Άρθρο 1 Σκοπός και αποστολή

  1. Σκοπός του θεσμού του Εθελοντή Πυροσβέστη είναι η ενίσχυση της υπάρχουσας πυροπροστασίας με την εθελουσία συμμετοχή των πολιτών και η αντιμετώπιση των αναγκών πυροπροστασίας στην Επικράτεια. Προορισμός και αποστολή του εθελοντή πυροσβέστη είναι η ασφάλεια και προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και του Κράτους, του φυσικού περιβάλλοντος και ιδίως του δασικού πλούτου της Χώρας, από τους κινδύνους των πυρκαγιών, θεομηνιών και άλλων καταστροφών. Η ανωτέρω αποστολή ασκείται στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του Πυροσβεστικού Σώματος.
  2. Το έργο του Εθελοντή Πυροσβέστη είναι τιμητικό και άμισθο.
  3. Ο όρος «Εθελοντής Πυροσβέστης» χαρακτηρίζει κατ’ αποκλειστικότητα πολίτες που παρέχουν εθελοντικά υπηρεσίες στο Πυροσβεστικό Σώμα.
  • 20 Ιουλίου 2011, 17:14 | Αλέξανδρος ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΙΤΗΣ

    Έχει νόημα να ρωτήσουμε τον κο.Petropoulos πως μπορεί κάποιος μη πιστοποιημένος να φέρει το τίτλο του Πυροσβέστη;Γνωρίζετε ο,τι ούτε η ΓΓΠΠ τους αναγνωρίζει ως Πυροσβέστες;

  • 20 Ιουλίου 2011, 11:19 | Nikos Petropoulos

    κ. Υπουργε,

    Το θεωρώ παράλειψη το οτι στο σχετικό υλικό δεν υπάρχει ο ισχύον νόμος (151/1991) και το σχετικό Π.Δ. (32/192), έτσι ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να αντιληθεί το βαθμό της αναβάθμισης.

    Ο όρος «Εθελοντής Πυροσβέστης» θα πρέπει να αντικατασταθει με τον όρο «Εθελοντής Πυροσβέστης του Πυροσβεστικού Σώματος» δεδομένου ότι στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών ενεργοποιούνται αυτόβουλα και «εθελοντές πυροσβέστες» που δεν ανηκουν στο Πυροσβεστικό Σώμα αλλά σε άλλες οργανωσεις (ΜΚΟς).

    Θεωρώ επίσης περίεργο το ότι το Πυροσβεστικό Σώμα και η Γενική Γραμματεία ΠΟλιτικής Προστασίας ανήκουν στο ίδιο Υπουργείο (ΥΠΠ) και στο σχέδιο νόμου δεν γίνεται αναφορά στους «εθελοντές πυροσβέστες» που έχουν ενταχθεί στη ΓΓΠΠ.

    Σε αντίθεση, όμως, με αυτά που λέγονται στην ιστοσελίδα του ΕΣΕΠΑ («Το ΕΣΕΠΑ ως πιστοποιημένη οργάνωση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και από το Υπουργείο Εξωτερικών…»)(Βλ. http://www.esepa.gr), θα ήθελα να υπενθυμίσω στους οργανωτές τις σχετικής ιστοσελίδας (κ. Σαχινίδη) ότι η ΓΓΠΠ δεν κάνει πιστοποίηση, αλλά μόνο ένταξη στο μητρώο οργανώσεων εθελοντών.

    Την πιστοποίση, όλων των εθελοντικών οργανώσεων, ίσως θα έπρεπε να την κάνει το Πυροσβεστικο Σώμα, αφού φυσικά η Πυροσβεστικά Ακαδημία θα έχει καταρτίσει ένα πρόγραμμα σπουδών που θα καλύπτει επαρκώς, τ θεωρητικά και πρακτικά, τς αστικές και τις δασικές πυρκαγιές.

    Και ένα τευλευταίο που έχει σχεση με την ορολογία η οποια διαχεέται σε όλο το σχέδιο νομο. Κάνω έκκληση να αποφεύγεται ό όρος «θεομηνίες», γιατί οι καταστροφές, είτε «φυσικές» ειτε «τεχνολογικές», ειναι κυρίως ανθρωπογενούς φύσεως. Αρκετά με το μοιρολατρικό πνεύμα.

