Άρθρο 30 – Ιατρικές πράξεις – Τροποποίηση παρ. 4 άρθρου 29 ν. 2776/1999

Στην παρ. 4 του άρθρου 29 του ν. 2776/1999 (Α’ 291) επικαιροποιούνται οι αναφορές στα αρμόδια Υπουργεία και οι λέξεις «του AIDS ή άλλων μεταδοτικών ασθενειών» αντικαθίστανται από τις λέξεις «σοβαρών μεταδοτικών ασθενειών» και το άρθρο 29 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 29
Ιατρικές πράξεις
1. Απαγορεύεται η διενέργεια οποιωνδήποτε ιατρικών ή άλλων συναφών πειραμάτων, που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή, τη σωματική ή ψυχική υγεία ή προσβάλλουν την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα του κρατουμένου, ακόμη και αν ο ίδιος συναινεί στη διεξαγωγή τους.
2. Κάθε είδους ιατρική εξέταση, ιατροχειρουργική επέμβαση ή θεραπευτική αγωγή σε κρατούμενο επιτρέπεται μόνο με συναίνεσή του.
3. Αν ο κρατούμενος δεν βρίσκεται σε κατάσταση να συναινέσει ή αρνείται τη συναίνεσή του σε ιατρική πράξη κατά την προηγούμενη παράγραφο, η οποία πράξη κρίνεται αναγκαία για την υγεία του, ο αρμόδιος δικαστικός λειτουργός διατάσσει τη λήψη των κατάλληλων κατά περίπτωση μέτρων.
4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Υγείας καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την τακτική ενημέρωση του προσωπικού των καταστημάτων κράτησης, καθώς και για την πληροφόρηση των κρατουμένων σε θέματα συμβουλευτικής υγιεινής και για τη λήψη προληπτικών μέτρων προς αντιμετώπιση σοβαρών μεταδοτικών ασθενειών.
5. Το απόρρητο των ιατρικών εξετάσεων εξασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση.».

  • 6 Οκτωβρίου 2022, 14:52 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΟΘΕΤΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ

    Θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τους οροθετικούς κρατούμενους ώστε να εκτίουν την ποινή τους σε σωφρωνιστικά καταστήματα που βρίσκονται κοντά στις Μονάδες Λοιμώξεων που τους παρακολουθούν