- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 2

1. Η περίπτ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν.2168/1993, αντικαθίσταται ως εξής:

«α. Περιστρόφων, πιστολίων, αεροβόλων και κυνηγετικών όπλων, καθώς και ανταλλακτικών, μερών και φυσιγγίων αυτών. Προκειμένου περί ανταλλακτικών κυνηγετικών και αεροβόλων όπλων, η ανωτέρω άδεια απαιτείται μόνο για την εισαγωγή των κορμών – βάσεων και των ουσιωδών συστατικών μερών τους».

2. Η περίπτ. ε΄ της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν.2168/1993, αντικαθίσταται ως εξής:

«ε. Όπλων σκοποβολής, μερών, ανταλλακτικών, σκοπευτικών διοπτρών και φυσιγγίων αυτών, από εμπόρους και από αναγνωρισμένα αθλητικά σωματεία, που επιδιώκουν την προαγωγή του αθλήματος της σκοποβολής και μέλη αυτών».

3. Στην παρ. 2 του άρθρου 2 του ν.2168/1993, προστίθενται περιπτ. ιγ΄, ιδ΄ και ιε΄ ως εξής :

«ιγ. Των ειδών της περ. στ΄ της παρ.  3 του άρθρου 1. Η άδεια εισαγωγής των ειδών αυτών που προορίζονται για αεροδρόμια των οποίων φορέας διοίκησης και λειτουργίας είναι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (Υ.Π.Α.) εκδίδεται, κατόπιν αιτήματος της, στο όνομα του οικείου αερολιμενάρχη. Σε μη κρατικά αεροδρόμια στα οποία η διοίκηση και λειτουργία έχει ανατεθεί σε φορέα εκτός Υ.Π.Α. η άδεια εισαγωγής χορηγείται, ύστερα από αίτημα του φορέα αυτού και σύμφωνη γνώμη της Υ.Π.Α., στο όνομα του φυσικού ή νομικού προσώπου, επ΄ ονόματι του οποίου έχει εκδοθεί η άδεια λειτουργίας του αεροδρομίου. Οι όροι και οι προϋποθέσεις εισαγωγής, μεταφοράς, αγοράς, ασφαλούς φύλαξης, κατοχής και χρήσης των παραπάνω ειδών, ρυθμίζονται με κοινή απόφαση του  Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

ιδ. Περιστρόφων και πιστολίων αφέσεως αγώνων και αβολίδωτων φυσιγγίων κρότου αυτών, από εμπόρους και αναγνωρισμένα αθλητικά σωματεία ή άλλα νομικά ή φυσικά πρόσωπα που ασχολούνται με αγωνίσματα για τη διεξαγωγή των οποίων απαιτείται η χρήση τέτοιων όπλων.

ιε. Καλύκων, βλημάτων και καψυλλίων φυσιγγίων πυροβόλων και κυνηγετικών όπλων, η κατοχή των οποίων επιτρέπεται με άδεια της αρμόδιας Αστυνομικής Αρχής, από εμπόρους καθώς και από φυσικά ή νομικά πρόσωπα που κατέχουν τις προβλεπόμενες από το άρθρο 5 άδειες».

4. Στην παρ. 8 του άρθρου 2 του ν.2168/1993, προστίθενται περιπτ. γ΄ και δ΄ ως εξής:

«γ.  Εξαρτημάτων τα οποία δεν δύνανται καθ’ οιονδήποτε τρόπο να επιδράσουν στη λειτουργία ή τροποποίηση πυροβόλων όπλων και ιδίως: βίδες, ακίδες, άγκιστρα, αορτήρες, πλακίδια λαβών, πέλματα κοντακίων.

δ. Βυσμάτων, χόνδρων (σκαγιών) ή ψήφων (σφαιριδίων) προοριζομένων για γόμωση φυσιγγίων κυνηγετικών όπλων».

5. Μετά την παρ. 10 του άρθρου 2 του ν.2168/1993, προστίθεται παρ. 10A  ως εξής :

«10A. Σε κάθε περίπτωση εισαγωγής περιστρόφων, πιστολιών, πολεμικών τυφεκίων, αυτομάτων όπλων, όπλων σκοποβολής, κυνηγετικών όπλων, και των μερών τους, πλην γεμιστήρων που προβλέπονται στις παρ. 2 και 3, η άδεια χορηγείται εφόσον φέρουν ευδιάκριτα στοιχεία αναγνώρισης που περιλαμβάνει είτε το όνομα του κατασκευαστή, τη χώρα ή τον τόπο κατασκευής, τον αριθμό σειράς και το έτος κατασκευής (εάν δεν αποτελεί μέρος του αριθμού σειράς) είτε αριθμητικό ή αλφαριθμητικό κωδικό που παρέχει τη δυνατότητα ευχερούς αναγνώρισης της χώρας κατασκευής. Σε κάθε περίπτωση εισαγωγής πυρομαχικών η άδεια χορηγείται εφόσον σε κάθε στοιχειώδη μονάδα συσκευασίας τους, προκύπτει το όνομα του κατασκευαστή, ο αναγνωριστικός αριθμός παρτίδας (LOT), το διαμέτρημα και ο τύπος του πυρομαχικού».

6. Η παρ. 11 του άρθρου 2 του ν.2168/1993 αντικαθίσταται ως εξής :

«11. α. Όποιος εισάγει παράνομα στην Ελλάδα όπλα ή άλλα είδη που αναφέρονται στις παρ. 2, περιπτ. α΄, β΄, δ΄, ε΄, η΄, ι΄, ιβ΄, ιγ΄, και ιδ΄ και 4 του παρόντος άρθρου, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή τριών χιλιάδων (3.000€) έως τριάντα χιλιάδων (30.000€) ΕΥΡΩ.

β.  Όποιος εισάγει παράνομα στην Ελλάδα όπλα ή άλλα είδη που αναφέρονται στις παρ. 2, περιπτ. γ΄, στ΄, ζ ΄, θ΄, ια΄ και ιε΄, 3 και 10A του παρόντος άρθρου και στην παρ. 2 περιπτ. γ΄ και δ΄ και στην παρ. 3 περίπτ. α΄ του άρθρου 1, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο (2) ετών και χρηματική ποινή τουλάχιστον τριακοσίων (300€) ΕΥΡΩ».