    Νίκος Πετρόπουλος
    Κοινωνιολόγος

  • 19 Ιουλίου 2011, 22:05 | Αλέξανδρος ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΙΤΗΣ

    Ερωτώ διάφορους αυτόκλητους (Εθελοντές) Πυροσβέστες (ομάδες,συλλόγους,ΓΓΠΠ κλπ),γιατί δεν σας έχω συναντήσει σε ούτε ένα καιόμενο σπίτι,εργοστάσιο κλπ από τα όσα έχω επέμβει εδώ και δέκα χρόνια;Από που αντλείται κατόπιν τούτου,το δικαίωμα να αποκαλείστε Πυροσβέστες;

  • 19 Ιουλίου 2011, 22:40 | Διονύσης

    Σημειώνεται προς αποφυγή παρεξηγήσεως και σύγχυσης ότι ο Εθελοντής Πυροσβέστης εδώ και είκοσι χρόνια! είναι ΕΝΑΣ! και ανήκει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο Πυροσβεστικό Σώμα!! όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του Ν. 1951 / 91 («Ο Θεσμός του Εθελοντή Πυροσβέστη»).

    Οι Εθελοντές της ΓΓΠΠ, των διάφορων ομάδων, ΜΚΟ, κυνηγητικών – αθλητικών και λοιπων συλλόγων ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ – τελεία και παύλα. Είναι κρίμα που κάποιοι διαστρεβλώνουν την αλήθεια για να φτιάξουν δικιά τους Πυροσβεστική προσπαθώντας να αντικαταστήσουν το κράτος για να φέρουν την γαλόνια του αρχηγού.

    Συμφωνώ και εγώ με το άρθρο και συγχαρητήρια σε όλους τους αρμοδίους για αυτό το νέο νόμο.

    Ευχαριστώ για το χρόνο σας,
    Διονύσης Χ.

  • 19 Ιουλίου 2011, 20:36 | ΜΥΡΣΙΝΗ ΣΤΕΡΓΙΑΝΟΥ

    Οι εθελοντές πυροσβέστες να συνεργάζονται με όλους τους εμπλεκόμενους στις έκτακτες ανάγκες, φορείς, ώστες οι προσπάθειες τους να τείνουν στην δημιουργία ενός δικτύου εθελοντών πυροσβεστών σε ολόκληρη την επικράτεια.

  • 19 Ιουλίου 2011, 20:51 | ΜΥΡΣΙΝΗ ΣΤΕΡΓΙΑΝΟΥ

    Στο τέλος του παραγράφου 1 να προστεθεί ότι η αποστολή ασκείται στα πλαίσια και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Στην παράγραφο 3 να συμπληρωθεί ΅όντας επιχειρησιακά ενταγμένοι σ¨αυτό και δρούν στον τόπο τους και όπου η ανάγκη και η συνείδηση τους το επιβάλλει.

  • 19 Ιουλίου 2011, 15:38 | Αλέξανδρος ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΙΤΗΣ

    Δε μπορώ να καταλάβω ένα πράγμα:Γιατί κάποιοι που θέλουν να λέγονται Εθελοντές Πυροσβέστες δε πάνε στους οικείους Πυροσβ.Σταθμούς να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους αλλά θέλουν να λειτουργούν σε άλλα πλαίσια;Μπορεί κάποιος να μου το εξηγήσει αυτό;

  • 18 Ιουλίου 2011, 21:01 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΛΙΤΑΣ

    Ο Εθελοντισμός θα πρέπει να αναβαθμιστεί και να προωθηθεί παντού και όχι μόνο στη Πυροσβεστική.
    Εθελοντισμός είναι η προσφορά και η συμμετοχή του πολίτη απέναντι στο κράτος βοηθώντας το σε πολλά επίπεδα.
    Ο στόχος δεν είναι η βοήθεια προς το κράτος με αντιπαροχή αλλά η βοήθεια στο συμπολίτη μας.
    Από την άλλη όμως το κράτος θα πρέπει να προσφέρει εκπαίδευση, αναγνώριση, διάρκεια και μερικές φορές και τα μέσα στον εθελοντή.
    Ούτε καν συζήτηση για μισθούς, μόρια μελλοντικών προσλήψεων στο δημόσιο ή οτιδήποτε άλλο σχετικό.
    Τότε δεν μιλάμε για εθελοντισμό.
    Ως εθελοντής με δική μου θέληση προσφέρομαι. Θέλω και βοηθάω.
    Το κράτος μου παρέχει εκπαίδευση, μερικές φορές τα μέσα, αναγνώριση της προσφοράς μου και κλείνει εκεί το θέμα.
    Ο εθελοντισμός σε ξένα κράτη έχω δει να προσφέρει πάρα πολύ σε βοηθητικές κυρίως εργασίες απελευθερώνοντας έτσι περισσότερα επαγγελματικά χέρια για π.χ. τη κατάσβεση μιας πυρκαγιάς αφού αναφερόμαστε εδώ στη Πυροσβεστική.

