- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 21: Σύσταση Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.) μετά από συγχώνευση

1. Ιδρύεται Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.), το οποίο αποτελεί Ειδική Υπηρεσία του Σώματος και υπάγεται απευθείας στον Υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.
2. Το Ε.Σ.Κ.Ε. έχει ως κύρια αποστολή και αρμοδιότητες το σύνολο των αρμοδιοτήτων του Συντονιστικού – Επιχειρησιακού Κέντρου Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος (Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ.), του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (Κ.Ε.Π.Π.) και του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπυρόσβεσης (Σ.Κ.Ε.Δ.), τα οποία συγχωνεύονται και αποτελούν πλέον επιμέρους Μονάδες του Ε.Σ.Κ.Ε..
3. Του Ε.Σ.Κ.Ε. προΐσταται Διοικητής, τον οποίο επικουρεί κατά την άσκηση των καθηκόντων του, και αναπληρώνει, όταν δεν υπάρχει, απουσιάζει ή κωλύεται, ο Υποδιοικητής ο οποίος εκτελεί όλα τα καθήκοντα του Διοικητή, εκτός από τη σύνταξη εκθέσεων ικανότητας. Ως Υποδιοικητής ορίζεται ο Αξιωματικός, ο οποίος προΐσταται στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας. Τον Υποδιοικητή αναπληρώνει ο αρχαιότερος Αξιωματικός της Υπηρεσίας.
4. Το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων διαρθρώνεται ως εξής:
α. Συντονιστικό – Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος (199 Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ.). Η αποστολή και οι αρμοδιότητές του ορίζονται στην υπ’ αριθμ. 34542/ Φ.109.1/1996 «Κανονισμός οργάνωσης και λειτουργίας του 199 Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος» (Β’ 37) Απόφαση Αρχηγού Π.Σ., η οποία τροποποιείται με νεότερη όμοια απόφαση.
β. Συντονιστικό Κέντρο Δασοπυρόσβεσης (Σ.Κ.Ε.Δ.). Η αποστολή και οι αρμοδιότητές του ορίζονται στα άρθρα 16 έως 25 και 28 και 29 της υπ’ αριθμ. 20367/ οικ. Φ.109.1/2007 Απόφασης Αρχηγού Π.Σ. «Συμπλήρωση του Κανονισμού οργάνωσης και λειτουργίας του 199 Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος» (Β΄ 695).
γ. Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας του άρθρου 6 του π.δ. 151/2004, στο οποίο προΐσταται Αρχιπύραρχος και περιλαμβάνει:
αα. Τη Μονάδα Αεροπορικών Επιχειρήσεων. Η αποστολή και οι αρμοδιότητές του ορίζονται στα άρθρα 26 και 27 της υπ’ αριθμ. 20367/ οικ. Φ.109.1/2007 Απόφασης Αρχηγού Π.Σ. «Συμπλήρωση του Κανονισμού οργάνωσης και λειτουργίας του 199 Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος» (Β΄ 695).
ββ. Τη Μονάδα Διεθνούς Συνδρομής και Υποστηρικτικών Δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας, η οποία συμμετέχει σε διαδικασίες, λειτουργίες και αναφορές, σε μηχανισμούς ενεργοποίησης με αντίστοιχα Κέντρα Πολιτικής Προστασίας άλλων χωρών, ενημερώνοντας σχετικώς για τη λήψη απόφασης τη Γενική Γραμματεία Προστασίας του Πολίτη και ασκεί τις αρμοδιότητες των παρ. 1 έως 6 του άρθρου 6 του π.δ. 151/2004 (Α΄ 107), και τις αρμοδιότητες του Τμήματος Αξιολόγησης και Διαχείρισης Πληροφοριών του άρθρου 7 του π.δ. 151/2004 όπως ισχύουν, και των εκτελεστικών αυτού πράξεων.
γγ. Τη Μονάδα Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης «112», η οποία που αποτελεί μετονομασία του Τμήματος Διαχείρισης Ευρωπαϊκού Αριθμού Κλήσεων Έκτακτης Ανάγκης «112» του άρθρου 9 του π.δ. 151/2004 και προβαίνει σε άμεση αναζήτηση των απαραίτητων πληροφοριών για τον εντοπισμό της θέσης καλούντος στο 112 σύμφωνα με την Πράξη της Α.Δ.Α.Ε. «για την επεξεργασία κλήσεων έκτακτης ανάγκης για την παροχή πληροφοριών στους αρμόδιους για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης φορείς», όπως κάθε φορά ισχύει και τη γνωστοποίηση -ανάθεση των απαραίτητων στοιχείων στον αρμόδιο επιχειρησιακά φορέα έκτακτης ανάγκης».
δδ. Το Τμήμα Τρεχουσών Επιχειρήσεων και Γραμματειακής Υποστήριξης που ασκεί τις αρμοδιότητες του άρθρου 8 του π.δ. 151/2004.
5. Το Συντονιστικό – Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος (199 Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ.), το Συντονιστικό Κέντρο Δασοπυρόσβεσης (Σ.Κ.Ε.Δ.), το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (Κ.Ε.Π.Π.) στελεχώνονται και λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά από το παρόν άρθρο.
6. α) Στη Μονάδα Αεροπορικών Επιχειρήσεων δύναται να προΐσταται ανώτερος Αξιωματικός του ΓΕΑ που διατίθεται από αυτό και τοποθετείται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
β) Στη Μονάδα Διεθνούς Συνδρομής και Υποστηρικτικών Δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας προΐσταται ανώτερος Αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος ορίζεται με απόφαση του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος.
γ) Στη Μονάδα Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης «112» προΐσταται υπάλληλος της Γενικής Γραμματείας Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος ορίζεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Προστασίας του Πολίτη.
7. Η υπηρεσία του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων διέπεται από τις διατάξεις περί πειθαρχίας, που ισχύουν στην Υπηρεσία από την οποία προέρχονται οι υπηρετούντες Αξιωματικοί και Υπάλληλοι.
8. Η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών αποτελεί μόνιμο υποστηρικτικό και γνωμοδοτικό μηχανισμό του Ε.Σ.Κ.Ε. και, ιδίως, του Σ.Κ.Ε.Δ. και του Κ.Ε.Π.Π. και τροφοδοτεί το Ε.Σ.Κ.Ε. με το αναγκαίο πληροφοριακό και υποστηρικτικό υλικό.
9. Με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ρυθμίζονται τα θέματα οργάνωσης, διάρθρωσης, λειτουργίας και στελέχωσης του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.