Άρθρο 56 – Ανάκληση άδειας για ημιελεύθερη διαβίωση – Τροποποίηση περ. γ’ παρ. 1 άρθρου 61 ν. 2776/1999

Η περ. γ) της παρ. 1 του άρθρου 61 του ν. 2776/1999 (A’ 291) τροποποιείται, με την πρόβλεψη μεταξύ των λόγων ανάκλησης της άδειας, της περίπτωσης άσκησης δίωξης για πράξη που απειλείται με ποινή φυλάκισης άνω των δύο ετών και το άρθρο 61 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 61
Ανάκληση άδειας για ημιελεύθερη διαβίωση

1. Η άδεια για ημιελεύθερη διαβίωση για λόγους απασχόλησης μπορεί να ανακληθεί μετά από εισήγηση των υπευθύνων του εδαφίου γ` υπό στοιχείο δ` της παραγράφου 3 του προηγούμενου άρθρου, με αιτιολογημένη απόφαση του αρμοδίου οργάνου, αν ο κατάδικος: α) παραβεί τους όρους ή τις υποχρεώσεις που του έχουν επιβληθεί ή τους όρους του εσωτερικού κανονισμού του Κ.Η.ΔΙ. ή ΤΜ.Η.ΔΙ., β) τιμωρηθεί για πειθαρχικό παράπτωμα των κατηγορίων Α` και Β` του άρθρου 68 του παρόντος, γ) διωχθεί για αξιόποινη πράξη τουλάχιστον σε βαθμό πλημμελήματος, με επαπειλούμενη ποινή φυλάκισης που υπερβαίνει τα δύο (2) έτη, δ) δημιουργεί συστηματικά προβλήματα στο χώρο απασχόλησής του.
2. Σε περίπτωση ανάκλησης της άδειας ημιελεύθερης διαβίωσης, ο κατάδικος δικαιούται να προσφύγει στο Δικαστήριο Εκτέλεσης Ποινών ως Συμβούλιο μέσα σε δέκα ημέρες από την κοινοποίηση σε αυτόν της απόφασης για ανάκληση της άδειας. Η προθεσμία για την άσκηση της προσφυγής και η άσκησή της δεν έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα.
3. Μετά την ανάκληση της άδειας ημιελεύθερης διαβίωσης ο κατάδικος επιστρέφει στο κατάστημα από το οποίο προήλθε.».