιωματικούς των σωμάτων ασφαλείας.
    3) Ίσως να ήταν και καλύτερα να υπάρχει η δυνατότητα και ανώνυμης καταγγελίας για θέματα αστυνομικής αυθαιρεσίας, αφού άλλωστε η Ιστορία μας διδάσκει καθημερινά οτι το «Κράτος εκδικείται» όποτε αυτό θέλει.
     

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 13:40 | ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΗ ΑΝΝΑ

    ΚΥΡΙΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΖΩ    ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ  ΣΑΣ   ΝΑ  ΔΩΣΕΤΕ   ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ   ΕΝΑ  ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΙΣΘΗΜΑ  ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ  ΠΟΛΙΤΕΣ    ,(ΑΠΟ  ΦΥΣΙΚΑ  ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,ΦΩΤΙΕΣ     ΣΕΙΣΜΟΥΣ,ΠΛΥΜΗΡΕΣ,ΔΙΑΣΩΣΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ   ΚΑΙ ΟΤΙ  ΠΛΕΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ  ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ   ΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ,,,)ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ  ΣΩΜΑ   ΤΩΝ ΕΠΟΧΙΚΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ,,,ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΘΕΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ   ΤΟ   ΟΠΟΙΟ  ΕΚΤΟΣ ΤΟ  ΑΙΣΘΗΜΑ  ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ    ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑ   ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΑ  ΑΔΙΚΙΑ  ΤΟΥ   ΚΛΑΔΟΥ    ΑΥΤΟΥ….ΚΑΙ  ΣΗΝΑΜΑ  ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ    ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ   ΑΝΕΡΓΕΙΑΣ……ΚΑΙΠΑΛΙ  ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ,,ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΙΣ  ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ   ΤΟΥ  ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ   ΝΑ  ΓΙΝΟΥΝ  ΠΡΑΞΗ,,,,……..ΕΙΝΑΙ  ΣΩΣΤΗ  Η  ΚΙΝΗΣΗ,,,,,ΚΑΙ Η   ΓΝΩΜΗ  ΜΑΣ  ΕΙΝΑΙ    ΟΠΩΣ  ΤΟΥΣ  ΕΙΔΙΚΟΥΣ    ΦΡΟΥΡΟΥΣ     ΚΑΙ ΟΠΩΣ   ΤΟΥΣ  ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΕΣ  ΣΕ   ΜΙΑ  ΤΕΤΟΙΑ   ΦΟΡΜΟΥΛΑ  ΝΑ  ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ  ΣΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ  ΣΩΜΑ….ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ    ΝΑ  ΔΟΥΜΕ  ΛΟΓΙΑ  ΤΗΣ  ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ  ΝΑ  ΓΙΝΟΝΤΑΙ  ΠΡΑΞΗ,,,,,,,,ΓΙΑ ΝΑ  ΔΟΥΜΕ  ΛΟΙΠΟΝ..ΤΟ ΛΕΩ  ΕΠΕΙΔΗ   ΞΕΡΩ   ΚΑΙ   ΒΛΕΠΩ  ΠΟΣΟ  ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ  ΠΟΣΟ   ΙΚΑΝΟΙ  ΕΙΝΑΙ  ΓΙΑ  ΤΙΣ     ΘΕΣΕΙΣ ,  ΑΥΤΟΙ   ,,,,ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 13:42 | Στέφανος

    Αν είναι να δημιουργηθεί περισσότερο κράτος, ας δημιουργηθεί έτσι ώστε να είναι σωστό σύμφωνα με διεθνείς πρακτικές, και επίσεις:
    1. Να υποστηρίζεται σθεναρά από τον Υπουργό (να ΣΠΑΣΕΙ τα αυγά, επιτέλους)
    2. Να είναι συνεπης με την στρατηγική του Υπουργείου (να διαμορφωθεί και η στρατηγική, με την ευκαιρεία)
    3. Να υπάρχει ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ αιτιολόγηση για κάθε τι που θα γίνει (..δεν κάνουμε χωρίς αυτό γιατι…)
    4. Να γίνει με ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ μεθοδολογία (τι κάνανε στα άλλα κράτη; δεν θα επανεφεύρουμε τον ..τροχό – έχει κανένα άλλο κράτος υπηρεσία που ασχολείται ΜΟΝΟ με βασανιστήρια και εξευτελισμούς από την αστυνομία; Τι είμαστε, η ..χούντα του Πινοσέτ;)
    5. Να αλλάξει όλη η οργανωσιακή κουλτούρα της υπηρεσίας (και αν κάποιος δεν γνωρίζει τι εστί organizational culture, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να αλλάξει την αστυνομία)
    6. Να υπάρχει απ’ ευθείας σχέση της ευθύνης με την υπευθυνότητα: Ο καθένας πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του, και όχι να κρύβεται πίσω από την …υπερεσία)
    7. Η ομάδα που θα σχεδιάσει την υπηρεσία (υπάρχει; η θα είναι πάλι μια οργάνωση με Υπουργική Απόφαση;) πρέπει να έχει ΕΥΡΥ και ΒΑΘΥ φάσμα γνώσεων. Όχι μόνο από το Δημόσιο. Υπάρχει και άλλος κόσμος πέρα από το Δημόσιο. Και εκεί τα πράγματα ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ.
    δηλαδή, μην κάνετε πάλι αποσπασματικές κινήσεις και μπλέκεται σε έναν κυκεώνα από αλληλοεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες. Αναδιοργανώστε το κράτος σε σωστή βάση: Κάντε μια υπηρεσία που να είναι αρμόδια για οτιδήποτε δεν πάει καλά στην αστυνομία: Τις Εσωτερικές Υποθέσεις: http://en.wikipedia.org/wiki/Internal_affairs_%28law_enforcement%29