Άρθρο 5 Έναρξη Ισχύος

Η ισχύς του παρόντος διατάγματος αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 18:27 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Γειά σας.
    Ανεξάρτητα από τη σκοπιμότητα και τη δικαιολογιτική βάση κάτω από την οποία τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το προτεινόμενο σχέδιο Π.Δ. τη χρονική αυτή στιγμή, έχω να παρατηρήσω τα εξής:
    Γενικές Παρατηρήσεις: Ο νέος αυτός θεσμός προσιδιάζει στον θεσμό του OMBUDSMAN που έχει υιοθετηθεί από δεκαετίες και πλέον σε κράτη της Ε.Ε., όπως Σουηδία,Φιλανδία, Δανία, Νορβηγία κ.α., με σημαντικές όμως διαοροποιήσεις, όπως: Δεν είναι μονοπρόσωπο όργανο, αλλά τριμελής επιτροπή. Δεν έχει αρμοδιότητες δημοσίου κατηγόρου και δεν έχει εισαγγελικής φύσεως καθήκοντα.Δεν μπορεί να προσφύγει στην κυβέρνηση και την πολιτεία και να ζητήσει άμεσα αποζημίωση για τον παραπονούμενο πολίτη. Δεν μπορεί να διαμεσολαβήσει και να απευθύνει συστάσεις για επανόρθωση τησ βλάβησ που προξενήθηκε στον καταγγέλοντα, άμεσα.Δεν δίδει δημοσιότητα στις υποθέσεις, δεδομένου ότι η ειδική έκθεση που συντάσσει δεν υποβάλλεται στηυ Βουλή για επικρίσεις ή παρατηρήσεις στο έργο της, αλλά στον Υ.Π.ΠΟ.Υποκαθιστά εν μέρη την θεσμοθετημένη βάση του άρθρου 101α του συντάγματος (Ζ΄Ν ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΉ )Ανεξάρτητη διοικητική αρχή του Συνηγόρου τ.Πολίτη Ν. 2477/1997
    Ουσιατικά πρόκειται για ένα όργανο, διαμεσολαβητή, για την ταχεία προώθηση της καταγγελίας κάθε πολίτη, στα θεσμικά όργανα επίλυσης και επιβολής κυρώσεων.
    Ειδικές Παρατηρήσεις:
    Στο τίτλο που έχει τεθεί στο άρθρο 1 θα πρέπει να τροποποιηθεί η λέξη «αντιμετώπισης» με τη λέξη «διαχείρισης», δεδομένου ότ, η ευρεία ένοια τησ λέξης αντιμετώπιση περιλαμβάνει, εκτός από την καταγραφή, εξέταση τησ καταγγελίας και την συνολική επίλυση (απατελεσματική αντίδραση)και εκδίκαση τησ υπόθεσης. Στην πραγματικότητα αυτό δεν συμβαίνει, διότι η διαδικασία που ακολουθείται, αφορά την προώθηση των καταγγελιών σε θεσμικά αρμόδια όργανα για την επίλυσή της (Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, Πειθαρχικά συμβούλια, ποινικά δικαστήρια), διαδικασίες, ωσ γνωστό χρονοβόρες.
    Το δικαίωμα της αναφοράς του πολιτη (καταγγελία) που πηγάζει από το άρθρο 10 του συντάγματος, θα πρεπει να γίνεταιοποσδήποτε εγγράφως, διότι τυχόν αποδοχή προφορικής ή τηλεφωνικής καταγγελίας θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα, αφού είναιδυσαπόδεικτοσ τρόπος εξακρίβωσης των καταγγελομένων.
    Σχετικά με το χρόνο υποβολής τησ καταγελίαςκαι τον αρθμό των καταγγελιών που μπορούν ναυπβληθούν από το ίδιο πρόσωπο για το ίδιο αντικείμενο-υπόθεση, αυτός θα πρέπει να προσδιορισθεί μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο και όχι μετά την παρέλευση μακρού χρονικύ διαστήματος, που εκ των περιστάσεων δεν θα μπορεί να διερευνηθεί επαρκώσ η υπόθεση τησ καταγγελίας, η οποία θα πρέπει να υποβληθεί άπαξ (σχετ νομολογία)
    Ευχαριστώ για το χρόνο που αφιερώσατε για να διαβάσετε τις σκέψεις μου

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 23:16 | ΜΙΓΓΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    πολυ σωστη η κινηση για τη δημιουργεια γραφειου αντιμετωπισης της διαφθορας ομως πιστευω πως καλο θα ηταν να επεκταθει και σε αλλους τομεις που αφορουν και την οικονομικη ζωη του τοπου .Επισης θα ηθελα να πω πως συμφωνο με την κυρια που δεν θελει να υπαρχουν στις στολες των αστυνομικων τα ονοματα τους γιατι ενδεχομενος να αντιμετοπισουν κινδινους θα μποροσε ομως καλιστα να υπαρχει ενας αριθμος που θα φερει ο καθε αστυνομικος και να ειναι ευδιακριτως και να αλλαζει κατα περιοδους η μετα απο ατιολογημενη αιτηση του αστυνομικου

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 20:38 | grpdpdgr

    ti nomizetai tha allaksei tipota??den nomizo auta ta grafeia uparxoun pantou i aftheresia den sunexizi na uparxei pion tha pistepsoun esena i to organo?alla ellines zoun ston kosmo tous

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 18:17 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΛΕΝΤΖΗΣ

