- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 23: Αστυνομικές Διευθύνσεις

1. Οι Αστυνομικές Διευθύνσεις εδρεύουν στην έδρα του αντίστοιχου νομού και εποπτεύουν, κατευθύνουν, συντονίζουν και ελέγχουν το έργο των Υπηρεσιών που υπάγονται σ’ αυτές, στην εκπλήρωση της αποστολής τους.

2. Οι Αστυνομικές Διευθύνσεις συγκροτούνται από το Γραφείο Διοικητικής Υποστήριξης και τις Υπηρεσίες που υπάγονται σ’ αυτές.

3. Στις Αστυνομικές Διευθύνσεις υπάγονται Υπηρεσίες επιπέδου Τμήματος και Σταθμού. Επίσης, σ’ αυτές υπάγονται και οι Υπηρεσίες Φρούρησης Εγκαταστάσεων Κράτησης Αλλοδαπών που λειτουργούν στην περιοχή της εδαφικής τους δικαιοδοσίας.

4. Οι Υπηρεσίες των Αστυνομικών Διευθύνσεων, ανάλογα με τις καθ’ ύλην και κατά τόπο αρμοδιότητές τους, χειρίζονται, ιδίως, τα θέματα γενικής αστυνόμευσης, τροχαίας, πολιτικής κινητοποίησης, εφαρμογής της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, δημοτικής αστυνόμευσης και εξυπηρέτησης των πολιτών, λήψης μέτρων τάξης, προληπτικής αστυνόμευσης, τουριστικής αστυνόμευσης, φύλαξης στόχων, μεταγωγής κρατουμένων και τήρησης της τάξης στις συνεδριάσεις των δικαστηρίων.

5. Τα Αστυνομικά Τμήματα και οι Αστυνομικοί Σταθμοί των Αστυνομικών Διευθύνσεων επιλαμβάνονται και επί θεμάτων ασφάλειας, εφόσον η περιοχή της εδαφικής τους δικαιοδοσίας δεν καλύπτεται από Υπηρεσία Ασφάλειας ή δεν είναι δυνατή η άμεση ανταπόκριση της κατά τόπο αρμόδιας Υπηρεσίας Ασφάλειας. Στην τελευταία περίπτωση, τα Αστυνομικά Τμήματα και οι Αστυνομικοί Σταθμοί προβαίνουν στις προβλεπόμενες άμεσες δικονομικές και υπηρεσιακές ενέργειες έως ότου επιληφθεί η αρμόδια Υπηρεσία Ασφάλειας, στην οποία παραδίδουν το συλλεχθέν από αυτές προανακριτικό ή άλλο υλικό. Επίσης, τα Αστυνομικά Τμήματα και οι Αστυνομικοί Σταθμοί επιλαμβάνονται και επί θεμάτων τροχαίας εφόσον η περιοχή τους δεν καλύπτεται από Υπηρεσία Τροχαίας.