- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 07: Κλάδος Αλλοδαπών και Μετανάστευσης

1. Ο Κλάδος Αλλοδαπών και Μετανάστευσης χειρίζεται τα θέματα εφαρμογής της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, αντιμετώπισης της παράνομης εισόδου και παραμονής αλλοδαπών στη χώρα, ασφαλούς και υπό συνθήκες σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας κράτησης και επιστροφής τους και προγραμματίζει, κατευθύνει και ελέγχει το έργο των κεντρικών και περιφερειακών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας στα θέματα αυτά. Ο Κλάδος αυτός διαρθρώνεται στις εξής Διευθύνσεις:
α. Διεύθυνση Συνοριακής Φύλαξης,
β. Διεύθυνση Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης,
γ. Διεύθυνση Αλλοδαπών,
δ. Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Υποστήριξης.
2. Η Διεύθυνση Συνοριακής Φύλαξης είναι αρμόδια για την υλοποίηση της πολιτικής κατεύθυνσης αναφορικά με την αποτροπή παράνομης εισόδου αλλοδαπών στο ελληνικό έδαφος, για την απομάκρυνση των αλλοδαπών που αποπειρώνται παράνομη είσοδο στη χώρα, καθώς και για τον συντονισμό και την καθοδήγηση των περιφερειακών Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης σε θέματα πρόληψης και καταστολής της παράνομης μετανάστευσης.
3. Η Διεύθυνση Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης είναι αρμόδια για τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων που αφορούν την είσοδο, παραμονή και εργασία των αλλοδαπών στη χώρα, καθώς και για την κατεύθυνση, τον συντονισμό και την παροχή οδηγιών προς τις περιφερειακές Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας αναφορικά με την αναζήτηση, εντοπισμό και σύλληψη των αλλοδαπών που διαμένουν ή εργάζονται στη χώρα.

4. Η Διεύθυνση Αλλοδαπών είναι αρμόδια για το χειρισμό θεμάτων εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας περί αλλοδαπών και ιδίως θεμάτων διαβατηριακού ελέγχου και συνεργασίας με συναρμόδιες κρατικές αρχές και άλλους Φορείς για την αντιμετώπιση θεμάτων κοινής αρμοδιότητας, όπως η έγκριση της έλευσης αλλοδαπών προς εργασία, σπουδές, οικογενειακή συνένωση και λοιπές προβλεπόμενες από τις ισχύουσες διατάξεις περιπτώσεις. Επίσης, είναι αρμόδια για την καταχώριση αλλοδαπών στους καταλόγους ανεπιθύμητων, την εφαρμογή διοικητικών μέτρων κατά ημεδαπών και αλλοδαπών, τη διεκπεραίωση της αλληλογραφίας αναφορικά με την καταχώριση ή άρση των προστίμων που επιβάλλονται και την εξέταση αιτημάτων που υποβάλλονται μέσω του εθνικού γραφείου SIRENE, καθώς και για την αναζήτηση και καταχώριση σε νομίμως υφιστάμενες βάσεις δεδομένων των κλαπέντων ή απολεσθέντων διαβατηρίων και λοιπών ταξιδιωτικών εγγράφων. Επιπλέον, είναι αρμόδια για την καθοδήγηση των περιφερειακών Υπηρεσιών στην εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων που αφορούν στην ιθαγένεια και τα ζητήματα των ομογενών και συνεργάζεται με άλλες αρμόδιες ή συναρμόδιες κρατικές αρχές και άλλους Φορείς για την αντιμετώπιση προβλημάτων των ομογενών ή τη ρύθμιση θεμάτων απονομής ιθαγένειας σ’ αυτούς.

5. Η Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Υποστήριξης είναι αρμόδια για τη μελέτη, ανάλυση και αξιολόγηση των στοιχείων που αφορούν στο μεταναστευτικό ζήτημα στη χώρα μας, στην εκπόνηση γενικών ή ειδικών επιχειρησιακών σχεδίων και δράσεων για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στην ελληνική επικράτεια, καθώς και για την έκδοση οδηγιών και κατευθύνσεων στις περιφερειακές Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και διαχείριση του φαινομένου. Επίσης, είναι αρμόδια για τον συντονισμό των περιφερειακών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας σε θέματα διαχείρισης των αλλοδαπών που συλλαμβάνονται από αυτές να εισέρχονται, να διαμένουν ή να εργάζονται παράνομα στη χώρα, καθώς και των αλλοδαπών που τελούν σε καθεστώς νόμιμου περιορισμού της ελευθερίας τους και κρατούνται στις ειδικές εγκαταστάσεις Κράτησης Αλλοδαπών της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και για τη διοικητική υποστήριξη των λοιπών Διευθύνσεων του Κλάδου.