    Κ.ΥΠΟΥΡΓΕ ΔΥΣΥΧΩΣ ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΑ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ. ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ Ο ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΣΕ ΠΟΙΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙ ΑΡΑΓΕ. ΕΙΝΑΙ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΟΥΤΩΣ Ή ΑΛΛΩΣ. ΠΟΙΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΜΗ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΕΚΕΙ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΤΑΝ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΩΡΑΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ, ΤΟΝ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ. ΑΡΑΓΕ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΕΝΑΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ, ΜΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, ΕΝΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ, ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙΣ, ΚΑΚΟΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕ ΩΡΑΙΑ ΛΟΓΙΑ, ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ. ΠΡΠΕΕΙ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΜΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΝΕΝΑ ΜΗΧΑΝΙΜΟ, ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΤΟΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ. ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕ ΤΟΥ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ, ΤΟ ΚΥΡΟΣ, ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΚΑΚΟΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ ΔΗΘΕΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ. ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΟΙ ΜΗ ΝΟΜΟΤΑΓΕΙΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΤΑ ΠΙΟ ΑΠΙΘΑΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ. ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΝ, ΚΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΤΟ ΝΟΜΟ.ΟΣΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΝΑ ΦΤΙΑΧΘΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΘΩΡΑΚΙΣΘΕΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΜΗ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ. ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΛΟΓΟ ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΝΩΤΕΡΟΙ.ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΛΟΙ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΟΛΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ.ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ 20 ΕΤΩΝ ΘΑ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΑΦΗ Μ ΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ 95% ΕΙΝΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟ. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ ΑΡΑΓΕ.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 12:47 | Σ. ΜΠ.

    Ούτε κρύο ούτε ζέστη το παρόν νομοσχέδιο. Άλλος ένας γραφειοκρατικός (και κοστοβόρος, γιατί ασφαλώς θα πληρώνονται επιπλέον συν τα λειτουργικά έξοδα)μηχανισμός για λόγους επικοινωνιακούς, τη στιγμή που υπάρχουν ήδη οργανωμένες, κατάλληλα στελεχωμένες και ανεξάρτητες δομές που μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά. Αναφέρω για παράδειγμα, εκτός της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων που δεν γνωρίζω πόσο ανεξάρτητη και αμερόληπτη είναι, τον Συνήγορο του Πολίτη (κυρίως)και τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Ας γίνονται οι καταγγελίες σε αυτούς. Κε Υπουργέ, δεν αμφισβητώ τις προθέσεις σας, αλλά ξεκινάτε ανάποδα και φοβάμαι ότι το αποτέλεσμα θα είναι να έχουμε φοβισμένους αστυνομικούς. Ντροπή και αίσχος στους επίορκους και στους νταήδες που πρέπει να απομακρύνονται. Όμως δώστε βάση πρώτα στην εκπαίδευσή τους και στη συνεχή επιμόρφωση. Μάθετέ τους (πρακτικά) να χειρίζονται δύσκολες καταστάσεις, μάθετέ τους ψυχολογία, ανθρώπινα δικαιώματα, εξυπηρέτηση του πολίτη, υποβάλετέ τους σε τακτικά ψυχολογικά τεστ, καταρτίστε έναν οδηγό συμπεριφοράς και -γιατί όχι;- δώστε τους να διαβάσουν και κανένα βιβλίο πολιτικό, φιλοσοφικό, λογοτεχνικό, μπας και ανοίξει το μυαλό τους. Δώστε τους σύγχρονο εξοπλισμό.
    Από εκεί και πέρα διαφωνώ και με τη σύνθεση (ένας δικαστικός αρκεί, οι υπόλοιποι μπορεί να είναι από τον Συνήγορο του Πολίτη, από κάποια ΜΚΟ και ένας από την αστυνομία) και με τον τρόπο ορισμού της επιτροπής, όπως και με την προέλευση του προσωπικού. Γιατί αποσπασμένοι μόνο από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και όχι και από άλλα Υπουργεία; Για πολιτικό προσωπικό πρόκειται και καταρτισμένοι νομικοί δημόσιοι υπάλληλοι υπάρχουν και σε άλλες υπηρεσίες. Και γιατί και μετακλητοί εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ; Άλλα μας λέει ο Ραγκούσης. Είναι φανερό ότι τόσο η επιτροπή όσο και το προσωπικό θα είναι άτομα αποκλειστικής επιλογής (και συνεπώς εξάρτησης) του Υπουργού. Αλήθεια, τι χρειάζεται το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων σε ένα γραφείο καταγγελιών; ένα τμήμα γραμματειακής υποστήριξης και πληροφορικής αρκεί. Τέλος, δεδομένου ότι πολύ πρόσφατα η κυβέρνησή σας όρισε τον κο Ζορμπά να μελετήσει το θέμα της συνένωσης των διάσπαρτων ελεγκτικών μηχανισμών του Δημοσίου υπό μία αρχή, μήπως θα ήταν σκόπιμο για λόγους καλύτερου συντονισμού να περιμένετε, ώστε να εντάξετε αρμονικά την πρωτοβουλία αυτή στο νέο πλαίσιο που θα προταθεί; Έτσι κι αλλιώς έχετε πολύ δουλειά να κάνετε και πραγματικά εύχομαι να πετύχετε.
    Ένας απλός πολίτης

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 09:08 | ΑΜΙΧΑΛΗΣ

    Κύριε υπουργέ ,

    Θα ήθελα να θέσω έναν προβληματισμό .

