- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 15 Εξουσιοδοτικές διατάξεις

1. Με Προεδρικά Διατάγματα, που προτείνονται από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, μπορεί και κατά τροποποίηση των ισχυουσών διατάξεων:

α. να ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την οργάνωση, τη λειτουργία, την έδρα, τις αρμοδιότητες και την αντιστοιχία των Κεντρικών και Περιφερειακών Υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής,

β. να ιδρύονται, να αναδιαρθρώνονται, να συγχωνεύονται και να  μετονομάζονται ή να καταργούνται Υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής,

γ. να ιδρύονται νέες, να καταργούνται ή να αναδιαρθρώνονται υφιστάμενες σχολές εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης του προσωπικού, να καθορίζονται τα σχετικά με τη λειτουργία τους, τα προσόντα και τη διαδικασία επιλογής των εκπαιδευτικών και των εκπαιδευομένων θέματα, τα θέματα της κάλυψης των σχετικών δαπανών και αποζημιώσεων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια,

δ. να συνιστώνται, να αυξομειώνονται και να ανακατανέμονται οι οργανικές θέσεις όλων των κατηγοριών και ειδικοτήτων του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και να συνιστώνται ή να καταργούνται κατηγορίες και ειδικότητες αυτού,

ε. να καθορίζονται τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των υποψηφίων όλων των κατηγοριών και ειδικοτήτων προσωπικού  του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής καθώς και οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για την πρόσληψη και την κατάταξή τους,

στ. να ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις τοποθετήσεων, μεταθέσεων, αποσπάσεων, αδειών, αποζημιώσεων του αστυνομικού προσωπικού ή να ρυθμίζονται θέματα συγκρότησης, σύνθεσης και λειτουργίας των συμβουλίων κρίσεων, προαγωγών, των πειθαρχιών συμβουλίων και των άλλων συλλογικών διοικητικών οργάνων κεντρικών και περιφερειακών του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

ζ. να ρυθμίζονται θέματα ιεραρχίας, κρίσεων, προαγωγών, καταστάσεων, αποστρατείας, ανάκλησης από την εφεδρεία, πειθαρχικού δικαίου, ειδικών υποχρεώσεων και απαγορεύσεων του στρατιωτικού προσωπικού του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής και κάθε άλλο συναφές θέμα,

η. να ρυθμίζονται θέματα οργάνωσης και λειτουργίας της Διεύθυνσης Παλλαϊκής Άμυνας (Π.Α.Μ.) – Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης (Π.Σ.Ε.Α.) και της Διεύθυνσης Θαλασσίων Κρατικών Μεταφορών.

2. Με κανονισμούς που εκδίδει ο Αρχηγός και κυρώνει ο Υπουργός ρυθμίζονται θέματα εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας των Υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

3. Εξουσιοδοτικές διατάξεις νόμων που προβλέπουν την έκδοση κανονιστικών πράξεων για τη ρύθμιση λοιπών θεμάτων προσωπικού, Υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής εξακολουθούν να ισχύουν.

4. Τα Προεδρικά Διατάγματα του άρθρου αυτού μπορεί να κωδικοποιούνται σε ενιαίο κείμενο, με προεδρικό διάταγμα που προτείνεται από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και να απαρτίζουν τον εσωτερικό κανονισμό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

5.  Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, μπορεί να κωδικοποιούνται σε ενιαίο κείμενο νόμου οι διατάξεις του Κώδικα Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΚΠΛΣ), που κυρώθηκε με το ν. 3079/2002 «Κύρωση Κώδικα Προσωπικού Λιμενικού Σώματος» (ΦΕΚ Α΄311), των τροποποιήσεών του, καθώς και των απολύτως συναφών προς τον ΚΠΛΣ διατάξεων τυπικών νόμων.

α. Κατά την κωδικοποίηση επιτρέπεται η μεταγλώττιση στη δημοτική όσων διατάξεων, φράσεων ή λέξεων είναι στην καθαρεύουσα, η αναδιατύπωση όπου κρίνεται απολύτως αναγκαία για την ακριβέστερη νοηματική απόδοση, η μη συμπερίληψη διατάξεων που έχουν καταργηθεί ρητά ή σιωπηρά, καθώς και των διατάξεων που δεν έχουν πεδίο εφαρμογής, η νέα αρίθμηση των άρθρων, η διαφορετική κατάταξη αυτών, των παραγράφων και των εδαφίων τους, ο σχηματισμός νέων άρθρων από τμήματα των υπαρχόντων και γενικά κάθε διαρρύθμιση των υπό κωδικοποίηση διατάξεων, η οποία αποσκοπεί στην αρτιότερη νομοτεχνική κατάστρωσή τους, χωρίς καμία νοηματική αλλοίωση ή ορολογικές μεταβολές, καθώς και η προσαρμογή των διατάξεων που καθορίζουν αρμοδιότητες διοικητικών και άλλων οργάνων προς το υφιστάμενο οργανωτικό σχήμα των κεντρικών και αποκεντρωμένων κρατικών υπηρεσιών, των νομικών προσώπων του δημόσιου τομέα και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Σε περίπτωση νοηματικής διαφοράς επικρατεί το αρχικό κείμενο της διάταξης που κωδικοποιήθηκε.

β. Με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ρυθμίζονται τα θέματα συγκρότησης της Επιτροπής Κωδικοποίησης, αποζημίωσης των μελών της Επιτροπής σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, η οποία βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την λειτουργία της.