Άρθρο 9 Έμβλημα – Θυρεός – Επισείων – Στολή – Διακριτικά – Βαθμοί και βαθμολογική εξέλιξη

1. Καθιερώνεται έμβλημα, θυρεός, επισείων, διακριτική ταινία, στολή και διακριτικά βαθμών της ΕΠ.ΑΚΤ., ο τύπος, η μορφή καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα καθορίζονται με απόφαση του Αρχηγού του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., η οποία κυρώνεται από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

2. Οι Εθελοντές Ακτοφύλακες δύνανται προαιρετικά να φέρουν στολή επιχειρήσεων μόνο κατά τον χρόνο άσκησης των εθελοντικών δράσεων.

3. Οι βαθμοί των Εθελοντών Ακτοφυλάκων είναι οι εξής:

α. Εθελοντής Ακτοφύλακας.

β. Εθελοντής Ακτοφύλακας Δ΄ Τάξης.

γ. Εθελοντής Ακτοφύλακας Γ΄ Τάξης.

δ. Εθελοντής Ακτοφύλακας Β΄ Τάξης.

ε. Εθελοντής Ακτοφύλακας Α΄ Τάξης.

4. Οι ανωτέρω βαθμοί είναι τιμητικοί και άμισθοι, η δε καθιέρωσή τους αφορά αποκλειστικά και μόνο την εξυπηρέτηση του σκοπού της άρτιας οργάνωσης και αποτελεσματικής λειτουργίας, μέσω της ύπαρξης διακριτής αρχαιότητας και ιεραρχίας σε κάθε ΟΜ.Ε.Α.

5. Οι Εθελοντές Ακτοφύλακες, ανεξαρτήτως βαθμού, οφείλουν να συμμορφώνονται προς τις εντολές και οδηγίες των στελεχών (Αξιωματικών, Υπαξιωματικών, Λιμενοφυλάκων) των Λιμενικών Αρχών.

6. α. Στους Εθελοντές Ακτοφύλακες που κατέχουν διπλώματα Α΄, Β΄ ή Γ΄ τάξεως Πλοιάρχου ή Μηχανικού του Εμπορικού Ναυτικού κατά το χρόνο εγγραφής τους στο ειδικό μητρώο, απονέμεται ο βαθμός του Εθελοντή Ακτοφύλακα Β΄ Τάξεως για όσους κατέχουν πτυχίο Α΄ ή Β΄ τάξεως, και του Εθελοντή Ακτοφύλακα Γ΄ Τάξεως για όσους κατέχουν πτυχίο Γ΄ τάξεως.

β. Στους Εθελοντές Ακτοφύλακες που έχουν διατελέσει Αξιωματικοί κατά τη θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις απονέμεται ο βαθμός του Εθελοντή Ακτοφύλακα Γ΄ Τάξεως.

γ. Στους Εθελοντές Ακτοφύλακες που έχουν διατελέσει Υπαξιωματικοί κατά τη θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις, ή ως Πενταετούς Υποχρέωσης, απονέμεται ο βαθμός του Εθελοντή Ακτοφύλακα Δ΄ Τάξεως.

δ. Οι Εθελοντές Ακτοφύλακες ανεξαρτήτως βαθμού, προάγονται στον επόμενο κάθε φορά βαθμό, όταν συμπληρώνουν τέσσερα (04) έτη υπηρεσίας στον κατεχόμενο βαθμό.

7. Οι βαθμοί απονέμονται με απόφαση του Αρχηγού του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. μετά από πρόταση του Συντονιστή της ΟΜ.Ε.Α. στην οποία είναι εγγεγραμμένοι, που εγκρίνεται από τον Προϊστάμενο της Λιμενικής Αρχής. Για τους εθελοντές Ακτοφύλακες του εδάφ. β, παρ. 5 του άρθρου 4,  , οι βαθμοί απονέμονται μετά από πρόταση του Προϊσταμένου της Λιμενικής Αρχής.

  • 6 Αυγούστου 2011, 21:48 | Γιώργος Ν.