    Ακούμε και ξανακούμε αλλά και είμαστε παθόντες για μικροκλοπές στο μετρό , στα λεωφορία κ.λ.π κ.λ.π.
    Είναι τόσο δύσκολο να μπουν κάμερες , είναι τόσο δύσκολο να έχει με πολιτικά αστυνομικούς – άντρες και γυναίκες που δόξα το θεό έχουμε πολλούς και καλούς με όρεξη για δουλειά ,είναι τόσο δύσκολο να οργανωθούν ομάδες για να αντιμετωπισθεί αυτό το φαινόμενο ?
    Χωρίς να ξοδέψετε άλλα κρατικά λευτά αλλά να εξορθογήσετε τις δαπάνες και να εμεταλευτείτε τα ήδη υπάρχοντα κονδύλια .
    Εν πάση περιπτώση ας αντιγράψουμε άλλες χώρες ας βρούμε δικές μας λύσεις που δόξα το θεό το IQ μας είναι υψηλό .
    Ας επαναφέρουμε την παλαιά Ελλάδα που κυκλοφορούσαμε χωρίς φόβο που κοιμόμασταν με ανοικτά παράθυρα .
    Οι δημοσιογράφοι κάνουν την δουλειά τους στο ακέραιο πάνω σε αυτό το θέμα .
    Η εκτελεστική εξουσία μένει να ενεργήσει .
    Και ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι εάν θελήσει δεν υπάρχει πιθανότητα να μην πετύχει .
    Εάν θελήσει η εκτελεστική εξουσία ειδικά στα θέματα της ασφάλειας είναι αποτελεσματικότατη και ουσιαστικότατη .
    Σας ευχαριστώ

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 23:40 | ΚΩΣΤΑΣ

    Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σχετικά με το «Βήμα» που μου δίνετε για να εκφράσω την άποψη μου.
    Σχετικά με την αυθαιρεσία των αστυνομικών και των λοιπών ανδρών των σωμάτων ασφαλείας και την δημιουργία της επιτροπής του παρόντος νομοσχεδίου, θέλω να αναφέρω ότι θέλει μεγάλη προσοχή και σε βάθος επεξεργασία με ειδικούς επιστήμονες σε συνεργασία με άλλες αστυνομίες της Ευρωπαικής Ένωσης και όχο μόνο, διότι ένα πρόχειρο νομοθέτημα μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα απο τα επιδιωκόμενα.
    Ο αστυνομικός θα κάνει τα απολύτως αναγκαία και δεν θα κάνει τίποτα παραπάνω απο αυτά που θα του εξασφαλίζουν ασφάλεια στο εργασιακό του καθήκον σύμφωνα πάντα με τους νόμους και τους κανονισμούς του σώματος.
    Σας δίνω ένα παράδειγμα για να γίνω ποιό κατανοητός.
    Αστυνομικός τροχονόμος ο οποίος εκτελεί υπηρεσία τροχονόμου σε κάποια διασταύρωση,εντοπίζει ι.χ αυτοκίνητο στο οποίο επιβαίνει ο οδηγός και κάποιος συνεπιβάτης παραβιάζοντας το κόκκινο σε φωτεινό σηματοδότη ο ανωτέρω τροχονόμος είναι υποχρωμένος να βεβαιώσει παράβαση η οποία είναι «τσουχτερη» και ο οδηγός για αντεκδίκηση και παρούσια μαρτύρου ισχυρίζεται ότι ο τροχονόμος αυθαιρέτησε, τί γίνεται σ’ αυτή τη περίπτωση;
    Ο Αστυνομικός θα μπεί σε μία περιπέτεια σε βάρος του ιδίου της οικογενειάς του και φυσικά σε βάρος των καθηκόντων του και σε ανάλογη περίπτωση θα κάνει πως δεν είδε. Είναι λύση αυτή;
    Σε άλλα κράτη υπάρχει υποδομή με βιντεοκάμερες στα υπηρεσιακά αυτοκίνητα και άλλα υλικοτεχνικά μέσα.Αυτό είναι ένα παράδειγμα στα πολλά άλλα που μπορώ να σας αναφέρω.
    Δεν θέλουμε αστυνομικούς «ράμπο» άλλα ούτε και φοβισμένους αστυνομικούς, θέλουμε αστυνομικούς να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και να νιώθουν ασφάλεια στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.
    Με εκτίμηση και καλή επιτυχία για το ότι αποφασίσετε.-

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 21:31 | Μάκης Ερ.

    Κ. Υπουργέ από την στιγμή που υπάρχει υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, Εισαγγελία και τόσοι άλλοι ελεγκτικοί μηχανισμοί μην προσθέτετε και άλλους για να κάνουν την ίδια δουλεία.
    Ακυρώνεται το έργο των ήδη υπαρχόντων .. Εάν θέλετε καταργήστε όσους δεν λειτουργούν και δημιουργήστε άλλους καλλίτερους και ποίο λειτουργικούς.

    Άν θέλετε να αποδώσουν περισσότερο οι αστυνομικοί προχωρήστε σε θεσμικές αλλαγές.

