Άρθρο 71 – Εποπτεία της εκτέλεσης των ποινών εντός του Σωφρονιστικού Καταστήματος – Τροποποίηση άρθρου 84 ν. 2776/1999

Στο άρθρο 84 του ν. 2776/1999 (Α’ 291) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στον τίτλο και στο τρίτο εδάφιο της παρ. 1 η αναφορά σε καταστήματα κράτησης αντικαθίσταται από αναφορά σε «Σωφρονιστικά Καταστήματα», β) στο τρίτο εδάφιο της παρ. 1 και στην παρ. 2 αντικαθίσταται η λέξη «Δικαιοσύνης» από τις λέξεις «Προστασίας του Πολίτη» και το άρθρο 84 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 84
Εποπτεία της εκτέλεσης των ποινών μέσα στο Σωφρονιστικό Κατάστημα

1. Όπου στον παρόντα Κώδικα προβλέπονται συλλογικό όργανα υπό την προεδρία του αρμόδιου δικαστικού λειτουργού, ορίζονται με πράξη του προέδρου τα μέλη του σωφρονιστικού προσωπικού που μετέχουν στη σύνθεσή τους, με έναν αναπληρωτή της ίδιας ή συναφούς ειδικότητας. Στα εν λόγω συλλογικό όργανο μετέχουν όχι μόνον μόνιμα αλλά και με σύμβαση μέλη του προσωπικού. Στην περίπτωση που τα συμβούλια και οι επιτροπές του παρόντος δεν μπορούν να συγκροτηθούν, επειδή δεν υπηρετούν στο Σωφρονιστικό Κατάστημα υπάλληλοι του οικείου κλάδου, τα ελλείποντα μέλη συμπληρώνονται με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, από μόνιμους υπαλλήλους του Σωφρονιστικού Καταστήματος, των κλάδων ΠΕ Σωφρονιστικού Ενηλίκων, ΤΕ και ΔΕ Διοικητικού – Λογιστικού και ΔΕ φύλαξης των σωφρονιστικών και θεραπευτικών καταστημάτων και της Κ.Α.Υ.Θ., για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η έλλειψη αυτή.
2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Υγείας ορίζονται τα σχετικά με την εποπτεία της εκτέλεσης της ποινής κατά το χρόνο παραμονής του κρατουμένου σε θεραπευτικό κατάστημα ή νοσηλευτικό ίδρυμα, σύμφωνα με το άρθρο 30 του παρόντος.».