Άρθρο 10 Διοίκηση – Βαθμοί Διοικούντων

1. Ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής ασκεί τη διοίκηση του Σώματος και επιλέγεται από το Κ.Υ.Σ.Ε.Α. σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3654/2008 (Α΄- 57). Ειδικά κατά την έναρξη εφαρμογής του παρόντος νόμου η επιλογή του Αρχηγού γίνεται μεταξύ του Αρχηγού των λοιπών Αντιναύαρχων και των Υποναύαρχων του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

2. Ο Υπαρχηγός είναι άμεσος βοηθός του Αρχηγού, τον οποίο αναπληρώνει σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος ο αρχαιότερος από αυτούς.

3. Ο Αρχηγός και ο Υπαρχηγός βοηθούνται στην εκτέλεση των καθηκόντων τους από τον Προϊστάμενο του Επιτελείου του Αρχηγείου.

4. Ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής μπορεί με απόφασή του που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, να μεταβιβάζει στον Υπαρχηγό, στον Προϊστάμενο του Επιτελείου του Αρχηγείου, στο Γενικό Επιθεωρητή, στους επόπτες Περιφερειακών Διοικήσεων, στους Προϊσταμένους των Κλάδων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής  και στους Προϊσταμένους των Κεντρικών και Περιφερειακών Υπηρεσιών επιπέδου Περιφερειακής Διοίκησης  ορισμένες αρμοδιότητές του, εκτός από αυτές που του μεταβίβασε με απόφασή του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Επίσης, μπορεί να μεταβιβάζει στο πιο πάνω όργανα να υπογράφουν  «με εντολή του».

5. Ο Υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο Προϊστάμενος του Επιτελείου του Αρχηγείου, ο Γενικός Επιθεωρητής, οι Επόπτες Περιφερειακών Διοικήσεων, οι Προϊστάμενοι των Κλάδων, οι Διευθυντές των Διευθύνσεων των Κλάδων του Αρχηγείου και οι Προϊστάμενοι των Κεντρικών και Περιφερειακών Υπηρεσιών επιπέδου Περιφερειακής Διοίκησης  μπορούν να μεταβιβάζουν, ύστερα από έγκριση του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής σε υφισταμένους τους  το δικαίωμα υπογραφής «με εντολή τους» για θέματα αρμοδιότητάς τους, εκτός από αυτά που τους μεταβίβασαν με αποφάσεις τους οι προϊστάμενοι τους.

6. Ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο Υπαρχηγός και ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου φέρουν το βαθμό του Αντιναυάρχου. Ο Υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής είναι ο αρχαιότερος μετά τον Αρχηγό Αντιναύαρχος Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

7. Ως Γενικός Επιθεωρητής Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής τοποθετείται ο αρχαιότερος Υποναύαρχος.

8. Ως Επόπτες Περιφερειακών Διοικήσεων τοποθετούνται Υποναύαρχοι.

9. Ως Προϊστάμενοι των Κλάδων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής  τοποθετούνται Αρχιπλοίαρχοι του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

10. Ως Προϊστάμενοι των Περιφερειακών Διοικήσεων τοποθετούνται Αρχιπλοίαρχοι του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

11. Ως Προϊστάμενοι των  Διευθύνσεων Κλάδων του Αρχηγείου και των    Κεντρικών και Περιφερειακών Υπηρεσιών αντίστοιχου επιπέδου τοποθετούνται Αρχιπλοίαρχοι ή ανώτεροι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής. Επίσης, αξιωματικοί με το βαθμό του πλοιάρχου τοποθετούνται και ως βοηθοί των Προϊσταμένων των Περιφερειακών Διοικήσεων του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

12. Οι ανώτατοι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής τοποθετούνται με απόφαση του Αρχηγού του Σώματος.

