Άρθρο 2 Αποστολή της Επικουρικής Ακτοφυλακής

1. Αποστολή της ΕΠ.ΑΚΤ. είναι η ενίσχυση και η υποστήριξη του έργου των Λιμενικών Αρχών ανά την επικράτεια, με την εθελούσια συμμετοχή πολιτών, κυρίως στους τομείς της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος και της ασφάλειας ναυσιπλοΐας.

2. Ειδικότερα, η αποστολή της ΕΠ.ΑΚΤ. περιλαμβάνει:

α. Συνδρομή στην πρόληψη και εφαρμογή μέτρων για την καταπολέμηση θαλάσσιας ρύπανσης.

β. Συνδρομή στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και στην έρευνα-διάσωση.

γ. Συνδρομή σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

δ. Συνδρομή ως προς την ασφάλεια πλου και τη θαλάσσια κυκλοφορία των ερασιτεχνικών σκαφών κάθε τύπου καθώς και των θαλασσίων μέσων αναψυχής.

3. Η ανωτέρω αποστολή ασκείται εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., οι δε εθελοντές και εθελόντριες δεν εμπλέκονται σε δραστηριότητες σχετικές με την επιβολή του νόμου και σε ένοπλες επιχειρήσεις, ενώ οι παρεχόμενες από αυτούς υπηρεσίες δεν υπεισέρχονται στις αρμοδιότητες των Λιμενικών Αρχών.

  • 5 Αυγούστου 2011, 12:04 | ΤΥΡΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΣΑΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΟΙΑΣ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΩ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ…….ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΚΑΙ ΗΔΗ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΟΜΙΛΟΙ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΥΟΝ ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΠΟΥ ΑΝΗΚΩ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΧΡΟΝΝΙΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΠΟΥ ΥΠΑΓΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ!!ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΥ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΕΒΑΙΑΩΘΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.ΕΧΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΡΑΚΤΑΙΟ.ΜΕ ΤΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΩΤΗΣΗ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ.ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΑΝ ΠΑΜΕ ΣΕ ΣΥΜΒΑΝ ΧΩΡΙΣ ΚΙΝΔΥΝΟ ΖΩΗΣ ΔΕΝ ΑΜΟΙΒΟΜΑΣΤΕ!!ΤΙ ΘΑ ΠΡΟΚΕΙΨΕΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ??ΠΩΣ ΚΑΛΥΒΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ ΕΠ ΑΥΤΟΥ.ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΕΘΥΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΓΛΥΣΤΡΕΣ (ΧΩΡΙΣ ΚΟΜΙΣΤΡΑ)ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΠΟΥ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ.ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΣΑΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΚΟΛΑ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΗ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑ ΜΑΣ ΝΑ ΒΟΗΘΑΜΕ!!ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΙ ΚΑΤΟΧΟΙ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕ!!ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ 17 ΟΜΙΛΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΑΓΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΟΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣ ΕΝΤΑΞΗ ΟΜΙΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΜΨΩΝΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΘΥΜΟΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ!!ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑΚΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΑΛΛΑ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ …ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ!!ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ
    ΤΥΡΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ
    ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΟΙΑΣ
    ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ ΣΚΑΦΩΝ.

  • 5 Αυγούστου 2011, 07:10 | ntritsis antonhs

    sifono me thn eidea ua eiuela na kano 2 erotimata to ena erotima eine ta kafsima an eiparxoyn pori poy mporoyn na vreuoyn. kai to alo eine ena skafos efoson simetexei se mia diasosi kai paui mia arketa megali zimia pios kalipth th zimia .kai episis pistevo oth mia poli kali eidea ua eitan osh ua simetexoyn to kratos ua eprepe na toys apalaxi apo foroys kai na toys dosi kinitra . na simioui oth emeis afto to kanoyme edo kai arketa xronia me to limenarxio .

  • 3 Αυγούστου 2011, 23:48 | Μ.ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΚΑΛΟ.

  • 3 Αυγούστου 2011, 18:29 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΖΗΓΡΑΣ

    Δυστυχώς στη χώρα μας συχνά ο εθελοντής είναι εκείνος που καλείται να κάνει τη δουλειά αυτού που πληρώνεται για να κάνει την ίδια δουλειά. Ας παραμείνει εθελοντικός ο θεσμός της ΕΠ.ΑΚΤ. Παρόλα αυτά, αυτή είναι μια από τις πολλές σημαντικές και ωφέλιμες δουλειές τις οποίες θα μπορούσε να αναλάβει ο ελληνικός στρατός, αντί να «προετοιμάζεται» πλημμελώς να αντιμετωπίσει τον υποτιθέμενο «εχθρό», προσφέροντας, εν αγνοία του, πολύτιμη βοήθεια στον πλουτισμό όλων των εμπλεκομένων στο εμπόριο των εξοπλισμών και καλλιεργώντας, τυατόχρονα, τη βία και τις διακρίσεις. Κι επειδή δεν είναι εύκολο να μετατραπεί από τη μια μέρα στην άλλη ο «ένδοξος» ελληνικός στρατός σε σώμα κοινωνικής δράσης, θα μπορούσαν, καταρχήν, να ενταχθούν στην υπηρεσία αυτή (και σε άλλες αντίστοιχες) όσοι δεν επιθυμούν να καταταγούν στο στρατό λόγω ιδεολογίας αντίθετης στη βία («αντιρρησίες συνείδησης» κ.α.).

  • ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΘΑΛΑΜΟΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ !

  • 1 Αυγούστου 2011, 19:35 | Αλέξανδρος ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΙΤΗΣ

    Φυσικά και είναι «δωρεάν» ο εθελοντισμός στη χώρα μας.Στη Πυροσβεστική,Στον Ερυθρό Σταυρό,στην Ε.Ο.Δ. και σε τόσες άλλες ομάδες όπου φαίνεται ο,τι οι άνθρωποι έχουν έντονη τάση ανιδιοτελούς συμμετοχής και προσφοράς.Ο τρόπος σκέψης και λειτουργίας μας απέκλειε τόσα χρόνια τη συμμετοχή.Ένας τρόπος που ήθελε τους ανθρώπους αμέτοχους εκτελεστές αποφάσεων που άλλοι ελάμβαναν για αυτούς.Εσείς δε μας εξηγείτε αυτά που ισχυρίζεστε.

  • 1 Αυγούστου 2011, 15:49 | Μηνάς

    Πάλι αναζητούνται τρόποι να πεταχτούν χρήματα. Ποτέ ο εθελοντισμός δεν είναι δωρεάν στη χώρα μας. Πάλι θα δημιουργηθούν ομάδες που να λυμαίνονται τα χρήματα του λαού και της Ευρώπης. Οι υπάλληλοι του κράτους αν δουλέψουν σωστά φτάνουν και περισσεύουν. Και αν κρίνετε ότι δεν φτάνουν, απλά ενισχύστε τους με μετατάξεις από τους φορείς που κλείνουν.

  • 28 Ιουλίου 2011, 20:38 | Σεραφειμ Τσιουγκρης

    Δρασεις εντελως απαραιτητες,σε μια χωρα που περικλειεται απο χιλιαδες χιλιομετρα ακτογραμων.Να στηριχθει και να γινει ευρυτερα γνωστος ο νεος θεσμος που αναπτυσεται!