- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 19 – Τρόπος σύστασης – Τροποποίηση άρθρου 18 ν. 2776/1999

Στο άρθρο 18 του ν. 2776/1999 (Α’ 291) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στις παρ. 1 και 2 οι επικαιροποιούνται τα αρμόδια Υπουργεία, β) στις παρ. 1 και 3 η αναφορά σε καταστήματα κράτησης αντικαθίσταται από την αναφορά σε «Σωφρονιστικά Καταστήματα» και το άρθρο 18 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 18
Τρόπος σύστασης

1. Η ίδρυση, κατάργηση ή συγχώνευση όλων των κατηγοριών και τύπων Σωφρονιστικών Καταστημάτων πραγματοποιείται με προεδρικό διάταγμα, με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη, η δε μετατροπή, μετεγκατάσταση, μετονομασία και μεταβολή της έδρας τους γίνεται με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Για τη σύσταση θεραπευτικού καταστήματος του άρθρου 19 παράγραφος 4 του παρόντος, συναρμόδιος για την έκδοση του παραπάνω προεδρικού διατάγματος, εκτός από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη είναι και ο Υπουργός Υγείας, επιφυλασσομένης της διατάξεως του άρθρου 3 παράγραφος 2 του ν. 1729/1987 (Α’ 144), όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 6 του ν. 2161/1993 (Α’ 119). Σε περίπτωση σύστασης, μέσα ή έξω από το Σωφρονιστικό Κατάστημα, ειδικού, κατά το άρθρο 6 του ν. 2345/1995 (Α’ 213), κέντρου υγείας ή ειδικού περιφερειακού ιατρείου, αυτό διέπεται από τις διατάξεις του παρόντος ως προς τη διοίκηση και φύλαξη των κρατουμένων και στελεχώνεται, ως προς μόνο το φυλακτικό και διοικητικό προσωπικό, με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.
2. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Προστασίας του Πολίτη και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, ύστερα από γνώμη του Κ.Ε.Σ.Φ., μπορεί να δημιουργούνται και άλλες κατηγορίες καταστημάτων, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο.
3. Κάθε Σωφρονιστικό Κατάστημα διέπεται από εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας, ο οποίος καταρτίζεται σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 8 παράγραφος 3β του παρόντος.».