Άρθρο 13 – Καταργούμενες διατάξεις

Η περίπτ. β΄ της παρ. 5 του άρθρου 1 του ν.2168/1993 καταργείται.

  • 11 Οκτωβρίου 2010, 21:50 | Karamitros Georgios

    1. Συλλεκτικά όπλα χαρακτηρίζονται:
    α. Τα μακρύκαννα ή βραχύκαννα πυροβόλα όπλα (τυφέκια, περίστροφα, πιστόλια,
    αυτόματα ή ημιαυτόματα) , τα οποία κατασκευάσθηκαν πριν από την 1.1.1870 και
    δύνανται να δεχθούν πυρομαχικά, η κατοχή των οποίων απαιτεί άδεια, ως και
    όπλα ή αντίγραφα των ανωτέρω όπλων, που κατασκευάσθηκαν μεταγενέστερα και
    μέχρι το έτος 1945, με την προϋπόθεση ότι δεν δύνανται να πυροδοτήσουν
    ενεργά φυσίγγια.
    β. Τα αναφερόμενα στην προηγούμενη περίπτωση πυροβόλα όπλα, που
    κατασκευάσθηκαν μετά το έτος 1945 και είναι πλήρως απενεργοποιημένα, σύμφωνα
    με την προβλεπόμενη από τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 12 διαδικασία,
    εφόσον παρουσιάζουν ιστορικό, καλλιτεχνικό ή εθνογραφικό ενδιαφέρον.
    γ. ‘Οπλα σύγχρονα, τα οποία κατασκευάσθηκαν σε περιορισμένο αριθμό και λόγω
    των χαρακτηριστικών και της εμφάνισής τους παρουσιάζουν συλλεκτικό
    ενδιαφέρον και προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για συλλογές.

    Τα παραπάνω είναι παντελώς απαράδεκτα η συλλεκτική αξία ενός πυροβόλου όπλου είναι τότε μόνο δοσμένη όταν είναι πλήρες λειτουργικό.
    Η ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗ του Έλληνα νομοθέτη είναι τερατώδεις η ελλιπής οπλοπραγματογνωσία των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών είναι μια λερναία Ύδρα.
    Σε όλη την Ευρώπη είναι τα απενεργοποιημένα πυροβόλα όπλα ελεύθερα άνω των 18 ετών ,προσβάλλετε την νοημοσύνη των Ελλήνων συλλεκτών όπλων κύριοι.

    Τα Όπλα και τα φυσίγγια των είναι πολιτιστικά αγαθά με τα οποία γράφτηκε ιστορία.
    Με τα Μαννλιχερ Σοεναουερ τριπλασιάσαμε την χώρα μας που τα σύνορα της ήταν έως τη Θεσσαλία μέχρι τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912 .

    Είναι έκφραση τεχνολογικής και καλλιτεχνικής δράσης των ανθρώπων της ανάλογης εποχής. πχ. Τα επμροσθογεμή με μηχανισμό ίσκας καλλιτεχνικά αριστουργήματα.
    Τα όπλα είναι παρόλη την διεθνή κριτική είναι προϊόντα ανθρώπινης επινοήσεως δείχνουν την εξέλιξη της ανθρωπότητας γι’ αυτο τον λόγο είναι άξια συλλογής.

    Προτείνω την διαγραφή των παραπάνω και αντικατάσταση τους .

    Τα συλλεκτικά πρέπει να είναι λειτουργικά και ο συλλέκτης αφού προσκομίσει τεκμηριωμένη άποψη για την αναγκαιότητα του θέματος της συλλογής που θέλει να κάμει, είτε είναι ιστορικού ενδιαφέροντος είτε είναι τεχνολογικού ενδιαφέροντος ,(και αφού έχει περάσει με επιτυχία εξετάσεις οπλοπραγματογνωσίας και είναι ίσως χρόνια σκοπευτής) να του δίνεται η άδεια συλλογής με την ταυτόχρονη άδεια αγοράς φυσιγγίων στην μικρότερη μονάδα αγοράς.

