- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 16 Τελικές – Μεταβατικές διατάξεις

1. Όλες οι Περιφερειακές Διοικήσεις Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και Λιμενικές Αρχές αποτελούν Περιφερειακές Υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής  και εξακολουθούν να λειτουργούν και να ασκούν τις αρμοδιότητες σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, εφόσον αυτές δεν αντίκειται   στις διατάξεις του παρόντος.

2. Τα ακίνητα, τα χερσαία, πλωτά και εναέρια  μέσα, ο οπλισμός, τα αρχεία και γενικά το κάθε μορφής υλικό και εξοπλισμός των Υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος περιέρχονται στις αντίστοιχες υπηρεσίες του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

3. Μέχρι την έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων του προηγουμένου άρθρου  εξακολουθούν να εφαρμόζονται για το προσωπικό, τις υπηρεσίες και τα λοιπά θέματα του άρθρου αυτού οι ισχύουσες  για το Λιμενικό Σώμα διατάξεις.

4. Μέχρι την έκδοση των κανονιστικών αποφάσεων για θέματα που αφορούν αρμοδιότητες οργάνωσης και λειτουργίας Υπηρεσιών και μεταβίβασης αρμοδιοτήτων εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι ισχύουσες για το Λιμενικό  Σώμα συναφείς διατάξεις.

5. Πόροι ή πιστώσεις που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία για το Λιμενικό Σώμα, με την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου μεταφέρονται στους σχετικούς κωδικούς του Ειδικού Φορέα «Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή». Στον ίδιο Φορέα μεταφέρονται και οι πιστώσεις με την ονομασία «Ειδικά Απρόβλεπτα ΄Εξοδα» που έχουν εγγραφεί βάσει των διατάξεων του ν. 3711/1955.

6. Σε Παραρτήματα του Οίκου Ναύτου όπου δεν υπηρετεί προσωπικό του Φορέα αυτού ή δεν επαρκεί, επιτρέπεται η κάλυψη των λειτουργικών του αναγκών από προσωπικό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής που αποσπάται σ’ αυτά, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Εντός διετίας από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου οι εν λόγω ανάγκες καλύπτονται από υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα που μετατάσσονται στον Οίκο Ναύτου. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του κατά περίπτωση αρμοδίου Υπουργού καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις της μετάταξης και ο τρόπος και ο χρόνος παράδοσης των καθηκόντων.

7. ΄Οπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρεται ο όρος Λιμενικό Σώμα για θέματα προσωπικού ή αρμοδιοτήτων που διατηρούνται κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου νοείται, εφεξής νοείται Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή.

8. Για το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος που υπηρετεί στις Υπηρεσίες της παρ. 2 του άρθρου 9 εκδίδονται μετά την έναρξη εφαρμογής του παρόντος οι προβλεπόμενες από το ίδιο άρθρο αποφάσεις αποσπάσεων κατά τα ειδικότερα οριζόμενα σε αυτό.

9. Οι Περιφερειακές Υπηρεσίας του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής υποχρεούνται να ασκούν τις ανατιθέμενες αρμοδιότητες των Διευθύνσεων του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας σύμφωνα με τις εγκύκλιες διαταγές και οδηγίες των Υπηρεσιών αυτών που αποστέλλονται δια του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.