    Από την ιστοσελίδα του υπουργείου σας διάβασα την ανακοίνωση:
    «Ένας Υπαρχιφύλακας και ένας Αστυφύλακας του Αστυνομικού Τμήματος Κέρκυρας, για ελευθέρωση φυλακισμένου από αμέλεια και συγκεκριμένα για πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους κατά την συνοδεία κρατουμένου, ο οποίος απέδρασε χθες από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και συνελήφθη μετά από αναζητήσεις. »

    Γίνεται εν έτει 2009 να τιμωρείται ώς ποινικό αδίκημα η απόδραση κρατουμένων *με αμέλεια των οργάνων*;.
    Την δεκαετία του 80 και πρότερα (οπότε και ψηφίστηκε ο Ποινικός Κώδικας) που γινόντουσαν μία με δύο μεταγωγές τον μήνα το καταλαβαίνω. Αυτήν την στιγμή με τουλάχιστον 200 μεταγωγές στην Αττική καθημερινά είναι στατιστικά επόμενο να γίνουν αποδράσεις.
    Ας γίνεται ΕΔΕ και άν προκύψει δόλος των οργάνων ώς προς την απόδραση ο φάκελλος στον Εισαγγελέα.

    Θέλετε και άλλες προτάσεις;

    Κάντε νόμους του κράτους όλα τα Προεδρικά Διατάγματα που αφορούν την δράση της Αστυνομίας. Η δράση της αστυνομίας παραμένει στον αέρα. (βλ. προσαγωγές).

    Αναβαθμίστε την υλικοτεχνική υποδομή της Αστυνομίας. (περιπολικά, αλεξίσφαιρα, προμηθέυστε τους αστυνομικούς με ΜΗ φονικά όπλα).
    Παραγγείλατε την τοποθέτηση υαλοπινάκων στα περιπολικά (υπάρχει ήδη ψηφισθέν νομοσχέδιο-Διατάξτε την εφαρμογή του.)

    Ότι η παραβατικότητά των αστυνομικών πρέπει να αντιμετωπισθεί είναι δεδομένο. Αλλά μην γελόμαστε η κοινωνία μας έχει σοβαρό πρόβλημα και η αστυνομία δεν αποτελεί μέρος του, αποτελεί μέρος της λύσης.

    Προτάσεις υπάρχουν πολλές, μην περιμένετε όμως να τις ακούσατε από «άκαπνους» αξιωματικούς και επιτελικούς.
    Αφουγκραστείτε τα μάχιμα τμήματα του Σώματος.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 20:05 | ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Με την ευκαιρία αυτή θέλω να σας συγχαρώ για την δυνατότητα που μας δίνεται να επικοινωνήσουμε μαζί σας. Αυτά που θέλω να σας πω δεν είναι ευχάριστα για σας, οπότε θα καταλάβω αν δεν δημοσιεύσατε τα σχόλια μου.

    Κ. Υπουργέ
    Από την ημέρα που αναλάβατε την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας δεν έχουμε ακούσει ένα καλό λόγο για εμάς, αναρωτιέμαι αν είμαστε τόσο κακοί, τόσο διεφθαρμένοι και τόσο φασίστες όσο μας παρουσιάζουν. Δεν έχετε ένα καλό λόγο για ένα Σώμα 50.000 και άνω ψυχών. Εκτός από τους μετανάστες – επαγγελματίες αντιρατσιστές – αυτόκλητους αντιφασίστες υπάρχουν και οι υπόλοιποι Έλληνες , υπάρχουν και οι οικογένειες μας , υπάρχουμε και εμείς οι ίδιοι που σας ακούμε και ειλικρινά μας πληγώνει. Λες και εμείς δεν είμαστε δημοκράτες και μόνο αυτοί είναι (δημοκράτες).
    Δεν θα σας πω για αυξήσεις – αιτήματα κλπ αυτά είναι λόγια συνδικαλιστών εγώ θέλω να σας γράψω για ένα μόνο θέμα.
    Δώστε μας ένα όραμα να προχωρήσουμε, να εκτελέσουμε τον ρόλο που μας ανέθεσε η πολιτεία, να σταθούμε δίπλα στον Έλληνα και την Ελληνίδα και σε όσους νόμιμα είναι στην χώρα μας. Ανεβάστε μας ηθικά , κάντε μας να αισθανθούμε ότι εργαζόμαστε τίμια και ότι αυτό ανταμείβεται. Γεμίστε τις μπαταρίες μας να βγούμε έξω στον κόσμο και να προσφέρουμε έργο.
    Εγώ προσωπικά είμαι αντίθετος στον υπό δημιουργία γραφείο, γιατί γνωρίζω και είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα γίνει σπέκουλα από κάθε λογής που θέλει να δημιουργέι προβλήματα στο αστυνομικό έργο. Φανταστείτε να υπάρχει ένα γραφείο που να καταγγέλλει όπου ο οποιοσδήποτε θα λεεί ότι θέλει, ατεκμηρίωτα , με έβρισε, με κοίταξε άσχημα, με ειρωνεύτηκε, μου έβαλε χειροπέδες κλπ. Εξάλλου έχουμε την Δνση Εσωτερικών Υποθέσεων ενώ άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν τίποτα.
    Τέλος να ξέρετε ότι περισσότεροι από εμάς είμαστε υγιώς σκεπτόμενα άτομα και φοβάμαι ότι σπέρνοντας ανέμους θα θερίσετε θύελλες.
    Ευχαριστώ.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 16:01 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Τ

