Άρθρο 06 – Δικαίωμα του εκλέγειν -Τροποποίηση άρθρου 5 ν. 2776/1999

Στο άρθρο 5 του ν. 2776/1999 (Α’ 291) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στην παρ. 1, στο πρώτο εδάφιο οι λέξεις «κατάστημα κράτησης» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Σωφρονιστικό Κατάστημα» και στο δεύτερο εδάφιο επικαιροποιείται η νομοθετική παραπομπή με αναφορά στο π.δ. 26/2012 (Α’ 57), β) στην παρ. 2 η λέξη «Δικαιοσύνης» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Προστασίας του Πολίτη» και το άρθρο 5 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 5

Δικαίωμα του εκλέγειν

  1. Κατά τις βουλευτικές εκλογές και τις εκλογές για την ανάδειξη των Ελλήνων ευρωβουλευτών οργανώνονται εκλογικά τμήματα σε κάθε Σωφρονιστικό Κατάστημα. Οι κρατούμενοι που έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και δεν τους έχει επιβληθεί αμετάκλητα παρεπόμενη ποινή στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων, ψηφίζουν με βάση ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 27 του π.δ. 26/2012 (Α’ 57) που ισχύουν για τους δημόσιους υπαλλήλους, κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις της εκάστοτε ισχύουσας εκλογικής νομοθεσίας.
  2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια αναγκαία για την εφαρμογή του άρθρου αυτού.».