    Εννοείται πως πρέπει να έχει λευκό ποινικό μητρώο.

    Η εξακρίβωση της λειτουργίας των όπλων περασμένων εποχών γίνεται βιος του συλλέκτη, και με την πάροδο του χρόνου μαθαίνει περισσότερα και διασώζει για μεταγενέστερες γέννες την ιστορία του τόπου του που χάριν στα όπλα αυτά ,τα κακά κατά πολλούς μη ειδικούς, απέκτησε την ανεξαρτησία και ελευθερία του.
    Πολλοί συλλέκτες είναι βουλευτές οπότε προσέξτε το πάρα πολύ καλά, είναι τρομερά προσβλητικό να κυβερνούν την χώρα και όμως να μην θεωρούνται άξιοι στη συλλογή ενεργών όπλων ιστορικού η τεχνολογικού ενδιαφέροντος περισσότερο από έναν απλό Γερμανό πολίτη .

  • 10 Οκτωβρίου 2010, 01:58 | Φουκαράκης Δημήτρης

    Θα πρότεινα:
    1.Την απαλειφή όλων των διατάξεων που αναφέρονται στην κατόπιν αδείας αγορά σκοπευτικών βοηθημάτων (διόπτρες) και την ελεύθερη διακίνησή τους.
    2. Την ελεύθερη αναγόμωση φυσιγγίων πυροβόλων όπλων για αθλητική-σκοπευτική χρήση. Δεν είναι δυνατόν οι Έλληνες αθλητές να έχουν τέτοιες απαγορεύσεις και να επιδιορθώνουν τα όπλα τους για να καταναλώνουν τα κάκιστα πυρομαχικά του εμπορίου, αντί να επιδιορθώνουν τα βλητικά χαρακτηριστικά των φυσιγγίων βάσει του κατεχομένου όπλου, όπως κάνουν όλοι οι αθλητές-σκοπευτές του Κόσμου.
    3. Την απαλειφή όλων των διατάξεων που αναφέρονται στην απαγόρευση κατοχής προσομοιωτων σκόπευσης.
    4. Την χωρίς άδεια αγορά πυρομαχικών για τα ήδη κατεχόμενα όπλα, με την επίδειξη της άδειας κατοχής του όπλου στον οπλοπώλη.
    5. Την καθιέρωση ελαχίστων ποινών και χρηματικών προστίμων, εκτός από τους παραβάτες των διατάξεων και στους δημόσιους λειτουργούς που ενώ είναι επιφορτισμένοι να τηρούν το νόμο και να εξυπηρετούν τον πολίτη,  παραβιάζουν τα    δικαιώματα των πολίτών.  Σε κάθε Αστυνομική Διεύθυνση ζητούν και διαφορετικά δικαιολογητικά για την απόκτηση σκοπευτικού όπλου, για την θεώρηση των αδειών, απορρίπτουν τα αιτήματα απόκτησης σκοπευτικών όπλων με την απαράδεκτη δικαιολογία ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν τον περιορισμό των (νομίμως) κατεχομένων αδειών για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην δημόσια τάξη και ασφάλεια, ότι δεν χρειάζεται σκοπευτικό όπλο διότι έχει ο σύλλογος που ανήκει και πάρα πολλές περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας, που οδηγούνται σε προσφυγές και δικαστικές διαμάχες, χωρίς ποτέ να τιμωρηθούν  οι δημόσιοι αυτοίς λειτουργοί.

  • 9 Οκτωβρίου 2010, 21:16 | Γιατράς Γιαννης

    Επισης καλο θα ηταν να ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΕΤΕ την χρηση σκοπευτικων βοηθηματων οπως διοπτρες, κοκκινες κουκιδες και φενικα αυτα, γιατι ειναι βοηθηματα  τα οποια θα μειωσουνε τους θανατους των γουρουναδων που εχουνε περιορισμενη ορατοτητα σε αυτο το κυνηγι!
    Απλα θα βλεπουνε που ριχνουνε και θα μειωθουν τα λαθη!