    ΑΝΑΡΩΙΕΜΑΙ ΤΙ ΠΕΤΥΧΑΙΝΟΥΜΕ ,ΟΧΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ (Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΠΑΤΑΧΘΕΙ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ) ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ. ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΥΠΟ ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΕΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΑΠΟΛΑΒΕΣ. ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΛΕΓΕΤΑΙ ,ΜΕ ΠΙΚΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ , ΠΛΕΟΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΜΕ ΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ,ΤΩΡΑ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟ ΣΤΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ Ο ΜΕΣΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΒΑΛΟΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ. Ο ΝΟΜΟΣ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΘΙΚΟΥ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. ΣΕ ΕΝΑ ΣΩΜΑ 60000 ΜΕ ΤΟΣΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ,ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΟΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ, ΜΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΡΕΦΕΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ. ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΘΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΘΑ ΧΑΝΕΤΑΙ ΕΝΑ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. ΤΟΥΣ ΟΡΘΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΤΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ. ΑΠΛΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ ΝΟΜΩΝ.
    «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΙΟ ΑΔΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΙΣΩΝ» ,ΑΡΙΣΤΟΛΕΛΗΣ
    Υ.Γ.:ΑΡΑΓΕ ΠΟΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΟΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΚΟΥΣ «»ΠΟΛΙΤΕΣ»» ΑΛΛΑ ΞΕΧΑΣΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ Η (ΠΑΡΑ)ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
    ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΣΑΣ

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 10:47 | ΣΤΕΛΛΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

    Είμαι κάθετα αντίθετη στο να φοράνε διακριτικά με ονόματα οι αστυνομικοί.Είναι αφενός επικίνδυνο γι αυτούς ιδιαίτερα στην Αθήνα γιατί στην επαρχία φοράνε δε φοράνε γνωριζόμαστε μεταξύ μας, και αφ ετέρου κακό για την προσφορά τους στους πολίτες. Θα οδηγηθούν έτσι σε ωχαδερφισμό οι αστυνομικοίστην προσπάθεια τους και στο φόβο τους να μη γίνουν στόχος αυτοί και οι οικογένειές τους θα φοβούνται για τη ζωή τους και για την περιουσία τους.
    Για να απαιτούμε παροχή καλών υπηρεσιών από οποιδήποτε πρέπει η πολιτεία να προστατεύει τους επαγγελματίες αυτούς και αυτοί να νιώθουν αυτή την προστασία για να αποδίδουν.
    Μη ξεχνάμε ο περιφρονημένος ο στοχοποιημένος ο «δαχτυλοδειχτούμενος» μπάτσος μόνο αρνητικότητα και επιθετικότητα θα βγάλει. Και θεωρώ ότι οι πολίτες τον αστυνομικό στην ιδεατή του μορφή τον θέλουμε δίπλα μας και στα δύσκολα μπροστά μας. Δεν λύνεται το πρόβλημα της αστυνομοκρατίας με μέτρα τρομοκρατίας.Μόνο με αναγνώριση της προσωπικότητας τους και της προσφοράς τους. Λάθος θεωρώ λοιπόν τα διακριτικά.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 01:31 | ΝΙΚΟΣ ΖΕΥΓΩΛΗΣ

    Διάβασα τα παραπάνω σχόλια και θέλω να πω μόνο αυτό.
    Εγώ κύριοι σε ένα post που έστειλα προς τον Υπουργό ήταν να ανοίξει ένα e-mail όπου ο κάθε ένας θα μπορούσε να έχει μια επικοινωνία μαζί του, είτε για να του γνωρίσει ένα παράπονο του, είτε ένα πρόβλημα του.
    Ο ίδιος Υπουργός φτιάχνει ένα ιδικό γραφείο για το θέμα αυτό.
    Γιατί παραπονιέστε ακόμα δεν το είδατε;
    Καλά την Π.Ο.ΑΣ.Υ μπορώ να την καταλάβω. Από Συνδικαλιστικής απόψεως έχουν δίκιο, και εγώ όταν ήμουν συνδικαλιστής (στον Τραπεζικό τομέα) τα ίδια έλεγα.
    Κάντε υποδείξεις, καταθέστε προτάσεις, δώστε παραδείγματα αυθαιρεσίας σε οποιονδήποτε τομέα. Μην γκρινιάζετε.
    Δεν κατακρίνουμε όλους τους Αστυνομικούς, αντίθετα κατακρίνουμε τους λίγους που μαζί μ’ αυτούς κατηγορούνται όλοι.

    Έχω βαρεθεί στα 48 μου χρόνια το τσουβάλιασμα και την γενικότητα, κάνει κάποιος κάτι και μας παίρνει όλους η μπάλα.

  • 24 Νοεμβρίου 2009, 23:31 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΡΑΣ

