Άρθρο 6 Σύσταση Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών

 

1. Στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη συστήνεται Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, η οποία υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών και Διοικητικής Υποστήριξης της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής και έχει ως επιχειρησιακό στόχο την ενιαία και ολοκληρωμένη εποπτεία επί του τεχνικού αντικειμένου των υπηρεσιών αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής.
2. Η Διεύθυνση ασκεί τις αρμοδιότητές της με βάση την τομεακή πολιτική της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής και με σκοπό την εφαρμογή αυτής, όσον αφορά στην εκτέλεση προγραμμάτων κατασκευής, μετασκευής και επισκευών Καταστημάτων Κράτησης, Ειδικών Καταστημάτων Κράτησης Νέων, Θεραπευτικών Καταστημάτων, της κεντρικής υπηρεσίας και των λοιπών περιφερειακών υπηρεσιών της.
3. Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών είναι οι ακόλουθες:
α) Η παροχή τεχνικών συμβουλών προς τον Γενικό Γραμματέα, τις Υπηρεσίες της Γραμματείας, καθώς και τις σωφρονιστικές και λοιπές Υπηρεσίες αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας, με στόχο την εφαρμογή της τομεακής πολιτικής σε ό,τι αφορά τις κτιριακές υποδομές της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, καθώς και συμβουλών που άπτονται οικοδομικών και ηλεκτρομηχανολογικών θεμάτων.
β) Η παρακολούθηση μελετών και έργων που άπτονται οικοδομικών θεμάτων, καθώς και ο συντονισμός των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων (ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ), με εκτελεστικούς βραχίονες τις Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων των Περιφερειών, Δήμων καθώς και τυχόν άλλων δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων κατά περίπτωση.
γ) Η παρακολούθηση της εκτέλεσης των τεχνικών εργασιών και της προμήθειας τεχνικού εξοπλισμού και υλικών, που άπτονται ηλεκτρομηχανολογικών και οικοδομικών θεμάτων, καθώς και ο συντονισμός των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων (ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ), με εκτελεστικούς βραχίονες σωφρονιστικές και λοιπές υπηρεσίες αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας, βάσει της νομοθεσίας περί προμηθειών.
δ) Η εισήγηση και σύνταξη εγγράφων για την ένταξη στον προγραμματισμό και προϋπολογισμό της «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» μελετών και έργων που άπτονται ηλεκτρομηχανολογικών και οικοδομικών θεμάτων μετά από γνωμοδότηση των καθ’ ύλην αρμοδίων υπηρεσιών της Γραμματείας.
ε) Η σύνταξη κτιριολογικών προγραμμάτων για τη μεταστέγαση ή την ανανέωση του συμβολαίου μίσθωσης στεγαζόμενων υπηρεσιών.
στ) Η σύνταξη σε ετήσια βάση πρόβλεψης τριετούς προϋπολογισμού για εκτελούμενα έργα από τις περιφερειακές ενότητες της Χώρας, που άπτονται ηλεκτρομηχανολογικών και οικοδομικών θεμάτων και βρίσκονται σε εξέλιξη ή προβλέπονται για απορρόφηση.
4. Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών στελεχώνεται από υπαλλήλους των κλάδων ΠΕ και ΤΕ Μηχανικών και ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων. Στη Διεύθυνση προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Μηχανικών.
5. Με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη ρυθμίζονται ο ειδικότερος τρόπος στελέχωσης της ανωτέρω Διεύθυνσης, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο ειδικότερο ζήτημα.