  • 9 Οκτωβρίου 2010, 21:21 | Γιατράς Γιαννης

    Καλησπερα,
    Μετα λυπης μου διαβαζω τα παραπανω και θλιβομαι διοτι βλεπω την χωρα μου να κανει βηματα προς τα πισω.
    Κυριοι να σας ρωτησω το εξης…, Εκληματικοτητα υπαρχει και πρεπει να μειωθει σωστα και δεν νομιζω να διαφωνει κανεις με αυτο, το θεμα ειναι οτι κοιτατε σε λαθος μερος!!! Ειδατε ποτε κανεναν κυνηγο να κανει κατι απο τα παραπανω? Ολες οι ληστειες γινονται ειτε με περιστροφα ειτε με Καλασνικοφ τα οποια πλεον εχουνε γινει πολυ ευκολα στο να τα αποκτησει κανεις! Δεν ειναι επικυνδινες ουτε οι σφεντονες ουτε τα οπλα κυριοι αλλα αυτοι που τα χειριζονται! Αν θελει καποιος να προκαλεσει κακο υπαρχουνε αμετρητοι τροποι!
    Για το θεμα της ιδιογομωσης ειναι απλα γελοιο! Η ιδιογομωση ειναι ενα χομπυ που υπαρχει απο τους παπουδες μας μεχρι σημερα. Ειναι απολυτως λαθος να γινει αυτο το χομπυ απροσιτο! Ειναι παγκοσμιο φαινομενο και τελειται απο παρα πολλους κυνηγους σε ολη την Ευρωπη ελευθερα.
    Ενα σωστο βημα που πραγματικα θα ηταν πιο σοφο απο ολες τις τριτοκοσμικες απαγορευσεις που διαβασα παραπανω θα ηταν να γινεται πρακτικη εξεταση στην χρηση του οπλου, οτι οπλο και αν ειναι αυτο ωστε να φαινεται οτι ο κατοχος γνωριζει την χρηση του, πραγμα που σημερα δεν συμβαινει τουλαχιστον με τον περισσοτερο κοσμο!
    Βλεπω ολον αυτο τον τρομο σε μερικους μερικους οταν ακουγεται η λεξη «ραβδωτα». Αυτο γιατι συμβαινει? Κατ’αρχην οπως πιθανον να γνωριζετε το καθε οπλο απο αυτα δυναται να εντοπιστει πολυ πιο ευκολα! Η σφαιρα εχει το βαλλιστικο αποτυπωμα πανω της και οποιος με καποιο τροπο απλα παρανομησει φαινεται πιος ειναι αυτος. Σε αντιθεση ενα λειοκαννο οπλο ΔΕΝ δυναται να εντοπιστει γιατι απλα δεν αφηνει κανενα σημαδι! Ακομη ενα αλλο πραγμα που δεν καταλαβαινω ειναι γιατι σε ολες μα ολες τις υπολοιπες χωρες του κοσμου τα ραβδωτα οπλα ειναι νομιμα και εδω παρανομα? Ειναι για λογους εγληματικοτητας? Οι αλλες χωρες λοιπον που τα εχουνε ελευθερα δεν μαστιζονται απο αυτο το προβλημα. Οποτε λοιπον με το φτωχο μου μυαλο αυτο που καταλαβαινω ειναι οτι θεωρειται τον Ελληνα κυνηγο κατωτερης νοημοσυνης απο τους υπολοιπους ξενους κυνηγους
    Το θεμα του να καταστρεφεται το οπλο αν παει να γινει μετατροπη στον σειριακο αριθμο του με βρισκει συμφωνο, αλλα απο την στιγμη που ερχονται στην χωρα μας μαζικα φορτια με καθε ειδους παρανομου οπλου που προοριζονται για εγγληματικες ενεργιες απλα φερνει αυτη την ρυθμηση να ειναι αχρηστη… Ο εγκληματιας θα παρει πολεμικο οπλο απλα οχι κυνηγετικο.
    Αντιλαμβανεστε τι γραφειοκρατικο και οχι μονο προβλημα θα προκυψει αν για την αγορα κυνηγετικων φυσιγγιων χρειαζεται ο κυνηγος να καταφυγει πρωτα στην αστυνομια? Απλα μετα η αστυνομια θα πρεπει να ασχολειται μονο με αυτο και αντι να διαθεσει δυναμικο για την καταπολεμηση του εγγληματος απλα δεν θα εχει… Τι σας πειραζουνε τα φυσιγγια? Αφου αυτα ειναι για κυνηγους οχι για ληστες…
    Τελος, σε περιπτωση που εχετε προαποφασισει να τα κανετε αυτα, δηλαδη με λιγα λογια να μας κοψετε το χομπυ μας, να ξερετε οτι απλα δεν θα το κοψετε…! Απλα θα καταληξουμε να πηγαινουμε σε γειτονικες χωρες και να χαλαμε εκει τα χρηματα μας και να κανουμε καλο στις οικονομιες τους. Ηδη η χωρα μας εχει αρκετα οικονομικα προβληματα. Οι συλλογοι δεν θα εχουνε λογο υπαρξης, η θηροφυλακη το ιδιο, οι επιχειρησεις οπως οπλοπωλεια, βιοτεχνειες, ξενωνες, βενζιναδικα και γενικα οτι σχετιζεται με αυτα απλα θα δεχθει πληγμα και θα εκλειψει!
    Αντι να βλεπω ρυθμισεις που θα ευνοησουνε επενδυσεις, οπως να κατασκευαστους και οπλα και να τονοθουνε οι μηδαμινες εξαγωγες μας, αντι να εισαγουμε κακης ποιοτητας οπλα απο χωρες οπως Τουρκια, η οποια εχει πληξει την ανεργια της σημαντικα με την βιομηχανια οπλων, εμεις κοιταμε να κανουμε την χωρα μας χειροτερη!
    Κυριοι απο εμενα καντε οτι σας φωτισει ο θεος, απλα να ξερετε οτι αν με αναγκασεται να κανω τα χομπυ μου δυσκολα στην χωρα μου να ειστε σιγουροι οτι δεν θα σας ξαναψηφησω οσο ζω, ουτε η οικογενοια μου, ουτε τα παιδια μου.
    Τελος καλο θα ηταν να συμπεριλαβετε καποιους εμπειρογνομωνες σε αυτη την ομαδα που εχετε και οχι ολους τους ασχετους που κοιτανε μονο την καρεκλα τους και χαιδευουνε αυτια.
    Καλα μυαλα…!

