Άρθρο 20 – Διακρίσεις – Τροποποίηση άρθρου 19 ν. 2776/1999

Στο άρθρο 19 του ν. 2776/1999 (Α’ 291) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στην παρ. 1 οι λέξεις «καταστήματα κράτησης» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Σωφρονιστικά Καταστήματα», β) στην παρ. 2 οι λέξεις «καταστήματα κράτησης» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Σωφρονιστικά Καταστήματα» και οι λέξεις «οι κρατούμενοι για χρέη» αντικαθίστανται από τις λέξεις «οι κρατούμενοι κατά τις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας σε εκτέλεση απόφασης πολιτικού δικαστηρίου», γ) η παρ. 3 αντικαθίσταται, δ) στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 4 μετά από τις λέξεις «τοξικομανείς κρατουμένους» προστίθενται οι λέξεις «ή τμημάτων των Σωφρονιστικών Καταστημάτων» και οι λέξεις «Υπουργού Δικαιοσύνης» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Υπουργού Προστασίας του Πολίτη», ε) στην παρ. 5, μετά από τις λέξεις «Κώδικα αυτόν» διαγράφεται η φράση «, με εξαίρεση τους περιορισμούς που προβλέπονται από τον παρόντα νόμο και τον εσωτερικό κανονισμό των καταστημάτων κράτησης Γ τύπου ή των αυτοτελών τμημάτων Γ τύπου στα λοιπά καταστήματα» και το άρθρο 19 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 19
Διακρίσεις

1. Τα Σωφρονιστικά Καταστήματα διακρίνονται σε: α) γενικά, β) ειδικά και γ) θεραπευτικά.
2. Τα γενικά Σωφρονιστικά Καταστήματα διακρίνονται σε Α και Β τύπου. Με την επιφύλαξη των διατάξεων των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου 11, στα καταστήματα Α τύπου κρατούνται οι υπόδικοι, οι κρατούμενοι κατά τις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας σε εκτέλεση απόφασης πολιτικού δικαστηρίου και οι κατάδικοι σε ποινή φυλάκισης και στα Β τύπου κρατούνται όλοι οι υπόλοιποι κρατούμενοι.
3. Ειδικά Σωφρονιστικά Καταστήματα είναι τα αγροτικά, η Κεντρική Αποθήκη Υλικού Σωφρονιστικών Καταστημάτων (Κ.Α.Υ.Σ.Κ.), τα καταστήματα νέων, τα κέντρα ημιελεύθερης διαβίωσης καταδίκων, τα Σωφρονιστικά Καταστήματα για Εγκλήματα κατά της Γενετήσιας Ελευθερίας, τα Σωφρονιστικά Καταστήματα Αυξημένης Ασφαλείας, τα Καταστήματα Εργασίας και τα Σωφρονιστικά Καταστήματα Οικονομικών Εγκλημάτων.
4. Τα θεραπευτικά καταστήματα διακρίνονται σε γενικά νοσοκομεία, σε θεραπευτήρια για ψυχασθενείς και σε καταστήματα για τοξικομανείς. Ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας των θεραπευτικών καταστημάτων για τοξικομανείς κρατουμένους ή τμημάτων των Σωφρονιστικών Καταστημάτων και κάθε άλλο σχετικό θέμα ρυθμίζεται με κοινή απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού.
5. Τα μέτρα ασφαλείας των καταστημάτων κράτησης είναι ανάλογα προς το είδος των καταστημάτων, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 65 παράγραφος 5 του παρόντος. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καθιστούν ανέφικτη την εφαρμογή θεσμών και προγραμμάτων που προβλέπονται στον Κώδικα αυτόν.».