- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 9 Υποχρεώσεις Εθελοντών Πυροσβεστών-Εκτέλεση Υπηρεσίας

  1. Οι εθελοντές πυροσβέστες έχουν τις ακόλουθες υποχρεώσεις:
    • α) Να προσέρχονται έγκαιρα στην Υπηρεσία, όταν καλούνται για αντιμετώπιση συμβάντος ή για εκτέλεση υπηρεσίας.
    • β) Να φέρουν κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους, την πυροσβεστική τους στολή και τον ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό και να ενεργούν με θάρρος και αυταπάρνηση για την εκπλήρωση της αποστολής τους.
    • γ) Να εκτελούν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τους κανόνες της πυροσβεστικής τέχνης και τις οδηγίες των εκάστοτε Προϊσταμένων/Αξιωματικών.
  2. Οι Εθελοντές Πυροσβέστες που προσφέρουν Υπηρεσία σε Επαγγελματικές και Εθελοντικές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες υποχρεούνται να εκτελούν τρεις (3) τουλάχιστον οκτάωρες Υπηρεσίες ανά μήνα στην Υπηρεσία όπου ανήκουν. Δύνανται δε να απουσιάζουν από τα καθήκοντά τους μέχρι δύο (2) μήνες συνεχόμενα ανά έτος, χωρίς να διακόπτεται η συνέχεια της εθελοντικής ιδιότητας, υπό την προϋπόθεση ότι οι οφειλόμενες υποχρεωτικές Υπηρεσίες για το διάστημα απουσίας θα εκτελεστούν επιπρόσθετα, εντός του τετραμήνου που ακολουθεί από την επιστροφή τους. Αυτοί ορίζονται κανονικά σε Υπηρεσία Α΄, Β΄ ή Γ΄ Φυλακής, λαμβάνοντας υπόψη την επιθυμία τους και τις εκάστοτε υπηρεσιακές ανάγκες και εκτελούν αυτήν σύμφωνα με τα ισχύοντα για το μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό.
  3. Οι Εθελοντές Πυροσβέστες που προσφέρουν Υπηρεσία σε Εθελοντικά Πυροσβεστικά Κλιμάκια που λειτουργούν σε εποχική βάση, δεν υποχρεούνται σε εκτέλεση Υπηρεσιών μετά την αναστολή λειτουργίας των ανωτέρω Κλιμακίων. Δύνανται όμως εφόσον το επιθυμούν, να εκτελούν Υπηρεσία στον οικείο Επαγγελματικό Πυροσβεστικό Σταθμό.
  4. Σε κάθε περίπτωση, οι Εθελοντές Πυροσβέστες υποχρεούνται να προσφέρουν τουλάχιστον τριανταέξι (36) οκτάωρες Υπηρεσίες κατ’ ημερολογιακό έτος, προκειμένου να τύχουν εφαρμογής σε αυτούς και οι ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 4 του παρόντος νόμου.
  5. Οι Εθελοντές Πυροσβέστες δύνανται, κατόπιν αίτησής τους, να μετακινηθούν σε άλλη Επαγγελματική ή Εθελοντική Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η μετακίνηση πραγματοποιείται με απόφαση Αρχηγού Π.Σ.