Άρθρο 19: Γενική Διάρθρωση – Έδρα

1. Οι Περιφερειακές Υπηρεσίες που υπάγονται απευθείας στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας είναι:

α. η Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας Νοτίου Ελλάδος,
β. η Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας Βορείου Ελλάδος,
γ. η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής,
δ. η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης,
ε. η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
στ. η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
ζ. η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας,
η. η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Ηπείρου,
θ. η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας,
ι. η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Ιονίων Νήσων,
ια. η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής
Ελλάδος,
ιβ. η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Στερεάς
Ελλάδος,
ιγ. η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας
Πελοποννήσου,
ιδ. η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Βορείου
Αιγαίου,
ιε. η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Νοτίου
Αιγαίου,
ιστ. η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Κρήτης,
ιζ. η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής,
ιη. η Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης.

2. Οι Γενικές Διευθύνσεις Ασφάλειας Νοτίου και Βορείου Ελλάδος της προηγούμενης παραγράφου εδρεύουν στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα και έχουν ως αποστολή την εποπτεία, το συντονισμό και τον έλεγχο των Διευθύνσεων Ασφάλειας που υπάγονται σ’ αυτές, στην εκπλήρωση της αποστολής τους.

3. Οι Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Αττικής, Θεσσαλονίκης και Περιφερειών έχουν ως αποστολή, μέσα στα όρια της τοπικής τους δικαιοδοσίας, την άσκηση των αρμοδιοτήτων γενικής αστυνόμευσης και τροχαίας και συντονίζουν, εποπτεύουν και ελέγχουν τις Υπηρεσίες που υπάγονται σ’ αυτές, στην εκπλήρωση της αποστολής τους.
4. Οι Γενικές Διευθύνσεις Ασφάλειας Νοτίου και Βορείου Ελλάδος συγκροτούνται από το Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης και τις Διευθύνσεις Ασφάλειας που υπάγονται σ’ αυτές.
5. Οι Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Αττικής και Θεσσαλονίκης εδρεύουν στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα, και συγκροτούνται από την Επιτελική τους Υπηρεσία και τις Διευθύνσεις που υπάγονται σ’ αυτές.
6. Οι Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Περιφερειών εδρεύουν όπου και οι αντίστοιχες διοικητικές Περιφέρειες της χώρας και συγκροτούνται από την επιτελική τους Υπηρεσία και τις Αστυνομικές Διευθύνσεις νομών της Περιφέρειάς τους.
7. Οι Διευθύνσεις Ασφάλειας, οι Διευθύνσεις Αλλοδαπών Αττικής και Θεσσαλονίκης και οι Διευθύνσεις των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης περιλαμβάνουν Υπηρεσίες επιπέδου Υποδιεύθυνσης και Τμήματος. Οι Αστυνομικές Διευθύνσεις νομών περιλαμβάνουν Υπηρεσίες επιπέδου Τμήματος και Σταθμού.

  • Άρθρο 19, Παρ. 3:
    Θα πρέπει να υπάρχει ειδική πρόνοια ενίσχυσης της στελέχωσης των υπηρεσιών και των τμημάτων που λειτουργούν σε σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς, όπου ο πληθυσμός κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πολλαπλασιάζεται λόγω των αφίξεων ξένων τουριστών.
    (Η παραπάνω παρατήρηση ισχύει και για τη διάταξη του άρθρου 20.).

  • 28 Ιουλίου 2013, 17:04 | Σταύρος

    Παρόλο που προβλέπεται στη παράγραφο 6 του άρθρου 9 ότι οι Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Περιφερειών εδρεύουν όπου και οι αντίστοιχες διοικητικές Περιφέρειες της χώρας, αυτό δεν τηρείται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Γενική Διεύθυνση Περιφέρειας Κρήτης που εδρεύει στα Χανιά, ενώ η Περιφέρεια Κρήτης βρίσκεται στο Ηράκλειο.

  • 26 Ιουλίου 2013, 18:51 | Βασίλειος Χρήστου

    Το ορθότερο θα ήταν η μείωση του αριθμού των γενικών αστυνομικών διευθύνσεων και η ταύτιση του αριθμού τους με τις αποκεντρωμένες διοικήσεις.

  • 26 Ιουλίου 2013, 11:47 | Σταύρος Διβινής

    Οι Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Περιφερειών εδρεύουν όπου και οι αντίστοιχες διοικητικές Περιφέρειες της χώρας .
    Εφαρμόστε το παρακαλώ και στην Κρήτη αυτό, όπου
    εδρα είναι το Ηράκλειο και όχι τα Χανιά.

  • 25 Ιουλίου 2013, 14:38 | ΔΙΟΝΥΣΗΣ

    θα ηθελα να κανω καποιες προτασεις οσον αφορα την αναδιαθρωση των υπηρεσιων 1 οργανωση συνεργειων περιοχης στις εδρες των περιφεριων οπου ειναι εφικτο στην ηπειρωτικη ελλαδα για την συντηρηση και επισκευη βλαβων με προσωπικο απο ελβο και στρατο για την μειωση του κοστους,2 τα ατυνομικα τμηματα θα μπορουσαν να λειτουργησουν που ειναι σε αποσταση πανω απο 25 χιλιομετρα με ομαδες διας για την καταπολεμηση του εγκληματος 3 προσωπικο απο το στρατο που εχουν υπηρετησει σε διεθνεις αποστολες να συνδραμουν οσον αφορα φυλαξη εγκαταστασεων συμπλοκων.