Άρθρο 36 – Σωματική άσκηση και άθληση – Τροποποίηση παρ. 2 και 4 άρθρου 36 ν. 2776/199

Στο άρθρο 36 του ν. 2776/1999 (Α’ 291) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στην παρ. 2 προστίθεται δεύτερο εδάφιο, β) στην παρ. 4 αντικαθίσταται η λέξη «Υπουργού Δικαιοσύνης» από τις λέξεις «Υπουργού Προστασίας του Πολίτη» και οι λέξεις «καταστημάτων κράτησης» από τις λέξεις «Σωφρονιστικών Καταστημάτων» και το άρθρο 36 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 36
Σωματική άσκηση και άθληση

1. Για τη διατήρηση της φυσικής και ψυχικής υγείας των κρατουμένων διατίθεται χρόνος μιας τουλάχιστον ώρας καθημερινά για να περιπατούν ή να ασχολούνται με ατομικές ασκήσεις στο προαύλιο του καταστήματος ή σε ανοικτό χώρο προστατευόμενο από τις καιρικές μεταβολές.
2. Για τη σωματική άσκηση των κρατουμένων δημιουργούνται χώροι εσωτερικοί (γυμναστήριο) ή εξωτερικοί (γήπεδα), κατάλληλα διαμορφωμένοι και εξοπλισμένοι για ατομική ή ομαδική άσκηση. Στους κανονισμούς λειτουργίας των Σωφρονιστικών Καταστημάτων, περιγράφονται τα είδη ατομικής ή ομαδικής άθλησης, καθώς και τα όργανα που μπορούν να χρησιμοποιούν οι κρατούμενοι.
3. Τα προγράμματα άσκησης και άθλησης οργανώνουν και επιβλέπουν γυμναστές. Ο ιατρός του καταστήματος ελέγχει την ικανότητα κάθε κρατουμένου να συμμετάσχει στα εν λόγω προγράμματα.
4. Με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ύστερα από εισήγηση του Κ.Ε.Σ.Φ., καθορίζονται οι όροι και η διαδικασία για τη διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων παιδαγωγικού, ψυχαγωγικού, αθλητικού ή άλλων παρόμοιου χαρακτήρα από κρατουμένους διαφόρων Σωφρονιστικών Καταστημάτων ή τμημάτων τους ή και για την πραγματοποίηση ετήσιων αθλητικών εκδηλώσεων με φορείς εκτός καταστήματος.».