- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 9

Η παρ. 1 του άρθρου 23 του ν.2168/1993, αντικαθίστανται ως εξής :

«1. Για την εφαρμογή των διατάξεων της 91/477 από 18.06.1991 Οδηγίας του Συμβουλίου των Ε.Κ., όπως τροποποιήθηκε με την υπ΄ αριθ. 2008/51/ΕΚ από 21.05.2008 Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου:

α. Όπλα νοούνται τα πυροβόλα όπλα που αναφέρονται στις περιπτ. α΄, β΄, δ΄ και στ΄ της παρ. 1,  της περίπτ. δ΄ της παρ. 3 και στις παρ. 4 και 5 του άρθρου 1 του παρόντος.

β. Οπλοπώλης νοείται κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο οποίο χορηγείται άδεια και η εμπορική ή επιχειρηματική δραστηριότητα συνίσταται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει στην κατασκευή, εμπορία, επισκευή και συναρμολόγηση πυροβόλων όπλων, μερών τους και πυρομαχικών.

γ. Τα πρόσωπα θεωρούνται κάτοικοι της χώρας, η οποία αναφέρεται στη διεύθυνση  που  αναγράφεται σε αποδεικτικό έγγραφο της κατοικίας, ιδίως στο διαβατήριο ή  την  ταυτότητα,  που  επιδεικνύεται  στις  αρχές  του κράτους μέλους κατά τη διάρκεια ελέγχου της κατοχής ή στο μεταβιβάζοντα επ΄ ευκαιρία της μεταβίβασης όπλου.

δ.   Ευρωπαϊκό  δελτίο  πυροβόλου  όπλου  είναι  έγγραφο,  το  οποίο χορηγείται από τις αρμόδιες αρχές  κατόπιν  αιτήσεως  σε  πρόσωπο που καθίσταται  νόμιμος κάτοχος και χρήστης πυροβόλου όπλου, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου.  Το πρόσωπο που χρησιμοποιεί το πυροβόλο όπλο υποχρεούται να έχει πάντοτε στην κατοχή του το δελτίο αυτό.

ε. Ιχνηλάτηση νοείται η συστηματική ανίχνευση των πυροβόλων όπλων, των μερών και πυρομαχικών τους από τον κατασκευαστή έως τον αγοραστή, προκειμένου οι αρμόδιες αρχές να επικουρούνται στη διερεύνηση, παρακολούθηση και ανάλυση της παράνομης εισαγωγής, εξαγωγής, μεταφοράς, κατασκευής, εμπορίας, κατοχής και χρήσης όπλων.

στ. Παράνομη Κατασκευή νοείται η κατασκευή ή η συναρμολόγηση πυροβόλων όπλων, μερών τους ή πυρομαχικών :

αα. από ουσιώδη συστατικά μέρη αυτών, που αποτέλεσαν αντικείμενο παράνομης διακίνησης,

ββ. χωρίς την άδεια και την προβλεπόμενη σήμανση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5.

ζ. Παράνομη διακίνηση νοείται η αγορά, η πώληση, η παράδοση, η μεταφορά ή η μετακίνηση ή η συναρμολόγηση πυροβόλων όπλων, των μερών τους ή πυρομαχικών, κατά παρέκκλιση των διατάξεων των άρθρων 2, 5 και 26».