Άρθρο 13 – Νεαροί κρατούμενοι – Τροποποίηση άρθρου 12 ν. 2776/1999

Στο άρθρο 12 του ν. 2776/1999 (Α’ 291) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) η παρ. 1 τροποποιείται ως προς το ελάχιστο όριο ηλικίας, β) η παρ. 2 τροποποιείται ως προς το είδος της πράξης και την αρμοδιότητα έκδοσής της σε σχέση με τις προϋποθέσεις συγκρότησης των Σωφρονιστικών Καταστημάτων Νεαρών Κρατουμένων ή αυτοτελών τμημάτων κράτησης, επικαιροποιείται η ονομασία των καταστημάτων κράτησης νεαρών κρατουμένων και το αντικείμενο των εξειδικευμένων προγραμμάτων και προστίθεται δεύτερο εδάφιο, γ) στις παρ. 2 και 3 οι λέξεις «καταστήματα κράτησης» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Σωφρονιστικά Καταστήματα» και στην παρ. 3 επιπλέον προστίθεται πρόβλεψη λόγων πειθαρχικών ή τάξεως ως ενδεικτικής προϋπόθεσης μεταγωγής σε Σωφρονιστικά Καταστήματα ενηλίκων κρατούμενων μετεφηβικής ηλικίας, δ) στην παρ. 6 προστίθεται δεύτερο εδάφιο και το άρθρο 12 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 12
Νεαροί κρατούμενοι

1. Νεαροί κρατούμενοι κατά την έννοια του παρόντος Κώδικα είναι οι κρατούμενοι και των δύο φύλων, οι οποίοι διατρέχουν το 15ο έτος και δεν έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους (εφηβικής και μετεφηβικής ηλικίας).
2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται οι προϋποθέσεις δημιουργίας και οι ειδικοί όροι λειτουργίας των αυτοτελών Σωφρονιστικών Καταστημάτων Νεαρών Κρατουμένων ή αυτοτελών Τμημάτων Κράτησης χωρίς επικοινωνία με τα λοιπά συγκροτήματα Κράτησης Ενηλίκων, στα οποία εφαρμόζονται εξειδικευμένα προγράμματα εκπαίδευσης, καθώς και προγράμματα μορφωτικού και επαγγελματικού χαρακτήρα.
Τα ανωτέρω καταστήματα λειτουργούν στη βάση ειδικού εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας για Σωφρονιστικά Καταστήματα Νέων που εκδίδεται με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ύστερα από γνώμη του Κ.Ε.Σ.Φ..
3. Κρατούμενοι μετεφηβικής ηλικίας μπορεί να μετάγονται και να κρατούνται σε Σωφρονιστικά Καταστήματα Ενηλίκων, αν συντρέχουν σπουδαίοι λόγοι και κυρίως πειθαρχικοί ή τάξεως.
4. Νεαροί κρατούμενοι με ειδικές ανάγκες ή προβλήματα ψυχικής υγείας υποβάλλονται στα αναγκαία θεραπευτικά προγράμματα, όπως προβλέπεται ειδικότερα στο άρθρο 30 του παρόντος.
5. Όταν παρουσιάζεται ανάγκη μεταγωγής νεαρών κρατουμένων για λόγους δικονομικούς, σύμφωνα με το άρθρο 75 του παρόντος και πρόσκαιρης παραμονής τους μακράν του καταστήματος στο οποίο κρατούνται, αν μεν υπάρχει στον τόπο της μεταγωγής αντίστοιχο κατάστημα, εισάγονται σε αυτό, αλλιώς διαμένουν σε ειδικό διαμορφωμένο χώρο τοπικού καταστήματος κράτησης ή τοπικού αστυνομικού τμήματος. Στις περιπτώσεις αυτές απαγορεύεται κάθε επικοινωνία τους με κρατουμένους άλλων κατηγοριών.
6. Οι νεαροί κρατούμενοι επιτρέπεται να παραμένουν στα ειδικά γι’ αυτούς καταστήματα ή τμήματα μέχρι τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας, αν αυτό κρίνεται αναγκαίο από την Κ.Ε.Μ., μετά από πρόταση του Συμβουλίου Φυλακής, προς ολοκλήρωση των μορφωτικών ή επαγγελματικών προγραμμάτων, τα οποία παρακολουθούν, εφόσον οι ίδιοι δείχνουν ενδιαφέρον και η παραμονή τους στο κατάστημα δεν προκαλεί προβλήματα στην κοινή διαβίωση και την ομαλή λειτουργία του καταστήματος.
Σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης προγράμματος εκπαίδευσης λόγω απουσιών ή έλλειψης ενδιαφέροντος, όπως βεβαιώνεται με εισήγηση της κοινωνικής υπηρεσίας και πρόταση του Συμβουλίου της Φυλακής, οι κρατούμενοι μετάγονται σε Σωφρονιστικό Κατάστημα Ενηλίκων άλλου τύπου, κατά προτίμηση όπου λειτουργεί Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ).».

