- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 06: Κλάδος Ασφάλειας

1. Ο Κλάδος Αστυνομίας Ασφάλειας χειρίζεται τα θέματα δημόσιας και κρατικής ασφάλειας και προγραμματίζει, κατευθύνει και ελέγχει το έργο των κεντρικών και περιφερειακών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας στα θέματα αυτά. Ο Κλάδος Ασφάλειας διαρθρώνεται στις εξής Διευθύνσεις:

α. Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας,
β. Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας,
γ. Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας,
δ. Διεύθυνση Διαβατηρίων,
ε. Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Υποστήριξης.
2. Η Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας χειρίζεται, σε επιτελικό επίπεδο, τα θέματα δημόσιας ασφάλειας και ιδίως τα θέματα που αφορούν στη δίωξη των εγκλημάτων κατά της ζωής, της προσωπικής ελευθερίας, της ιδιοκτησίας και των περιουσιακών δικαιωμάτων, στον έλεγχο και τη δίωξη της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, του λαθρεμπορίου, της αρχαιοκαπηλίας, του οργανωμένου, του οικονομικού και του ηλεκτρονικού εγκλήματος, καθώς και στον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων που αφορούν τα υπομνήματα και την προστασία του εθνικού νομίσματος και συναλλάγματος. Επίσης, είναι αρμόδια για την αναζήτηση και σύλληψη των διωκόμενων προσώπων, την αναζήτηση εξαφανισθέντων προσώπων και απολεσθέντων πραγμάτων, την εφαρμογή των διατάξεων για τα ήθη, τη μέριμνα για την προστασία των ανηλίκων και την επιτήρηση των τόπων όπου συχνάζουν οι ύποπτοι διάπραξης εγκλημάτων και του ελέγχου των προσώπων αυτών.
3. Η Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας χειρίζεται, σε επιτελικό επίπεδο, τα θέματα κρατικής ασφάλειας και ιδίως τα θέματα που αφορούν στην προστασία του Κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος, στον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων που αφορούν τα όπλα και τις εκρηκτικές ύλες, στην αντιμετώπιση του ρατσισμού και της τρομοκρατίας, στην προστασία ημεδαπών και αλλοδαπών επίσημων προσώπων που βρίσκονται στη χώρα, καθώς και στη μελέτη, ανάλυση, αξιολόγηση και επίδραση στην ασφάλεια του Κράτους των κοινωνικών, πολιτιστικών και θρησκευτικών ζητημάτων, στη χώρα μας και διεθνώς.
4. Η Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας είναι αρμόδια για το χειρισμό θεμάτων διεθνούς επικοινωνίας και συνεργασίας της Ελληνικής Αστυνομίας και ιδίως θεμάτων που αφορούν στη συμμετοχή και εκπροσώπηση της Ελληνικής Αστυνομίας σε συνόδους οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε διεθνείς διασκέψεις και συνέδρια με περιεχόμενο αστυνομικού ενδιαφέροντος, ανταλλαγής πληροφοριών, εμπειριών και γνώσεων μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και ξένων αστυνομιών, παρακολούθησης και αξιοποίησης της νομοθεσίας, κανονισμών, οδηγιών και λοιπών πράξεων που εκδίδουν τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα αρμοδιότητας της Ελληνικής Αστυνομίας, επεξεργασίας με τις συναρμόδιες Διευθύνσεις του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας συμφωνιών αστυνομικής συνεργασίας και επανεισδοχής, παρακολούθησης της διαδικασίας υλοποίησης ζητημάτων που υποβάλλονται στο πλαίσιο διμερών και πολυμερών συμφωνιών αστυνομικής συνεργασίας, εκπροσώπησης της Ελληνικής Αστυνομίας σε ειρηνευτικές αστυνομικές επιχειρήσεις και αποστολές στο εξωτερικό, καθώς και για την εξασφάλιση της μετάφρασης ξενόγλωσσων κειμένων και τη διερμηνεία σε διεθνή συνέδρια, συναντήσεις και αποστολές της Ελληνικής Αστυνομίας στο εξωτερικό. Επίσης, η Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας αποτελεί και την εθνική αρχή στο πλαίσιο των συμβάσεων που κυρώθηκαν με τους νόμους 3640/1956 (Α΄ 303), 2514/1997 (Α΄ 140) και 2605/1998 (Α΄ 88).
5. Η Διεύθυνση Διαβατηρίων είναι αρμόδια για την παραλαβή των δικαιολογητικών και την έκδοση διαβατηρίων Ελλήνων πολιτών, καθώς και για την έκδοση ή εκτύπωση άλλων εγγράφων ασφαλείας, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
6. Η Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Υποστήριξης είναι αρμόδια για τη μελέτη, ανάλυση και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των περιφερειακών Υπηρεσιών του Κλάδου Ασφάλειας, την εκπόνηση γενικών και ειδικών επιχειρησιακών σχεδίων και δράσεων και την παρακολούθηση της υλοποίησής τους από τις καθ’ ύλην αρμόδιες περιφερειακές Υπηρεσίες, προς το σκοπό αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης της εγκληματικότητας. Επίσης, είναι αρμόδια για τη διοικητική υποστήριξη των λοιπών Διευθύνσεων του οικείου Κλάδου.