- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 25: Διοίκηση – Βαθμοί Διοικούντων

Το άρθρο 6 του ν. 3511/2006 (ΦΕΚ 258Α΄) αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 6
Διοίκηση – Βαθμοί Διοικούντων
1. Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος φέρει το βαθμό του Αντιστράτηγου, ασκεί τη Διοίκηση του Σώματος και είναι υπεύθυνος έναντι του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για την άσκηση των καθηκόντων του. Ο Αρχηγός επιλέγεται και αποστρατεύεται με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥ.Σ.Ε.Α.), ύστερα από πρόταση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Η κρίση για αποστρατεία του Αρχηγού μπορεί να γίνει οποτεδήποτε, ύστερα από σχετική πρόταση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στο ΚΥ.Σ.Ε.Α.. Με την ίδια απόφαση του ΚΥ.Σ.Ε.Α. μπορεί στον Αρχηγό που αποστρατεύεται να απονέμεται ο βαθμός του Στρατηγού εν αποστρατεία.
2. Ο Υπαρχηγός Υποστήριξης και ο Υπαρχηγός Επιχειρήσεων φέρουν τον βαθμό του Αντιστράτηγου και είναι άμεσοι βοηθοί του Αρχηγού. Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος του Αρχηγού, τον αναπληρώνει ο αρχαιότερος εκ των δύο.
3. Ο Αρχηγός, ο Υπαρχηγός Υποστήριξης και ο Υπαρχηγός Επιχειρήσεων επικουρούνται στην εκτέλεση των καθηκόντων τους από τους Γενικούς Επιθεωρητές Υπηρεσιών του Σώματος και τον Προϊστάμενο Επιτελείου του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος.
4. Στον Υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος υπάγονται διοικητικά οι Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις (ΠΕ.ΠΥ.Δ.), το Ε.Σ.Κ.Ε., καθώς και η Υπηρεσία Εναέριων Μέσων.
5. Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος, τον Υπαρχηγό Επιχειρήσεων τον αναπληρώνει στα καθήκοντά του, ο κατά περίπτωση αρμόδιος Γενικός Επιθεωρητής και τον Υπαρχηγό Υποστήριξης ο Προϊστάμενος του Επιτελείου.
6. Οι Γενικοί Επιθεωρητές Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι φέρουν το βαθμό του Υποστράτηγου, επικουρούν τον Υπαρχηγό Επιχειρήσεων και καθοδηγούν, συντονίζουν, εποπτεύουν και ελέγχουν το έργο των Υπηρεσιών του Σώματος, που υπάγονται στην τοπική τους αρμοδιότητα. Ειδικότερα, για τις Υπηρεσίες αρμοδιότητάς τους, έχουν τα προβλεπόμενα από το άρθρο 3 του π.δ. 311/2003 (Α΄ 263) καθήκοντα. Τις εκθέσεις ικανότητας των Γενικών Επιθεωρητών συντάσσει ο Υπαρχηγός Επιχειρήσεων και επ’ αυτών γνωματεύει ο Αρχηγός.
7. Ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος φέρει το βαθμό του Υποστρατήγου και επικουρεί τον Υπαρχηγό Υποστήριξης. Η τοποθέτηση του Προϊσταμένου Επιτελείου του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος γίνεται με απόφαση του Αρχηγού του Π.Σ..
8. Διοικητής των Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων τοποθετείται Αρχιπύραρχος Γενικών Καθηκόντων. Ειδικά στις Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας τοποθετείται ως Διοικητής Υποστράτηγος.
9. Η Διοίκηση του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων ανατίθεται σε Υποστράτηγο, ο οποίος έχει και την επιχειρησιακή διοίκηση των διατεθειμένων Εναέριων Μέσων.
10. Η Διοίκηση της Πυροσβεστικής Ακαδημίας ανατίθεται σε Αρχιπύραρχο Γενικών Καθηκόντων και της Σχολής Ανθυποπυραγών σε Πύραρχο Γενικών Καθηκόντων.
11. Η Διοίκηση των Υπηρεσιών του Σώματος ανατίθεται σε Αξιωματικούς Γενικών Καθηκόντων, πλην των Λιμενικών Πυροσβεστικών Σταθμών που ανατίθενται σε Αξιωματικούς Ειδικών Καθηκόντων του Κλάδου Πλοηγών Κυβερνητών και της Υγειονομικής Υπηρεσίας στην οποία προΐσταται Αξιωματικός Υγειονομικός με καταληκτικό βαθμό Αρχιπυράρχου.
12. Στις Διευθύνσεις του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος προΐστανται Αρχιπύραρχοι Γενικών Καθηκόντων.
13. Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος μπορεί με απόφασή του, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, να μεταβιβάζει στον Υπαρχηγό Επιχειρήσεων, τον Υπαρχηγό Υποστήριξης, στους Γενικούς Επιθεωρητές, στον Προϊστάμενο Επιτελείου του Αρχηγείου, στους Διοικητές των Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων και στους Διοικητές ή Προϊσταμένους των Ειδικών Υπηρεσιών ορισμένες αρμοδιότητές του, εκτός από αυτές που του μεταβίβασε με απόφασή του ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Επίσης, μπορεί, με όμοια απόφαση, να εξουσιοδοτεί τα πιο πάνω όργανα να υπογράφουν «Με εντολή του» πράξεις ή άλλα έγγραφα της αρμοδιότητάς του».