- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 4 Χαρακτήρας του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και του προσωπικού του

1.  Το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή είναι ένοπλο Σώμα ασφαλείας, στρατιωτικώς οργανωμένο, το ένστολο προσωπικό του οποίου έχει την ιδιότητα του στρατιωτικού σύμφωνα με τον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα (Σ.Π.Κ.) και άλλων ισχυουσών διατάξεων. Το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή λειτουργεί με όλους τους οργανικούς και ασφαλιστικούς νόμους, καθώς και εκείνους από τους οποίους απορρέουν δικαιώματα πάσης φύσεως για το προσωπικό του. Επίσης εφαρμόζονται για το προσωπικό του οι διατάξεις που αφορούν τα άλλα ένοπλα Σώματα, εφόσον τούτο ορίζεται ειδικά από το νόμο, καθώς και οι διατάξεις του άρθρου 129 του ν. 3079/2002 (Α΄- 311).

2.  Για την εκτέλεση της αποστολής του, το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή εφοδιάζεται με τα αναγκαία μέσα και εξοπλισμό, χρησιμοποιεί επιστημονικές και τεχνικές μεθόδους διερεύνησης  των  εγκλημάτων, συνεργάζεται με αντίστοιχες Αρχές και Υπηρεσίες  του εσωτερικού ή και άλλων χωρών και συμμετέχει στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή Διεθνών Οργανισμών και Φορέων για θέματα που αφορούν την αποστολή του.

3. Οι Υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και το προσωπικό του τελούν σε διαρκή ετοιμότητα για την υλοποίηση της αποστολής του.

4. Το στρατιωτικό προσωπικό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής θεωρείται ότι βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η παρέμβασή του και φέρει κατά την άσκηση των καθηκόντων του κατάλληλο οπλισμό, εφόδια και μέσα, για τη χρήση των οποίων υπόκειται σε κατάλληλη εκπαίδευση.