    Στην παράγραφο 6 πρέπει να προστεθεί υποπαράγραφος που να αφορά σε τιμητικό βαθμό για εθελοντές με δεξιότητες και γνώσεις σαν αυτές που αναφέρονται στο άρθρο 8.
    Για παράδειγμα, ιατροί ή διπλωματούχοι ναυπηγοί-μηχανολόγοι μηχανικοί (κατά αντιστοιχία των αντίστοιχων αξιωματικών ιατρών και τεχνικών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ) θα ήταν δέον να φέρουν κατά την εγγραφή τους τουλάχιστον το βαθμό εθελοντή ακτοφύλακα τάξης Β’.

  • 3 Αυγούστου 2011, 23:45 | Μ.ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΟΙ ΒΑΘΜΟΙ ΝΑ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΟΧΙ ΜΕ ΤΗ ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑ

  • 3 Αυγούστου 2011, 13:25 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΘΩΔΗΣ

    Το νομοσχέδιο αυτό κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ήταν κάτι που έλειπε από την Ελλάδα.
    Οι δικές μου προτάσεις είναι οι εξής
    1. Οι εθελοντές ακτοφύλακες να έχουν και στολή εξόδου και να φέρουν εμφανή διακριτικά.
    2. Το όριο ηλικίας να σταματάει στα 60 χρόνια.
    3. Να υπάρξει μέριμνα για άνεργους ναυτικούς,που επιθυμούν να γίνουν εθελοντές ακτοφυλακές,με την παροχή κάποιου οικονομικού βοηθήματος.
    4. Να υπάρξουν κίνητρα για προσέλευση και παραμονή στο θεσμό π.χ (σταδιοδρομικά κλπ).
    5. Να υπάρχει σωστή και σκληρή εκπαίδευση.

    Ευχαριστώ.
    ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΘΩΔΗΣ

  • 1 Αυγούστου 2011, 19:25 | Αλέξανδρος ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΙΤΗΣ

    Πρός emamanuell:Μα αυτά που λέτε είναι επιχειρήματα για να προωθηθεί ταχύτερα η υλοποίηση του θεσμού!

  • 1 Αυγούστου 2011, 17:02 | emmanuell

    μάλλον απίθανο…..
    μπορεί να γίνεται στο εξωτερικό αλλά εδώ στην εΛΛΆΔΑ ανύπαρκτο έως αβέβαιο….
    τη στιγμή που το ΛΣ ΕΛΑΚΤ έχει τόσες αρμοδιότητες ειδικά γραφειοκρατικές κατά 80% το μόνο που απομένει είναι η χερσαίες ζώνες παραλιακές και το μόνο που οι λιμενικοί ασχολούνται είναι η τροχαία κίνηση παραβάσεις, τραυματισμοί σε χώρο [που έπρεπε να είναι της αστυνομίας…ενώ μέσα στο λιμάνι οι λιμενικοί εκτός από υπηρεσία κάνουν που και που δημόσιες σχέσεις με αποτέλεσμα να εργάζονται για τους εφοπλιστές…δεδομένο γεγονός. κατά τα λοιπά τα σκάφη…α<φτιαχτα…ασυντήρητα και με σωρία ζημιών είτε από λάθος χειρισμούς είτε από κακά ανταλακτικά είτε από ανύπαρκτα ανταλακτικά που πολλές φορές οι λιμενικοί γίνονται χορηγοί για αγορά ανταλακτικών. Με αυτ΄λα τα δεδομένα πιος πάει εθελοντής και πιος έχει τόσο χρόνο στη διάθεσή του για να ασχοληθεί και με αυτόν τον εθελοντισμό. Και με πια κρητήρια θα γίνει εθελοντής? και μη μου πείτε ότι αν γίνουν προσλήψεις θα είναι πρώτοι στη λίστα γιατί το έχομε ξαναδεί αυτό το έργο..
    είδομεν…

  • 1 Αυγούστου 2011, 14:31 | ΔΡΙΚΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Eχω υπηρετησει στις ειδικες δυναμεις ως αμφιβιος καταδρομεας με ειδικοτητα Κυβερνητης ταχυπλοων σκαφων.Πιστευω οτι η συγκεκριμενη κατηγορια αμφιβιων προερχομενων απο ειδικες δυναμεις θα επρεπε να λαμβανουν τουλαχιστον τον βαθμο Ε.Α.ΒΤαξεως λογω επαιδευσης και γνωσης πανω στο αντικειμενο.Ευχαριστω.