  • 9 Οκτωβρίου 2010, 18:53 | Κωνσταντίνος Λυμπίκης

    Ο 2168/1993 συμπλήρωμα και αυτός του παλιότερου νόμου στην ουσία δεν διόρθωσε τίποτε και φυσικά δεν εκσυγχρονίσθηκε. Το ίδιο επιχειρεί και ο σημερινός νόμος.  Δεν λύνει προβλήματα σε πολλά σημεία έρχεται σε αντίθεση με την ευρωπαική νομοθεσία, ταλαιπωρέι τους έλληνες πολίτες υποβιβάζοντας τους σε ευρωπαίους πολίτες γ κατηγορίας.  Στην ουσία πρέπει να συνταχθεί ένας νόμος εξ αρχής, λαμβάνοντας υπόψην τις ιδιαιτερότητες της εποχής μας, και του τόπου μας,  όπως αυτή διαμορφώνεται, και προβλέποντας » τα μελλούμενα», να γίνει αλλού πιο αυστηρός και αλλού πιο κατανοητός και φιλικός για τον πολίτη. Και κυρίως να είναι σε θέση να εφαρμοσθεί για να είναι δίκαιος.  Αναφέρω για παράδειγμα τις διόπτρες που πωλούνται ακάμα και στις εμποροπανηγύρεις αλλά απαγορεύεται η κατοχή τους.
    Το θέμα δεν λύνεται απλά με την απαγόρευση, αλλά με την εκπαίδευση, μέσω σκοπευτικών, κυνηγετικών συλλόγων και ακόμα με κάποιο φορέα του Δημοσίου. (χωρίς βέβαια να είμαι σε θέση να προσδιορίσω αυτόν το φορέα).