    Χαιρετώ τον υπουργο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και χαίρομαι ότι με τη πρωτοβουλία που πήρατε, μπορούμε έστω και έτσι να πούμε της προτάσεις μας . Ξέρω ότι αυτό που θα σας αναφέρω δεν άπτετε απόλυτα επί του θέματος ,αλλά επειδή απασχολεί χιλιάδες συναδέλφους στο Λιμενικό σώμα θα με συγχωρέσετε για αυτή τη παρεκτροπή.Καταρχήν συμφωνώ απόλυτα με τη δημιουργία του γραφείου που θα στελεχώνετε με πρώην δικαστικούς-νομικούς που θα εξετάζουν περιπτώσεις αυθαιρεσίας των σωμάτων ασφάλειας, αυτό έπρεπε να έχει γίνει χρόνια(η έντιμοι και σωστοί ένστολοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από αυτό ,σε αντιπαράθεση με τους επίορκους)
    Για να επανελθω στο θεμα που σας προαναφερα ενας απο τους πυλώνες δημοκρατίας ενός σώματος ασφάλειας είναι η δομή του και αυτή τη στιγμή για να λειτουργήσει το Λιμενικό σώμα (αξιοκρατικά-δημοκρατικά-διπλά στο πολίτη)πρέπει να αλλάξει η ΔΟΜΗ ΤΟΥ…
    Παρακληση απο χιλιαδες ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥΣ να γινει <> Αλήθεια ..τη σχέση έχουμε εμείς σαν σώμα ασφάλειας με στρατιωτικό ποινικό κώδικα, ο όποιος υπήρχε και εφαρμοζόταν στο Λιμενικό σώμα (και ακόμα εφαρμόζετε)σε τέλειος <> με τελείως διαφορετικές συνθήκες – Αλήθεια;;
    ποιον εξυπηρετεί αυτή η απαρχαιωμένη κατάσταση που λειτούργει πάντα προς όφελος τον Αν. αξιωματικών και εις βάρος χαμηλόβαθμων συναδέλφων(άπειρα παραδείγματα εις βάρος συναδέλφων –και απίστευτα περιστατικά εκμετάλλευσης -δουλοπαροικίας τον χαμηλόβαθμων )
    και προπάντων έλλειψη δημοκρατικού πνεύματος ,που είναι αναγκαίο ώστε ο ένστολος να ανταποδίδει στον πολίτη Δημοκρατία… Άλλωστε η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ παράγει ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ..

    Ευχαριστώ για την επικοινωνία-φιλοξενία-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ….

  • 24 Νοεμβρίου 2009, 21:49 | ΓΕΩΡΓΙΑ

    Άλλο η Κούνεβα και άλλο ο Σπανουδάκης;

    Την παρακάτω επιστολή απηύθυναν προς όλα τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, αλλά τα αρμόδια υπουργεία, τα αδέλφια του δολοφονηθέντος αστυνομικού Μιχάλη Σπανουδάκη, ο οποίος έπεσε νεκρός – όχι με τυπικά την ώρα του καθήκοντος αλλά εκτελώντας το καθήκον του – όταν προσπάθησε να εμποδίσει μια ληστεία τράπεζας που εγχειρούσε αλβανός λαθρομετανάστης. Σε αυτήν αντιπαραβάλλεται η συμπεριφορά του κράτους έναντι της Κούνεβα – η οποία έγινε σύμβολο της αριστεράς – και έναντι της οικογένειας του αδελφού τους, ο οποίος αντιμετωπίστηκε ως… μπάτσος.

    Πληροφορήθηκαμε από τον Τύπο και τα ΜΜΕ ότι θεωρήθηκε ως εργατικό ατύχημα η περιπέτεια της Κωνσταντίνας Κούνεβα, η οποία δέχθηκε επίθεση από αγνώστους με καυστικό υγρό στο πρόσωπο. Η γυναίκα εξακολουθεί να νοσηλεύεται και ο Υπουργός Εργασίας Λοβέρδος καλώς αναγνώρισε το γεγονός ως εργατικό ατύχημα και έδωσε παραχωρητήριο και κλειδί στην μητέρα της άτυχης γυναίκας.
    Αν και πέρασαν όμως εννέα μήνες από την δολοφονία του αδελφού μας Αρχιφύλακα Μιχαήλ Σπανουδάκη που συνέβη την 5-3-2009 στη Νίκαια Πειραιώς, από Αλβανό λαθρομετανάστη, όταν ο αδελφός μας ευρισκόμενος εκτός υπηρεσίας, επιχείρησε να τον συλλάβει, αφού αυτός προηγουμένως είχε κάνει ληστεία σε Υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου η πολιτεία στην περίπτωση του δεν επιδεικνύει την ίδια ευαισθησία και συγκεκριμένα:
    1) Μέχρι σήμερα δεν χορηγήθηκε στη χήρα ή την θυγατέρα του σύνταξη (Αρθρα 2 και 3 του Ν. 1897/1990).
    2) Δεν καταβλήθηκε μέχρι σήμερα το δικαιούμενο εφ’ άπαξ βοήθημα (Αρθρο 3 του Ν. 1897/1990)
    3) Μέχρι σήμερα η σύζυγος του δεν διορίστηκε στο Δημόσιο όπως προβλέπεται από το Νόμο (Αρθρο 18 του Ν. 3448/2006), αλλά ο σχετικός φάκελος εξακολουθεί να πηγαινοέρχεται μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και Υπουργείου Προστασίας του πολίτη, αν και από την τέως πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών μας είχε δοθεί η υπόσχεση ότι το θέμα θα ρυθμιζόταν ως τις Ευρωεκλογές.Εστω να ληφθεί υπ’ όψη ότι ο αδελφός μας άφησε εν ζωή γυναίκα και ανήλικο παιδί ηλικίας μόλις πέντε μηνών.
    Αραγε ο αδελφός μας είναι παιδί ενός κατώτερου Θεού;Με την παρούσα παρακαλούμε όλους τους αρμόδιους και την ηγεσία των συναρμοδίων Υπουργείων να πράξουν το συντομότερο δυνατόν όλα όσα προβλέπονται από το Νόμο και να ενεργήσουν με την ίδια ευαισθησία που ενήργησε και η πολιτεία στην περίπτωση της Κούνεβα

