- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 54 – Ημιελεύθερη διαβίωση – Τροποποίηση άρθρου 59 ν. 2776/1999

Στο άρθρο 59 του ν. 2776/1999 (A’ 291) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στις παρ. 1 και 3 αντικαθίσταται η αναφορά στα Καταστήματα Κράτησης από αναφορά στα Σωφρονιστικά Καταστήματα, β) στην παρ. 4 η λέξη «Δικαιοσύνης» αντικαθίστανται από τις λέξεις « Προστασίας του Πολίτη» και το άρθρο 59 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 59
Ημιελεύθερη διαβίωση

1. Σκοπός του θεσμού της ημιελεύθερης διαβίωσης είναι η επαγγελματική ή άλλη απασχόληση των καταδίκων έξω από τα Σωφρονιστικά Καταστήματα χωρίς διαρκή επιτήρησή τους, ώστε να επιτυγχάνεται η σταδιακή επάνοδός τους σε καθεστώς πλήρους ελευθερίας.
2. Η ημιελεύθερη διαβίωση εκτίεται στα καταστήματα, σε Τμήματα Ημιελεύθερης Διαβίωσης (ΤΜ.Η.ΔΙ.) των καταστημάτων αυτών ή σε ειδικά Καταστήματα Ημιελεύθερης Διαβίωσης (Κ.Η.ΔΙ.).
3. Ο κατάδικος στον οποίο χορηγείται άδεια ημιελεύθερης διαβίωσης τοποθετείται κατά προτίμηση σε Κ.Η.ΔΙ. ή, αν δεν υπάρχει τέτοιο κατάστημα στον τόπο της απασχόλησής του, σε ΤΜ.Η.ΔΙ. τοπικού καταστήματος ή, αν δεν λειτουργεί τέτοιο Τμήμα, τοποθετείται σε ειδική πτέρυγα του τοπικού Σωφρονιστικού Καταστήματος της κατηγορίας στην οποία ανήκει.
4. Με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη ορίζονται τα καταστήματα όπου λειτουργούν ειδικές πτέρυγες ή ΤΜ.Η.ΔΙ..».