  • 1 Αυγούστου 2011, 13:21 | prokopos

    Οι βαθμοί της ΕΠ.ΑΚΤ. (Δ’ Τάξης, Γ’ Τάξης κλπ) είναι πολύ δημοσιοϋπαλληλίστικοι, καλύτερα να είναι πιο “Ναυτικοί” θα μπορούσε πχ να χρησιμοποιηθούν αυτοί των Υ/Ξ (Κελευστής ΕΠ.ΑΚΤ, Επικελευστής ΕΠ.ΑΚΤ. κλπ)

  • 1 Αυγούστου 2011, 09:42 | Ανδρέας

    Στο άρθρο «2. Οι Εθελοντές Ακτοφύλακες δύνανται προαιρετικά να φέρουν στολή επιχειρήσεων μόνο κατά τον χρόνο άσκησης των εθελοντικών δράσεων. »

    να προστεθεί , εκπαιδεύσεων και αποστολών σε συνέδρια εντός και εκτός επικρατείας.

  • 1 Αυγούστου 2011, 09:18 | Ανδρέας

    να προβλεφθεί κάτι για όσους έχουν αποδεδειγμένες γνώσεις χρήσιμες για το ΛΣ, πχ γιατρός, νοσηλευτής κτλ να υπάρχουν αντιστοιχίσεις – αναγνωρίσεις για τους βαθμούς.

  • 1 Αυγούστου 2011, 09:48 | Αλέξανδρος ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΙΤΗΣ

    Για το δ:Να μη προάγονται άπαντες και άπασες αλλά αυτό να γίνεται με κριτήρια.Οι διατηρούμενοι στο βαθμό να επανακρίνονται μετά από τη παρέλευση ενός έτους από τη τελευταία κρίση.

  • 31 Ιουλίου 2011, 12:06 | Δημήτρης Ζέρβας

    Προτείνω την αλλαγή της παραγράφου 2 ως εξής:
    Οι Εθελοντές Ακτοφύλακες κατά τον χρόνο άσκησης των εθελοντικών τους καθηκόντων υποχρεούνται να φέρουν την στολή επιχειρήσεων που τους χορηγείται με δαπάνη του Λιμενικού Σώματος.

    θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρει στολή ώστε να υπάρχει η αίσθηση της ευθύνης και των υποχρεώσεων, οτι ανήκει κάπου, για να είναι αναγνωρίσιμος κτλ. Επίσης η στολή είναι αρκετά φτηνή για να την κάνει προμήθεια το Λ.Σ. αλλα και πιο σωστό και τέλος αποφεύγεται ο κίνδυνος να αγοράζει ο καθένας ότι θέλει.

  • 29 Ιουλίου 2011, 13:22 | ΝΕΟΦΥΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Στο άρθρο 9 δεν υπάρχει κατηγορία υποψηφίων Εθελοντών Ακτοφυλάκων προερχομένων από τις τάξεις του Λ.Σ. οιανδήποτε βαθμού(ε.α.)κάτω των 60 ετών . Εάν τους θέλουμε θεωρώ ότι θα πρέπει τουλάχιστον να τους αναφέρουμε. Ευχαριστώ .

  • 29 Ιουλίου 2011, 02:14 | ΣΠΥΡΟΣ ΠΟΛΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Το 6β είναι υπερβολικό και πρέπει να ισχύει μόνο για όσους ήταν έφεδροι Σημαιοφόροι του ΠΝ

    Το 6γ επίσης θα πρέπει να αναφέρει μόνο όσους ήταν υπαξιωματικοί στο ΠΝ

    Προσωπικά θεωρώ ότι όσοι έχουν υπηρετήσει στο ΠΝ με θαλλάσια υπηρεσία άνω των 12 μηνών να τους απονέμεται ο βαθμός του Ακτοφύλακα 4ης τάξης

    Το προαιρετικά στο 2 είναι οξύμωρο, όταν ο εθελοντής θα έχει υπηρεσία θα πρέπει να φέρει στολή.