- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 27: Βαθμοί Διοικούντων

1. Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας φέρει το βαθμό του Αντιστράτηγου Αστυνομίας. Τον ίδιο βαθμό φέρουν ο Υπαρχηγός και οι Γενικοί Επιθεωρητές των Κλάδων Τάξης και Ασφάλειας.

2. Ο Γενικός Επιθεωρητής του Κλάδου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης και ο Προϊστάμενος του Κλάδου Διοικητικού και Οικονομικοτεχνικών φέρουν το βαθμό του Αντιστράτηγου ή του Υποστράτηγου.

3. Οι Γενικοί Διευθυντές Ασφάλειας των Γενικών Διευθύνσεων Ασφάλειας Νοτίου και Βορείου Ελλάδος και οι Γενικοί Αστυνομικοί Διευθυντές των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης, φέρουν το βαθμό του Υποστράτηγου Αστυνομίας.

4. Οι Γενικοί Αστυνομικοί Διευθυντές των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Περιφερειών, οι Διευθυντές της Υπηρεσίας Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος και Αντιμετώπισης Τρομοκρατίας, της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας Επισήμων Προσώπων και Ευπαθών Στόχων καθώς και ο υγειονομικός αξιωματικός που τοποθετείται Διευθυντής της Διεύθυνσης Υγειονομικού, φέρουν το βαθμό του Υποστράτηγου ή του Ταξίαρχου Αστυνομίας.

5. Οι Διευθυντές των Διευθύνσεων των Κλάδων του Αρχηγείου και οι Διευθυντές των Κεντρικών και Περιφερειακών Υπηρεσιών επιπέδου Διεύθυνσης φέρουν το βαθμό του Ταξίαρχου Αστυνομίας ή του Αστυνομικού Διευθυντή. Επίσης, το βαθμό του Ταξίαρχου Αστυνομίας φέρουν και οι αξιωματικοί που τοποθετούνται ως βοηθοί των Γενικών Διευθυντών Ασφάλειας Βορείου και Νοτίου Ελλάδος και των Γενικών Αστυνομικών Διευθυντών Αττικής και Θεσσαλονίκης.

6. Διευθυντές των Περιφερειακών Υπηρεσιών επιπέδου Υποδιεύθυνσης τοποθετούνται Αστυνομικοί Διευθυντές ή Αστυνομικοί Υποδιευθυντές.

7. Τμηματάρχες των Τμημάτων των Διευθύνσεων των Κλάδων του Αρχηγείου τοποθετούνται Αστυνομικοί Διευθυντές ή Αστυνομικοί Υποδιευθυντές ή Αστυνόμοι Α΄.

8. Διοικητές και Προϊστάμενοι των Κεντρικών και Περιφερειακών Υπηρεσιών επιπέδου Τμήματος τοποθετούνται Αστυνομικοί Υποδιευθυντές ή Αστυνόμοι Α΄ ή Αστυνόμοι Β΄ ή Υπαστυνόμοι Α΄ και Β΄.
9. Διοικητές των Αστυνομικών Σταθμών τοποθετούνται Υπαστυνόμοι Α΄ και Β΄ ή Ανθυπαστυνόμοι – Αρχιφύλακες.

10. Διευθυντές των Διευθύνσεων Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων και Πολιτικού Προσωπικού τοποθετούνται πολιτικοί υπάλληλοι με βαθμό Διευθυντή. Στη Διεύθυνση Τεχνικών Εφαρμογών δύναται να τοποθετείται και πολιτικός υπάλληλος. Σε θέσεις προϊσταμένων Τμημάτων κεντρικών και περιφερειακών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας τοποθετούνται και πολιτικοί υπάλληλοι των κατηγοριών Π.Ε., Τ.Ε. και Δ.Ε., σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό.
11. Οι ανώτατοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας τοποθετούνται με απόφαση του Αρχηγού του Σώματος. Η τοποθέτηση των ομοιόβαθμων Γενικών Επιθεωρητών των Κλάδων Τάξης, Ασφάλειας, Αλλοδαπών και Μετανάστευσης καθώς και του Προϊστάμενου του Κλάδου Διοικητικού και Οικονομικοτεχνικών πραγματοποιείται ανεξαρτήτως της σειράς αρχαιότητάς τους.