  • Κυριοι, εκτος των αλλων, ελπιζω να μην διανοηθειτε να απαγορευσεται την ιδιογομωση!

    Αν προβειτε σε κατι τετοιο, απλα να γνωριζετε οτι θα αναγκασετε τους μισους και πλεον κυνηγους να παρανομησουν, γεμιζωντας τα φυσιγγια τους στο σπιτι τους, οπως ακριβως εκαναν – νομιμα ενωειται – εδω και τοσες δεκαετιες οι παπουδες μας και οπως κανουμε και εμεις σημερα, με υλικα που διακινουνται νομιμα και ελευθερα στο εμπορειο και που επισης πωλουνται νομιμα και ελευθερα στα κυνηγετικα καταστηματα συνοδευομενα απο λιανικη αποδειξη πωλησης.

    Θα σας θεσω το θεμα πολυ απλα: οποιος επιθυμει να κατασκευασει σφαιρες για να τις χρησιμοποιησει σε τρομοκρατικες ενεργειες, απλα μπορει να τις κατασκευασει νομιμα μεσα στην Αθηνα ή σε αλλα μερη της Ελλαδας και με λιγοτερο απο 50€! Φτανει να εχει ενα τορνο στην κατωχη του, ή να εχει καποιον γνωστο που να δουλευει σε τορνο, απλα πραγματα! Επισης, σε περιπτωση που δεν το γνωριζετε, υπαρχουν ηδη και τα μονοβολλα για τα αγριογουρουνα, και αυτα ειναι μικρες σφαιρες, αν και δεν πλησιαζουν ουτε στο ελλαχιστο τα τορναρισμενα βληματα που εχουν παρουσιαστει κατα καιρους στο εξωτερικο απο γνωστες του ιδους, που επισης εχουν κανει βλητικες δοκιμες στα διαφορα σκοπευτηρια του εξωτερικου, διοτι εκει λογου χαρη και παντα σε αντιθεση με μας, επιτρεπονται…

    Τωρα εαν εσεις νομιζετε οτι απαγορευωντας την ιδιογομωση, θα αυξησετε την ασφαλεια του κοσμου, με τα λυπης μου, θα πρεπει να σας πληρωφορησω οτι θα πρεπει να αναθεωρησετε ριζικα τις αποψεις σας και οτι μονο ζημια θα κανετε στην κυνηγετικη κοινοτητα και προπαντως στα εσοδα του κρατους!

