Άρθρο 52 – Έκτακτες άδειες – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 57 ν. 2776/1999

Στο άρθρο 57 του ν. 2776/1999 (A’ 291) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στην παρ. 1 προστίθεται νέο δεύτερο εδάφιο, β) το δεύτερο εδάφιο της παρ. 2 τροποποιείται με την προσθήκη του συντρόφου με σύμφωνο συμβίωσης στις περιπτώσεις έκτακτης άδειας για κηδεία ή επίσκεψη, γ) στην παρ. 3 αντικαθίσταται η λέξη «χρεοφειλέτες» από τις λέξεις «κρατούμενους σε εκτέλεση απόφασης πολιτικού δικαστηρίου» και το άρθρο 57 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 57
Έκτακτες άδειες

1. Κάθε κρατούμενος δικαιούται να λάβει έκτακτη άδεια εξόδου κατ` ανώτατο όριο 24 ωρών, έστω και αν δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση τακτικής άδειας. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με έγκριση του αρμοδίου δικαστικού λειτουργού, η έκτακτη άδεια μπορεί να υπερβαίνει τις είκοσι τέσσερις (24) ώρες και να εκτείνεται στον απολύτως αναγκαίο χρόνο για την ικανοποίηση της αιτίας χορήγησής της, σε καμία περίπτωση όμως δεν δύναται να υπερβεί τις σαράντα οκτώ (48) ώρες.
2. Η έκτακτη άδεια χορηγείται με απόφαση του αρμόδιου δικαστικού λειτουργού προς εκπλήρωση οικογενειακών, επαγγελματικών ή άλλων έκτακτων και απρόβλεπτων εξαιρετικού χαρακτήρα αναγκών του κρατουμένου. Την έκτακτη άδεια μπορεί να χορηγήσει προσωπικά και ο διευθυντής του καταστήματος, ο οποίος ενημερώνει αμέσως τον αρμόδιο δικαστικό λειτουργό, μόνο: α) για κηδεία συζύγου ή συντρόφου με σύμφωνο συμβίωσης ή συγγενούς μέχρι και δευτέρου βαθμού και β) για μια επίσκεψη σε σύζυγο ή σύντροφο με σύμφωνο συμβίωσης ή συγγενή μέχρι και δευτέρου βαθμού σε κατεπείγουσες κρίσιμες καταστάσεις της υγείας τους.
3. Η έκτακτη άδεια σε κρατουμένους σε εκτέλεση απόφασης πολιτικού δικαστηρίου χορηγείται με απόφαση του Προέδρου Πρωτοδικών του τόπου κράτησης για τους λόγους που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του άρθρου αυτού.
4. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται αν συντρέχει λόγος ασφαλούς συνοδείας κατά τη διάρκεια της άδειας.».