Ολοκλήρωση της Δημόσιας Διαβούλευσης

Στις 23:59 της Τετάρτης, 20 Ιουλίου 2011 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το προς κατάθεση σχέδιο νόμου: «Αναβάθμιση του Θεσμού του Εθελοντή Πυροσβέστη και των Εθελοντικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών»

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ευχαριστεί θερμά όλους εσάς που συμμετείχατε με τα σχόλια και τις απόψεις σας. Θα επακολουθήσει μελέτη και επεξεργασία τους.

Δημόσια Διαβούλευση του Σχέδιο νόμου «Αναβάθμιση του Θεσμού του Εθελοντή Πυροσβέστη και των Εθελοντικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών»

Με το ανωτέρω σχέδιο νόμου εκσυγχρονίζεται, επικαιροποιείται και αναβαθμίζεται  ο θεσμός του Εθελοντή Πυροσβέστη και των Εθελοντικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι δυσκολίες οι οποίες παρουσιάσθηκαν στα 20 χρόνια ύπαρξης του θεσμού και τελικά να δοθεί νέα ώθηση προς την ενδυνάμωση αυτού.

Βασικές αλλαγές επέρχονται στην εκπαίδευση όπου αυξάνονται οι βασικές ώρες εκπαίδευσης, η οποία θα παρέχεται κατά τρόπο ενιαίο από την Πυροσβεστική Ακαδημία είτε σε κεντρικό είτε σε Περιφερειακό επίπεδο. Παράλληλα, προστίθεται διαδικασία πρακτικής και θεωρητικής εξέτασης προκειμένου να εξασφαλισθεί η επιχειρησιακή αρτιότητα και ετοιμότητα των εθελοντών.

Επιπλέον, υπάρχει ρητή πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία η στολή και ο ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός των εθελοντών πυροσβεστών εξασφαλίζεται πλέον με μέριμνα του Δημοσίου.

Τέλος, υπάρχουν επιμέρους ρυθμίσεις σε διάφορα ζητήματα για τα οποία είτε υπήρχε ήδη κάποια ρύθμιση (όρια ηλικίας, κίνητρα προσέλευσης εθελοντών, επέκταση ασφαλιστικής κάλυψης και κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, εκτέλεση υπηρεσίας, προϋποθέσεις ίδρυσης εθελοντικών πυροσβεστικών υπηρεσιών, κίνητρα και υποχρεώσεις δήμων κ.λ.π.) είτε ρυθμίζονται για πρώτη φορά (δημιουργία μητρώου εθελοντών, πειθαρχικές ποινές, αναστολή ιδιότητας, πρόβλεψη δυνατότητας δωρεών για κάλυψη των αναγκών των εθελοντών, δημιουργία της κατηγορίας «φίλοι του ΠΣ»   κ.λ.π.) οι οποίες κινούνται με γνώμονα το σκοπό της προώθησης και ανάπτυξης του θεσμού

Η Διαφάνεια αποτελεί προτεραιότητα σε κάθε πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, όπως και η συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση των επιλογών της. Για αυτό σας καλώ  να συμμετάσχετε στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, διατυπώνοντας τις απόψεις σας και τις παρατηρήσεις σας στις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί τις 20 Ιουλίου 2011 και αφού ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματά της, το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.