    Ιδου λοιπον τι θα προκυψει απαγορευοντας την ιδιογομωση:
    1. ο κοσμος θα αναγκαστει να παρανομησει, διοτι πολυ απλα οπως δεν μπορει να κοψει το τσιγαρο, ετσι δεν μπορει να κοψει και την ιδιογομωση, διοτι το μερακι και το παθος ουτε μπορουν να κοπουν αλλα ουτε και μπορουν να απαγορευτουν 
    2. αυτο θα γινει διοτι τα περισσοτερα προσιτης τιμης φυσιγγια, ειναι τουλαχιστον ελεϊνης ποιοτητας και τα καλα κοστιζουν τουλαχιστον τα διπλα λεφτα
    3. βρησκομαστε σε τετοια δυσκολη περιοδο, που ο καθενας μας κοιταζει πως να κοψει ενα καφε απο το καφενειο ή την καφετερεια για να παρει ενα κουτι φυσιγγια, εξου και το οτι η ιδιογομωση συμφερει λογο κοστους/αποδοσης ή οχι…
    4. οι ιδιογομωτες εχουν μαθει να βγαζουν μεγαλη αποδοση με μικρο κοστους, ετσι αν εσεις την απαγορευσεται, απλα θα τους απαγορευσετε και το κυνηγι με συνεπεια να χασετε τεραστια εσοδα απο βενζινες, φαγητα, διαμονες, κτλ…
    5. το μονο πραγμα που ουσιαστηκα εκτιμω οτι θα καταφερετε να πετυχεται, θα ειναι να αγορασει ο κοσμος μερικα φτηνα κουτια φυσιγγια και μετα να σταματησει να πηγαινει για κυνηγι, αυτο λοιπον θα το εκλαβουν ως νικη οι οικολογοι…εσεις ομως να ειστε σιγουροι οτι θα το εκλαβετε ως μια απο τις μεγαλυτερες ηττες, διοτι πολυ απλα εμεις δεν θα κυνηγαμε και θα καθομαστε στο σπιτι μας, οποτε και δεν θα σας πληρωνουμε το 1€ φορο στο λιτρο της βενζινης με τιμη πωλησης τα 1,65€/λιτρο!

    Τωρα, αν εσεις επιθυμειτε να μειωσετε ή να κοψετε το κυνηγι, με οποιονδηποτε τροπο και μεσο, αμμεσα ή εμμεσα, καλο θα ηταν να γνωριζετε οτι εκτος του οτι θα απογοητευσετε τους κυνηγους και τις οικογενειες τους, που προφανος δεν θα σας ξαναψηφησουν, συμπεριλαμβανομενου εμου του ιδιου που ανοιχτα λεω οτι ψηφησα ΠΑΣΟΚ, θα εχετε και μια τεραστια απωλεια απο τους αμεσους και εμμεσους φορους, οπως ολους τους παραπανω που προαναφερα, συν τα οσα παρεμφερη πραγματα δεν θα παμε να ξαναγορασουμε…

    Ετσι λοιπον, εκτος απο το να καταδικασετε την κοινοτητα των κυνηγων, πολυ απλα θα καταδικασεται και την αγορα που ηδη φαλιριζει το ενα μαγαζι μετα το αλλο…αλλα στην τελικη, προσωπικα τουλαχιστον το κεφι μου κανω και παω στο κυνηγι για να περασω την ωρα μου και να ξεχαστω απο τα προβληματα της καθημερινοτητας, αντι να εχω στο μυαλο μου πως να γεμισω την τσαντα με θηραματα…στα σιγουρα ομως γνωριζω εκ των προταιρων οτι εσεις οπως θα στρωσετε, ετσι θα κοιμηθητε και αυτο το διαβαζω πολυ συχνα διατυπωμενο απο την πλειοψηφια της κυνηγετικης κοινοτητας των αγανακτισμενων κυνηγων!

    Νικολαος Καββαδιας – Κερκυρα
    http://www.youtube.com/HuntingGr

  • 6 Οκτωβρίου 2010, 21:50 | Βικτωρας Τζουγκρακης

    Να προσθεσω την αρση της απαγορευσης των προσομοιωτων σκοπευσης, και των φυσιγγιων με laser, που βοηθουν την εκμαθηση των τεχνικων σκοπευσης χωρις την χρηση πυρομαχικων. Ο σκοπευτης-κυνηγος εκπαιδευεται στην ασφαλη χρηση του οπλου, και διορθωνει τα λαθη του.

  • 6 Οκτωβρίου 2010, 16:59 | Σταμάτης

    Επίσης έχω να προσθέσω στο φίλτατο Μανθόπουλο Γιώργο ότι για να αποκτήσει κανείς άδεια για σκοπευτικό βοήθημα ( διόπτρα, σκοπευτικό κουκίδας, laser pointer ), αυτό στα πυροβόλα όπλα προστίθεται στην υπάρχουσα άδεια κατοχής πυοβόλου όπλου, στα αεροβόλα που δεν υπάρχει η σχετική άδεια δεν υπάρχει και η περίπτωση χρήγησης άδειας για την κατοχή σκοπευτικών βοηθημάτων.
    Θα μπορούσε να επιτρέπεται όπως προαναφέρθηκε η χρήση διόπτρας στα αεροβόλα όπλα καθώς και τα υπόλοιπα σκοπευτικά βοηθήματα.

