- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 12 Ευεργετικές διατάξεις

1. Για τους Εθελοντές Ακτοφύλακες με αποδεδειγμένη τουλάχιστον τριετή συνεχή υπηρεσία, η οποία βεβαιώνεται από τον Προϊστάμενο της οικείας Λιμενικής Αρχής, οι οποίοι επιθυμούν τη συμμετοχή τους στους διαγωνισμούς κατάταξης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., εφόσον διαθέτουν τα απαιτούμενα κατά το νόμο και κατά την εκάστοτε προκήρυξη προσόντα, θεσπίζονται οι ακόλουθες ευεργετικές διατάξεις:

α. Οι Εθελοντές Ακτοφύλακες για κάθε χρόνο ενεργής συμμετοχής τους, λαμβάνουν αριθμό μορίων ο οποίος καθορίζεται με απόφαση του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής κατά την προκήρυξη του εκάστοτε διαγωνισμού κατάταξης στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και ο οποίος προστίθεται στα συνολικά τους μόρια σύμφωνα με την προκήρυξη.

β. Για τους Εθελοντές Ακτοφύλακες, τα όρια ηλικίας συμμετοχής στους διαγωνισμούς κατάταξης στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθορίζονται ως εξής:

αα. αυξημένο κατά τρία (03) έτη από εκείνο που ισχύει για τους υπόλοιπους υποψηφίους, για τη Σχολή Λιμενοφυλάκων,

ββ. το τριακοστό δεύτερο (32) έτος της ηλικίας τους, για τη Σχολή Υπαξιωματικών και

γγ. το τριακοστό (30) έτος της ηλικίας τους, για τη Σχολή Δοκίμων Αξιωματικών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

γ. Οι Εθελοντές Ακτοφύλακες προτιμώνται κατά τους διαγωνισμούς κατάταξης στο  Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., σε οποιαδήποτε κατηγορία, έναντι άλλων υποψηφίων σε περίπτωση ισοψηφίας τους.

2. Στη βεβαίωση του Προϊσταμένου της Λιμενικής Αρχής της παραγράφου 1, θα αναφέρεται ρητά ότι ο Εθελοντής Ακτοφύλακας σύμφωνα με τα τηρούμενα στην Υπηρεσία στοιχεία έχει προσφέρει τις εθελοντικές του υπηρεσίες ανελλιπώς επί τρία ή περισσότερα έτη χωρίς να έχει απωλέσει την ιδιότητά του σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 16.

3. Ο χρόνος απασχόλησης των Εθελοντών Ακτοφυλάκων κατά τη συμμετοχή τους στις εθελοντικές δράσεις της ΕΠ.ΑΚΤ. λογίζεται ως χρόνος απασχόλησης στην κύρια εργασία τους, οι δε εργοδότες υποχρεούνται να επιτρέπουν την απρόσκοπτη συμμετοχή των εθελοντών στο έργο τους, όταν αυτοί μετέχουν στις εν λόγω δράσεις.