    Τα αδέλφια
    Γεώργιος Σπανουδάκης
    Μανώλης Σπανουδάκης

    Καλά και άγια τα όσα λένε τα αδέλφια του αστυνομικού και καλώς επιχειρούν να πιέσουν το κράτος, για να αποδοθούν τα νόμιμα στην οικογένεια του αδελφού τους. Δεν ξέρουν ίσως πόσο… παχύδερμο είναι το ελληνικό κράτος. Εμείς θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε εν μέρει σε μερικά από τα ερωτηματικά τους, θέτοντας και κάποιες άλλες παραμέτρους.
    Θα υπενθυμίσουμε στα αδέλφια του δολοφονηθέντος, ότι η Κούνεβα έτυχε υποστήριξης από κόμματα και οργανώσεις. Έτυχε όμως υποστήριξης και από συναδέλφους της αλλά και άλλους συνδικαλιστές. Οι συνδικαλιστές και οι αξιωματικοί της αστυνομίας τι έκαναν για τον αδελφό τους; Γνωρίζουμε ότι υπήρξαν συγκεκριμένοι αστυνομικοί αλλά και πολίτες που μάζεψαν κάποια χρήματα. Και δεν μιλάμε για αυτό. Αναρωτιόμαστε τι έγινε σε συνδικαλιστικό επίπεδο, σε σωματειακό. Αντέδρασαν όπως πρέπει; Ή μόνο για την… τιμή των όπλων, τυπικές διαδικασίες. Γιατί δεν πιέζουν οι συνάδελφοι του; Γιατί δεν απειλούν με απεργίες; Μήπως οι… ανώτεροι νοιάζονται μόνο για τις δικές τους προαγωγές; Μήπως τους ενδιαφέρει να αποδειχτούν υπάκουοι στις εντολές της πολιτικής ηγεσίας; Γιατί δεν φροντίζουν να αγωνιστούν για την οικογένεια του δολοφονημένου συναδέλφου τους, έτσι ώστε να αναγκάσουν το κράτος να σκύψει πάνω στο πρόβλημα;
    Εκτός λοιπόν από αυτό τα γράμμα τους στα ΜΜΕ, τα αδέλφια του Σπανουδάκη – που πολύ καλά έκαναν και έστειλαν – θα πρέπει να στείλουν και άλλο ένα, στους συναδέλφους του νεκρού.προστασια του αστυνομικου ποτε θα γινει???Αυτοι που ειναι στα γραφεια θα καταλαβουν το αγχοσ του αστυνομικου που ειναι στο πεζοδρομειο.Πλεον και αυτοσ θελει το σεβασμο του οταν τρεχει για τον πολιτι.Που ειναι το υπουργιο δεν θα βοηθησει αυτην την γυναικα???
    Οι αστυνομικοι δεν εχουν αξια για τησ οικογενειεσ τουσ???
    Ωσ ποτε θα εχουμε αστυνομικουσ θυματα ???
    Ωσ ποτε οι αστυνομικοι θα ειναι σακη του μποξ???
    Ποτε θα εχουνε δικαιοματα και οι αστυνομικοι που τουσ πηγαινουν στα γηπεδα για σεκιουριταδεσ των ομαδων???
    Οι τραπεζεσ γιατι δεν βαζουν πορτεσ χρονοκαθυστερισεισ???
    Ενασ ανωτεροσ αξιωματικοσ αναφερε σχετικα θα εισται εσεισ μονο για τισ τραπεζεσ …και οχι για τον πολιτι???

  • 24 Νοεμβρίου 2009, 16:43 | ΠΟΑΣΥ

    Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2009
    Αρ. Πρωτ.: 200/4/98

