Άρθρο 46 – Σκοπός και μέσα πραγμάτωσης της επικοινωνίας – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 51 ν. 2776/1999

Στην παρ. 2 του άρθρου 51 του ν. 2776/1999 (A’ 291) προστίθεται νέα περ. γα) και το άρθρο 51 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 51
Σκοπός και μέσα πραγμάτωσης της επικοινωνίας

1. Η τακτική και απρόσκοπτη επικοινωνία του κρατουμένου με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον αποσκοπεί στην ομαλή διαβίωσή του στο κατάστημα και την ταχύτερη προσαρμογή του στην κοινωνική ζωή μετά την απόλυσή του.
2. Η εν λόγω επικοινωνία πραγματοποιείται ιδίως με: α) την υποδοχή επισκεπτών, β) την ανταλλαγή επιστολών, γ) την τηλεφωνική επικοινωνία, γα) την ηλεκτρονική επικοινωνία μέσω εγκατεστημένων στο κατάστημα κράτησης ηλεκτρονικών υπολογιστών, δ) τις άδειες εξόδου από το κατάστημα και ε) τους θεσμούς ημιελεύθερης διαβίωσης των κρατουμένων.».

  • 4 Οκτωβρίου 2022, 18:57 | ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΝΠΙΔ

    To NΠΙΔ ΕΠΑΝΟΔΟΣ προτείνει τη διατύπωση της παρ. 2 και της παρ. 3 του άρθρου 51 ως εξής:
    2. Ο σκοπός της παρ. 1 πραγματώνεται με τα γραφεία διασύνδεσης που ιδρύονται στα Σωφρονιστικά Καταστήματα Κράτησης . Σκοπός των Γραφείων Διασύνδεσης είναι ενημέρωση του αποφυλακιζομένου για τους φορείς και υπηρεσίες που αφορούν τη ζωή του μετά τη φυλακή και τη διασύνδεσή του με την «ΕΠΑΝΟΔΟ». Τα γραφεία διασύνδεσης τελούν σε άμεση και συνεχή συνεργασία με την «ΕΠΑΝΟΔΟ». Ο Υπεύθυνος του γραφείου διασύνδεσης επιλέγεται από την ΕΠΑΝΟΔΟ σε συνεργασία με τη Δ/νση Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Το Κατάστημα Κράτησης, παρέχει την ακώλυτη και ανεμπόδιστη πρόσβαση του υπεύθυνου συνεργάτη στο Γραφείο Διασύνδεσης. Ο υπεύθυνος του Γραφείου Διασύνδεσης θα υποβάλει προς το ΝΠΙΔ Επάνοδος στην αρχή κάθε έτους έκθεση στοχοθεσίας, προγραμματισμό δράσεων και στο τέλος του έτους έκθεση πεπραγμένων της λειτουργίας του Γραφείου Διασύνδεσης.
    3. Η επικοινωνία του κρατούμενου με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον πραγματοποιείται ιδίως με: α) την υποδοχή επισκεπτών, β) την ανταλλαγή επιστολών, γ) την τηλεφωνική επικοινωνία, γα) την ηλεκτρονική επικοινωνία μέσω εγκατεστημένων στο κατάστημα κράτησης ηλεκτρονικών υπολογιστών, δ) τις άδειες εξόδου από το κατάστημα, ε) τα γραφεία διασύνδεσης και στ) τους θεσμούς ημιελεύθερης διαβίωσης των κρατουμένων.».