  • 17 Ιουλίου 2011, 13:43 | Νικόλας Λάμπρου

    Όσο αναφορά το σχόλιο που ισχυρίζεται πως το άρθρο αποκλείει τους εθελοντές πυροσβέστες της ΓΓΠΠ από το να χαρακτηρίζονται σύμφωνα με τις υπηρεσίες που παρέχουν, θα ήθελα να επισημάνω ότι η ΓΓΠΠ δεν έχει σκοπό να υποκαταστήσει το ΠΣ και γι’αυτό οι δράσεις που προβλέπει είναι η δασοπυρόσβεση και όχι πυρόσβεση γενικότερα.

    Επιπλέον η ΓΓΠΠ δεν έλεγξε ούτε πιστοποίησε καμμία εθελ. ομάδα για πυρόσβεση, διάσωση κτλ.

    Στην Ελλάδα του «ότι δηλώσεις είσαι» ίσως ο καθένας μπορεί να ονομάζεται όπως θέλει, πρέπει όμως κάποτε να αλλάξουν αυτά.

  • 17 Ιουλίου 2011, 13:51 | Νικόλας Λάμπρου

    Θεωρώ πολύ σωστό ο όρος «Εθελοντής Πυροσβέστης» να χαρακτηρίζει κατ’ αποκλειστικότητα πολίτες που παρέχουν εθελοντικά υπηρεσίες στο Πυροσβεστικό Σώμα και να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ αυτών και των λοιπών εθελοντών.

    Ο όρος βέβαια έρχεται με σημαντικές ευθύνες και υποχρεώσεις και πρέπει να δίνεται μετά από αξιοκρατικές διαδικασίες. Τον πήχυ πρέπει μόνοι μας να τον βάλουμε ψηλά έτσι ώστε να μην τσουβαλιάζονται όλοι οι εθελοντές στο ίδιο σακί και με το χρόνο να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη προς τον «Εθελοντή Πυροσβέστη» τόσο από το Σώμα όσο και από την κοινωνία.

  • 16 Ιουλίου 2011, 13:37 | Σεραφειμ Τσιουγκρης

    Ας το ξεκαθαρισουμε για αλλη μια φορα,ο προηγουμενος νομος αλλα και το σημερινο σχεδιο νομου,ειναι ξεκαθαρο για το ποιος μπορει να φερει τον τιτλο του εθελοντη πυροσβεστη.Καμια αντισυνταγματικοτητα,αντισυνταγματικος θα ηταν εαν υπηρχε η διαφαινονταν καπου στο νομο οτι δημιουργει προσκοματα στον οποιοδηποτε ελληνα πολιτη να ενταχθει στο πυροσβεστικο σωμα!αυτο δεν ισχυει αστοχες λοιπον οιεπισημανσεις καποιων!!

  • 15 Ιουλίου 2011, 10:32 | Γεωργακόπουλος Ανδρέας

    Γενικά βρίσκω το άρθρο ορθό και ο σκοπός και η αποστολή του Εθελοντή Πυροσβέστη είναι σωστός! Συγχαρητήρια στους συντάκτες.

    Η μόνη παρατήρηση που έχω και προκειμένου να αποφευχθεί από τρίτους η διαστρεβλωτική ερμηνεία της παρ. 3, προτείνεται η επαναδιατύπωση της ως εξής:

    «3. Ο όρος «Εθελοντής Πυροσβέστης» χαρακτηρίζει κατ’ αποκλειστικότητα πολίτες που παρέχουν εθελοντικά μάχιμες υπηρεσίες σε Επαγγελματικές και Εθελοντικές Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος».

