- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 12: Δομές Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο ή υπηκόων τρίτων χωρών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες

1. Μετά το άρθρο 8 του ν. 3907/2011 προστίθεται άρθρο 8Α, ως εξής:
«8Α
Δομές Φιλοξενίας αιτούντων άσυλο ή υπηκόων τρίτων χωρών
που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες

1. Η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής δύναται να ιδρύει Δομές Φιλοξενίας αιτούντων άσυλο ή υπηκόων τρίτων χωρών που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του άρθρου 11 του παρόντος. Οι ως άνω Δομές διέπονται από τον οικείο Κανονισμό Λειτουργίας και μπορούν να χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων, από χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλων ευρωπαϊκών ή διεθνών φορέων, συμπεριλαμβανομένων των φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών ή από κάθε είδους άλλους πόρους. Με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ρυθμίζεται κάθε επιμέρους ζήτημα που αφορά ιδίως τη σύσταση και λειτουργία των ως άνω Δομών Φιλοξενίας, τον μόνιμο ή προσωρινό χαρακτήρα τους, τη δυνατότητα ανάθεσης ή συμμετοχής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης – οπότε συμπράττει ο αρμόδιος Υπουργός – ή άλλων φορέων, δημόσιων ή ιδιωτικών, στη δημιουργία, υποστήριξη, στέγαση, στελέχωση ή διαχείρισή τους, την εποπτεία και παρακολούθησή τους από το Τμήμα Δομών Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο ή υπηκόων τρίτων χωρών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες της Κεντρικής Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, καθώς και κάθε άλλο συναφές ζήτημα. Για την εγκατάσταση και λειτουργία των ως άνω Δομών εφαρμόζονται αναλογικά οι παρ. 2 και 3 του άρθρου 14 του ν. 3907/2011, καθώς και η παρ. 8 του άρθρου 28 του ν. 4033/2011 (Α’ 264), όπως συμπληρώθηκε με τη διάταξη του πρώτου άρθρου του ν. 4084/2012 (Α’ 190) και όπως παρατάθηκε με το άρθρο δεύτερο του ιδίου νόμου.
2. Η τεχνική υποστήριξη της υλοποίησης των προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας και οικονομικής ενίσχυσης των αιτούντων άσυλο ή άλλων ευάλωτων υπηκόων τρίτων χωρών ανατίθεται στη Διεύθυνση Υποδομών της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Επιτελικού Σχεδιασμού και, μέχρι την έναρξη λειτουργίας της, στο 4ο Τμήμα Κτιρίων της Διεύθυνσης Τεχνικών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
3. Κτίρια του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα μπορούν να παραχωρούνται κατά χρήση δωρεάν, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, καθώς και κτίρια Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.) για την εγκατάσταση των Δομών του παρόντος άρθρου. Η επισκευή, συντήρηση, επέκταση ή διαρρύθμιση των ως άνω κτιριακών εγκαταστάσεων μπορεί να γίνεται από τη Διεύθυνση Υποδομών της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Επιτελικού Σχεδιασμού και μέχρι την έναρξη λειτουργίας της από το 4ο Τμήμα Κτιρίων της Διεύθυνσης Τεχνικών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, εφαρμοζομένων αναλόγως των διατάξεων της παρ. 15 του παρόντος».
3. Μετά το άρθρο 3 του π.δ. 102/2012 (Α΄ 169) προστίθεται άρθρο 3Α ως εξής:
«3Α
1. Στην Κεντρική Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής προστίθεται Τμήμα Δομών Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο και υπηκόων τρίτων χωρών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.
2. Το Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού και Διοικητικής Υποστήριξης αντικαθίσταται από το Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού και το Τμήμα Οικονομικών.
3. Με απόφαση του Διευθυντή της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής γίνεται ο επιμερισμός των αρμοδιοτήτων όλων των Τμημάτων».

4. Μετά το άρθρο 5 του π.δ. 102/2012 προστίθεται άρθρο 5Α ως εξής:
«5 Α
Τμήμα Δομών Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο και Ευάλωτων Ομάδων
1. Το Τμήμα Δομών Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο και Ευάλωτων Ομάδων έχει ως αρμοδιότητα τη μελέτη, κατάρτιση, υλοποίηση και παρακολούθηση των προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας, και οικονομικής ενίσχυσης υπηκόων τρίτων χωρών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και αιτούντων άσυλο, καθώς και τη δημιουργία Δομών Φιλοξενίας που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες υποδοχής αιτούντων άσυλο και υπηκόων τρίτων χωρών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.
2. Το προσωπικό που υπηρετούσε την 31.12.2012 στο Τμήμα Προστασίας Προσφύγων και Αιτούντων Άσυλο της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, εκτός αυτού που αποσπάται κατά το άρθρο 11 παρ. 2 του παρόντος, ή και άλλο προσωπικό της οικείας Διεύθυνσης αποσπάται στο Τμήμα Δομών Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο και υπηκόων τρίτων χωρών που ανήκουν σε Ευάλωτες Ομάδες της Κεντρικής Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για όσο διάστημα είναι αναγκαίο.
3. Για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας του Τμήματος Δομών Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο και υπηκόων τρίτων χωρών που ανήκουν σε Ευάλωτες Ομάδες, μεταφέρονται στην Κεντρική Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής πέντε (5) οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού κατηγορίας ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού από τις οργανικές θέσεις των Περιφερειακών Υπηρεσιών Πρώτης Υποδοχής του άρθρου 12 του π.δ. 102/2012. Για τη στελέχωση των θέσεων αυτών με απόσπαση, μετάταξη, διορισμό, πρόσληψη, μεταφορά προσωπικού ισχύουν οι διατάξεις του ν. 3907/2011, όπως ισχύει».