Άρθρο 27 – Υγειονομικός έλεγχος – Τροποποίηση παρ. 1 και 2 άρθρου 26 ν. 2776/1999

Στο άρθρο 26 του ν. 2776/1999 (Α’ 291) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στις παρ. 1 και 2 η αναφορά σε καταστήματα κράτησης αντικαθίσταται από την αναφορά σε «Σωφρονιστικά Καταστήματα», β) στις παρ. 1 και 2 αντικαθίσταται η λέξη «Δικαιοσύνης» από τις λέξεις «Προστασίας του Πολίτη», γ) στις παρ. 1 και 2 η αναφορά σε «Νομαρχία» αντικαθίσταται από την αναφορά στην αρμόδια «Περιφέρεια» και το άρθρο 26 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 26
Υγειονομικός έλεγχος

1. Ο Υγειονομικός έλεγχος των Σωφρονιστικών Καταστημάτων ασκείται από τον Υγειονομικό Επιθεωρητή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ή την αρμόδια Υγειονομική Επιθεώρηση της Περιφέρειας στην οποία ανήκει το κατάστημα, με συμμετοχή ενός εκπροσώπου του τοπικού Ιατρικού Συλλόγου.
2. Ο έλεγχος διενεργείται τακτικά το πρώτο δεκαήμερο κάθε τριμήνου, με φροντίδα του αρμόδιου δικαστικού λειτουργού και εκτάκτως, όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο από τον προαναφερόμενο δικαστικό λειτουργό ή τον Υγειονομικό Επιθεωρητή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ή την Υγειονομική Επιθεώρηση της Περιφέρειας ή τη διεύθυνση του Σωφρονιστικού Καταστήματος.
3. Τη σχετική διαδικασία κινεί ο αρμόδιος δικαστικός λειτουργός, ο οποίος και παρευρίσκεται κατά τη διενέργεια του ελέγχου.».