  • 15 Ιουλίου 2011, 08:33 | Αλέξανδρος ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΙΤΗΣ

    Προς κ.ΤΡΙΠΟΛΙΤΗ:α) ΚΑΝΕΙΣ πλην εκπαιδευομένων,εγκεκριμένων και ελεγχόμενων απο το Π.Σ. δεν είναι κατάλληλος για το έργο της Πυρόσβεσης-Διάσωσης στην Ελλάδα.Το αυτό αποδεικνύεται από το αποτέλεσμα.Πυρόσβεση δε σημαίνει «παίρνω τη μάνικα και ρίχνω νερό».Σημαίνει συγκρότηση και δράση ενός ολόκληρου μηχανισμού που σίγουρα δεν είναι ο αποσπασματικός-ευκαιριακός μηχανισμός των ΟΤΑ και των Εθελοντικών οργανώσεων που σε κάθε περίπτωση μπορούν να προσφέρουν επικουρική συνδρομή.Παρεπιπτόντως,η ΓΓΠΠ έχει χορηγήσει Μέσα Ατομικής Προστασίας.β)Η έννοια της εποχικότητας την οποία αναφέρεται είναι εντελώς σχετική και ασύμβατη με τη Πυροσβεστική πραγματικότητα.Κύριε ΤΡΙΠΟΛΙΤΗ,δε βρισκόμαστε εκεί μόνο για τις δασικές πυρκαγιές αλλά για αστικά συμβάντα,βιομηχανικά συμβάντα,τροχαία,πλημμύρες και πλήθος απο άλλα.Για τη μια και μόνη φορά που θα χρειαστεί.Ίσως να χρειάζεται επανασχεδιασμός της τοποθέτησης των Π.Υ. αλλά αυτό είναι κάτι άλλο.

  • 15 Ιουλίου 2011, 08:14 | Αλέξανδρος ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΙΤΗΣ

    Προς «ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ»:Η παροχή μορίων-και μόνο αυτή η παροχή-σε Εθελ.Πυροσβέστες δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους που αγαπούν πολύ περισσότερο από κάποιους «μόνιμους» αυτό το αντικείμενο να εξελιχθούν,όντας ήδη εκπαιδευμένοι και έμπειροι.Αυτό είναι αυτό δίκαιο σε μια διαδικασία προσλήψεων.Το αντίθετο θα ήταν άδικο.Προτείνω λοιπόν το ποσοστό επί των προσληφθέντων να αυξηθεί στο μέγιστο δυνατό (80%;),μαζί φυσικά με τη τήρηση των υπόλοιπων προϋποθέσεων.Όσον αφορά τη «στολή»,φυσικά και άνθρωποι που επιτελούν το ίδιο έργο χρειάζεται επιχειρησιακά και για λόγους της αναγκαίας ομαδικότητας να φέρουν την ίδια στολή.Δε γνωρίζετε ίσως το γεγονός ο,τι φέρουν διαφορετικά διακριτικά στο εμπρός και πίσω μέρος της φόρμας εργασίας (και όχι «στολή») και ο,τι οι Διοικητές τους αξιολογούν και τους αξιοποιούν κατάλληλα.
    Υ.Γ.:Δεν έχω συμμετάσχει σε καμία διαδικασία πρόσληψης στο Π.Σ. από το 2001 οπότε και είμαι Εθ.Πυροσβέστης.Η αύξηση του ποσοστού θα επανδρώσει τις τάξεις του Π.Σ. με ανθρώπους με διαφορετικά ίσως κίνητρα αλλά θα αυξήσει κατά πολύ τη δύναμή του.Μένει στην Υπηρεσία να το χειριστεί κατάλληλα.Η Πολιτική Προστασία είναι πλέον αντικείμενο όλων.Όχι μόνο ενός κλειστού επαγγελματικού μηχανισμού.

  • ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α
    ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΥ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

    Προτείνεται η διαγραφή απο τον τίτλο του ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Ά του «ΚΑΙ ΦΙΛΟΥ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ» διότι στο κεφάλαιο Α’ δεν υπάρχει αναφορά σε αυτή την ιδιότητα αλλά στο κεφάλαιο Δ’.

  • Αξιότιμοι κ.κ. Σύμβουλοι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
    Αγαπητοί/ες Κύριοι/ες,

    Οι αναρτήσεις που θα ακολουθήσουν στα άρθρα(απο σήμερα Πεμπτη 14/7 και τις επόμενες ημέρες) αποτελούν επίσημες παρατηρήσεις, προτάσεις και σχόλια της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος, του επίσημου οργάνουν των Εθελοντών Πυροσβέστων, σε σχέση με το κείμενο της διαβούλευσης.
    Για την σύνταξή τους το Δ.Σ. έλαβε υπόψη:
    Τις νομοτεχνικές παρατηρήσεις των νομικών της συμβούλων,
    Τα ισχύοντα στο Εξωτερικό,
    Την πάνω απο 10 χρόνια εθελοντική πορεία και εμπειρία μελών του Δ.Σ.,
    Τις κατα καιρούς προτάσεις και παρατηρήσεις των συναδέλφων καθως και,
    Τις μέχρι σήμερα προτάσεις και παρατηρήσεις επι των σχολίων της διαβούλευσης.
    Όλες οι προτάσεις καταρτίστηκαν με μοναδικό γνώμονα την βελτίωση του θεσμού,την εύρυθμη «λειτουργία» του καθως και την σωστή εφαρμογή και απόδοση του νέου νομικού πλαισίου.

    Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο σας
    Εκ μέρους του Δ.Σ.
    Δημήτριος Ζέρβας

  • 13 Ιουλίου 2011, 21:32 | ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ

    Στους όρους «άμισθοι» και «χωρίς απολαβές» συμπεριλαμβάνεται και η πριμοδότηση των εθελοντών σε κάθε προκήρυξη για νέες προσλήψεις στο Π.Σ.; Επίσης, είναι δυνατόν εθελοντές να φορούν ίδιες στολές με το μόνιμο προσωπικό και να παίρνουν ακόμη και βαθμούς, όπως το μόνιμο προσωπικό; Τελικά αναβαθμίζεται ο θεσμός του εθελοντή πυροσβέστη ή υποβαθμίζεται ο θεσμός του πυροσβέστη;

  • 13 Ιουλίου 2011, 10:25 | ΕΛΕΝΗ

    Στην παρ.3 του άρθρ. 1 θεωρώ οτι πρέπει να απαληφθεί η φράση «κατ΄αποκλειστικότητα» προκειμένου να καλύψει εθελοντές, που έχουν εκπαιδευτεί απο το ΠΣ και παρέχουν άμισθες υπηρεσίες σε εθελοντικά κλιμάκια δήμων

  • 12 Ιουλίου 2011, 23:24 | Γιάννης

    1. Το πιο σημαντικό αυτού του άρθρου: Το έργο του Εθελοντή Πυροσβέστη είναι ΤΙΜΗΤΙΚΟ και ΑΜΙΣΘΟ.
    2. Εθολοντές της Πυροσβεστικής είναι προσφέρουν με τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Όχι με εθελοντικά μάχιμες υπηρεσίες.

    ΝΑΙ σε όλο το άρθρο.

  • 12 Ιουλίου 2011, 23:17 | Αλέξανδρος ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΙΤΗΣ

    Κύριε ΣΑΧΙΝΙΔΗ και λοιποί,ο όρος και η ιδιότητα του Πυροσβέστη αφορά μόνο όσους την έχουν αποκτήσει πιστοποιημένα εντός του Πυροσβεστικού Σώματος.Άπαντες οι υπόλοιποι μπορούν να ονομάζονται με διαφορετική ορολογία γιατί εκ των πραγμάτων δεν έχουν εκπαιδευτεί και δε δύναται να παρέχουν το ίδιο έργο.
    Σχετικά δε με τον όρο «Εθελοντής»,σίγουρα δε δικαιούνται να τον φέρουν όσοι προσπαθούν να εντυπώσουν ως εθελοντικές,δραστηριότητες βιοποριστικού ή/και κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

  • Πρόταση : Να φέρουν την αποκλειστική ονομασία,Εθελοντές Πυροσβέστες του Πυροσβεστικού Σώματος.

  • Εισαγωγή :

    Στον Νόμο 3013 που διέπει την Πολιτική Προστασία το 2007 προστέθηκε το παρακάτω άρθρο :

    Στο άρθρο 14 προστέθηκε η παράγραφος 6 με το άρθρο 27 του Ν.3536/2007, ΦΕΚ Α 42/23.2.2007 .

    6. Στις Εθελοντικές οργανώσεις και στους εξειδικευμένους εθελοντές του παρόντος περιλαμβάνονται και όσοι δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της αποστολής του Πυροσβεστικού Σώματος, με εξαίρεση εκείνους που υπάγονται στη ρύθμιση του νόμου 1951/1991 .

    Ο προς διαβούλευση νόμος
    είναι η αναβάθμιση και συνέχεια του νόμου 1951/1991 .

    Εξειδικευμένες παρατηρήσεις :

    Άρθρο 1
    Παράγραφος 3.
    Ο όρος χαρακτηρίζει κατ΄ αποκλειστικότητα πολίτες που παρέχουν εθελοντικά υπηρεσίες στο Πυροσβεστικό Σώμα .

    Η παράγραφος αυτή, περιέχει αντισυνταγματική διάκριση, μεταξύ των εθελοντών πυροσβεστών που ανήκουν στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και των εθελοντών πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος και αποκλείει τους εθελοντές πυροσβέστες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας από το να χαρακτηρίζονται σύμφωνα με τις υπηρεσίες που παρέχουν .