  •  
    Να καταργηθούν συνολικά όλα τα άρθρα του νόμου 2168/1993 που έχουν σχέση με την κατοχή, διακίνηση και χρήση όπλων από τους πολίτες.  Δηλαδή τα άρθρα 1 έως 30, καθώς και τα εδάφια α και β της παρ.1 του άρθρου 38.
    Να καταργηθούν όλες οι μετέπειτα τροποποιήσεις και συμπληρώσεις του Ν.2168.  Ενδεικτικά αναφέρω τις παρακάτω, ίσως υπάρχουν και άλλες που δεν γνωρίζω:
     

    Απόφαση 3009/2/20στ του Υπ.Δημ.Τάξης, ΦΕΚ: Β41/1994, Νο6 (Καθορισμός διαδικασίας και δικαιολογητικών χορήγησης αδειών αγοράς και κατοχής κυνηγετικών όπλων και συναφή θέματα)
    Απόφαση 3009/2/27γ του Υπ.Δημ.Τάξης, ΦΕΚ: Β795/1994, Νο4 (Τηρούμενα βιβλία και υποχρεώσεις εμπόρων όπλων, πυρομαχικών [κλπ])
    Απόφαση 3009/2/25γ του Υπ.Δημ.Τάξης, ΦΕΚ: Β892/1994, Νο3 (Οροι, προϋποθέσεις και διαδικασία αγοράς και εξαγωγής από αλλοδαπούς όπλων και φυσιγγίων [κλπ])
    Αρθρο 4 του 2334/1995, ΦΕΚ: Α184/1995 (Τροποποίηση του ν.2168/1993 ΦΕΚ 147Α)
    Αρθρο 4 του 2452/1996, ΦΕΚ: Α283/1996 (Τροποποίηση διατάξεων του ν.2168/1993)
    Αρθρο 9 του 3169/2003, ΦΕΚ: Α189/2003 (Τροποποίηση διατάξεων του ν.2168/1993 ΦΕΚ 147Α)

     
    … και αφού καταργηθούν όλα τα παραπάνω,
    Να συνταχθεί εξ αρχής ένας νέος, πλήρης νόμος με τίτλο: Κατοχή, διακίνηση και χρήση όπλων από τους πολίτες.
    Με την παρούσα πρόταση νόμου, θα πρέπει κανείς να ψάχνει σε 7-8 νόμους και αποφάσεις για να καταλάβει τί ισχύει τελικά και τί όχι.
    Και βέβαια, κατά τη σύνταξη του νέου νόμου, να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προτάσεις των εμπλεκόμενων φορέων (Κυνηγετική Συνομοσπονδία, Σκοπευτική Ομοσπονδία, ΠΕΒΕΚΕ κλπ) καθώς και η σχετική νομοθεσία των υπολοίπων χωρών της Ευρώπης.
    Νίκος Παπαϊωάννου, 6/10/2010
     

  • 5 Οκτωβρίου 2010, 21:30 | Μανθόπουλος Γεώργιος

    Πολλά θέματα θα μπορούσε να προσθέσει κανείς προς διαβούλευση σχετικά με την κατοχή , όπλων. Ενα ζήτημα είναι η ελευθερη αναγόμωση φυσιγγίων στα ραβδωτα σκοπευτικά όπλα, κάτι που ισχύει σε όλη την Ευρώπη και εδώ εξακολουθεί να απαγορευεται. Επίσης είναι παράλογο ενας νόμιμος κάτοχος σκοπευτικού όπλου να χρειάζεται να εφοδιαστεί με αδεια αγοράς φυσιγγίων απο την αστυνομία, κάτι που επίσης δέν ισχύει στην Ευρωπαική νομοθεσία. Η αγορά φυσιγγίων να γίνεται απευθείας στον έμπορο ο οποίος θα ενημερώνει σχετικά την αστυνομία. Ενας σκοπευτής μπορεί να καταναλώνει καθε μήνα χιλιάδες φυσιγγίων. Είναι απαραδεκτο να μπλεκει με τετοιες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ενα ακόμη θέμα αφορά και την άδεια του σκοπευτικού όπλου. Η άδεια εχει διαρκεια τριών ετών και φυσικά υπάρχει η υποχρέωση της ενημέρωσης της υπηρεσίας για τους αγώνες στους οποίους συμμετέχει ο αθλητής. Γιατί όμως να αναγκάζεται ο κάτοχος του όπλου κάθε 6 μήνες να θεωρεί την αδεια στην Γ.Α.Δ.Α. κάνοντας υπευθυνες δηλώσεις οτι…ακόμη συντρεχουν οι λόγοι κατοχής του σκοπευτικού όπλου? Ας απλοποιηθουν λίγο οι διαδικασίες και ας δείξει η οπλοφοβική δημόσια διοίκηση και λίγη εμπιστοσύνη προς τους πολίτες που θέλουν νόμιμα να κατέχουν ένα όπλο για την ψυχαγωγία και την εξάσκηση ενός αθλήματος. Η αντιμετώπιση της παράνομης οπλοκατοχής και της λαθρεμπορίας όπλων και πυρομαχικών είναι ένα σοβαρό θέμα και ειναι δουλειά των αρμοδίων υπηρεσιών να την καταπολεμήσουν και να εντοπίσουν όσους παρανομούν αλλα αυτό δεν μπορει να γινεται με καχυποψία, παράλογες διατάξεις και γραφειοκρατικά κωλύματα προς τους νόμιμους κατόχους όπλων. Στα πιό πολλά Ευρωπαικα κράτη μπορεί ο κάθε πολίτης να κατέχει επειτα απο αυστηρες φυσικά εξετάσεις και αξιολογήσεις ραβδωτά τυφέκια και πιστόλια χειρός τα οποία μπορεί να είτε να χρησιμοποιεί στο κυνήγι, είτε στην σκοποβολή, χωρίς μάλιστα να ειναι απαραίτητα και αθλητης σε σκοπευτικό σωματείο, καθως στην υπολοιπη Ευρωπη λειτουργουν ελευθερα υπαιθρια η κλειστού τυπου ιδιωτικά σκοπευτήρια. Απλά όποιος ειναι και αθλητής έχει συνήθως λιγότερους περιορισμους σε σχεση με τον απλο ιδιώτη. Επίσης τα οπτικά βοηθήματα, διοπτρες, οφθαλμίδες κλπ πωλουνται εντελως ελευθερα και χρησιμοποιουνται ειτε σε αεροβολα για σκοποβολή ανοικτου πεδιου είτε σε πυροβόλα όπλα χωρις καμμία ιδιαιτερη διαδικασία. Στην Ελλάδα αν καποιος αγορασει μια διόπτρα εστω και για το αεροβόλο του αντιμετωπίζεται σαν….εν δυναμει τρομοκράτης και χρειάζεται ειδική αδεια κλπ για κάτι που σε άλλες χωρες το χρησιμοποιουν ακόμα και ανηλικοι…..
    Αν συνεχίσουμε να ψάχνουμε τους παραλογισμούς της ελληνικης νομοθεσίας δεν θα τελειώσουμε ποτέ. Ελπίζω πως καποτε θα γίνει μια γενικότερη αναθεωρηση της νομοθεσίας περι οπλοκατοχής με μια πιό συγχρονη, χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, με εμπιστοσύνη προς τον πολίτη, φιλελευθερη στις διατάξεις και αυστηρη εκει που πρέπει!