  • 14 Δεκεμβρίου 2010, 02:25 | Exantas

    Δηλαδή η υπάρχουσα στρατιά Αντιναυάρχων, Υποναυάρχων & Αρχιπλοιάρχων θα διατηρηθεί? Είναι αναγκαίο τόσοι ανώτατοι χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες, επιτελείο και δραστηριότητες? Το Σώμα στερείται ανάλογου αριθμού προσωπικού & σύμφωνα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, δεν πρόκειται ούτε να καλυφθούν οι χειρεύουσες θέσεις. Βέβαια, προτείνονται θέσεις και τίτλοι που υιοθετήθηκαν από την ΕΛΑΣ, αλλά εκεί έχουν επιτελείς με επιτελείο και όχι μια γραμματέα και έναν οδηγό. Εκτιμούμε ότι όλα αυτά δεν συνάδουν με ένα Σώμα που θέλει να ενισχύσει το επιχειρησιακό του προφίλ & τις δράσεις του. Καλή η προοπτική για τους ανώτατους αλλά μάλλον χάθηκε & απαξιώθηκε η αξία των βαθμών! Και αυτό στοίχησε πολύ & σε πολλούς.

  • 14 Δεκεμβρίου 2010, 00:34 | Αχαιός

    ΟΙ μισοί απο ότι είναι τώρα, διότι στοιχίζουν πολλά χρήματα και δουλειά είναι η ίδια.

  • 13 Δεκεμβρίου 2010, 00:02 | basilis

    1. i katataxi ton stelexon na ginete apo panelinies ejetasis opos stin elas
    2. i epitirida kai oi ypiresies na simbadizoun me tin elas, akomi na stegazonte kai mazi
    3. na arti i adikia ton 182 y/j ek l/f

  • 11 Δεκεμβρίου 2010, 22:21 | peter

    Στην παράγραφο 4 του Άρθρου 10 αναφέρεται ότι ‘’…Επίσης, μπορεί να μεταβιβάζει στο πιο πάνω όργανα να υπογράφουν «με εντολή του».’’ το οποίο θα πρέπει να τροποποιηθεί σε ‘’…Επίσης, μπορεί να μεταβιβάζει στα πιο πάνω όργανα να υπογράφουν «με εντολή του».

  • 11 Δεκεμβρίου 2010, 20:44 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΟΙ ΠΕΔΙΛΣ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΩΣ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ.Ο ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΡΧΗΣ ΞΕΡΕΙ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΩΝ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.

  • 10 Δεκεμβρίου 2010, 15:15 | Γιάπρος Σπύρος

    μόνο μία παρατήρηση

    μετρήστε πόση δύναμη τελεί υπό την εποπτεία ενός περιφερειακού γενικού αστυνομικου διευθυντή της ΕΛΑΣ και συγκρίνετέ τον με τον αντίστοιχο αριθμό μιας ΠΕΔΙΛΣ

    η οργάνωση και λειτουργία και ο ρόλος των ΠΕΔΙΛΣ νομίζω ότι θέλει μελέτη από μηδενική βάση με σκοπό της αποκέντρωση σύμφωνα με τα άρθρα 101 και 102 του ΣτΕ με μεταβίβαση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων για την περιοχή τους
    επιγραμματικά
    μεταθέσεις εντός περιφέρειας
    πειθαρχικό συμβούλιο περιφέρειας
    διοικητικές κυρώσεις σε β βαθμό

  • 10 Δεκεμβρίου 2010, 00:28 | Dimitris

    Επειδή:
    α) Σ΄αυτό το άρθρο του σχεδίου νόμου καθορίζονται ακριβώς οι βαθμοί των διοικούντων ανωτάτων Αξιωματικών
    β) Θεωρείται άμεσης και επιτακτικής ανάγκης η αναβάθμιση της Ελληνικής Ακτοφυλακής
    Προτείνω και θεωρώ σκόπιμο- απαραίτητο τον επαναπροσδιορισμό των οργανικών θέσεων των Ανωτάτων Αξιωματικών. Πρέπει να μειωθούν, σημαντικά, οι οργανικές θέσεις των Ανωτάτων Α/Ξ (ΑΝΤΙΝΑΥΑΡΧΩΝ- ΥΠΟΝΑΥΑΡΧΩΝ- ΑΡΧΙΠΛΟΙΑΡΧΩΝ) διότι δεν μπορούν να δικαιολογηθούν σε μία Ακτοφυλακή με 7.000 προσωπικό. Η Αμερικάνικη Ακτοφυλακή και όχι μόνο, έχει λιγότερους Αντιναυάρχους και Υποναυάρχους.
    Εκ της παραπάνω μείωσης είναι αναμενόμενη η κατάργηση των -ανευ σημαντικού αντικειμένου- περιφερειακών διοικήσεων και εξοικονόμηση προσωπικού.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 13:27 | ΑΧΙΛΛΕΑΣ