    Επί πλέον, η αποκλειστική χρήση του όρου δημιουργεί τριβές μεταξύ των εθελοντών και των οργανώσεων .

    Πρόταση : Να φέρουν την αποκλειστική ονομασία, .

    Το Ε.Σ.Ε.Π.Α. Θα προσβάλει το άρθρο, στο συμβούλιο επικρατείας ως αντισυνταγματικό και θα κοινοποιήσει τη σχετική προσβολή, σε οργανισμούς για τα δικαιώματα του ανθρώπου. κ.τ.λ.

  • 8 Ιουλίου 2011, 09:13 | Πέτρος Κων. Τριπολίτης

    Το νομοσχέδιο είναι ελλειπές για τρείς τουλάχιστον λόγους α) Δεν αναφέρεται καθόλου στους Εθελοντές που ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λες κι αυτοί δεν εκπαιδεύονται και δεν καλούνται να προσφέρουν πυροσβεστικό έργο ή δεν έχουν ανάγκη ασφαλιστικής κάλυψης ή μέσων ατομικής προστασίας, β) δε μπαίνει στην ουσία της κάλυψης πραγματικών αναγκών (σε αρκετές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, ειδικά στην επαρχία, το χειμώνα δεν υπάρχει ανάγκη συνδρομής από εθελοντές λόγω έλλειψης συμβάντων, το καλοκαίρι όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά) με το να αντιμετωπίζει την εθελοντική υπηρεσία τόσο απόλυτα και γ) κατά τη γνώμη μου πρέπει να θεωρείται ασύμβατη η ιδιότητα του Εθελοντή Πυροσβέστη με αυτή του Εποχικού Πυροσβεστικού Υπαλλήλου τόσο του Π.Σ. όσο και των Ο.Τ.Α. και γενικότερα με οποιονδήποτε έχει έμμισθη σχέση με φορείς που ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο.

  • 7 Ιουλίου 2011, 14:17 | Τεχνοκράτης

    θα πρέπει στο νομοσχέδιο να απαγορεύει ΡΗΤΩΣ την οποιοδήποτε ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ απολαβή προς τους Εθελοντές Πυροσβέστες που υπηρετούν σε κλιμάκια των ΟΤΑ.
    Να απαγορεύει την πρόσληψη ως εποχικός συμβασιούχος υπάλληλος των Δήμων.

    Άλλο ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ – άλλο εποχικός υπάλληλος Δήμου.

    Έτσι ώστε να μην νιώθει αδικημένος ο Εθελοντής Πυροσβέστης που υπηρετεί άμισθος στους Επαγγελματικους Πυροσβεστικούς Σταθμούς, να μην εξευτελίζεται ο όρος ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ και να μην χρησιμοποιείται ο θεσμός ως προθάλαμος πρόσληψης σε ΟΤΑ.

    Ευχαριστώ πολύ.

  • 6 Ιουλίου 2011, 20:18 | Σεραφειμ Τσιουγκρης

    Ειναι σημαντικο που ενα νομοσχεδιο ερχεται ,εστω και μετα απο πολυ καιρο,να καλυψει σημαντικα κενα που υπηρχαν στον προηγουμενο νομο.Το παρον νομοσχεδιο ερχεται να δωσει λυση,σε δυο σημαντικα ζητηματα που απασχολουσαν τους εθελοντες πυροσβεστες.Α]την εκπαιδευση,που σαφως αναβαθμιζεταικαΒ] τον εξοπλισμο που επιτελους θα δινεται απο το ελληνικο κρατος.Επιπλεον δινει την δυνατοτητα να διμιουργηθουν εθελοντικα πυροσβεστικα κλιμακια σημαντικο απο οποια μερια και αν το δει κανεις!Μενει λοιπον η ελληνικη πολιτεια να στηριξει το θεσμο, και να πρωχορησουμε στην ιδρυση εθελοντικων πυροσβεστικων κλιμακιων που φυσικα θα ανηκουν στο Πυροσβεστικο Σωμα.

  • 6 Ιουλίου 2011, 19:04 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Να αλλάξει η παρ.3 ως εξής: «Ο όρος «Εθελοντής Πυροσβέστης» χαρακτηρίζει κατ’ αποκλειστικότητα πολίτες που παρέχουν εθελοντικά μάχιμες υπηρεσίες σε Επαγγελματικές και Εθελοντικές Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος».