- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 9 Έμβλημα – Θυρεός – Επισείων – Στολή – Διακριτικά – Βαθμοί και βαθμολογική εξέλιξη

1. Καθιερώνεται έμβλημα, θυρεός, επισείων, διακριτική ταινία, στολή και διακριτικά βαθμών της ΕΠ.ΑΚΤ., ο τύπος, η μορφή καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα καθορίζονται με απόφαση του Αρχηγού του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., η οποία κυρώνεται από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

2. Οι Εθελοντές Ακτοφύλακες δύνανται προαιρετικά να φέρουν στολή επιχειρήσεων μόνο κατά τον χρόνο άσκησης των εθελοντικών δράσεων.

3. Οι βαθμοί των Εθελοντών Ακτοφυλάκων είναι οι εξής:

α. Εθελοντής Ακτοφύλακας.

β. Εθελοντής Ακτοφύλακας Δ΄ Τάξης.

γ. Εθελοντής Ακτοφύλακας Γ΄ Τάξης.

δ. Εθελοντής Ακτοφύλακας Β΄ Τάξης.

ε. Εθελοντής Ακτοφύλακας Α΄ Τάξης.

4. Οι ανωτέρω βαθμοί είναι τιμητικοί και άμισθοι, η δε καθιέρωσή τους αφορά αποκλειστικά και μόνο την εξυπηρέτηση του σκοπού της άρτιας οργάνωσης και αποτελεσματικής λειτουργίας, μέσω της ύπαρξης διακριτής αρχαιότητας και ιεραρχίας σε κάθε ΟΜ.Ε.Α.

5. Οι Εθελοντές Ακτοφύλακες, ανεξαρτήτως βαθμού, οφείλουν να συμμορφώνονται προς τις εντολές και οδηγίες των στελεχών (Αξιωματικών, Υπαξιωματικών, Λιμενοφυλάκων) των Λιμενικών Αρχών.

6. α. Στους Εθελοντές Ακτοφύλακες που κατέχουν διπλώματα Α΄, Β΄ ή Γ΄ τάξεως Πλοιάρχου ή Μηχανικού του Εμπορικού Ναυτικού κατά το χρόνο εγγραφής τους στο ειδικό μητρώο, απονέμεται ο βαθμός του Εθελοντή Ακτοφύλακα Β΄ Τάξεως για όσους κατέχουν πτυχίο Α΄ ή Β΄ τάξεως, και του Εθελοντή Ακτοφύλακα Γ΄ Τάξεως για όσους κατέχουν πτυχίο Γ΄ τάξεως.

β. Στους Εθελοντές Ακτοφύλακες που έχουν διατελέσει Αξιωματικοί κατά τη θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις απονέμεται ο βαθμός του Εθελοντή Ακτοφύλακα Γ΄ Τάξεως.

γ. Στους Εθελοντές Ακτοφύλακες που έχουν διατελέσει Υπαξιωματικοί κατά τη θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις, ή ως Πενταετούς Υποχρέωσης, απονέμεται ο βαθμός του Εθελοντή Ακτοφύλακα Δ΄ Τάξεως.

δ. Οι Εθελοντές Ακτοφύλακες ανεξαρτήτως βαθμού, προάγονται στον επόμενο κάθε φορά βαθμό, όταν συμπληρώνουν τέσσερα (04) έτη υπηρεσίας στον κατεχόμενο βαθμό.

7. Οι βαθμοί απονέμονται με απόφαση του Αρχηγού του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. μετά από πρόταση του Συντονιστή της ΟΜ.Ε.Α. στην οποία είναι εγγεγραμμένοι, που εγκρίνεται από τον Προϊστάμενο της Λιμενικής Αρχής. Για τους εθελοντές Ακτοφύλακες του εδάφ. β, παρ. 5 του άρθρου 4,  , οι βαθμοί απονέμονται μετά από πρόταση του Προϊσταμένου της Λιμενικής Αρχής.