- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 3 Εκπαίδευση Εθελοντών Πυροσβεστών

  1. Η εισαγωγική βασική εκπαίδευση των υποψήφιων Εθελοντών Πυροσβεστών πραγματοποιείται στην Πυροσβεστική Ακαδημία. Η εκπαίδευση δύναται να πραγματοποιηθεί είτε σε κεντρικό επίπεδο στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, είτε σε περιφερειακό επίπεδο στις εγκαταστάσεις της οικείας Επαγγελματικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, είτε σε άλλο κατάλληλο χώρο.
  2. Η βασική εκπαίδευση είναι υποχρεωτική για τους υποψήφιους Εθελοντές Πυροσβέστες, και έχει ως σκοπό την εξοικείωσή τους με το αντικείμενο του πυροσβεστικού έργου και τα καθήκοντα που πρόκειται να αναλάβουν. Με απόφαση Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος συγκροτούνται δύο (2) Εκπαιδευτικές Σειρές κατ’ έτος, η πρώτη το μήνα Μάρτιο και η δεύτερη το μήνα Οκτώβριο. Η βασική εκπαίδευση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των εκατόν είκοσι (120) ωρών. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης καταρτίζεται από την Πυροσβεστική Ακαδημία και εκτελείται κατά τρόπο ώστε να διευκολύνεται η παρακολούθησή του από τους εκπαιδευόμενους.
  3. Μετά το πέρας της εκπαίδευσης, οι εκπαιδευόμενοι υποβάλλονται σε πρακτικές δοκιμασίες και εφόσον τις ολοκληρώσουν επιτυχώς, υποβάλλονται σε γραπτή εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθεί το επίπεδο κατανόησης και αφομοίωσης των θεμάτων που διδάχθηκαν. Με απόφαση του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος καθορίζονται η διαδικασία και ο τρόπος εξέτασης των υποψήφιων Εθελοντών Πυροσβεστών.
  4. Οι αποτυχόντες στις πρακτικές δοκιμασίες δεν μπορούν να συμμετάσχουν στις γραπτές εξετάσεις, στην ίδια εκπαιδευτική σειρά Οι αποτυχόντες στις πρακτικές ή και στις γραπτές δοκιμασίες, δύνανται να συμμετάσχουν σε επόμενες εκπαιδευτικές σειρές χωρίς περιορισμό.
  5. Στους επιτυχόντες χορηγείται πιστοποίηση εκπαίδευσης Εθελοντή Πυροσβέστη και ακολούθως, εγγράφονται στο Ειδικό Μητρώο Εθελοντών Πυροσβεστών, παραλαμβάνουν την Ειδική Κάρτα Εθελοντή Πυροσβέστη και αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους στις Επαγγελματικές και Εθελοντικές Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος.
  6. Οι Εθελοντές Πυροσβέστες συμμετέχουν στην εκπαίδευση που πραγματοποιείται στις Επαγγελματικές και Εθελοντικές Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος, σύμφωνα με τις διατάξεις για την συνεχή εκπαίδευση του μόνιμου πυροσβεστικού προσωπικού, κατά τη διάρκεια της Υπηρεσίας τους. Με μέριμνα των Περιφερειακών Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και ευθύνη των Διοικητών των Επαγγελματικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών προγραμματίζεται και πραγματοποιείται κάθε έτος εκπαίδευση όλων των Εθελοντών Πυροσβεστών σε κοινό πρόγραμμα που καταρτίζεται από την Πυροσβεστική Ακαδημία.