Άρθρο 04 – Νομιμότητα στη μεταχείριση των κρατουμένων -Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 2 ν. 2776/1999

Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 2776/1999 (Α’ 291) η λέξη «Δικαιοσύνης» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Προστασίας του Πολίτη» και το άρθρο 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 2

Νομιμότητα στη μεταχείριση των κρατουμένων

 

  1. Κατά τη μεταχείριση των κρατουμένων διασφαλίζεται ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ενισχύεται ο αυτοσεβασμός και η συναίσθηση της κοινωνικής τους ευθύνης.
  2. Ο έλεγχος της νομιμότητας στη μεταχείριση των κρατουμένων ασκείται από τον αρμόδιο δικαστικό λειτουργό και από το Δικαστήριο Εκτέλεσης Ποινών.
  3. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού καθορίζονται οι προϋποθέσεις οργάνωσης και εφαρμογής συγκεκριμένων προγραμμάτων, που αποσκοπούν στον έλεγχο της λειτουργίας υφιστάμενων θεσμών ή συστημάτων μεταχείρισης των κρατουμένων, καθώς και στην πειραματική δοκιμή της αποτελεσματικότητας νέων θεσμών, υπό την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 29 του παρόντος. Αν προς υλοποίηση παρόμοιων προγραμμάτων απαιτείται συμμετοχή κρατουμένων, η συμμετοχή αυτή συνεκτιμάται θετικά για τη χορήγηση ευεργετικών μέτρων.».