- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 25: Συντονισμός Υπηρεσιών

1. Η αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας εκπληρώνεται μέσω της συντονισμένης, συνεχούς και αλληλοσυμπληρωματικής δράσης των κεντρικών και περιφερειακών της Υπηρεσιών.

2. Η βασική στρατηγική κατεύθυνση για την αποτελεσματική εκπλήρωση της αποστολής της Ελληνικής Αστυνομίας σχεδιάζεται από την ανώτατη επιτελική της Υπηρεσία που είναι το Αρχηγείο και υλοποιείται από τις καθ’ ύλην και κατά τόπο αρμόδιες κεντρικές και περιφερειακές Υπηρεσίες, υπό την εποπτεία, το συντονισμό και τον έλεγχο των ανωτάτων κεντρικών και των αρμοδίων περιφερειακών οργάνων διοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό:

α. Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας συντονίζει, εποπτεύει και ελέγχει τη λειτουργία και το έργο των Κλάδων του Αρχηγείου, καθώς και των αυτοτελών κεντρικών Υπηρεσιών που υπάγονται απευθείας σ’ αυτόν.
β. Ο Υπαρχηγός συντονίζει, εποπτεύει και ελέγχει τη λειτουργία και το έργο των αυτοτελών κεντρικών Υπηρεσιών της υποπερίπτωσης (2) της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 3 του παρόντος νόμου και του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων και βοηθά τον Αρχηγό στην εκπλήρωση της αποστολής του.

γ. Οι Γενικοί Επιθεωρητές συνεργάζονται μεταξύ τους και με τον Προϊστάμενο του Κλάδου Διοικητικού και Οικονομικοτεχνικών, προς το σκοπό εξειδίκευσης της στρατηγικής κατεύθυνσης του Αρχηγείου και καθορισμού του πλαισίου διοικητικής υποστήριξης και διακλαδικής δράσης συντονισμού των κεντρικών και περιφερειακών Υπηρεσιών, εκδίδοντας σχετικές οδηγίες προς τις Υπηρεσίες αρμοδιότητάς τους και παρακολουθώντας την εφαρμογή τους.

δ. Οι Γενικοί Διευθυντές Ασφάλειας, οι Γενικοί Αστυνομικοί Διευθυντές και οι προϊστάμενοι των αυτοτελών κεντρικών Υπηρεσιών του Σώματος συνεργάζονται μεταξύ τους, κατά λόγο αρμοδιότητας, προς το σκοπό σχεδιασμού και υλοποίησης ειδικότερων επιχειρησιακών δράσεων, οι οποίες συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη εκπλήρωση της στρατηγικής κατεύθυνσης του Αρχηγείου. Στο πλαίσιο αυτό παρακολουθούν, συντονίζουν και ελέγχουν το έργο των υφισταμένων τους Υπηρεσιών και παρεμβαίνουν άμεσα στην επίλυση τυχόν δυσλειτουργικών προβλημάτων που ανακύπτουν.

ε. Οι διευθυντές, διοικητές ή προϊστάμενοι των περιφερειακών Υπηρεσιών του Σώματος διευθύνουν, διοικούν ή προΐστανται των Υπηρεσιών τους, διαχειριζόμενοι κατά τρόπο υπεύθυνο, ορθολογικό, επαγγελματικό και με γνώμονα το ευρύτερο υπηρεσιακό και δημόσιο συμφέρον το προσωπικό και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που διαθέτουν, προς το σκοπό αποτελεσματικής εκπλήρωσης της αποστολής τους. Οι διευθυντές, διοικητές ή προϊστάμενοι όμορων αστυνομικών Υπηρεσιών ή Υπηρεσιών οι οποίες δραστηριοποιούνται σε περιοχές κοινής εδαφικής δικαιοδοσίας συνεργάζονται άμεσα και ουσιαστικά μεταξύ τους, είτε στο πλαίσιο ανταλλαγής χρήσιμων υπηρεσιακών πληροφοριών είτε στο σχεδιασμό και την υλοποίηση μεικτών επιχειρησιακών δράσεων, εντός της γενικότερης στρατηγικής κατεύθυνσης και των εντολών, οδηγιών και κατευθύνσεων των ιεραρχικά προϊσταμένων τους Υπηρεσιών και οργάνων.

3. Για τυχόν συγχύσεις ή δυσλειτουργίες που ανακύπτουν μεταξύ Υπηρεσιών στο πλαίσιο της λειτουργικής και επιχειρησιακής τους δράσης αποφαίνονται:
α. ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου για τους Κλάδους του Αρχηγείου και τις Υπηρεσίες που υπάγονται απευθείας σ’ αυτόν,

β. ο Υπαρχηγός, προκειμένου για αυτοτελείς κεντρικές ή περιφερειακές Υπηρεσίες διαφορετικών Κλάδων, καθώς και για τις αυτοτελείς κεντρικές Υπηρεσίες που εποπτεύονται και ελέγχονται από τον ίδιο,

γ. οι Γενικοί Επιθεωρητές, ως προς τις Διευθύνσεις του Κλάδου τους, τις κεντρικές Υπηρεσίες τις οποίες εποπτεύουν και ελέγχουν και τις περιφερειακές Υπηρεσίες επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης δικαιοδοσίας τους ή Διεύθυνσης προκειμένου για τον Γενικό Επιθεωρητή Αλλοδαπών και Μετανάστευσης,

δ. ο Προϊστάμενος του Κλάδου Διοικητικού και Οικονομικοτεχνικών, προκειμένου για τις Διευθύνσεις του Κλάδου του και τις αυτοτελείς κεντρικές Υπηρεσίες οι οποίες εποπτεύονται και ελέγχονται από τον ίδιο,

ε. οι διευθυντές, διοικητές ή προϊστάμενοι της αμέσως προϊστάμενης Υπηρεσίας, προκειμένου για περιφερειακές Υπηρεσίες του ιδίου Κλάδου και μέχρι επιπέδου Γενικού Διευθυντή.