  • 6 Οκτωβρίου 2022, 17:29 | Στέφανος Ραφτόπουλος

    Στην παρ. 2 Θα μπορούσε να υπάρχει μία εξαίρεση για τους Νεαρούς κρατούμενους του ΕΑΚΚΝ Κασσαβέτειας ώστε να μπορούν να έρχονται, υπό προϋποθέσεις, για λόγους εργασίας, σε επικοινωνία με τους χώρους εργασίας του Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης αλλά και τους Ενήλικες Κρατούμενους, που εργάζονται σ’ αυτούς.
    [Το ΕΚΚ Νέων του ΕΑΚΚΝ Κασσαβέτειας είναι μία ιδιαίτερη και μοναδική κατηγορία Καταστήματος Κράτησης Νέων, καθώς βρίσκεται σε μία καλλιεργήσιμη έκταση 3000 περίπου στρεμμάτων, με κτηνοτροφικές μονάδες και οι προοπτικές που προσφέρει για τους νεαρούς κρατούμενους δεν έχουν καμία σχέση με τα υπόλοιπα ΕΚΚΝ της Ελλάδας.
    Στην περίπτωση του ΕΑΚΚΝ Κασσαβέτειας, ως ΕΚΚ Νέων, εξαιρετικά σημαντική είναι η αξιοποίηση του δυναμικού των νεαρών κρατούμενων. Τόσο από πλευράς παροχής σε νέους ανθρώπους εξειδικευμένης γεωργικής εκπαίδευσης και εκπαίδευσης σε σύγχρονες τεχνολογίες και με δυνατότητα πιστοποίησης αυτής, όσο και από πλευράς αξιοποίησης της εργασίας τους σε ανάλογους τομείς, παρέχεται μια ιδιαίτερα αξιόλογη και ενδιαφέρουσα προοπτική. Σε αυτήν την περίπτωση, μόνο θετικά σημεία μπορούν να επισημανθούν, ιδιαίτερα σε ζητήματα σωφρονιστικής τακτικής. Η εργασία, υπό μορφής ομάδας, παρέχει στο νέο κρατούμενο τη δυνατότητα ανάπτυξης πνεύματος συνεργασίας, αυτοπεποίθησης, αυτοσεβασμού, αμοιβαιότητας, ενστερνισμού ενός ομαδικού σκοπού και εν τέλει σε σημαντικό βαθμό την επιδιωκόμενη κοινωνικοποίησή του. Επιπλέον θα επιδράσει θετικά στην ψυχολογία του.
    Οι νεαροί κρατούμενοι του ΕΚΚΝ της Κασσαβέτειας θα μπορούσαν να εργάζονται σε ομάδες εργασίας π.χ. 5-10 ατόμων, αυτοτελείς, με δικό τους φύλακα ομαδάρχη, χωρίς να έρχονται σε επαφή με τους κρατούμενους του αγροτικού Καταστήματος, σε χώρο ή και σε ωράριο διαφορετικό από τους κρατούμενους του αγροτικού Καταστήματος, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν δεν λειτουργεί το σχολείο, αλλά και τον υπόλοιπο χρόνο για όσους δεν πηγαίνουν σχολείο.
    Ακόμη θα μπορούσε να καταστεί εφικτή η δυνατότητα εργασίας νεαρών κρατουμένων άνω των 18 ετών, πλησίον ενήλικων εξωτερικών κρατούμενων, οι οποίοι θα μπορούσαν να τους μεταδώσουν επιπλέον εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιοτεχνίες (χειρισμού γεωργικών ελκυστήρων και παρελκόμενων, λαχανοκομίας, εκτροφής ζώων, ηλεκτρολογίας – ηλεκτρονικής, γεωργικής υδραυλικής, μηχανουργίας, αρτοποιίας, ξυλουργίας, κ.ά.)]

  • 6 Οκτωβρίου 2022, 10:52 | Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΣΥΕ)

    Άρθρο 13
    Στην παρ. 1 εκεί που αναφέρει στην παρένθεση (εφηβικής και μετεφηβικής ηλικίας) να διευκρινιστεί ως εξής: (εφηβικής 15 έως 18 ετών και μετεφηβικής 18 έως 21 ετών)
    Η παρ. 3 να διαμορφωθεί ως εξής: «Κρατούμενοι μετεφηβικής ηλικίας 18 -21 μπορεί να μετάγονται και να κρατούνται σε Σωφρονιστικά Καταστήματα Ενηλίκων ή σε Καταστήματα Αυξημένης Ασφάλειας, εάν συντρέχουν σπουδαίοι λόγοι και κυρίως πειθαρχικοί ή τάξεως»