    Το παρόν άρθρο είναι σε γενικές γραμμές σωστά τοποθετημένο.
    Μια μικρή αλλαγή αλλά μεγάλης σημασίας είναι να γίνουν λιγότερες οι Περιφέρειες αν την Ελλάδα για εξοικονομηθεί προσωπικό για άλλες Υπηρεσίας καθώς και να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στο κάθε Περιφερειάρχη.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 20:41 | ΜΠΟΥΡΝΕΛΑΚΗΣ Εμμανουήλ

    ΟΙ ΤΑΚΤΙΚΕΣ&ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ Λ.Σ.-ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ ΝΑ ΔΙΕΝΕΡΓΟΥΝΤΑΙ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟ ΚΛΑΔΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.ΤΑ ΠΛΩΤΑ&ΕΝΑΕΡΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΜΕΣΑ ΑΣΚΟΥΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΛΟΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΔΠΛΣ.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 10:12 | ΜΑΣΣΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ 1 ΜΟΙΑΖΕΙ ΦΩΤΟΓΡΑΓΙΚΗ,ΓΙΑΤΙ ΔΗΛΑΔΗ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΡΧΗΓΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΚΑΙ ΥΠΟΝΑΥΑΡΧΟΣ ΕΝΩ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΟΝΟ ΑΝΤΙΝΑΥΑΡΧΟΣ?
    ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΥΠΟΝΑΥΑΡΧΟΥ ΩΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΑΠΑΞΙΩΝΩΝΤΑΣ ΕΜΜΕΣΩΣ ΠΛΗΝ ΣΑΦΩΣ ΤΟΥΣ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΤΙΝΑΥΑΡΧΟΥΣ.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 10:28 | Κατσογιαννης Νικος

    Άμεση κατάργηση των περιφερειών (αρχιπλοιάρχων) ,να τοποθετηθούν στις περιφέρειες οι επιθεωρητές υποναύαρχοι,μέχρι στιγμης οι εκάστοτε περιφερειάρχες ασχολούνται με ανούσια πραμματα.πάλι μιλάμε για πελατειακές σχέσεις δεν γίνεται σε σώμα λιγότερο απο 7000 κόσμο να έχουμε πάνω απο 15 αρχιπλοιάρχους.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 17:44 | SERPIKO

    Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ – ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΥΠΟΝΑΥΑΡΧΟΥΣ-ΑΝΤΙΝΑΥΑΡΧΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ….Ο ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ – ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟ 10-20 ΑΤΟΜΑ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΟΥ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΤΟΜΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΟΥΝ ΣΤΑ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΑ…ΜΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΛΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΑΤΟΜΑ…ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΡΘΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ. ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΑ, ΚΑΙ ΝΑ ΦΩΤΟΤΥΠΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΙΡΆΖΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ…

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 12:21 | ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ Γιαννης

    Δεν χρειάζεται να έχουμε τόσες πολλες περιφερειακές διευθύνσεις και πάνω απο αυτές να υπάρχουν υποναύαρχοι για να τις ελέγχουν ας τοποθετηθούν οι επιθεωρητές στις κατα τόπους κύριες πρωτεύουσες των νομών και μετά τα υπόλοιπα,να καταργηθεί η θέση του επιθεωρητή του λιμενικού σώματος και στην αθήνα να παραμείνει μόνο ο Αττικάρχης.δεν γίνεται επιθεωρητής βορείου αιγαίου να έχει έδρα στην αθήνα, το οποιοδήποτε περιστατικό θα το λύνει απο το τηλέφωνο ?

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 22:34 | Νικόλαος Νικολιάς

    Ποιος και με ποιο τρόπο αποφασίζει την τοποθέτηση:
    1. Ναυτιλιακών ακολούθων σε θέσεις εξωτερικού;;;
    2. Τοποθετήσεις Προϊσταμένων Κεντρικών Λιμεναρχείων, Λιμεναρχείων, Υπολιμεναρχείων, Λιμενικών Σταθμών;;;