- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 26: Διαδικασία εξέτασης των προσφυγών

1. Κατά την εξέταση των προσφυγών ο Διευθυντής της Αρχής Προσφυγών δύναται να προτεραιοποιεί αυτές που έχουν υποβληθεί από άτομα που ανήκουν στις κατηγορίες του άρθρου 16 παρ. 3.

2. Ο Διευθυντής της Αρχής Προσφυγών όταν παραλαμβάνει προσφυγές αναθέτει τους σχετικούς φακέλους σε εμπειρογνώμονες-εισηγητές και τις κατανέμει ανά Επιτροπή σύμφωνα με τα οριζόμενα στον εσωτερικό κανονισμό της Αρχής. Ο εισηγητής μελετά τον φάκελο, έχει την δυνατότητα να επικοινωνήσει με τον προσφεύγοντα ή σύμβουλό του για διευκρίνιση ή συμπλήρωση στοιχείων, συντάσσει πρόταση επι της προσφυγής και την υποβάλλει ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής Προσφυγών.

3. Ο Διευθυντής της Αρχής Προσφυγών μεριμνά για την επαρκή γραμματειακή υποστήριξη και την παροχή κατάλληλης διερμηνείας και συνεργάζεται με τους Προέδρους της κάθε Επιτροπής για την σύνταξη της ημερήσιας διάταξης σύμφωνα με τα οριζόμενα στον νόμο και στον εσωτερικό κανονισμό της Αρχής. Η ημερήσια διάταξη κοινοποιείται στα μέλη των Επιτροπών Προσφυγών έγκαιρα ώστε να έχουν πρόσβαση στους φακέλους των υποθέσεων και σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον πέντε (5) εργάσιμες ημέρες πριν την ημέρα εξέτασης της προσφυγής. Η Αρχή Προσφυγών ενημερώνει τον προσφεύγοντα για την ημερομηνία και του τάσσει προθεσμία για κατάθεση τυχόν συμπληρωματικών στοιχείων.

4. Η εξέταση των προσφυγών πραγματοποιείται υποχρεωτικά με γραπτή διαδικασία ενώπιον της Επιτροπής Προσφυγών και εξέταση της υπόθεσης εκ του φακέλου όταν η προσφυγή αφορά αιτήσεις που η Αποφαινόμενη Αρχή έχει απορρίψει ως απαράδεκτες ή έχουν υπαχθεί στην ταχύρρυθμη διαδικασία ή έχουν εξετασθεί βάσει του άρθρου 24. Η εξέταση των προσφυγών πραγματοποιείται υποχρεωτικά με πρόσκληση για προφορική ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής Προσφυγών όταν εξετάζονται προσφυγές κατά αποφάσεων ανάκλησης καθεστώτος διεθνούς προστασίας. Στις λοιπές περιπτώσεις, η εξέταση της προσφυγής πραγματοποιείται με γραπτή διαδικασία και εκ του φακέλου. Κατ’ εξαίρεση, η Επιτροπή αποφασίζει, μετά από πρόταση του εισηγητή, να προβεί σε προφορική ακρόαση του προσφεύγοντος αιτιολογώντας της πρότασή της όταν, από την εξέταση του φακέλου, διαπιστώνονται σοβαρά ερωτηματικά για την πληρότητα της πρώτης συνέντευξης, όταν ο προσφεύγων έχει υποβάλει σοβαρά νέα στοιχεία, μεταγενέστερα της πρώτης συνέντευξης ή, εν γένει, όταν κρίνει ότι η αίτηση διεθνούς προστασίας είναι ιδιαίτερα περίπλοκη και χρήζει εμπεριστατωμένης νέας προφορικής ακρόασης.

5. Οι Επιτροπές Προσφυγών που συγκροτούνται και λειτουργούν στην Αρχή Προσφυγών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του ν.3907/2011 και των άρθρων 13 έως 15 του ν. 2690/1999 οι οποίες εφαρμόζονται συμπληρωματικά, εκδίδουν απόφαση επί των προσφυγών του άρθρου 25 εντός τριών (3) μηνών, από την ημερομηνία κατάθεσης της προσφυγής. Οι αποφάσεις συντάσσονται από τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής και υπογράφονται από αυτούς.

6. Κατά την διαδικασία εξέτασης της προσφυγής εκ του φακέλου, η Επιτροπή εξετάζει τον φάκελο κάθε υπόθεσης και όλα τα στοιχεία που έχει προσκομίσει ο προσφεύγων και αποφαίνεται τελεσίδικα επί της προσφυγής. Κατ΄εξαίρεση, προσφυγές κατά αποφάσεων που απορρίπτονται στον πρώτο βαθμό ως απαράδεκτες και γίνονται δεκτές από την Επιτροπή Προσφυγών αναπέμπονται για κατ΄ουσίαν εξέταση στην αρμόδια αρχή εξέτασης.

7. Κατά τη διαδικασία εξέτασης της προσφυγής με προφορική ακρόαση του προσφεύγοντος, η Αρχή καλεί τον τελευταίο ενώπιον της Επιτροπής. Ο προσφεύγων ενημερώνεται το αργότερο πέντε (5) εργάσιμες ημέρες πριν την ημερομηνία εξέτασής του και σε γλώσσα που κατανοεί για τον τόπο και την ημερομηνία εξέτασης της προσφυγής του, καθώς και για το δικαίωμά του, να παραστεί αυτοπροσώπως ή και με τον δικηγόρο ή άλλο σύμβουλό του ενώπιόν της, για να εκθέσει προφορικά, με τη βοήθεια κατάλληλου διερμηνέα, τα επιχειρήματά του και να δώσει τυχόν διευκρινίσεις. Η απουσία του προσφεύγοντος δεν κωλύει την εξέταση της προσφυγής.

8. Η απόφαση επί της προσφυγής επιδίδεται στον αιτούντα κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 7. Απόφαση που απορρίπτει προσφυγή τάσσει στον αιτούντα, εκτός αν αυτός είναι κρατούμενος, προθεσμία αναχώρησής του από τη χώρα εξήντα (60) ημερών.

9. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει δικαίωμα άσκησης αίτησης ακύρωσης κατά των αποφάσεων της Επιτροπής Προσφυγών.