- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 20: Γενικές Διευθύνσεις Ασφάλειας – Διευθύνσεις Ασφάλειας

1. Η Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας Νοτίου Ελλάδος (Γ.Δ.Α.Ν.Ε.) συγκροτείται από το Γραφείο Διοικητικής Υποστήριξης και τις ακόλουθες Διευθύνσεις:
α. Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής,
β. Διεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Ελλάδος,
γ. Διεύθυνση Ασφάλειας Ιονίων Νήσων,
δ. Διεύθυνση Ασφάλειας Στερεάς Ελλάδος,
ε. Διεύθυνση Ασφάλειας Πελοποννήσου,
στ. Διεύθυνση Ασφάλειας Νοτίου Αιγαίου,
ζ. Διεύθυνση Ασφάλειας Κρήτης.

2. Η Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας Βορείου Ελλάδος (Γ.Δ.Α.Β.Ε.) συγκροτείται από το Γραφείο Διοικητικής Υποστήριξης και τις ακόλουθες Διευθύνσεις:

α. Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης,
β. Διεύθυνση Ασφάλειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
γ. Διεύθυνση Ασφάλειας Κεντρικής Μακεδονίας,
δ. Διεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Μακεδονίας,
ε. Διεύθυνση Ασφάλειας Ηπείρου,
στ. Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλίας,
ζ. Διεύθυνση Ασφάλειας Βορείου Αιγαίου.

3. Οι Γενικές Διευθύνσεις Ασφάλειας συντονίζουν, εποπτεύουν και ελέγχουν τις Διευθύνσεις Ασφάλειας που υπάγονται σ’ αυτές και συνεργάζονται μεταξύ τους προς τον σκοπό αποτελεσματικότερης εκπλήρωσης της αποστολής τους.

4. Οι Διευθύνσεις Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης εδρεύουν στην Αττική και Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα, και η τοπική τους αρμοδιότητα ταυτίζεται με εκείνη των οικείων Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων. Οι λοιπές Διευθύνσεις Ασφάλειας εδρεύουν όπου και οι αντίστοιχες διοικητικές περιφέρειες και η τοπική τους αρμοδιότητα ταυτίζεται με εκείνη των οικείων Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Περιφέρειας.

5. Οι Διευθύνσεις Ασφάλειας των παραγράφων 1 και 2 ασκούν στην περιοχή δικαιοδοσίας τους τις αρμοδιότητες δημόσιας και κρατικής ασφάλειας, με την επιφύλαξη των διατάξεων της επόμενης παραγράφου καθώς και των άρθρων 11 και 16 του παρόντος νόμου.

6. Οι Διευθύνσεις Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης μετά από έγκριση ή διαταγή του Γενικού Επιθεωρητή Ασφάλειας δύνανται να επιλαμβάνονται της διερεύνησης αδικημάτων της καθ’ ύλην αρμοδιότητάς τους και σε περιοχές των Γενικών Διευθύνσεων Ασφάλειας Νοτίου Ελλάδος και Βορείου Ελλάδος, αντίστοιχα, σε περιπτώσεις που λόγω της βαρύτητας, του τρόπου, των μέσων και των ειδικών συνθηκών τέλεσής τους συγκινούν ιδιαίτερα την κοινή γνώμη ή απαιτούν ιδιαίτερη εμπειρία και εξειδικευμένη γνώση προς αποκάλυψη των δραστών και συλλογή των απαραίτητων στοιχείων για την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη ή πιθανολογείται η ανάπτυξη εγκληματικής δραστηριότητας σε περιοχές περισσοτέρων της μιας Διευθύνσεων Ασφάλειας.

7. Κατ’ εξαίρεση, η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, κατόπιν διαταγής του Γενικού Επιθεωρητή Ασφάλειας και σχετικής έγκρισης του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, δύναται να επιλαμβάνεται σ’ ολόκληρη την επικράτεια, σε ιδιαιτέρως σοβαρές περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου.

8. Στις περιπτώσεις των παραγράφων 5 και 6 ενημερώνονται αρμοδίως ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας στην περιοχή των οποίων πρόκειται να δραστηριοποιηθούν επιχειρησιακά οι Διευθύνσεις Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης, οι οποίοι παρέχουν, εφόσον ζητείται, κάθε σχετική συνδρομή και διευκόλυνση δια των καθ’ ύλην αρμοδίων Υπηρεσιών τους.

9. Οι Διευθύνσεις Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης διαρθρώνονται εσωτερικά σε Υποδιευθύνσεις, ενώ οι λοιπές Διευθύνσεις Ασφάλειας σε Τμήματα. Στις Διευθύνσεις Ασφάλειας υπάγονται οι Υποδιευθύνσεις και τα Τμήματα Ασφάλειας που λειτουργούν στην περιοχή δικαιοδοσία τους.