    Η Π.Ο.ΑΣ.Υ. καλεί τον Υπουργό
    σε διάλογο με χρονοδιάγραμμα

    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, πριν τοποθετηθεί ολοκληρωμένα επί του σχεδίου προεδρικού διατάγματος για τη «Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας», καταδικάζει απερίφραστα το νέο κρούσμα ανάρμοστης συμπεριφοράς δυο ειδικών φρουρών εις βάρος μητέρας με ανήλικο παιδί και εκφράζει την ανησυχία της για τα παρόμοια περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας, που βλέπουν το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας και οδήγησαν τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, στο να υιοθετήσει την εκφρασμένη από το 2007 πρότασή μας για την ίδρυση ανεξάρτητης επιτροπής άμεσης διερεύνησης σχετικών καταγγελιών.
    Η ΠΟΑΣΥ, με μοναδικό γνώμονα της δημόσιας παρέμβασής της, τις καταγεγραμμένες θέσεις της, υπενθυμίζει στην ελληνική πολιτεία ότι το μείζον πρόβλημα της εμπέδωσης συνθηκών ασφαλείας για όλους, συμπεριλαμβανομένων των αστυνομικών, δεν αντιμετωπίζεται με αποσπασματικά μέτρα, όσο κι αν αυτά κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση.
    Ας γνωρίζουν όλοι ότι από τις αυθαιρεσίες των συναδέλφων μας δεν οργίζεται μόνο ο υπουργός. Οργιζόμαστε όλοι – όλοι οι καλοί αστυνομικοί και ιδίως εκείνοι εκ των συναδέλφων μας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης και αισθάνονται ανασφαλείς.
    Είναι απροστάτευτοι και ανασφαλείς, γιατί δεν βλέπουν να ανακοινώνεται ένα συνολικό πακέτο μέτρων, με τις ανάλογες εγγυήσεις ως προς την αποτελεσματικότητά τους. Είναι ανασφαλείς διότι ποτέ δεν έγινε έρευνα σε βάθος, ενώ το έχουμε ζητήσει και το ζητούμε ξανά τώρα, για να μάθουν τι έφταιξε και τι δεν πήγε υπηρεσιακά καλά και δέχονται επιθέσεις οι συνάδελφοί μας ή οι αστυνομικές υπηρεσίες, όπως πρόσφατα στην Αγία Παρασκευή με τα καταιγιστικά πυρά εναντίον ανεκπαίδευτων δοκίμων. Είναι ανασφαλείς διότι πάντα υπήρχε απόσταση από τις συνήθεις εξαγγελίες μέχρι τη βελτίωση της πραγματικότητας. Είναι ανασφαλείς διότι δεν υπάρχει διακομματική συνεννόηση, επιστημονικός διάλογος, σοβαρά πορίσματα και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την υλοποίηση των όποιων τελικών προτάσεων.
    Επισημαίνουμε ότι πρώτιστο χρέος όλων μας πρέπει να είναι το πώς θα αναδείξουμε και πώς θα διασφαλίσουμε το ρόλο του καλού αστυνομικού, διότι το να καταδικάζει κανείς τον κακό είναι εύκολο, έστω φραστικά. Εξάλλου, γνωρίζουμε ότι οι αλλεπάλληλες αλλαγές, εις το …αυστηρότερον, του πειθαρχικού δικαίου (πέρυσι έγινε η τελευταία, ως γνωστόν), δεν έχουν φέρει κανένα αποτελέσματα.
    Ας αρχίσουμε, λοιπόν, με την καταγραφή της πραγματικότητας. Πώς έχει η κατάσταση, έξω στα τμήματα;
    Προτείνουμε, γι’ αυτό, ως αρχή, να γίνει μια επιτόπια καταγραφή- αποτύπωση της καθημερινής κατάστασης και λειτουργίας του συγκεκριμένου τμήματος που υπηρετούν οι προαναφερθέντες ειδικοί φρουροί, ώστε να εξαχθούν καταλυτικά συμπεράσματα για τις αδυναμίες, τις ολιγωρίες και τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν, αλλά και να εφαρμοστούν συγκεκριμένα και εξειδικευμένα μέτρα ανασύνταξης, επιστημονικά τεκμηριωμένα, αν θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα εμπρός. Προς δε, όλα αυτά να δημοσιοποιηθούν για να πληροφορηθεί ο πολίτης τι αστυνομία έχουμε και πώς θα βελτιώσουμε αυτήν που έχουμε.
    Η εκ βάθρων ανασυγκρότηση της Ελληνικής Αστυνομίας, εν κατακλείδι, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια βιομηχανία έκδοσης διαταγών από τους προϊσταμένους προς τους υφισταμένους, διότι η ζωή έχει δείξει ότι αυτό το σύστημα διοίκησης έχει τον τρόπο να μετακυλίει τις ευθύνες, αντί να τις αναδεικνύει, ώστε να οδηγούμαστε στην έξοδο από την κρίση.
    Επειδή, πληροφορούμαστε από δημοσιεύματα του Τύπου ότι ο νέος προϋπολογισμός για τις δαπάνες της Ελληνικής Αστυνομίας κινείται στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, θα ήταν καλό να αναλογιστούν οι αρμόδιοι ότι τα πενιχρά κονδύλια που διατίθενται για τον Οργανισμό μας δεν εγγυώνται προοπτική αναβάθμισης
    Τονίζουμε τέλος ότι ο νεωτερισμός της ανοικτής διαβούλευσης θεμάτων που αφορούν το αστυνομικό προσωπικό και την ασφάλεια γενικότερα της χώρας μας, δεν μπορεί προφανώς να υποκαταστήσει το διάλογο μεταξύ θεσμοθετημένων οργάνων και λειτουργιών της δημοκρατικής πολιτείας μας. Η Ομοσπονδία μας, σε ανύποπτο χρόνο, είχε καταγράψει εξάλλου την αναγκαιότητα της ανάπτυξης εσωτερικού διαλόγου στην Ελληνική Αστυνομία για τα προβλήματά μας, προτείνοντας αντίστοιχες διαδικασίες «λεσχών» ιντερνετικής επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων. Άλλο πράγμα, όμως, αυτό, και άλλο ο θεσμοθετημένος διάλογος, βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και συγκεκριμένων δεσμεύσεων για την αντιμετώπιση των ζεόντων προβλημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας.
    Άλλωστε, για τα έξι σημεία του προεκλογικού προγράμματος του κυβερνώντος κόμματος για την Ελληνική Αστυνομία, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα τίποτε.

  • 24 Νοεμβρίου 2009, 16:05 | dreamdaylost

    Φτιάξατε νόμο με πέντε άρθρα γιαυτό το σκοπό????????

    Καλά και δεν μπορούσατε να πάρει μια απόφαση ο υπουργός??

    Μήπως το κάνατε για διαφημιστικούς σκοπούς????

    Δεν θέλει κόπο!!! Τρόπο θέλει!!

    Μην ξεχνάμε ότι και τη 17 Νοέμβρη από σπόντα την πιάσατε κύριε υπουργέ!!

    Γιαυτό ας αφήσουμε τα κανάλια και τα δελτία ειδήσεων και καθήστε μαζί με την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και δείτε τι χρειάζονται και πως θα τους τρίξετε τα δόντια αν τυχόν δεν κάνουν σωστά τη δουλεία τους!!!

    και όλα τα άλλα περί ανακοινώσεων για νόμους και επιτροπές και νεές υπηρεσίες δεν προσδίδουν παρά όμορφα χαπενινγκσ!!!